Galda hokejs

Par arī galda hokeju saucamo sporta veidu var uzskatīt to, kur pie speciāli izveidota galda divi spēlētāji, atrodoties viens pret otru, ar speciāli izveidotiem priekšmetiem mēģina plastikāta ripu nogādāt pretinieka vārtos. Šim sporta veidam gan nav tā senākā vēsture - tas radies ap 20. gadsimta vidu. Kopumā gan uzskata, ka galda hokejs kā sporta veids izveidojās ap 1969. līdz 1972. gadu, kad ASV uzņēmuma ‘’Brunswick Billiards’’ darbinieki sāka darbu pie spēles uz galda ar zemu virsmu. Pēc tam, kad to ieviesa, tā ASV kļuva par īstu finansiāli ienesīgu projektu un tas deva pamatu turnīru rašanās iemeslam. 2015. gada martā ASV tika nodibināta galda hokeja spēlētāju asociācija. Šobrīd var uzskatīt, ka sporta veids vispopulārākais ir tādās vietās kā Hjūstonā, Sanfrancisko, Sakramento, Losandželosā, Sandjēgo, Denverā, Čikāgā, Ņujorkā, Bostonā (visas ASV), Barselonā (Spānija), Sanktpēterburgā, Maskavā, Ņizņijnovgorodā (visas Krievija) un Brno (Čehija).

Reģistrēties

Likmes uz galda hokeju

Šis nav no tiem populārākajiem sporta veidiem, uz kuru totalizatori Latvijā piedāvā veikt derības. Taču, ja šāda opcija tomēr tiek piedāvāta, tad vari veikt likmes uz dueļa uzvarētāju, kopā gūtajiem vārtiem, katra spēlētāja vai komandas gūtajiem vārtiem, handikapu un daudz ko citu. Ja gadījumā pirms turnīra totalizatori piedāvā iepazīties ar ‘’outright’’ funkciju, tad arī to izmanto, lai iegūtu plašākas zināšanas par iespējamajiem turnīra favorītiem.

Kā veikt likmes uz galda hokeju?

Likmes uz galda hokeju ir vienkāršas, taču jāpatur prātā, ka pastāv dažādas variācijas. Atlasiet notikumu, kurš jūs interesē un izpētiet pieejamās derību iespējas. Kad tas paveikts, izvēlieties vēlamos koeficientus, ievadiet likmes summu un apstipriniet kuponu. Lai palīdzētu spēlētājiem orientēties spēles un likmju piedāvājumā, esam izveidojuši ērtu Sporta blogu, kurš sniedz jaunāko informāciju par visu sporta veidu notikumiem un padziļinātāku informāciju par gaidāmajiem turnīriem.   

It looks like we can't find what you're looking for. Perhaps searching will help.

Galda hokejs

Galda hokeja pirmssākumi meklējami 20. gadsimta vidū. Var uzskatīt, ka spēle attīstījusies no 1940. gadā izveidotiem līdzvērtīgiem galdiem, kurus pirms tam izmantoja kā konveijera tehnoloģiju, palīdzot, piemēram, smagiem priekšmetiem kā kartona kastēm viegli slīdēt pa galda virsmu. Pirmajiem oriģinālajiem šīs spēles galdiem gan tika konstatēti samērā lieli caurumi, kurus aizbāza ar speciāliem priekšmetiem.

Pašu spēli izgudroja laika posmā no 1969. līdz 1972. gadam ASV bāzētā uzņēmumā ‘’Brunswick Billiards’’. 1969. gadā inženieru trio – Fils Krosmens, Bobs Kenriks un Breds Boldvins sāka darbu pie spēles veidošanu, kuru spēlētu uz galda ar zemu virsmu. Projekts bija iestagnējis uz vairākiem gadiem, kad to reanimēja Bobs Lemjē, kurš vēlējās īstenot abstraktu spēles versiju ledus hokejam ar tievu disku, diviem spēlētājiem un šķēlumam līdzīgu vārtu gūšanas iespēju, ko var noteikt ar foto detektoru. Vēlāk tika lemts, ka šo spēli varētu padarīt par komerciālu un tirgot jebkuram ASV iedzīvotajam, kas ļāva vēlāk pieteikties patentam.

No sākta gala spēle kļuva par pārdošanas hitu. Trīs gadus vēlāk, 1973. gadā, Hjūstonā tika izveidota pirmā galda hokeja organizācija – Hjūstonas galda hokeja asociācija, bet vēlāk tai piebiedrojās jau Teksasas visa štata izveidota šī sporta veida apvienojoša organizācija, kas sāka gan veidot sporta veida noteikumus, gan arī organizēt turnīrus Hjūstonas bāros. 1975. gadā jau tika izveidota ASV galda hokeja asociācija, kas tādējādi kļuva par sporta veidu nozīmīgāko organizāciju un tā izveidoja spēlētājiem draudzīgus noteikumus.

Nākamais attīstības punkts tika sasniegts 2015. gada martā, kad tika nodibināta galda hokeju spēlētāju asociācija. Abas organizācijas – spēlētāju asociācija un ASV galda hokeja asociācija darbojas neatkarīgi, taču tām ir līdzīgi noteikumi un to notikumos piedalās daudzi vieni un tie paši spēlētāji. Kopumā nevar uzskatīt, ka galda hokejs ir tas populārākais sporta veids pasaulē – tas ir nišas sports, kurš interesē atsevišķus spēlētājus. Mūsdienās var uzskatīt, ka tas ir populārs ASV tādās pilsētās kā Hjūstonā, Sanfrancisko, Losandželosā, Sandjēgo, Denverā, Čikāgā, Ņujorkā un Bostonā, Spānijas pilsētā Barselonā, Krievijas pilsētās Maskavā, Sanktpēterburgā un Ņižnijnovgorodā, kā arī Čehijas pilsētā Brno.

Komerciālajām spēlēm ASV galda hokeja asociācija pieļāvusi galdus, kuri ir astoņu collu jeb 243 cm gari. Galda hokejā pastāv arī 1.5, 2 un 2.5 collu jeb 45, 60 un 76 cm galdi, taču tos uzskata par mazajiem galdiem un pie tiem komerciālos mačos nespēlē. Katram no spēlētājam ir speciāls rīks, ar kuru tiek sistas plastmasas ripas pretinieka pusē. To sauc par ‘’air hockey striker’’ un tam allaž jābūt novietotam pie galda. Tikmēr plastmasa ripas šajā sporta veidā pārsvarā ir dzeltenā, sarkanā vai zaļā krāsā. Pārsvarā šis ir individuālais sporta veids, kur katrā galda pusē novietots viens spēlētājs. Ne profesionāli, bet labai laika pavadīšanai iespējami arī galdi ar četru spēlētāju dalību jeb diviem katrā pusē.

Spēles gaita var šķist sarežģīta, bet tā nav. Katrs spēlētājs atrodas savā galda pusē un speciālo striker domāto rīku tur nedaudz virs galda, lai tādējādi var reaģēt un atsist pretinieka sisto plastmasas ripu. Atrodoties šajā pozīcijā, būs vieglāk bloķēt pretinieka izdarītos sitienus. Pārsvarā vārti tiek gūti pēc tā saucamajiem ‘’driftiem’’ jeb pēc atsitieniem. Iespējami tāda veida sitieni kā diagonāle, L burta, sist pa taisno un citi. Punkts tiek gūts gadījumā, ja ripa atsitas pret pretinieka pusē esošo gala līniju.

Galda hokeja nozīmīgākās sacensības

ASV uzskatāma par šī sporta veida dzimteni un tieši šeit tas ir arī populārākais. Divas svarīgākās sacensības ir ASV galda hokeja asociācijas rīkotais pasaules čempionāts un spēlētāju asociācijas organizētais čempionāts. Abi gan nav notikuši kopš 2019. gada, ko visdrīzāk var saistīt ar Covid-19 ierobežojošiem noteikumiem.

