KAS IR AMERIKĀŅU FUTBOLS?

Amerikāņu futbols ir populārākais sporta veids Amerikas Savienotajās Valstīs, tomēr tā globālā atpazīstamība strauji pieaug arī Eiropas kontinentā. Pēdējās desmitgades laikā ievērojami audzis līdzjutēju skaits tieši no šī reģiona. Spēcīgākā pasaules līga – NFL (National Football League) skatītājus aizrauj ar spēles dinamiku un cīņu par katru laukuma centimetru. Ne velti NFL, neskatoties uz to, ka lielākā mērķauditorija nāk no ASV, ir viena no skatītākajām profesionālajām sporta līgām pasaulē. Papildus šarmu tam piedod sezonas mazais spēļu skaits – 17.

Reģistrēties

KĀ VEIKT LIKMES UZ AMERIKĀŅU FUTBOLU?

Lai gan sākotnēji likmes uz NFL noteikti var šķist mazliet sarežģītas, tas patiesībā ir diezgan vienkāršs sporta veids, kam sekot līdzi. Spēles komentētāji nodrošina, lai skatītāji vienmēr tiktu informēti par taktiskajiem lēmumiem un laukuma aktivitātēm, savukārt ekrānā vienmēr tiek parādīta noderīga reāllaika informācija, lai skatītāji zinātu par notiekošo uz laukuma. Sezonas garums ir 18 nedēļas, kurās 32 komandas kopumā aizvada 272 spēles (katra pa 17), no kurām mūsu spēlētāji var izvēlēties, uz ko izdarīt savu izvēli!

LIKMES UZ NFL pie LV BET

LV BET piedāvā fantastiskas iespējas Amerikāņu Futbola derībām. Spēlētāji var mēģināt paredzēt spēles uzvarētāja iznākumu, precīzu spēles rezultātu, zem/ virs likmes, likmes uz handikapu, kā arī izvēlēties statistiku par konkrētu spēlētāju. Lai veiktu likmes uz NFL, vienkārši izvēlies notikumu un tirgu, kurā vēlies piedalīties, pirms norādi derības summu. LV BET ļauj spēlētājiem veikt derības arī spēles reāllaikā Live Likmes sadaļā. Šī ir lieliska iespēja cilvēkiem, kuri skatās un seko līdzi NFL spēlēm un citām profesionālajām līgām.

Mūsu Sporta Blogā varēsi atrast aktuālo informāciju, svarīgu spēļu analīzi un padziļinātus priekšskatījumus, kā arī dažādus akcijas piedāvājumus, no kuriem noteikti iegūsi vēl vairāk.

Amerikāņu Futbols

Amerikāņu futbols, ko ASV un Kanādā apzīmē ar vienkārši vārdu futbols, ir komandas sporta spēle, kas līdzīga regbijam. Noteikumi gan ir atšķirīgāki, arī spēles laiks un punktu skaitīšana citādāka. ASV šis sporta veids ir populārākais valstī, bet izveidotā NFL jeb National Football league ir viena no planētas pelnošākajām sporta līgām.

Amerikas futbols izveidojās no divām sporta spēlēm – regbija un futbola. Par pirmo šī sporta veida spēli uzskata 1869. gadā spēlēto starp ‘’Rutgers’’ un ‘’Princetown’’ universitāšu vienībām. Tajā spēlē ar 6-4 uzvarēja ‘’Rutgers’’. Mūsdienās amerikāņu futbols ir ļoti populārs ASV, bet NFL ir viena no pelnošākajām un populārākajām līgām pasaulē.

Šajā spēlē komandu uzdevums ir nogādāt bumbu iezīmētajā zonā aiz pretinieku komandas gala līnijas. Līdz ar to komanda varēs gūt punktus jeb to iespēt ar tā saucamo tačdaunu (‘’tochdown’’). Punktus var gūt dažādos veidos – ar bumbu rokās ieskrienot gala zonā (end zone), veiksmīgi piespēlējot to spēlētājam no gala līnijas, izspēlējot kombināciju vai ar kājas spērienu raidot bumbu starp vārtu stabiem. Uzvar tā komanda, kura, spēlei beidzoties, iegūst visvairāk punktus.

Amerikāņu futbolā spēle tiek aizvadīta uz taisnstūra formas laukuma, kas ir 110 metrus garš un 49 metrus plats. Netālu no katra laukuma gala ir vārtu līnijas, abas atrodas 100 jardu attālumā viena no otras. Punktu gūšanas zonu sauc par end zone, kas atrodas desmit jardus aiz vārtu līnijām. Katras gala zonas beigās ir divi vārtu stabi, kas viens no otra atrodas 18.5 pēdu attālumā. Vienlaicīgi laukumā katrai komandai atrodas 11 spēlētāji, taču komandā spēlētāju skaits ir krietni lielāks, jo ir speciāls spēlētāju sastāvs, kuru laiž uzbrukumā, kuru aizsardzībā un kuru speciālajām izspēlēm.

Amerikāņu futbola spēles ilgums ir četras ceturtdaļas, katras ceturtdaļas ilgums ir 15 minūtes. Pēc otrās ceturtdaļas komandas dodas puslaika pārtraukumā. Spēles laikā vairākos gadījumos spēle tiek apturēta, kas tādējādi pagarina tās ilgumu. Tā, piemēram, NFL pie neizšķirta rezultāta pēc pamatlaika tiek spēlēts arī 15 minūšu garš papildlaiks, kurš noslēdzas līdz ar pirmajiem gūtajiem punktiem.

Amerikāņu futbolā komandai, kura ieguvusi tiesības uzbrukt, ir četri mēģinājumi, kurā bumba jānogādā par desmit jardiem tuvāk gala zonai. Ja komandai tas izdodas, tad tā saņem nākamos četrus mēģinājumus sasniegt nākamos desmit jardus un tā līdz iespējamajai gala zonai un punktu gūšanai. Ja uzbrūkošā komanda četrās izspēlēs netiek tālāk par desmit jardiem, tad tā zaudē iespējas turpināt uzbrukt un bumba pāriet pretiniekiem. Ja uzbrūkošā komanda atrodas tuvu gala līnijai, tad bieži pēc trešās neveiksmīgās izspēles seko sitiens ar bumbu starp vārtiem, lai varētu iegūt vismaz trīs punktus.

Izņemot spēles pirmā un otrā puslaika sākumu un pirmo izspēli pēc punktu gūšanas, katra izspēle sākas ar tā saucamo atspēli. Abas komandas izvietojas viena otrai pretī pie cīņu līnijas. Uzbrūkošais komandas centra uzbrucējs atmuguriski starp kājām piespēlē bumbu, kas līdz tam atradusies uz zemes, savam komandas biedram, kas vairākumā gadījumā ir tās saspēles vadītājs jeb kvoterbeks. Bumbu atļauts pārvietot divējādi – skrienot ar to rokās vai piespēlējot komandas biedram. Uzbrūkošajai komandai izspēlē iespējama viena piespēle uz priekšu. Izspēles amerikāņu futbolā beidzas tādos gadījumos, ja spēlētājs, kuram bijusi bumba, nogāzts zemē, uz priekšu piespēlētā bumba izlidojusi ārpus laukuma, skar zemi vai to noķēris spēlētājs, bumba vai spēlētājs ar to atstāj laukumu, kāda no komandām gūst punktus vai tiek fiksēti noteikumu pārkāpumi. Katrā spēlē kārtību uzrauga tiesneši, kuri paziņo par izspēles beigām, informē skatītājus par sodiem, un kura izspēle ir paredzēta komandai.

Tiesnešiem ir iespējams svilpt noteikumu pārkāpumus. Atsevišķi pārkāpumi kā traucēta piespēles saņemšana vai rupja spēle automātiski dod jaunu pirmo izspēli uzbrūkošajai komandai. Ja pārkāpums tiek izdarīts spēles laikā, tiesnesis laukumā izmet dzelteno karodziņu, kas nozīmē to, ka kāda no tām pārkāpusi noteikumus. Ar to signalizē pārkāpumu, taču ļauj izspēli nospēlēt līdz galam, pēc tās noslēguma paziņojot pārkāpumu un soda mēru. Komandai ir iespēja izvēlēties – pieņemt sodu vai atstāt spēkā izspēles iznākumu. Piemēram, ja tās laikā ir gūts piezemējums, tad pilnīgi loģiski, ka komanda atstās spēkā piezemējumu, jo tas dod punktus uz tablo.

