Ziemeļu elle: notiks slavenais Parīzes – Rubē velobrauciens

Ziemeļu elle: notiks slavenais Parīzes – Rubē velobrauciens

Lieldienu laikā, šī gada 9. aprīlī, plānots viens no prestižākajām vienas dienas sacensībām riteņbraukšanā: Parīze – Rubē velobrauciens. Aptuvenais sacensību maršruts ir ap 257,2 kilometrus garš un dažādo laikapstākļu dēļ tas tiek saukts arī par ziemeļu elli, svētdienas elli, klasiku princesi un Lieldienu velobraucienu. Vai vēlies vairāk uzzināt par riteņbraukšanu? Ienāc LV BET Sporta blogā, iepazīsties ar piedāvātajām likmju variācijām un dodies veikt derības.

Svarīgākā informācija par Parīzes-Rubē sacensībām

Parīze – Rubē velobrauciens ir viens no senākajiem riteņbraukšanā. Pirmo reizi tas notika tālajā 1896. gadā un tas noticis ikgadēji, izņemot divus pasaules karu laikā 20. gadsimtā un 2020. gadu, kad pasauli spēcīgi ietekmēja Covid-19 pandēmija. Par pirmo uzvarētāju Parīzes – Rubē velobraucienā kļuva vācietis Josefs Fišers, bet visvairāk uzvaru, četras, ir tādiem riteņbraucējiem kā Rodžeram de Flēminkam un Tomam Bonenam. Pirms gada par sacensību uzvarētāju tika kronēts ”Ineos Grenadiers” riteņbraucējs Dilans van Bārle.

Parīze – Rubē velobrauciens ieguvis dažādas iesaukas. Šis zināms kā samērā sarežģīts velobrauciens, pie tam, tas notiek vienā dienā. Šajā velobraucienā sportistiem jāveic aptuveni 257,2 kilometrus garu trasi, kurā ir bruģa posmi, gan jābrauc dubļainos ceļos. Sacensības ietekmēt var arī laikapstākļi un bieži vien sportisti finiša līniju šķērsoja netīri. Tamdēļ šīs sacensības sauc gan par ziemeļu elli, gan svētdienas elli un arī Lieldienu sacensībām, jo parasti tās tiek aizvadītas tieši šo svētku laikā.

Šajā velobraucienā piedalījušies arī Latvijas riteņbraucēji. Augstāko sasniegumu guvis Romāns Vainšteins, kurš ieguva 2001. gadā trešo vietu. Toreiz latvietis bija ļoti labā formā, jo iepriekš bija kļuvis arī par pasaules čempionu. Savukārt pēdējos divus gadu Parīze – Rubē velobraucienā piedalās Toms Skujiņš no ”Trek Segafredo” komandas. 2021. gadā viņš izcīnīja 42. vietu, bet pirms gada viņš nefinišēja. Ja pirms gada uzvarēja pieminētais Nīderlandes sportists, tad 2021. gadā uzvaras laurus plūca itālis Sonijs Kolbrelli (Bahrain Victorious). Pirms diviem gadiem kopā ar Skujiņu piedalījās arī Emīls Liepiņš, kurš toreiz finiša līniju šķērsoja 94. vietā.

Sacensību maršruts

Parīzes – Rubē velobraucienā sportistiem jātiek cauri dažādām grūtībām. 2023. gadā sacensību maršruts būs 256 kilometru garš. Lielu daļu no sacensību posma klās asfalts, taču aptuveni 54.5 kilometri būs bruģa posmi. Šīs ir sacensības Francijas ziemeļos, kas nozīmē to, ka sacensības sākas Parīzes vidienā, bet noslēdzas Rubē pilsētā. Šīs var saukt par sacensībām klasikas mīļotājiem, kā arī tiem riteņbraucējiem, kuri ar izturību ir vairāk nekā uz tu.

