NFL (National Football League)

National Football League jeb saīsinājumā NFL ir pasaulē zināmākā un spēcīgākā amerikāņu futbola līga. Tā tika izveidota 1920. gadā kā Amerikas Profesionālā Futbola asociācija (APFA), bet divus gadus vēlāk līga ieguva NFL nosaukumu. Līdz pat 1933. gadam tai nebija izslēgšanas spēļu formāta: čempions tika noskaidrots regulārās sezonas ietvaros. Līdz 1966. gadam tika aizvadīta NFL Championship game, bet, sākot ar 1966./1967. gada sezonu, ieviesa šobrīd visā pasaulē zināmo ‘’Superbowl’’. Tā ir ikgadējā finālspēle starp divām komandām, kuras aizcīnījušās līdz finālam caur vairākām izslēgšanas spēļu kārtām. Kopumā NFL šobrīd piedalās 32 komandas, kuras sadalītas divās konferencēs pa 16 komandām. Katra konference vēl atsevišķi sadalīta četrās divīzijās par četrām komandām. Visas NFL komandas bāzētas ASV tādās pilsētās kā Bufalo, Maiami, Jaunanglijā, Ņujorkā, Baltimorā, Sinsinati, Klīvlendā, Pitsburgā, Hjūstonā, Indianapolisā, Džeksonvilā, Tenesī, Denverā, Kanzasā, Lasvegasā, Losandželosā, Dalasā, Filadelfijā, Vašingtonā, Čikāgā, Detroitā, Grīnbejā, Minesotā, Atlantā, Karolīnā, Ņūorleānā, Tampabejā, Arizonā, Sanfrancisko un Sietlā.

Reģistrēties

Likmes uz NFL

Uz NFL spēlēm iespējamas dažāda veida likmes. Vari paredzēt gan spēles uzvarētāju, gan veikt vairākas likmes uz kopā gūtajiem punktiem: gan cik kopā punkti būs abām komandām, gan katrai atsevišķi. Vari derēt uz katra puslaika un pat katras ceturtdaļas uzvarētāju un kopā gūtajiem punktiem gan komandām kopā, gan katrai atsevišķi. Iespējams derēt arī uz tādiem ar spēli saistītiem aspektiem, kā kura komanda gūs pirmo piezemējumu, bet kura pēdējā, kā arī kurš no puslaikiem būs rezultatīvākais. Iespējams paredzēt arī kopā gūtos piezemējumus.

Kā veikt likmes uz NFL

Likmes uz NFL ir vienkāršas, taču jāpatur prātā, ka pastāv dažādas variācijas. Atlasiet notikumu, kurš jūs interesē un izpētiet pieejamās derību iespējas. Kad tas paveikts, izvēlieties vēlamos koeficientus, ievadiet likmes summu un apstipriniet kuponu. Lai palīdzētu spēlētājiem orientēties spēles un likmju piedāvājumā, esam izveidojuši ērtu Sporta blogu, kurš sniedz jaunāko informāciju par NFL notikumiem un padziļinātāku informāciju par gaidāmajiem turnīriem.  

NFL

National Football League jeb saīsinājumā NFL ir pasaulē zināmākā un spēcīgākā amerikāņu futbola līga. Tā dibināta 1920. gada augustā kā Amerikas Profesionālā Futbola asociācija. Divus gadus vēlāk tā ieguva šī brīža vārdu (NFL), līdz pat 1933. gadam komandām čempionu noskaidrojot pēc regulārās sezonas izspēles. Tā komanda, kura ieņēma pirmo vietu, arī kļuva par titula ieguvēju. Sākot ar 1933. gadu, rīkoja ‘’Championship’’’ spēli, bet pēdējās izmaiņas, kas ir spēkā līdz pat mūsdienām, notika 1966. gadā. Toreiz NFL apvienojās ar Amerikas Futbola līgu (AFL), kā rezultātā uzvarētāja noteikšanā starp abām līgām tika ieviesta ‘’Superbowl’’ spēle. Tā notiek joprojām, šai fināla cīņai esot populārākai visā pasaulē. Pirms tās uzņēmumi cīnās, lai tiktu pie reklāmas laika spēļu starplaikos, speciāli šim notikumam filmējot interesantas un jautras savu produktu reklāmas ar atpazīstamību personu iesaisti.

