Telpu futbols

Telpu futbols ir futbola spēles paveids, kuru spēlē telpās uz cietā seguma laukuma. Tajā vienlaicīgi no katras komandas atrodas pieci spēlētāji, bet pati spēle rit 40 minūtes - divus puslaikus pa 20 minūtēm. Par telpu futbola idejas autoru min urugvajieti Huanu Karlosu Cerani, kurš, strādājot YMCA, 1930. gadā izveidoja līdzvērtīgu spēles koncepciju šobrīd spēlētājam telpu futbolam. Rakstot noteikumus, Cerani aizguva idejas no vairākiem sporta veidiem. Tika liegts skart bumbu ar roku kā parastajā futbolā, no basketbola tika pārņemts spēlētāju skaits laukumā un spēles ilgums, no ūdenspolo vārtsarga loma, bet no handbola laukuma un vārtu izmēri. Telpu futbola attīstība kļuva straujāka pēc 1965. gada, kad tika izveidota Dienvidamerikas telpu futbola konfederācija. Gan vīriešiem, gan sievietēm ranga pirmajā vietā atrodas Brazīlija.

Reģistrēties

Likmes uz telpu futbolu

Telpu futbolā iespējams derēt uz spēles uzvarētāju, katras komandas gūto vārtu skaitu, kopā gūto vārtu skaitu un daudzām citām ar spēli saīstītām iespējām. Vienīgi, atceries, ka šajā sporta veidā spēle rit divus puslaikus pa 20 minūtēm jeb 40 minūtes kopā. Pie tam, izslēgšanas spēlēs mačs nevar noslēgties neizšķirti. Tādā gadījumā tiks spēlēts papildlaiks, bet, ja arī tajā uzvarētājs netiks noskaidrots, sekos soda sitienu sērija. Ja vēlies riskēt, tad vari paredzēt spēles noslēgšanos papildlaikā vai pēcspēles sitienos, vai arī noteikt precīzu mača rezultātu, ko gan rezultatīvajā telpu futbolā nav nemaz tik vienkārši paveikt. 

Kā veikt likmes uz telpu futbolu

Likmes uz telpu futbolu ir vienkāršas, taču jāpatur prātā, ka pastāv dažādas variācijas. Atlasiet notikumu, kurš jūs interesē un izpētiet pieejamās derību iespējas. Kad tas paveikts, izvēlieties vēlamos koeficientus, ievadiet likmes summu un apstipriniet kuponu. Lai palīdzētu spēlētājiem orientēties spēles un likmju piedāvājumā, esam izveidojuši ērtu Sporta blogu, kurš sniedz jaunāko informāciju par telpu futbola notikumiem un padziļinātāku informāciju par gaidāmajiem turnīriem.  

It looks like we can't find what you're looking for. Perhaps searching will help.

Telpu futbols

Šis sporta veids nepastāv ļoti ilgi. Par tā rašanās laiku sauc 1930. gadu, kad Urugvajā skolotājs vārdā Huans Karloss Ceriani YMCA izveidoja iespēju spēlēt futbolu telpās. Laika gaitā tika uzrakstīti noteikumi, kuros atsevišķi fakti tika pārņemti no citiem sporta veidiem. No futbola tika aizgūts noteikums nespēlēt ar roku, no basketbola vienlaicīgi laukumā esošo spēlētāju skaits un mača ilgums, no ūdenspolo vārtsarga noteikumi, bet no handbola laukuma un vārtu izmērs. Lielāku popularitāti telpu futbols ieguva pēc 1965. gada, kad tika izveidota Dienvidamerikas telpu futbola konfederācija. To dibināja tādas valstis kā Brazīlija, Argentīna, Urugvaja, Peru un Paragvaja. Vēlāk sāka notikt izlašu turnīru Dienvidamerikā, kas piesaistīja mediju un fanu interesi un kas tamdēļ ļāva sporta veidam turpināt iesākto straujo attīstību.

Telpu futbola noteikumi paredz, ka laukuma minimālais izmērs ir 25 x 16 metri, bet maksimums 42 x 25 metri. Bumbas diametrs ir aptuveni no 62 līdz 64 centimetriem, bet smagums 400 līdz 440 grami. Tā ir vieglāka nekā futbola bumba, ar kuru spēlē parastajā futbolā. Spēles ilgums ir 40 minūtes, kurā ir divi puslaiki 20 minūšu garumā. Katrai komandai puslaika laikā ir iespēja pieprasīt vienu minūtes pātraukumu, bet starp puslaikiem ir 15 minūšu garš pārtraukums. Vienlaicīgi no katras komandas laukumā atrodas pieci spēlētāji, bet uz spēli katra komanda var pieteikt maksimāli 12 spēlētājus. Spēles laikā iespējamas maiņas, to skaitam neesot ierobežotam. Spēlē uzvar tā komanda, kura iesit vairāk golus pretinieku vārtos. Jebkura izslēgšanas spēle nevar noslēgties neizšķirti. Ja pamatlaiks noslēdzas bez uzvarētāja noteikšanas, komandas spēlē papildlaiku, bet, ja arī tajā spēles liktenis nav izšķirts, seko soda sitienu sērija.

