Badmintons

Badmintons ir līdzvērtīga sporta spēle tenisam, taču tas notiek iekštelpās, to spēlē ar vieglāka svara raketēm un valoniņu nevis tenisa bumbiņām. Modernā badmintona spēle attīstījusies 19. gadsimta vidū Indijā, kur atradās tobrīd britu militāristi. 1860. gadā Londonā izdeva grāmatu ‘’Badminton Battledore - A New Game’’, taču neviena tās kopija nav saglabājusies līdz mūsdienām. Indijā šī spēle kļuva ļoti populāra, vēlāk šo popularitāti aiznesot līdz Eiropai un citiem pasaules kontinentiem. 1934. gadā šajā sporta veidā tika dibināta Starptautiskā Badmintona federācija. To dibināja tādas valstis kā Skotija, Velsa, Kanāda, Dānija, Francija, Īrija, Nīderlande un Jaunzēlande. Indija organizācijai pievienojās divus gadus vēlāk. Pēdējā laikā badmintonā dominē Āzijas pārstāvji, kā, piemēram, Ķīnas, Japānas, Korejas, Taivānas, Indonēzijas, Malaizijas un Indijas. No Eiropas valstīm labākās bijušas Anglija un Dānija, taču pēdējā laikā sports attīstījies arī ASV. Badmintons ir arī labs sporta veids, ar ko nodarboties bērniem, dārza ballītēs un hobija līmenī.

Reģistrēties

Likmes uz badmintonu

Badmintonā iespējams derēt uz katru spēli atsevišķi. Tās var notikt tā vienspēlēs, tā dubultspēlēs. Galvenās iespējas ir derēt uz spēles uzvarētāju, 1. seta uzvarētāju un kopā gūajiem punktiem spēlē katram spēles dalībniekam. Ar visām derību iespējām uz badmintonu LV BET totalizatorā ieskaties mājaslapā pie Sporta sadaļas meklējot badmintonu. 

Kā veikt likmes uz badmintonu

Likmes uz badmintonu ir vienkāršas, taču jāpatur prātā, ka pastāv dažādas variācijas. Atlasiet notikumu, kurš jūs interesē un izpētiet pieejamās derību iespējas. Kad tas paveikts, izvēlieties vēlamos koeficientus, ievadiet likmes summu un apstipriniet kuponu. Lai palīdzētu spēlētājiem orientēties spēles un likmju piedāvājumā, esam izveidojuši ērtu Sporta blogu, kurš sniedz jaunāko informāciju par badmintona notikumiem un padziļinātāku informāciju par gaidāmajiem turnīriem.   

Badmintons

Pirms badmintona bija poona, vēl pirms tam jeu de volant, un vēsturiski līdzvērtīgas spēles badmintonam senajos laikos bijušas arī battledore un shuttlecock. Badmintonam kopumā ir 2500 gadu sena vēsture.

Jau aptuveni trīs gadsimtus pirms mūsu ēras ķīnieši spēlēja tā saucamo Ti Jian Zi. Kādā no senajiem manuskriptiem ir minēts, ka 1122.gadā pirms mūsu ēras, Kīnā esot spēlēta spēle, izmantojot bumbiņu ar spalvām un kooka raketēm. Nav gan skaidrs vai tieši šī spēle vēlāk kļuva par nūjas un bumbiņas spēli, kura izplatījās Ķīnā, Japānā, Indijā un Grieķijā daudzus gadsimtus vēlāk. Nūjas (vāles) bija mūsdienu rakešu priekšteči. 17. gadsmita sākumā vāles un bumbiņas spēle bija kļuvusi par ļoti populāru bērnu spēli. Drīz tā kļuva par iecienītu augstmaņu izklaides veidu vairākās Eiropas valstīs un ieguva nosaukumu Jeu de volant.

Sporta veida attīstība turpinājās Indijā 19. gadsimta beigās, kad izveidojās poona – spēle, kura bija tuvāka mūsdienu badmintonam. Uz Angliju to atveda tur dienošie britu armijas virsnieki. Ar šo spēli 1873. gadā savus viesus izklaidēja Beufordas hercogs savā lauku īpašumā. Šeit arī cēlies nosaukums The Badminton game. Līdz gadsimta beigām spēle saglabāja savu izsmalcinātas izklaides statusu augstākajai sabiedrībai. Tomēr šajā laikā veidojās pirmie badmintona klubi, un 1893.gadā notika pirmā klubu tikšanās pēc kuras, tika nodibināta Anglijas badmintona asociācija un izstrādāti pirmie modernā badmintona noteikumi.

Nākamo attīstības punktu badmintons sasniedza 1934. gadā, kad Anglija, Velsa, Īrija, Skotija, Dānija, Nīderlande, Kanāda, Jaunzēlande un Francija dibināja Starptautisko badmintona federāciju. Ātri vien tai pievienojās arī tādas valstis kā Indija, Austrālija un ASV. Pirmais lielais organizācijas rīkotais turnīrs bija pasules vīriešu komandu čempionāts 1948. gadā.

Kā demonstrētais sporta veids badmintons 1972. gadā tika iekļauts vasaras olimpisko spēļu programmā, bet par medaļām sportisti sāka cīnīties 20 gadus vēlāk, 1992. gada spēlēs Barselonā. Četrus gadus vēlāk Atlantā badmintons tika papildināts ar jauktās dubultspēles disciplīnu.

Badmintonu spēlē vienspēlēs un dubultspēlēs. Dubultspēlēs var notikt arī jauktās spēles, kur pārī ir viena dāma un viens kungs. Laukumu sadala tīkls, kurš ir 1.55 metru augsts. Badmintona bumbiņa var tikt izgatavota no dabiskiem un vai sintētiskiem materiāliem. Jebkura materiāla bumbiņām jābūt ar līdzīgām lidojumam raksturīgajām pazīmēm – līdzīgām dabisko spalvu bumbiņām ar korķa galviņu, kas apvlikta ar ādas kārtiņu.

Katram badmintona spēlētājam jābūt raketei, kuras garums nedrīkst pārsniegt 680 milimetri, bet platumā tā nedrīkst būt platāka par 230 milimetriem. Rakete sastāv no roktura, kuru satver spēlētājs, un raketes stīgotās daļas, ar kuru spēlētājs atsit bumbiņu. Raketes stīgotajai daļai jābūt līdzenai. Katram spēlētājam ir arī speciāls apģērbs, kā arī speciāli apavi, ar kuriem var piedalīties spēlēs.

Badmintona spēle var maksimāli sastāvēt no trijiem setiem. Setu uzvar tas spēlētājs vai tā komanda, kura pirmā sasniedz 21 punktu, taču pastāv divi izņēmumi. Gadījumā, ja rezultāts ir 20:20, tad uzvar tā puse, kas sasniedz pirmā divu punktu pārsvaru. Tikmēr gadījumā, ja aizspēlējas līdz neizšķirtam 29:29, tad uzvar tas spēlētājs, kurš uzvarējis nākamajā izspēlē jeb pirmais guvis 30 punktus. Lai uzvarētu spēlē, jāuzvar divos setos, kā tas bieži vien ir tenisā. Pie tam, tas spēlētājs, kurš uzvarējis setā, sāk ar servi nākamo setu.

Šī sporta veida spēles laikā tiek mainītas arī laukuma puses. Tas tiek darīts tādos gadījumos, kad beidzas pirmais sets, pēc otrā seta beigām gadījumā, ja jāspēlē vēl trešais sets un trešā seta laikā, kad kāda no pusēm pirmā sasniedz 11 punktus. Badmintonā iespējami arī pārtraukumi, kas ir 60 sekunžu gari. Starp pirmo un otro setu ir 120 sekunžu pārtraukums, līdzvērtīgam ilgumam esot starp otro un trešo setu.

Katru badmintona spēli uzrauga tiesneši, kuru pārziņā ir visaptverošā turnīra vai sacensību vadība. Paaugstinājuma tiesnesis, ja tāds ir nozīmēts, vada spēli, seko laukumam un visam pārējam tā tiešā tuvumā. Paaugstinājuma tiesnesis ziņo galvenajam tiesnesim. Serves tiesnesis atbild par servju izpildes kvalitāti. Gadījumā, ja ir kļūda, tad serves tiesnesis to nosauc. Līnijtiesnesis norāda, vai bumbiņa ir nokritusi laukumā vai ārpus tā. Tiesneša lēmums ir galīgs visos jautājumos. Paaugstinājuma tiesnesim ir iespēja mainīt līnijtiesneša lēmumu, ja viņš ir redzami kļūdījies.

