Golfs

Modernajā izpratnē golfs izveidojies 15. gadsimtā Skotijas teritorijā, taču par spēles seno vēsturi vēsturnieku vidū norit plašas diskusijas vēl šodien. Atsevišķi vēsturnieki golfa spēlei līdzības saredz Senajā Romā spēlētajā ‘’paganica’’, kurā dalībnieki ar saliektu nūju situši ādas bumbiņas. Citi min Ķīnā spēlētu ‘’chuiwan’’. Šis vārds veidojies no diviem atsevišķiem - ‘’chui’’ nozīmē sist, bet ‘’wan’’ nozīmē maza bumbiņa. Ar šo spēli ķīnieši aktīvi nodarbojās no 8. līdz 14. gadsimtam. Vēl viena spēle līdzvērtīga modernajam golfam novērota Anglijas teritorijā un Francijā - ‘’cambuca’’. Golfs tā mūsdienīgajā izpratnē izveidojies Skotijā Džeimsa II un Džeimsa IV laikā. Vispirms Džeimss II spēli aizliedza, bet Džeimss IV šo aizliegumu atcēla, jo pats nodarbojās ar golfu. Pirmie golfa klubi izveidojās 16. gadsimta sākumā, bet mūsdienās sporta veids ir populārs visā pasaulē un ar to visvairāk nodarbojas elitārā iedzīvotāju grupa. Ar šo sporta veidu var nodarboties jebkurš, jo tas ir samērā vienkāršs, bet golfa klubi ir pieejami ne tikai sporta sacensību aizvadīšanai, bet arī apmācībām spēlētgribētājiem un laukuma nomai.

Reģistrēties

Likmes uz golfu

Nozīmīgākā iespējamā likme uz golfa spēlēm ir paredzēt uzvarētāju noteiktā duelī vai turnīrā. Pirms visiem svarīgākajiem golfa turnīriem totalizatoros ir iespējama outright iespēja, ar kuras palīdzību iespējams noteikt nākamo čempionu. Tikmēr tādā turnīrā kā ‘’Ryder Cup’’, kur savstarpēji spēkojas ASV un Eiropas golferi, ir iespējams paredzēt uzvarētāju, likt likmi bez neizšķirta un noteikt to, kura pacels kausu.

Kā veikt likmes uz golfu

Likmes uz golfu ir vienkāršas, taču jāpatur prātā, ka pastāv dažādas variācijas. Atlasiet notikumu, kurš jūs interesē un izpētiet pieejamās derību iespējas. Kad tas paveikts, izvēlieties vēlamos koeficientus, ievadiet likmes summu un apstipriniet kuponu. Lai palīdzētu spēlētājiem orientēties spēles un likmju piedāvājumā, esam izveidojuši ērtu Sporta blogu, kurš sniedz jaunāko informāciju par golfa notikumiem un padziļinātāku informāciju par gaidāmajiem turnīriem.  

Golfs

Modernajā izpratnē golfs izveidojies 15. gadsimtā Skotijas teritorijā, taču par spēles seno vēsturi vēsturnieku vidū norit plašas diskusijas vēl šodien. Atsevišķi vēsturnieki golfa spēlei līdzības saredz Senajā Romā spēlētajā ‘’paganica’’, kurā dalībnieki ar saliektu nūju situši ādas bumbiņas. Citi min Ķīnā spēlētu ‘’chuiwan’’. Šis vārds veidojies no diviem atsevišķiem – ‘’chui’’ nozīmē sist, bet ‘’wan’’ nozīmē maza bumbiņa. Ar šo spēli ķīnieši aktīvi nodarbojās no 8. līdz 14. gadsimtam. Vēl viena spēle līdzvērtīga modernajam golfam novērota Anglijas teritorijā un Francijā – ‘’cambuca’’. Golfs tā mūsdienīgajā izpratnē izveidojies Skotijā Džeimsa II un Džeimsa IV laikā. Vispirms Džeimss II spēli aizliedza, bet Džeimss IV šo aizliegumu atcēla, jo pats nodarbojās ar golfu.

Esošā sistēma, kā pamatā ir golfa klubi, veidojās 16. gadsimta sākumā, kad Lielbritānijas teritorijā tika atvērti šāda veida iestādes. Savukārt 18. gadsimtā golfa laukumos nāca pirmā inovācija, ieviešoties 18 bedrīšu laukumiem. Vienu brīdi līdz tam spēlētāji aizrāvās ar 22 bedrīšu spēli, bet pēcāk un arī mūsdienās golferi var maksimums spēlē 18 bedrītes.