Divas nozīmīgākās organizācijas telpu futbolā ir FIFA (Federation International de Football Association) un AMF (Asociacion Mundial de Futsal). AMF ir turpinātāja pirmajai telpu futbola organizācijai, kamēr FIFA, kas organizē futbola norises pasaulē, par šo sporta veidu sāka interesēties vēlāk. Pušu sarunas apvienot spēkus beidzās bez panākumiem. Turnīrus organizējusi arī International Futsal Alliance (IFA) un UEFA, kas rīko Čempionu līgu telpu futbola labākajām komandām Eiropā.

Vīriešiem ranga līdere ir Brazīlijai, kurai 2022. gada februāra beigās bija 1792 reitinga punkti. Otrā ar 1763 punktiem bija Portugāle, bet trešā ar 1756 punktiem Argentīna. Vēl labāko desmitniekā bija tādas valstu izlases kā Spānija, Krievija, Irāna, Kazahstāna, Paragvaja, Itālija un Maroka. Arī sievietēm ranga labākās ir brazīlieties, kurām iegūti 6068 punkti. 5909 punkti ir Spānijai, bet 5817 Portugālei. Vēl starp labākajām desmit sieviešu izlasēm ir Krievija, Itālija, Kolumbija, Argentīna, Irāna, Ukraina un Japāna.

Pēdējos gados telpu futbols attīstās arī Latvijā. Lai arī izlase vēl nekad nav spēlējusi kādā no nozīmīgākajiem šī sporta veida turnīriem, Latvijas labākā komanda katru gadu piedalās UEFA Čempionu līgas kvalifikācijā, bet Rīga 2021./2022. gadā uzņēma prestižā klubu turnīra ‘’Final Four’’, kurā titulu ieguva spāņu ‘’Barcelona’’.

Nozīmīgākie telpu futbola turnīri

Kopš 1989. gada FIFA rīko Pasaules kausu telpu futbolā, kas laika gaitā kļuvis par prestižāko izlašu turnīru. Līdz šim tas noticis deviņas reizes, pēdējo no tām 2021. gadā Lietuvā, kad finālā par čempioni kļuva Portugāle. Tā izšķirošajā mačā ar 2:1 pārspēja Argentīnu. Tikmēr Brazīlija ieguva trešo vietu, cīņā par bronzu pārspējot Kazahstānu. Portugāļiem šis bija pirmais tituls FIFA Pasaules kausā, kurā kopumā dominējuši Brazīlijas telpu futbolisti. Tie piecas reizes kļuvuši par čempioniem, reizi zaudējuši finālā, bet divas reizes turnīru noslēguši trešajā vietā. Vēl divas reizes turnīrā triumfējuši spāņi, bet reizi argentīnieši.

Kopš 1981. gada Pasaules kausu rīko arī otra nozīmīgākā telpu futbola organizācija AMF. Pēdējais no tiem notika 2019. gadā, kad triumfēja Argentīna. Tā finālā ar 3-2 pārspēja Brazīliju. Bronzu tikmēr ieguva Paragvaja, kas pārliecinoši ar 11-1 sagrāva Dienvidāfriku. Šajā turnīrā brazīļiem nav klājies tik labi, cik FIFA Pasaules kausā, jo šajā brazīļi triumfējuši tikai divas reizes. Trīs triumfi ir Paragvajai un Kolumbijai, divi Argentīnai, bet viens Portugālei.

Eiropas izlasēm nozīmīgs ir kontinenta čempionāts. To vīriešiem organizē kopš 1996. gada. Pirmajā čempionātā piedalījās tikai sešas komandas, vēlāk turnīrā piedalījās astoņas komandas, tad 12, bet, sākot ar 2022. gadu, Eiropas čempionātā piedalās 16 labākās kontinenta izlases. Nīderlandē notiekošajā čempionātā triumfēja Portugāle, kas finālā ar 4-2 uzvarēja Krieviju. Bronzu ieguva Spānija, kas ar 4-1 pieveica Ukrainu. Kopumā visvairāk reižu par Eiropas čempioniem kļuvuši spāņi (septiņas reizes), Portugālei un Itālijai ir divi triumfi, bet Krievijai viens.