Tas arī nozīmē, ka pārsvarā šajos čempionātos uzvarējuši ASV galda hokeja meistari. ASV galda hokeja asociācijas rīkotajā pasaules čempionātā tikai kolumbiešiem Hosē Moram un Pedro Oteram, austrālietim Noā Vēberam un krievam Vadimam Čiževskim ir izdevies iespraukties labāko trijniekā. Hosē Mora 1999. un 2000. gados kļuva par ASV galda hokeja asociācijas rīkotā pasaules čempionāta uzvarētāju, to pašu titulu 2012. gadā izcīnot austrālietim Vēberam. Tikmēr Čiževskis 2017. gadā kļuva par sudraba medaļas ieguvēju.

Par pēdējo čempionu gan ASV galda hokeja asociācijas, gan spēlētāju asociācijas rīkotajā pasaules čempionātā 2019. gadā kļuva amerikānis Kolins Kumings. Viņš šajā sporta veidā dominējis kopš 2015. gadā, kad kļuva par jaunāko galda hokeja spēlētāju, kurš kļuvis par pasaules čempionu. Spēlētāju asociācijas rīkotajā turnīrā viņš uzvarējis visos piecos notikušajos čempionātos, bet ASV galda hokeja asociācijas organizētajā turnīrā viņš uzvarējis pēdējos trijos no četriem čempionātiem.

Atsevišķi turnīri notikuši arī citviet. Līdz 2009. gadam tika organizēts US Championship, divas reizes notika Eiropas čempionāts 2006. un 2007. gadā, no 1998. līdz 2008. gadam rīkoja Teksasas State Open, un turnīri noteiktos laikos rīkoti arī Katalonijā (Barselonā) un Krievijā. Par Eiropas čempioniem 2006. gadā kļuva amerikānis Gorans Mitičs, bet gadu vēlāk spānis Hosē Luiss Kamačo, kamēr komandu sacensībās uzvarēja Spānija un Krievija.

Ieteikumi, kā veikt likmes uz galda hokeju

Galda hokejs nav tas populārākais sporta veids, uz kuru sporta totalizatori piedāvātu veikt derības. Ja nu tomēr tu ļoti seko līdz šim sportam un atrodi Latvijas piedāvājumā esošajos sporta totalizatoros likmes uz galda hokeja notikumiem, tad vispirms izpēti, vai netiek piedāvāta arī outright iespējas izskatīšana. Tas ļautu tev saprast, kuri no sportistiem uzskatīti par favorītiem. Kā jau aprakstīts augstāk, tad galda hokejā dominē ASV sportisti, kam seko atsevišķi no Krievijas, Spānijas un pat Austrālijas. Tikmēr pēdējos gados lielākajos turnīros dominējis sportists vārdā Kolins Kumings. Jāpiebilst, ka kopš 2019. gada nopietni turnīri šajā sporta veidā nav notikuši.

Veikt likmes uz galda hokeju gan nav sarežģīti. Vienīgi – ir rūpīgi jāizvērtē, kurš no piedāvājumiem ir izdevīgākais. Atlasiet notikumu, kurš jums interesē, un izpētiet pieejamās derību iespējas. Kad esat atradis sev interesējošo klāstu, izvēlieties koeficientus, ievadiet likmes summu un apstipriniet kuponu. Jaunajiem spēlētājiem ar likmju izdarīšanu aicinām nesteigties. Vispirms izpētiet piedāvājumus un tikai pēc tam veiciet likmes.

Likmju veidi

Ja tomēr atrodi galda hokeja notikumus totalizatoros, tad pastāv vairākas potenciālās derību iespējas. Tā, piemēram, vari noteikt spēles uzvarētāju, kopā gūtos vārtus, atsevišķi katra spēlētāja gūtos vārtus un vai gūto vārtu skaits būs virs/zem vai pāra/nepāra. Tāpat visdrīzāk tev var būt iespēja noteikt handikapu un pavisam noteikti arī citus ar šo spēli saistītus aspektus.

Ja vēlies izbaudīt labāko pieredzi sporta totalizatorā, tad ienāc LV BET sporta derību vietnē, kas saviem spēlētājiem piedāvā plašāko likmju un spēļu piedāvājumu. No pasaulē populārākajām līgām līdz pat galda hokejam – tas viss ir mūsu piedāvājumā. Ienāc un izbaudi labākos piedāvājumus!