KAS IR FORMULA 1?

Formula 1 ir līderis autosportā! Savienojot cilvēku un mašīnu tik spēcīgā saiknē, šis sports konsekventi pārspēj jebkādas tehnoloģiju spēju robežas, lai ražotu vismodernākās un ātrākās sacīkšu automašīnas uz planētas jau vairāk nekā 70 gadus. Līdzjutēji no visas pasaules pulcējas pasākumos, lai vērotu, kā viņu iemīļotie sacīkšu braucēji sacenšas gan ar saviem komandas biedriem, gan konkurentiem par iespēju kļūt par pasaules čempioniem, lai viņu vārdi uz visiem laikiem paliktu iekalti šī sporta veida vēsturē.

Reģistrēties

Formula 1 - kā tiek noskaidroti čempioni?

Formula 1 sezona norisinās vairāk nekā 21 krāšņās ielas trasēs un oficiālās sacīkšu trasēs visā pasaulē, kur desmit komandas, ar diviem braucējiem katrā, sacenšas, lai iegūtu punktus gan pilotu, gan konstruktoru (komandu) ieskaitē. Formula 1 “Grand Prix” jeb Lielās balvas izcīņas tiek rīkotas nedēļas nogalēs, kur vispirms tiek veiktas vairākas testēšanas sesijas un tad notiek izslēgšanas un kvalifikācijas sprints. Attiecīgi “saldajā ēdienā” ir galvenās sacensībās, kurās tiek noteikti labākie braucēji un piešķirti punkti turnīra kopvērtējuma tabulā.

LIKMES UZ FORMULA 1

LV BET piedāvā plašu Formula 1 derību iespēju klāstu. Spēlētāji var mēģināt paredzēt jebkuras nedēļas nogales sacensības uzvarētāju, konstruktoru un pilotu pasaules čempionāta uzvarētāju , konstruktoru un pilotu sezonas savstarpējo cīņu uzvarētājus, labākos trīs braucējus pēc finiša, kā arī veikt likmes uz handikapiem. Mūsu Sporta Blogā varēsi atrast aktuālo informāciju, analīzi un padziļinātus pārskatus par gaidāmajām sacensībām, kā arī akcijas piedāvājumus, kas derības padarīs vēl interesantākas!

Formula 1

Formula 1 pirmais čempionāts notika 1950. gadā, bet mūsdienās to sauc par nozīmīgāko sacīkšu automobiļu čempionātu pasaulē. Katru gadu posmos visā pasaulē tiek noteikts čempions, ko nosaka iegūtie punkti kopvērtējumā. Bez individuālā čempiona Konstruktoru kausā par čempiones godu cīnās arī komandas. Pats pirmais posms 1950. gadā notika Lielbritānijas trasē Silverstonā – šajā vietā posmi tiek aizvadīti arī mūsdienās un tie ir vieni no sezonā gaidītākajiem.

Katrs no Formula 1 posmiem notiek nedēļas nogalē. Vispirms piektdien tiek aizvadīti pirmie treniņbraucieni, bet sestdien pēc noslēdzošajiem treniņbraucieniem seko kvalifikācija. Tajā tiek noskaidrotas starta vietas svētdien paredzētajā posmā. Stundu garajā kvalifikācijā uzvarētājs tiek noteikts trīs sesijās, no pirmajām divām atsijājoties lēnākajiem pilotiem. Svētdien sacensības norit pēcpusdienā, un sportisti veic iepriekš noteiktu konkrētu apļu skaitu. Uzvar tas, kurš bijis ātrākais vai taktiski gudrākais. Bieži vien uzvarētāju nosaka iepriekš izdomātā komandas stratēģija, kura tiek likta lietā sacīkšu laikā. Tā, piemēram, svarīga ir pitstopu stratēģija – ar to palīdzību iespējams arī uzvarēt sacīkstē. Pēdējos gados trijos posmos piektdienā tiek aizvadīta sprinta sacensība, kurā var iegūt papildus punktus kopvērtējumā.

Posma uzvarētājs kopvērtējumā iegūst 25 punktus, otrās vietas ieguvējs 18, bet trešās vietas ieguvējs 15. Punktus kopvērtējumā saņem pirmo desmit vietu ieguvēji. Ceturtās vietas īpašnieks saņem 12 punktus, piektās desmit, sestās astoņus, septītās sešus, astotās četrus, devītās divus, bet desmitās vienu punktu. Šāda punktu sistēma ieviesta kopš 2010. gada. Visi braucēju iegūtie punkti tiek pieskaitīti komandai Konstruktoru kausā.