NFL popularitāti apliecina fakts, ka tā ir visvairāk apmeklētākā līga pasaulē. Uz katru spēli vidēji dodas nedaudz vairāk nekā 67 tūkstoši līdzjutēju. NFL tiek saukta arī par bagātāko sporta līgu pasaulē, pie tam, starp visām līgas komandām tai ir visvairāk naudas ziņā vērtīgāko klubu. Tāpat amerikāņu futbols ar atrāvienu ir ASV populārākais sporta veids, kas pamazām piedzīvo popularitātes izaugsmi arī ārpus Ziemeļamerikas.

NFL šobrīd spēlē 32 komandas, kuras sadalītas divās konferencēs par 16 komandām. Katra konference vēl sadalīta četrās divīzijās par četrām komandām. Parasti sezona sākas pirmajā septembra pirmdienā un regulārais turnīrs noslēdzas uzreiz pēc Jaunā gada, katrai komandai aizvadot 17 spēles. Pārsvarā mačus aizvada svētdienā, bet katras kārtas nozīmīgākie mači norit pirmdienas vakarā, kas ieguvis apzīmējumu ‘’Monday Night Football’’. Ik pa laikam kārtas mači notiek arī ceturtdienu vakaros.

No 32 komandām izslēgšanas spēlēs iekļūst 14 – no katras konferences septiņas. ‘’Play-off’’ spēlē katras divīzijas čempione, bet pārējās trīs konferences komandas tiek noteiktas pēc izcīnītās kopējās bilances. Pirmo izslēgšanas kārtu sauc par ‘’Wild card’’. Tajā nepiedalās katras konferences uzvarētāja, bet pārējās 12 tiek sadalītas pāros pēc atrašanās konferences tabulā (2-7, 3-6, 4-5). Spēles uzvarētājs tiek uz Divīzijas kārtu, kur zemākā no vietām pēc regulārā turnīra spēlē pret konferences uzvarētāju, bet pārējās divas savstarpēji. Uzvarētāja iekļūst konferences čempionāta spēlē, bet tā mača uzvarētāja ‘’Superbowl’’. NFL izslēgšanas spēlēs jebkurā no kārtām viss izšķiras vienā spēlē.

Šobrīd čempionātā visas komandas bāzētas ASV. Tās atrodas tādās pilsētās kā Bufalo, Maiami, Jaunanglijā, Ņujorkā, Baltimorā, Sinsinati, Klīvlendā, Pitsburgā, Hjūstonā, Indianapolisā, Džeksonvilā, Tenesī, Denverā, Kanzasā, Lasvegasā, Losandželosā, Dalasā, Filadelfijā, Vašingtonā, Čikāgā, Detroitā, Grīnbejā, Minesotā, Atlantā, Karolīnā, Ņūorleānā, Tampabejā, Arizonā, Sanfrancisko un Sietlā. Regulārās sezonas laikā katrā komandā var atrasties 55 amerikāņu futbola spēlētāji, no kuriem 48 var būt pieejami spēles dienā. Papildus tam klubi var 12 spēlētājus ievietot tā saucamajā treniņu grupā. Tik daudz spēlētāju komandām ir, jo tai ir spēlētāju grupa, kas spēlē tikai uzbrukumā un tikai aizsardzībā. Amerikāņu futbols ir ļoti fizisks sporta veids, kurā netrūkst asumu starp spēlētājiem. Uzbrukumā nepieciešami ātri spēlētāji un labs saspēles vadītājs, bet aizsardzībā fiziski spēcīgi un miesas būvēs ne tie mazākie spēlētāji.

Visvairāk reižu NFL par titula ieguvēju kļuvusi Grīnbejas ‘’Packers’’, kas ieguvusi 13 titulus. Deviņus no tiem klubs izcīnījis līdz 1966./1967. gada sezonai pirms ieviesa ‘’Superbowl’’. Mūsdienu ērā visvairāk iegūtie ‘’Superbowl’’ ir divām komandām: Jaunanglijas ‘’Patriots’’ un Pitsburgas ‘’Steelers’’ (katrai seši). No spēlētājiem jāizceļ Toms Breidijs, kurš garās karjeras laikā izcīnījis jau septiņus ‘’Superbowl’’ – sešus ar jau pieminēto ‘’Patriots’’, bet vienu ar Tampabejas ‘’Buccaneers’’.