Nozīmīgākie badmintona turnīri

Jau minēts, ka badmintona svarīgākās sacensības ir reizi četros gados notiekošās olimpiskās spēles, kurās medaļas šajā sportā tiek sadalītas kopš 1992. gada. Līdz šim medaļām bagātākā nācija ir Ķīna, kuras rēķinā ir 47 medaļas – 20 zelta, 12 sudraba un 15 bronzas. Vairāk nekā divas reizes mazāk ir nākamajai medaļām bagātākajai valstij Indonēzijai (21 – astoņas zelta, sešas sudraba un septiņas bronzas). Tikmēr 20 medaļas ir Korejai.

Kopš 1977. gada tiek organizēts arī badmintona pasaules čempionāts. Arī šajā nozīmīgajā turnīrā labākā un titulētākā valsts ir Ķīna, kurai sakrātas veselas 196 medaļas (69 zelta, 48 sudraba, 79 bronzas). Indonēzijai ir 79 medaļas (23 zelta, 19 sudraba un 37 bronzas), kamēr Dānija ir trešā medaļām bagātākā valsts pasaules čempionātu ieskaitē (11.5 zelta medaļas, 14 sudraba un 40 bronzas).

Arī Latvijā nodarbojās ar badmintonu, tiek rīkots Latvijas čempionāts badmintonā un cita veida sacensības. Latviju gan nevar uzskatīt par badmintona lielvalsti, taču hobija līmenī ar šo sporta veidu, iespējams, nodarbojas pietiekami daudz cilvēku, īpaši jau bērnu vidū. Badmintons ir demokrātisks sporta veids, kas pieejams ikvienam. Pie tam, aprīkojumu iespējams iegādāties sporta veikalos.

Ieteikumi, kā likt likmes uz badmintonu

Ja vēlies izdarīt likmes uz badmintonu, tad vispirms iesakām sekot līdz šim sporta veidam. Likmju iespējas atrodamas mājaslapā, taču, lai zinātu, kurš ir favorīts, bet kurš nē, labāk ir nedaudz uzzināt vairāk par šo sporta veidu.

Gadījumā, ja totalizators piedāvā ‘’outright’’ opciju, tad nekautrējies, iepazīsties ar to un tādējādi saproti, kuram ir labākās izredzes kļūt par turnīra uzvarētāju, kā, piemēram, pasaules čempionātos vai olimpiskajās spēlēs. Vēl viens no nozīmīgākajiem ieteikumiem būtu veikt likmes uz tik tiešām pašiem nozīmīgākajiem turnīriem, kuros sapulcējas visi planētas spēcīgākie badmintonisti. Tas arī nozīmē to, ka šim sporta veidam konkrētajā brīdī tiek pievērsta arī krietni lielāka mediju uzmanību, kas var dot vērtīgāku informāciju par katru no dalībniekiem.

Veikt likmes uz badmintonu gan nav sarežģīti. Vienīgi – ir rūpīgi jāizvērtē, kurš no piedāvājumiem ir izdevīgākais. Atlasiet notikumu, kurš jums interesē, un izpētiet pieejamās derību iespējas. Kad esat atradis sev interesējošo klāstu, izvēlieties koeficientus, ievadiet likmes summu un apstipriniet kuponu. Jaunajiem spēlētājiem ar likmju izdarīšanu aicinām nesteigties. Vispirms izpētiet piedāvājumus un tikai pēc tam veiciet likmes.

Likmju veidi

Daudz likmju opcijas uz badmintonu piedāvātas netiek, taču uz šo sporta veidu iespējams derēt, tostarp LV BET totalizatorā. Nozīmīgākās iespējas ir trīs – paredzēts spēles uzvarētāju, paredzēt pirmā seta uzvarētāju un derēt uz katra spēles dalībnieka kopējiem punktiem. Ja, piemēram, vienā setā jāuzvar 21 punkts, tad maksimāli trīs setos iespējami 63 punkti, taču, ja katrs sets aiziet nedaudz garākā izspēlē, iespējams, līdz pat 30 punktiem, tad kopējais punktu skaits spēlētājam var būt pat krietni lielāks. Ņem to vērā.

Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, esam izveidojuši ērtu Sporta blogu, kurā spēlētājiem tiek sniegta jaunākā informācija par badmintonu un tajā notiekošajiem turnīriem.