Mūsdienās sezonā notiek 22 posmi. 2022. gadā tie ieplānoti tādās valstīs kā Bahreinā, Sauda Arābijā, Austrālijā, Itālijā, ASV, Spānijā, Monako, Azerbaidžānā, Kanādā, Lielbritānijā, Austrijā, Francijā, Ungārijā, Beļģijā, Nīderlandē, Singapūrā, Japānā, Meksikā, Brazīlijā un Abū Dabī. ASV un Itālijā 2022. gadā plānoti divi posmi. Sezona sākas martā, bet noslēdzas novembrī, bet pirms pirmā posma norit arī formulu testēšana.

Šobrīd F1 piedalās desmit komandas – ‘’Mercedes’’, ‘’Ferrari’’, ‘’Red Bull’’, ‘’McLaren’’, ‘’Haas’’, ‘’Alpine’’, ‘’Alfa Romeo’’, ‘’AlphaTauri’’, ‘’Aston Martin’’ un ‘’Williams’’. Par vecākajām var uzskatīt ‘’Williams’’ un ‘’Ferrari’’, bet pēdējos gados dominējošākā bijusi ‘’Mercedes’’. Tā 2021. gadā uzvarēja Konstruktora kausā, lai gan tās pilots Lūiss Hamiltons tika gāzts no troņa čempionāta ieskaitē.

Visvairāk reižu par F1 čempionāta uzvarētāju kļuvuši Mihaēls Šūmahers un Lūiss Hamiltons. Abi ieguvuši septiņus titulus. Šūmahers par čempionu kļuva 1994., 1995., 2000., 2001., 2002., 2003. un 2004. gadā, bet Hamiltons 2008., 2014., 2015., 2017., 2018., 2019., 2020. gadā. Par jaunāko pilotu, kas ieguvis čempiona godu, uzskatāms Sebastians Fetels – 2010. gada čempionātā viņš triumfēja esot 23 gadus un 134 dienas vecs. Valstu ziņā visvairāk tituli ir Lielbritānijas pilotiem (20), kam seko vācieši (12) un brazīlieši (astoņi).

Konstruktora kausa ieskaitē visvairāk tituli ir ‘’Ferrari’’ (15). Pēdējo reizi šī komanda Konstruktora kausā uzvarēja tālajā 2007. gadā. 12 tituli ir ‘’McLaren’’, taču arī šī komanda to pēdējo reizi paveikusi sen – 2008. gadā. Deviņi Konstruktora kausi ir pēdējo gadu vadošajai komandai ‘’Mercedes’’, bet septiņi ‘’Williams’’. Leģendārā komanda šobrīd nepiedzīvo vieglākos laikus un pēdējo reizi komandu ieskaitē uzvarēja tālajā 1997. gadā.

Sezonas nozīmīgākie notikumi

Par katras sezonas vienu no svarīgākajiem notikumiem ir pirmais posms, kas ierasti notiek martā. Parasti F1 sezona sākās ar Austrālijas Grand Prix posmu, taču Covid-19 laikā arī šī kārtība mainījās. Strikto ieceļošanas ierobežojumu dēļ 2022. gada sezona sākās ar posmu Bahreinā, bet Austrālijā tika aizvadīts sezonas trešais posms.

Kopš F1 īpašnieki ir amerikāņi un tā attīsta arī ārpus trases aktivitātes, par svarīgu tirgu kļuvusi ASV. 2022. gadā pirmo reizi posms notika Maiami, ko šī sporta veida aprindās strādājošie salīdzināji ar NFL ‘’Superbowl’’ notikumu. ASV Formula 1 sacensības kļūst aizvien populārākas un tiek sagaidīts, ka nākotnē šajā valstī notiks veseli trīs posmi.

Vairāki posmi notiek pilsētu ielās, bet slavenākais no tiem ir Monako Grand Prix. 2022. gadā Monako noritēja sezonas septītais posms un tajā uzvarēja meksikānis Serhio Peress. Monako Grand Prix ir viens no sportistu iemīļotākajiem un arī slavenākajiem pasaulē, kuru ik gadu gaida paši kvēlākie F1 fani.