Golfa laukumi iedalās divās kategorijās – deviņu un 18 bedrīšu. Katram laukumam ir savs bedrīšu izvietojuma plāns un golferiem spēles laikā jāsasniedz tās visas, speciāli izveidotā bedrītē iesitot golfa bumbiņu. Pārsvarā golfā laukumi ir ar 18 bedrītēm, bet tie, kuri izvēlējušies deviņu bedrīšu laukumus, var ļaut spēlētājiem izspēlēt divus apļus, tādējādi sasniedzot standarta laukuma izspēlēto bedrīšu skaitu. Laukuma zāles kvalitāte var būt dažāda, bet nozīmīgākajos un profesionālajos laukumos tā ir gluda un zaļā krāsā.

Galvenais katra golfera aprīkojums ir speciāla golfa nūja un bumbiņas. Golfa nūjas gan nevar būt tikai viena – profesionālajiem golferiem ir pilna soma ar dažāda veida nūjām, kas noderīgas noteiktiem sitieniem. Pirmajam sitienam, kas allaž būs tālais sitiens, nepieciešama viena veida nūja, sitienam no krūmiem, smiltīm cita, pēdējam sitienam bedrītē noderīga būs cita nūja un tā tālāk. Neiztrūkstošs katra golfera rīks ir baltas vai citas krāsas cimds vienā no rokām, gaišas krāsas krekls, bikses un speciāli golfam esoši apavi. Profesionāliem golferiem līdz vienmēr ir palīgs, kurš padod nūjas, un palīdz pārvietot lielo somu.

Golfa spēles noteikumi nav nemaz tik vienkārši un tajos ir jāiedziļinās. Pats nozīmīgākais noteikums – uzvar tas spēlētājs, kurš 18 bedrītēs iesitis ar vismazāko sitienu skaitu. Slavenākais golfa sitiens ir tā dēvētais ‘’hole in one’’ – šajā gadījumā golferis jau ar pirmo sitienu trāpa bedrītē. Tas nenotiek bieži un allaž šādi sitieni gūst lielu popularitāti visā pasaulē. Punktus golfā skaita pēc ‘’par’’ sistēmas. -4 (condor) nozīmē četrus sitienus zem ‘’par’’, -3 (albatross) trīs sitienus zem ‘’par’’, -2 (eagle) divus sitienus zem ‘’par’’, -1 (birdie) vienu sitienu zem ‘’par’’, E ir vienāds sitienu skaits ar ‘’par’’, +1 (bogey) viens sitiens virs ‘’par’’, +2 (double bogey) divi sitieni virs ‘’par’’, bet +3 (triple bogey) trīs sitieni virs ‘’par’’.

Golfā iespējamas divas dažādas spēles – ‘’match play’’ vai ‘’stroke play’’. Otrā ir populārākā. ‘’’Match play’’ laikā divi spēlētāji spēlē katru bedrīti savstarpēji un cīnās par uzvaru duelī. Uzvar tas spēlētājs, kurš uzvarējis vairāk bedrītēs. ‘’Stroke play’’ ir turnīra tipa izspēles princips, kurā katras bedrītes rezultāts spēlētājam tiek pievienots klāt tabulā, kas veido viņa kopējo rezultātu. Spēlētājs ar mazāko rezultātu uzvar ‘’stroke play’’ izspēles turnīros.

2019. gadā apkopotajos datos noteikts, ka pasaulē populārāka vieta, kur nodarbojas ar golfu, ir ASV. Šajā valstī atrodas 16 752 tūkstoši golfa laukumi jeb 43 % no visiem pasaulē esošajiem. Japāna ir otrajā vietā golfu laukuma skaita ziņā – 3169 tūkstoši, kamēr Kanāda ar 2633 laukumiem ir godpilnajā trešajā vietā. Latvijā ir pieci profesionāli golfa laukumi – Viesturu golfa klubs, Ozo golfa klubs, Jūrmalas golfa klubs, Rūmenes muižas golfa laukums un Reiņa trases golfa klubs. Pastāv arī vēl pieci pļavu golfa laukumi.

Jāpiemin, ka ar golfu var nodarboties jebkurš, kuram to atļauj finansiālā rocība. Golfā ne katru nedēļu notiek sacensības un viens no golfa kluba ieņēmumu avotiem ir amatieru sacensības, jaunu spēlētāju apmācīšana, jaunu talantu treniņi un laukumos laiku var rezervēt jebkurš, kurš ar golfu ir uz tu. Īpaši populārs šis sporta veids ir profesionālu sportistu vidū no basketbola un hokeja, kuri tādā veidā atpūšas starpsezonā ar azarta pieskaņu.

Nozīmīgākās golfa sacensības

Nozīmīgākā tūre pasaulē ir PGA Tour, kur katrā sacensībā var sadalīt 800 tūkstošu ASV dolāru lielu balvu fondu. Otra nozīmīgākā tūre ir ‘’European tour’’, kurā galvenokārt piedalās tie golferi, kuri nespēlē Ziemeļamerikas PGA Tour sacensībās. Citas svarīgas tūres vīriešu konkurencē ir Japānas golfa tūre, Asian Tour, PGA Tour of Australasia un Sunshine Tour.