Eiropas čempionāts tiek organizēts arī dāmām, kas pagaidām noticis tikai divas reizes. Pirmajos divos turnīros piedalījušās tikai četras izlases, abās reizēs par čempionēm kļūstot spānietēm, kuras finālā apspēlēja portugālietes.

Kopš 2001. gada UEFA organizē nozīmīgākās klubu sacensības Eiropā: Čempionu līgu. Sākotnēji turnīrs tika saukts par telpu futbola Eiropas klubu čempionātu, bet kopš 2018. gada to pārsauca par Čempionu līgu. Pēc grupu turnīra un iekļūšanas labāko četriniekā čempions tiek noteikts ‘’Final Four’’ formātā. 2021./2022. gada sezonā par čempioni kļuva Spānijas ‘’Barcelona’’ komanda, kas finālā Rīgā ar 4-0 uzvarēja Portugāles ‘’Sporting’’. Kopumā visvairāk reižu turnīrā uzvarējusi Spānijas ‘’Inter’’ (piecas reizes). Četri tituli ir ‘’Barcelona’’, bet divi Portugāles ‘’Sporting’’, Kazahstānas ‘’Almaty’’ un citai spāņu komandai ‘’Playas de Castelion’’.

Ieteikumi, kā veikt likmes uz telpu futbolu

Telpu futbolā ir gan izlašu sacensības, gan klubu turnīri. Komandām sacensības ir ne tikai starptautiskas kā, piemēram, UEFA Čempionu līga, bet arī vietējo izlašu čempionāti. Ja vēlies derēt uz telpu futbola sacensībām un darīt to regulāri, tad deri uz labāko vietējo čempionātu spēlēm, kā, piemēram, Spānijā, Portugālē vai Brazīlijā. Ja vēlies derēt tikai uz nozīmīgākajiem telpu futbola mačiem, tad izvēlies UEFA Čempionu līgas spēles un izlašu mačus, kuri gan nenotiek nemaz tik bieži.

Pirms lielajiem turnīriem iepazīsties ar ‘’outright’’ iespējām jeb komandām, kuras tiek uzskatītas par turnīra favorītēm. Telpu futbols mēdz būt rezultatīvs, tāpēc labak deri uz spēles uzvarētāju vai nosaki to, kura uzvarēs puslaikā vai spēles beigās. Derēt uz precīzu mača rezultātu varētu būt ļoti riskanti, jo telpu futbolā spēle var noslēgties gan ar dažiem iesistiem vārtiem, gan ar ļoti rezultatīvu spēli. Telpu futbola burvība ir tā, ka spēle ir dinamiska, ātra un tajā notikumi var ātri mainīties.

Veikt likmes uz telpu futbolu gan nav sarežģīti. Vienīgi – ir rūpīgi jāizvērtē, kurš no piedāvājumiem ir izdevīgākais. Atlasiet notikumu, kurš jums interesē, un izpētiet pieejamās derību iespējas. Kad esat atradis sev interesējošo klāstu, izvēlieties koeficientus, ievadiet likmes summu un apstipriniet kuponu. Jaunajiem spēlētājiem ar likmju izdarīšanu aicinām nesteigties. Vispirms izpētiet piedāvājumus un tikai pēc tam veiciet likmes.

Likmju veidi

Telpu futbolā populārākā izvēle būs noteikt jebkuras spēles uzvarētāju. Ja spēle nav izšķiroša jeb netiek noteikts čempions vai tā nenotiek izslēgšanas maču laikā, tad vari derēt arī uz neizšķirta opciju, bet citos gadījumos deri uz uzvarētāja noteikšanu. ‘’Play-off’’ mačos var derēt uz to, vai spēle noslēgsies papildlaikā vai pēcspēles sitienos. Tas notiks gadījumā, ja pamatlaiks noslēgsies neizšķirti. Tādā gadījumā mačs turpināsies pagarinājumā.

Pastāv arī riskantākas likmes. Piemēram, ir iespējams likt likmi uz kopā gūto vārtu skaitu, katras komandas gūto vārtu skaitu, puslaika uzvarētāju un visa mača uzvarētāju. Ja ļoti vēlies riskēt, pastāv opcija derēt uz precīzu spēles rezultātu, taču telpu futbolā to nav vienkārši paredzēt.

Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, esam izveidojuši ērtu Sporta blogu, kurā spēlētājiem tiek sniegta jaunākā informācija par telpu futbolu un tajā notiekošajiem turnīriem.