Ņemot vērā, ka tieši Silverstonā 1950. gadā notika pirmais F1 čempionāta posms, notiekošajās sacensībās šeit allaž ir īpaša aura. Papildus interesi dod arī fakts, ka britiem ir talantīgi sacīkšu braucēji kā Lūiss Hamiltons un Džordžs Rasels, kuri, pie tam, sākot ar 2022. gadu, atrodas vienas komandas sastāvā (‘’Mercedes’’). Šogad Lielbritānijā pirmo uzvaru svinēja Karloss Sainss, bet Hamiltons palika trešais.

Gadījumā, ja čempionātā atlikusi intriga, tad gaidīts ir arī noslēdzošais posms, kas pēdējos gadus notiek Abū Dabī. 2021. gadā tieši pēdējā posmā un pat pēdējā aplī noskaidrojās sezonas čempions. Par to pirmo reizi kļuva nīderlandietis Makss Verstapens, kurš noslēdzošajā aplī apsteidza septiņkārtējo čempionu Lūisu Hamiltonu.

Ieteikumi, kā veikt likmes uz Formulu 1

Formulā 1 atrodamas dažādas likmju iespējas. Pirms sezonas sākuma izpēti bukmeikeru piedāvātās ‘’outright’’ likmes. Tās norāda uz to, kurus pilotus un komandas bukmeikeri uzskata par favorītiem cīņā par titulu. Tas var arī tev palīdzēt labāk izpētīt, kuri sportisti varētu cīnīties par vadošajām vietām katrā no posmiem.

Lai arī atsevišķos posmos laikapstākļu vai avāriju un izstāšanos dēļ iespējami pārsteigumi, spēcīgākās komandas allaž cīnīsies par labākajām vietām. 2022. gadā par tām var uzskatīt trīs – ‘’Red Bull’’, ‘’Ferrari’’ un ‘’Mercedes’’. Tieši šo komandu piloti praktiski katrā posmā 2022. gadā ieņēmuši goda pjedestālu. Tikai vienā no 13 posmiem kādas citas komandas pārstāvis tajā iespraucies – Itālijā trešo vietu ieguva ‘’McLaren’’.

Veikt likmes uz Formulu 1 gan nav sarežģīti. Vienīgi – ir rūpīgi jāizvērtē, kurš no piedāvājumiem ir izdevīgākais. Atlasiet notikumu, kurš jums interesē, un izpētiet pieejamās derību iespējas. Kad esat atradis sev interesējošo klāstu, izvēlieties koeficientus, ievadiet likmes summu un apstipriniet kuponu. Jaunajiem spēlētājiem ar likmju izdarīšanu aicinām nesteigties. Vispirms izpētiet piedāvājumus un tikai pēc tam veiciet likmes.

Likmju veidi

F1 kļūst aizvien populārāks sporta līdzjutēju vidū. LV BET piedāvā likt likmes uz jebkuru no 22 Lielās balvas izcīņas sacensībām. Pie tam, likmju iespējas ir visdažādākās. Vari paredzēt, kurš no pilotiem uzvarēs posmā, kuri iekļūs labāko trijniekā, kuri labāko sešiniekā, bet kuri posmu noslēgs ar punktu izcīnīšanu (iekļūšanu labāko desmitniekā).

Pie tam, vari likt likmes arī uz iespējamo kvalifikācijas uzvarētāju. Saistībā ar kvalifikāciju iespējams derēt arī uz noteiktu dueļu rezultātu – piemēram, kā noslēgsies duelis starp divas komandas pārstāvjiem ‘’Red Bull’’ Serhio Peresu un Maksu Verstapenu jeb kurš no viņiem kvalifikāciju noslēgs augstākā vietā.

Iespējams arī derēt uz tādiem ar posmu saistītiem aspektiem kā kura komanda sasniegs ātrāko apļa laiku, kurš pilots pirmais dosies mainīt riepas, kurš pilots pirmais izstāsies un to pašu derēt saistībā ar komandām. Tāpat iespējams likt likmes, vai abas vienas komandas mašīnas finišēs labāko trijniekā, labāko sešiniekā vai labāko desmitniekā.

Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, esam izveidojuši ērtu Sporta blogu, kurā mūsu spēlētājiem piedāvājam jaunāko informāciju par Formulu 1 un tajā notiekošajām sacensībām.