Parīzes-Rubē sacīkstes dalībnieki

Šobrīd zināmas ir visas komandas, kuras piedalīsies nozīmīgajā velobraucienā. Sagaidāms, ka šogad startēs tādas vienības kā ”AG2R Citroen Team”, ”Alpecin-Deceuninck”, ”Astana Team”, ”Bahrain Victorious”, ”Bingoal W8”, ”Bora-Hansgrohe”, ”Cofidis”, ”EF Education – Easypost”, ”Groupama – DJ”, ”Ineos Grenadiers”, ”Intermache Circus-Wanty”, ”Israel – Premier Tech”, ”Jumbo – Visma”, ”Lotto DSTNY”, ”Movistar Team”, ”Q36.5 Pro Cycling Team”, ”Soudal Quick Step”, ”Team Arkea-Samsic”, Team DSM”, ”Team Flanders-Baloise”, ”Team Jayco Alula”, ”TotalEnergies”, ”Trek Segafredo”, ”UAE Team Emirates” un ”Uno X Pro Cycling Team”. Katras komandas sastāvs tiks paziņots īsi pirms sacensībām, taču visdrīzāk, ka katrā no tām startēs līderi.

Parīzes-Rubē sacensību favorīti

Bukmeikeru vērtējumā par vienu no galvenajiem sacensību favorītiem tiek uzskatīts Vouts Van Ārts (Jumbo-Visma komanda). Viņa koeficients uz uzvaru šajā velobraucienā tiek vērtēts ar labāko koeficientu (5.5). Pirms gada viņs Rubē velobraucienā finišēja uzreiz aiz uzvarētāja otrajā vietā. Tāpat viņš uzskatāms par vienu no labākajiem riteņbraucējiem pasaulē. Otrs galvenais favorīts uz uzvaru ir Metjū van der Pūls (Alpecin Fenix – Deceuninck komanda). 2021. gadā Van der Pūls sacensībās finišēja trešais, bet pirms gada sportists ieņēma devīto vietu. Pagājušā gada čempionam Dilanam van Bārlam atvēlēts trešais labākais koeficients (8.00), kas ir tāds pats kā titulētajam slovēnim Tadejam Pogačaram. Vēl favorītu statusā var būt tādi riteņbraucēji kā Kristofs Laports, Mads Pedersens, Ornē de Li, Īvss Lamperts un citi. Toms Skujiņš nav atrodams starp potenciālo favorītu vārdiem.

Kā likt likmes uz Parīze-Rubē

Ja vēlies likt likmi uz riteņbraukšanas notikumiem, tad apmeklē LV BET mājaslapu, augšējā stūrī spied uz ”Sports” un pēc šīs izvēles meklē ”’Riteņbraukšana”. Uzpiežot uz šo sporta veidu, atradīsi piedāvājumā esošās sacensības, tostarp Parīze – Rubē. Ja tās tevi būs ieinteresējušas, tad izvērtē iespēju izdarīt likmi.

Likt likmes uz riteņbraukšanas notikumiem ir vienkārši. Atlasi sev interesējošo spēli, ievadi likmes summu un apstiprini kuponu. Lai palīdzētu vairāk orientēties spēlēs un to piedāvājumā, LV BET ir izveidojies Sporta blogu, kas saviem spēlētājiem sniedz jaunāko informāciju par visiem ar sportu saistītajiem notikumiem.

Likmes uz riteņbraukšanu un Parīze-Rubē

Pirms katrām riteņbraukšanas sacensībām aplūko, vai bukmeikeri piedāvā iespēju iepazīties ar potenciālajiem favorītiem. Ņemot vērā sacensību īpatnības, tad pagaidām favorīti ir Vouts van Ārts (Jumbo komanda), Metjū van der Pūls (Alpecin Fenix komanda), taču nevar izslēgt arī citu iespējamo sportistu piedalīšanos cīņā par uzvarām. Jāatceras, ka katrā komandā, tostarp ”Trek Segafredo” un arī ”Quick Step” ir meistarīgi riteņbraucēji, kuri var uzvarēt. No Latvijas pēdējos gados piedalījies Toms Skujiņš un visai iespējams, ka viņš startēs arī trešo reizi karjerā.

Riteņbraukšanā iespējams derēt uz pirmo trijnieku, sacensību uzvarētāju, viņa iespējamo handikapu, kā arī daudz citām ar šo sporta veidu saistītām derību iespējām. Gadījumā, ja deri par uzvaru, tad ņem vērā, ka bieži posma uzvarētājs var noskaidroties dažus kilometrus pirms finiša vai finiša spurtā. Ir reizes, kad daži no riteņbraucējiem atraujas no peletona, bet ir reizes, kad liela daļa no peletona finišē kopā un tad ātrākais uzvar.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *