Riteņbraukšana

Riteņbraukšana ir viens no pieejamākajiem sporta veidiem pasaulē, kā arī viens no senākajiem. Tiek minēts, ka pirmās riteņbraukšanas sacensības notika tālajā 1868. gadā Francijas galvaspilsētā Parīzē. Tieši šeit šobrīd norit pasaulē zināmākais daudzdienu velobrauciens ‘’Tour de France’’. Pie tam, riteņbraukšana bija viens no tiem sporta veidiem, kurš olimpisko spēļu apritē bijis no pirmās dienas - arī pirmajās vasaras spēlēs 1896. gadā sportisti sacentās šajā disciplīnā. Savukārt četrus gadus vēlāk, 1900. gadā, tika dibināta Starptautiskā Riteņbraukšanas savienība (UCI), kas joprojām ir šī sporta nozīmīgākā jumta organizācija. Riteņbraukšana iedalās dažādos sporta veidos. Bez šosejas riteņbraukšanas pastāv arī tādi sporta veidi kā BMX un BMX frīstails, treka riteņbraukšana un kalnu jeb maratona riteņbraukšana. Nozīmīgas riteņbraukšanas tradīcijas ir izveidojušās Latvijā. 2000. gadā par pasaules čempionu tika kronēts Romāns Vainšteins, bet pēdējos gados visaugstvērtīgākos rezultātus sasniedzis Toms Skujiņš. Tāpat BMX divas reizes par olimpisko čempionu kļuva Māris Štrombergs.

Reģistrēties

Likmes uz riteņbraukšanu

Riteņbraukšana ir populārs sporta veids pasaulē, taču veikt derības uz to nav nemaz tik vienkārši, līdz ar to pieejamās likmes nav plašā piedāvājumā. Pārsvarā ir iespēja derēt uz to, kurš no sarakstā piedāvātajiem sportistiem uzvarēs posmā vai vienas dienas sacensībās. Tāpat iespējams noteikt, kuri no piedāvātajiem sportistiem iekļūs labāko trijniekā. Pirms lielajām sacensībām, kā, piemēram, daudzdienu velobraucieniem ‘’Tour de France’’, ‘’Giro d’Italia’’ un ‘’Vuelta a Espana’’ totalizatori piedāvās arī ‘’outright’’ iespēju, kas palīdzēs labāk noteikt, kuri no sportistiem pašlaik uzskatāmi par vadošajiem.

Kā veikt likmes uz riteņbraukšanu?

Likmes uz riteņbraukšanu ir vienkāršas, taču jāpatur prātā, ka pastāv dažādas variācijas. Atlasiet notikumu, kurš jūs interesē un izpētiet pieejamās derību iespējas. Kad tas paveikts, izvēlieties vēlamos koeficientus, ievadiet likmes summu un apstipriniet kuponu. Lai palīdzētu spēlētājiem orientēties spēles un likmju piedāvājumā, esam izveidojuši ērtu Sporta blogu, kurš sniedz jaunāko informāciju par visu sporta veidu notikumiem un padziļinātāku informāciju par gaidāmajām sacensībām.

Riteņbraukšana

Riteņbraukšanai ir ļoti sena vēsture. Var secināt, ka šis ir viens no pieejamākajiem sporta veidiem pasaulē, jo viss, kas sākotnēji ir nepieciešams – iegādāties velosipēdu. Par pirmajām šī sporta veida sacensībām var minēt 1868. gada 31. maijā notikušās Francijas galvaspilsētā Parīzē. Tajās uzvarēja anglis Džeimss Mūrs, kurš sacensībās piedalījās ar no koka izgatavotu riteni. Viņa izmantotais velosipēds šobrīd apskatāms Anglijā vienā no muzejiem. 1892. gadā izveidojās pirmā riteņbraukšanas apvienojošā organizācija, bet astoņus gadus vēlāk to nomainīja Starptautiskā Riteņbraukšanas savienība (UCI), kas joprojām ir vadošā šī sporta veida organizācija. Toreiz to izveidoja tādas valstis kā Beļģija, ASV, Francija, Itālija un Šveice.

Riteņbraukšanas nozīme pasaules sportā ir pietiekami liela, jo sporta veids bija viens no tiem, kurš tika pārstāvēts pašās pirmajās olimpiskajās spēlēs 1896. gadā. Vēl bez riteņbraukšanas toreiz sportisti Grieķijas pilsētā Atēnās sacentās tādos sporta veidos kā vieglatlētikā, paukošanā, šaušanā, peldēšanā, tenisā, svarcelšanā, vrestlingā un vingrošanā. Toreiz riteņbraucēji gan startēja šosejas sacensībās, gan trekā.