Nozīmīgākie sezonas notikumi

NFL sezonai ir vairāki zīmīgi datumi. 2022. gada NFL sezona sāksies 8. septembrī jeb septembra pirmajā pirmdienā. Parasti NFL sezonu atklāj mačs, kurā piedalās iepriekšējās sezonas uzvarētāja. Šajā reizē tā būs Losandželosas ‘’Rams’’, kas cīnīsies pret Bufalo ‘’Bills’’. Sezonas ietvaros nozīmīgi datumi ir Pateicības dienā, Ziemassvētkos un Jaunajā gadā. Pateicības dienā (novembra pēdējā ceturtdienā) organizē trīs spēles, bet Ziemassvētkos tiek ieplānota īpaša ‘’Sunday Night Football’’ spēle, kuru pārraida visas valsts (ASV) teritorijā.

Pēdējos gados NFL, attīstot spēles popularitāti ārpus ASV robežām, aizvada atsevišķus regulārās sezonas mačus citos kontinentos. 2022. gadā citās valstīs notiks piecas regulārās sezonas spēles: trīs no tām Anglijas galvaspilsētā Londonā, bet pa vienai Vācijas galvaspilsētā Berlīnē un Meksikā. Regulārā sezona noslēgsies uzreiz pēc Jaunā gada: janvāra pirmajā nedēļā.

Izslēgšanas spēles sākas janvāra vidū, bet sezonas lielākā spēle Superbowl parasti notiek februāra vidū. Superbowl ir spēle, kas paredzēta svētdien un pārraidīta visā ASV, tajā laikā ieslēdzot televizoru praktiski visās mājsaimniecībās valstī. Tiek organizētas arī īpašas tikšanās ar draugiem vai kopīga skatīšanās.

Ieteikumi, kā veikt likmes uz NFL

NFL nav nemaz tik vienkārši noteikt katras sezonas favorītus. Šajā līgā gandrīz jebkurā sezonā var ātri mainīties komandas, kuras var uzskatīt par titula pretendentēm un komandas, kurām sezona nebūs izdevusies. Ieteikums ir pagaidīt pāris spēļu kārtas, lai varētu labāk prognozēt labākās sezonas vienības. Kopš 2018. gada nevienai no komandām nav izdevies atkārtot ‘’Superbowl’’ iegūšanu: tas vien norāda uz lielo konkurenci šajā līgā.

Sākoties sezonai, iepazīsties ar bukmeikeru piedāvātajām ‘’outright’’ iespējām. Tādā veidā varēsi pārliecināties, kuras komandas ir favorītes pēc bukmeikeru domām. Visticamāk, allaž par vienu no tām tiks saukta pagājušās sezonas čempione, bet cita tās sezonas fināliste. Ja seko līdz amerikāņu futbolam ikdienā, tad palūko, ko saka šī sporta veida eksperti Ziemeļamerikā. Viņi ir sekojuši līdz visām starpsezonas izmaiņām un arī nāks klajā ar savām prognozēm pirms sezonas.

Veikt likmes uz NFL gan nav sarežģīti. Vienīgi – ir rūpīgi jāizvērtē, kurš no piedāvājumiem ir izdevīgākais. Atlasiet notikumu, kurš jums interesē, un izpētiet pieejamās derību iespējas. Kad esat atradis sev interesējošo klāstu, izvēlieties koeficientus, ievadiet likmes summu un apstipriniet kuponu. Jaunajiem spēlētājiem ar likmju izdarīšanu aicinām nesteigties. Vispirms izpētiet piedāvājumus un tikai pēc tam veiciet likmes.

Likmju veidi

LV BET piedāvā izdarīt likmes uz jebkuru no NFL spēlēm, pie tam, iespējas ir visdažādākās. Ja tev patīk veikt klasiskas likmes, tad uz katru no līgas mačiem vari derēt, kura no komandām uzvarēs. Ja tev patīk veikt likmes uz gūto punktu skaitu, tad vari paredzēt gan to, cik punktus gūs abas komandas kopā visā spēlē, puslaikos un katrā ceturtdaļām, gan arī katrai komandai atsevišķi visā spēlē, puslaikos un ceturtdaļā.

Bez klasiskās izvēles par spēles uzvarētāju iespējams likt likmi uz katra puslaika uzvarētāju, ceturtdaļu uzvarētāju, kā arī kombinēto likmi uz puslaika un spēles uzvarētāju. Ja tev patīk skaitīt piezemējumus (angliski ‘’tochdowns’’), tad tev ir iespējams paredzēt, kura no komandām gūs pirmo, bet kura pēdējo piezemējumu, kā arī kopā gūto piezemējumu skaitu abām komandām kopā.

Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, esam izveidojuši ērtu Sporta blogu, kurā spēlētājiem tiek sniegta jaunākā informācija par vieglatlētiku un tajā notiekošajiem turnīriem.