Par pasaulē svarīgākajiem vīriešu vidū golfa turnīriem sauc ‘’The Masters’’, ‘’U.S. Open’’, ‘’The Open Championships’’ un ‘’PGA Championship’’. ASV notiekošais ‘’The Masters’’ tiek spēlēts kopš tālā 1934. gada un šobrīd tajā spēlētāji sadala 15 miljonu ASV dolāru vērtu naudas balvu fondu. 2022. gadā par pēdējo čempionu kļuva amerikānis Skotijs Šeflers, bet visvairāk uzvaru turnīra vēsturē ir golfa ikonai Taigera Vudsam (piecas). ‘’U.S. Open’’ ir vēl senāks turnīrs – to organizē kopš 1895. gada un tā kopējais balvu fonds ir 17.5 miljoni ASV dolāru. 2022. gadā pirmo reizi karjerā šajā turnīrā uzvarēja anglis Mets Fitzpatriks.

Vēl senāk tiek spēlēts ‘’The Open Championship’’ – kopš 1860. gada. Šobrīd golferi sadala 14 miljonus ASV dolārus, bet turnīrs tiek spēlēts sporta veida dzimtenē Skotijā. Par turnīra 150. čempionu šogad kļuva austrālis Kamerons Smits, bet vairākiem golferiem, tostarp Taigeram Fudsam šeit ir trīs uzvaras. Savukārt PGA Championship turnīrs tiek rīkots kopš 1916. gada un šobrīd tajā golferi sadala 15 miljonu ASV dolāru lielu balvu fondu. 2022. gadā otro reizi karjerā tajā triumfēja amerikānis Džastins Tomass, bet Taigeram Fudsam šeit ir četri triumfi karjerā.

Dāmām par prestižākajām sacensībām sauc ‘’Chevron Championship’’, ‘’Women’s PGA Championship’’, ‘’U.S. Women Open’’, ‘’Women’s British Open’’ un pēdējos divus gadus arī ‘’Ladies European Trophy’’. Šajos turnīros labākās sieviešu golferes sadala naudas balvu fondus vērtībā no 5 līdz 10 miljoniem ASV dolāru.

Ieteikumi, kā veikt likmes uz golfu

Ja vēlies izdarīt likmes uz golfu, tad vispirms iesakām pastiprināti sekot līdz šim sporta veidam. Latvijā tas nav nemaz tik populārs, taču pasaulē golfa atpazīstamību nevar nenoliegt. Tāpat iesakām likt likmes uz pašiem nozīmīgākajiem turnīriem, kas jau augstāk aprakstīti.

Pirms katra no turnīriem iepazīsties ar totalizatoru piedāvāto ‘’outright’’ iespēju. Tādā veidā varēsi noskaidrot, kuri spēlētāji ir favorīti pēc bukmeikeru domām. Golfā gan mēdz notikt pārsteigumi, jo favorīts dažādu apstākļu dēļ var nedemonstrēt vēlamo sniegumu. Nevar nepieminēt arī lielo konkurenci golfā un daudzos kvalitatīvos spēlētājus, kuri spēlē mūsdienās. Taigera Vudsa valdīšana golfā jau labu laiku ir beigusies, līdz ar to jābūt uzmanīgam favorītu noteikšanā un iespējams lielajos turnīros jānogada pirmās dienas rezultāti, lai varētu veikt drošāku likmi.

Veikt likmes uz golfu gan nav sarežģīti. Vienīgi – ir rūpīgi jāizvērtē, kurš no piedāvājumiem ir izdevīgākais. Atlasiet notikumu, kurš jums interesē, un izpētiet pieejamās derību iespējas. Kad esat atradis sev interesējošo klāstu, izvēlieties koeficientus, ievadiet likmes summu un apstipriniet kuponu. Jaunajiem spēlētājiem ar likmju izdarīšanu aicinām nesteigties. Vispirms izpētiet piedāvājumus un tikai pēc tam veiciet likmes.

Likmju veidi

Nozīmīgākā iespējamā likme uz golfa spēlēm ir paredzēt uzvarētāju noteiktā duelī vai turnīrā. Pirms visiem svarīgākajiem golfa turnīriem totalizatoros ir iespējama outright iespēja, ar kuras palīdzību iespējams noteikt nākamo čempionu. Tikmēr tādā turnīrā kā ‘’Ryder Cup’’, kur savstarpēji spēkojas ASV un Eiropas golferi, ir iespējams paredzēt uzvarētāju, likt likmi bez neizšķirta un noteikt to, kura pacels kausu.

Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, esam izveidojuši ērtu Sporta blogu, kurā spēlētājiem tiek sniegta jaunākā informācija par golfu un tajā notiekošajiem turnīriem.