Pastāv vairāki sporta veidi starp riteņbraucēji. Pats zināmākais no tiem ir šosejas riteņbraukšana, ko uzskata par prestižāko apakšveidu riteņbraukšanā. Vēl sportisti var izvēlēties savas prasmes apliecināt treka riteņbraukšanā, BMX, BMX frīstailā, kalnu riteņbraukšanā jeb maratonā un citos. Lielākā daļa no piesauktajiem jau ir iekļauti arī olimpisko spēļu programmā, līdz ar to riteņbraukšana tajā ir plaši pārstāvēta. Lielākās sacensības visos no sporta veidiem uzrauga un tiesības rīkot piešķir Starptautiskā Riteņbraukšanas savienība (UCI).

Arī Latvijai ir nozīmīgas tradīcijas riteņbraukšanā. Laiku lokos šeit auguši talantīgi un rezultātus nesoši sportisti dažādajās šī sporta veida distancēs. Vienu no lielākajiem panākumiem 2000. gadā izcīnīja Romāns Vainšteins, kurš kļuva par pasaules čempionu šosejas riteņbraukšanā. Tāpat 1999. gadā viņš uzvarēja vienā no prestižā ‘’Giro d’Italia’’ posmiem. Šobrīd par labākajiem Latvijas šosejas riteņbraucējiem var saukt Tomu Skujiņu, Emīlu Liepiņu un Kristu Neilandu. Visi trīs piedalās nozīmīgākajās riteņbraukšanas sezonās, jo ir profesionālu komandu pārstāvji.

Bez šosejas riteņbraukšanas Latvijai bijuši panākumi arī trekā un BMX. Līdz pat 2000. gadam treka riteņbraukšanā zināmākais sportists bija Ainārs Ķiksis, kurš trīs reizes karjerā kļuva par Eiropas čempionu, bet vēl trīs reizes izcīnīja medaļas pasaules čempionātā. Olimpiskajās spēlēs viņam līdz medaļām tikt neizdevās, augstāko vietu izcīnot astoto. Tikmēr BMX ilgu laiku vadošais sportists bija Māris Štrombergs, kurš kļuva par olimpisko čempionu 2008. un 2012. gada olimpiskajās spēlēs. Šobrīd sportists jau noslēdzis aktīvās sporta gaitas, bet aiz viņa vēl nav parādījušies tikpat talantīgi sportisti.

Nozīmīgākās sacensības riteņbraukšanā

Par pašām svarīgākajām sacensībām riteņbraukšanā var saukt trīs – daudzdienu velobraucienus ‘’Tour de France’’, ‘’Giro d’Italia’’ un ‘’Vuelta a Espana’’. Prestižākais no visiem ‘’Tour de France’’ tiek organizēts jau kopš 1903. gada. Ikreiz tas noslēdzas Francijas galvaspilsētā Parīzē, Elizejas laukos. Izņēmums gan būs 2024. gads, kad vasarā Francijā plānotas olimpiskās spēles. Līdz ar to pārcelts ‘’Tour de France’’ maršruts, kas vedīs līdz Nicai. Tāpat pēdējos gados pirmie posmi noritējuši ārpus Francijas – līdz šim pirmos posmus uzņēmušas tādas valstis kā Nīderlande, Beļģija, Vācija, Šveice, Luksemburga, Spānija, Īrija, Lielbritānija, Monako un Dānija. Par pirmo tūres kopvērtējuma uzvarētāju kļuva francūzis Moriss Garīns, bet visvairāk uzvaru (piecas) ir tādiem sportistiem kā Žakam Anketilam, Edijam Merckam, Bernardam Hino un Migelam Induranam. 2022. gada tūrē Jonass Vingegārds atnesa Dānijai nozīmīgu panākumu riteņbraukšanā.

Kopš 1909. gada no maija līdz jūnijam norit citas vienas no sezonas svarīgākajām riteņbraukšanas daudzdienu sacensībām – ‘’Giro d’Italia’’. Jau pēc nosaukuma saprotams, ka tūre norit Itālijā, bet, līdzīgi ‘’Tour de France’’, arī šeit pirmie posmi pēdējos gados notiek citās valstīs, kā, piemēram, Sanmarīno, Monako, Beļģijā, Vatikānā, Grieķijā, Francijā, Nīderlandē, Beļģijā, Dānijā, Ziemeļīrijā, Izraēlā un Ungārijā. Par pirmo tūres uzvarētāju kļuva itālis Luidži Ganna, bet visvairāk uzvaru (piecas) ir tādiem sportistiem kā Alfredo Bina, Fausto Kopi un Edijam Merckam. Pēdējais kopvērtējuma uzvarētājs bijis austrālis Džejs Hindejs.