Piezemējums komandai dod sešus punktus, ko iespējams papildināt ar vēl punktu pēc sitiena ar kāju. Field goal jeb gūti vārti nes trīs punktus, kamēr divus punktus iespējams pielasīt pēc tā saucamās safety situācijas.

Amerikāņu futbolā ir daudz un dažādu pozīciju spēlētāji. Uzbrukumā spēlē tādu pozīciju spēlētāji kā kvoterbeks, centra uzbrucējs, divi sedzēji, divi bloķētāji, pussargs, balsta pussargs, malējie uzbrucēji un balsta uzbrucēji. Aizsardzības sastāvā dodas ārējās līnijas aizsargi, iekšējās līnijas aizsargi, malējie aizsargi, centra aizsargs un pēdējais aizsargs. Tikmēr standartsituāciju izpildē laukumā dodas tā saucamie sitēji (kicker) un atsitēji (punter).

Ieteikumi, kā veikt likmes uz amerikāņu futbolu

NFL, kas ir amerikāņu futbola nozīmīgākā līga, nav nemaz tik vienkārši noteikt katras sezonas favorītus. Šajā līgā gandrīz jebkurā sezonā var ātri mainīties komandas, kuras var uzskatīt par titula pretendentēm un komandas, kurām sezona nebūs izdevusies. Ieteikums ir pagaidīt pāris spēļu kārtas, lai varētu labāk prognozēt labākās sezonas vienības. Kopš 2018. gada nevienai no komandām nav izdevies atkārtot ‘’Superbowl’’ iegūšanu: tas vien norāda uz lielo konkurenci šajā līgā.

Sākoties sezonai, iepazīsties ar bukmeikeru piedāvātajām ‘’outright’’ iespējām. Tādā veidā varēsi pārliecināties, kuras komandas ir favorītes pēc bukmeikeru domām. Visticamāk, allaž par vienu no tām tiks saukta pagājušās sezonas čempione, bet cita tās sezonas fināliste. Ja seko līdz amerikāņu futbolam ikdienā, tad palūko, ko saka šī sporta veida eksperti Ziemeļamerikā. Viņi ir sekojuši līdz visām starpsezonas izmaiņām un arī nāks klajā ar savām prognozēm pirms sezonas.

Veikt likmes uz amerikāņu futbolu un NFL gan nav sarežģīti. Vienīgi – ir rūpīgi jāizvērtē, kurš no piedāvājumiem ir izdevīgākais. Atlasiet notikumu, kurš jums interesē, un izpētiet pieejamās derību iespējas. Kad esat atradis sev interesējošo klāstu, izvēlieties koeficientus, ievadiet likmes summu un apstipriniet kuponu. Jaunajiem spēlētājiem ar likmju izdarīšanu aicinām nesteigties. Vispirms izpētiet piedāvājumus un tikai pēc tam veiciet likmes.

Likmju veidi

LV BET piedāvā izdarīt likmes uz jebkuru no NFL spēlēm, pie tam, iespējas ir visdažādākās. Ja tev patīk veikt klasiskas likmes, tad uz katru no līgas mačiem vari derēt, kura no komandām uzvarēs. Ja tev patīk veikt likmes uz gūto punktu skaitu, tad vari paredzēt gan to, cik punktus gūs abas komandas kopā visā spēlē, puslaikos un katrā ceturtdaļām, gan arī katrai komandai atsevišķi visā spēlē, puslaikos un ceturtdaļā.

Bez klasiskās izvēles par spēles uzvarētāju iespējams likt likmi uz katra puslaika uzvarētāju, ceturtdaļu uzvarētāju, kā arī kombinēto likmi uz puslaika un spēles uzvarētāju. Ja tev patīk skaitīt piezemējumus (angliski ‘’tochdowns’’), tad tev ir iespējams paredzēt, kura no komandām gūs pirmo, bet kura pēdējo piezemējumu, kā arī kopā gūto piezemējumu skaitu abām komandām kopā.

Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, esam izveidojuši ērtu Sporta blogu, kurā spēlētājiem tiek sniegta jaunākā informācija par vieglatlētiku un tajā notiekošajiem turnīriem.