Trešās sezonas nozīmīgākās daudzdienu šosejas sacensības ir ‘’Vuelta a Espana’’. Šīs sacensības norit Spānijā no augusta līdz septembrim. Pirmo reizi tās rīkoja tālajā 1935. gadā. Atšķirībā no ‘’Tour de France’’ un ‘’Giro d’Italia’’, šīs daudzdienu sacensības retāk sākušās ārpus Spānijas robežas. Vien četras reizes tā noticis, kad sportisti iesākuši sacensības Portugālē, Nīderlandē, Francijā. Par pirmo tūres uzvarētāju kļuva Gustavs Delors, bet visvairāk uzvaru (četras) sacensību kopvērtējumā ir spānim Roberto Herasam. Pēdējais, kurš kļuva par sacensību uzvarētāju, bija beļģis Remko Evenpūls

Katrā no riteņbraukšanas disciplīnām pašas nozīmīgākās sacensības var būt olimpiskās spēles. Ja šosejas riteņbraukšanai tās ir vienas no sacensībām, tad BMX un citām tās tik tiešām uzskatāmas par pašām svarīgākajām un lielākajām. Tāpat jebkurā no disciplīnām par nozīmīgām var saukt gaidāmos pasaules čempionātus. Šosejas riteņbraukšanā tāds tiek rīkots ikgadēji, nosakot čempionu. Pēc tam, kad divas reizes par uzvarētāju sacensībās kļuva francūzis Žulians Alafilips, pēdējo reizi triumfēja beļģis Remko Evenpūls, kurš 2022. gadā triumfēja arī ‘’Vuelta a Espana’’ kopvērtējumā.

No aprakstītā var uzskatīt, ka pasaulē spēcīgākās riteņbraukšanas tradīcijas ir Francijā un Beļģijā. Pēdējos gados sports gan ir krietni attīstījies un tajā piedalās sportisti no visas pasaules. Tāpat par nozīmīgu sacensību uzvarētājiem kļuvuši dāņi un arī slovēņi, kuru rindās labu sniegumu demonstrējuši vairāki sportisti. Starp latviešiem, kā jau minēts, lielāko panākumu sasniedzis Romāns Vainšteins, bet atsevišķos lielu daudzdienu velobraucienu posmos sevi apliecinājuši arī citi sportisti.

Ieteikumi, kā veikt likmes uz riteņbraukšanu

Ja tevi interesē derības uz riteņbraukšanas sacensībām, tad ņem vērā, ka uz pašām nozīmīgākajām būs pieejami likmju piedāvājumi arī sporta totalizatoros, tostarp LV BET. Pirms pašām nozīmīgākajām sacensībām, kā, piemēram, ‘’Tour de France’’, ‘’Giro d’Italia’’, ‘’Vuelta a Espana’’, pasaules čempionāta totalizatori var piedāvāt ‘’outright’’ opciju, ar kuras palīdzību iespējams labāk noprast, kuri no sportistiem pēc to domām uzskatāmi par galvenajiem favorītiem uz uzvaru. Lai arī tie ir favorīti, riteņbraukšanā iespējami pārsteigumi un par uzvaru cīnās vismaz 20 līdz 30 sportisti. Līdz ar to šīs prognozes neuzskati par īstāko patiesību, bet gan kā uzskates materiālu, kas var palīdzēt veikt pareizos lēmumus likmju izdarīšanas brīdī.

Veikt likmes uz riteņbraukšanu gan nav sarežģīti. Vienīgi – ir rūpīgi jāizvērtē, kurš no piedāvājumiem ir izdevīgākais. Atlasiet notikumu, kurš jums interesē, un izpētiet pieejamās derību iespējas. Kad esat atradis sev interesējošo klāstu, izvēlieties koeficientus, ievadiet likmes summu un apstipriniet kuponu. Jaunajiem spēlētājiem ar likmju izdarīšanu aicinām nesteigties. Vispirms izpētiet piedāvājumus un tikai pēc tam veiciet likmes.

Likmes uz riteņbraukšanu

Ņemot vērā riteņbraukšanas kā sporta specifiku, tad uz tā sacensībām nav iespējamas ļoti plašas derības. Galvenokārt, vari paredzēt, kuri no sarakstā atrodamajiem sportistiem vēlāk uzvarēs arī sacensībās vai kuri no piedāvātajiem sportistiem iekļūs labāko trijniekā. Ja arī vēlies veikt cita veida derības uz šo sporta veidu, ienāc LV BET Sporta totalizatorā un pie riteņbraukšanas sadaļas izpēti piedāvātas opcijas.

Ja vēlies izbaudīt labāko pieredzi sporta totalizatorā, tad ienāc LV BET sporta derību vietnē, kas saviem spēlētājiem piedāvā plašāko likmju un spēļu piedāvājumu. No pasaulē populārākajām līgām līdz pat riteņbraukšanai – tas viss ir mūsu piedāvājumā. Ienāc un izbaudi labākos piedāvājumus!