Šautriņu mešana

Šautriņu mešana kļūst par aizvien populārāku sporta veidu ne vien Eiropā, bet visā pasaulē. Par šī sporta veida dzimteni sauc Lielbritāniju, kur jau 14. gadsimtā angļu loka šāvēji pēc kaujas izklaidējušies, mērķī mētājot nolauztu bultu uzgaļus. 19. gadsimta beigās angļu namdaris Braiens Gemlins pirms kāda no turnīriem sastādīja šautriņu mešanas noteikumus, kuri nav mainījušies līdz mūsdienām. No krodzinieku spēles un ‘’bāra’’ sporta veida šautriņu mešana attīstījusies līdz komerciālam sporta veidam, kurā labākie pelna miljonus. Starp pasaulē 50 labākajiem šautriņu metējiem atrodams arī latvietis Madars Razma.

Reģistrēties

Likmes uz šautriņu mešanu

Šautriņu mešana un totalizatori iet roku rokā, tamdēļ ne tikai Lielbritānijā, bet arī citur pasaulē šis sporta veids ir iecienīts totalizatoru spēlētāju vidū. Arī LV BET iespējams derēt uz šautriņu mešanas svarīgākajiem notikumiem. Bez tā, ka iespējams likt likmes uz katras spēles uzvarētāju, iespējams arī paredzēt kopā spēlētos legus, legu handikapu un cik maksimālo punktu gājienus (180 punktu) veiks abi spēlētāji kopā.

Kā veikt likmes uz šautriņu mešanu

Likmes uz šautriņu mešanu ir vienkāršas, taču jāpatur prātā, ka pastāv dažādas variācijas. Atlasiet notikumu, kurš jūs interesē un izpētiet pieejamās derību iespējas. Kad tas paveikts, izvēlieties vēlamos koeficientus, ievadiet likmes summu un apstipriniet kuponu. Lai palīdzētu spēlētājiem orientēties spēles un likmju piedāvājumā, esam izveidojuši ērtu Sporta blogu, kurš sniedz jaunāko informāciju par šautriņu mešanas notikumiem un padziļinātāku informāciju par gaidāmajiem turnīriem.  

Šautriņu mešana

Populārais un izklaidējošais sporta veids, kurā sportistiem jātrāpa apaļajā mērķī, radies 14. gadsimtā un par tā dzimteni sauc Lielbritāniju. Angļu loka šāvēji šādi izklaidējušies pēc kaujām, ar nolauztu bultu uzgaļiem metot mērķī. Par mērķi tika izmantotas alus mucas vai nozāģētas koka ripas, bet gadskārtu riņķis kalpoja kā vērtēšanas sistēma. 19. gadsimta beigās angļu namdaris Braiens Gemlins pirms kāda no turnīriem sastādīja šautriņu mešanas noteikumus, kuri nav mainījušies līdz mūsdienām. Tikmēr 20. gadsimtā kāds angļu kroga saimnieks stājās tiesas priekšā, jo savā krogā ieviesis laimes spēli – šautriņu mešanu. Krodziniekam gan izdevās pierādīt, ka šis sporta veids nekādi nav saistīts ar nejaušībām vai laimi, bet atkarīgs no katra spēlētāja izveicības un meistarības. Mūsdienās šautriņu mešana attīstījusies līdz komerciālam sporta veidam, kurš kļūst aizvien globālāks un kurā labākie spēlētāji pelna miljonus.

Šautriņu mešanai ir divi līmeņi – profesionāļu un amatieru turnīri. Profesionāļiem vadošā organizācija ir PDC (Professional Darts Corporation), kamēr amatieriem turnīrus pēdējos gados uzņēmusies rīkot WDF (World Darts Federation). Bieži vien labākie amatieri papildina profesionāļu rindas, jo praktiski visi šautriņu metēji karjeras sāk no lejasgala vai pat ar mētāšanu kādā Lielbritānijas krogā. Profesionāļu turnīri norit 11 mēnešus gadā ar kulmināciju gada izskaņā, kad norit pasaules čempionāts. Gada ietvaros ir 12 nozīmīgi televīzijas turnīri, tiek organizēti atsevišķi ārpus reitinga esoši turnīri kā Premjerlīga, kā arī visi profesionāļu rindās esošie spēlētāji piedalās ‘’Pro’’ tūres turnīros, bet labākie no tās Eiropas tūres sacensībās.

Šautriņu mešanas noteikumi it kā ir vienkārši, taču tajā pašā laikā līdzjutējiem ir jāseko līdz spēlei, lai neapjuktu. Darts ir dinamiska un ātra spēle, kurā viss var noslēgties jau 10 līdz 15 minūšu laikā. Pārsvarā šautriņu mešana ir individuāls sporta veids, kurā spēle notiek pret kādu citu spēlētāju. Tomēr pastāv arī turnīri, kur piedalās komandas – piemēram, ‘’World Cup of Darts’’ piedalās izlases, bet amatieru līmenī organizēti turnīri ar četriem dalībniekiem komandā. Lai uzvarētu spēlē, jāuzvar legos. Visbiežākais formāts ir uzvaras izcīnīšana sešos legos, taču pastāv turnīri, kuros izšķirošajā spēlē jāuzvar 18 legos. Ir turnīri, kā, piemēram, pasaules čempionāts, kurā jāuzvar setos (katrā setā jāsakrāj trīs uzvarēti legi).

Katrā legā kādam no šautriņu metējiem pirmajam jānodzēš 501 punkts. To var paveikt ar minimums deviņām šautriņām – tādā gadījumā to sauc par ‘’Nine Darter’’, ko uzskata par meistarstiķi. Metieni trīskāršajā sektorā dos ar vienu metienu trīskāršu cipara vērtību (20×3 = 60, 19×3 = 57, 18×3 = 54, u.tml). Netrāpot trīskāršajā sektorā, visticamāk, tiks trāpīts parastajā, kas dos nominālvērtību. Tikmēr legs jānoslēdz ar kombināciju dubultajā sektorā (20×2 = 40, u.tml). Lielākā iespējamā noslēguma kombinācija ir 170 jeb ‘’big fish’’ (divi trīskāršie 20 un precīzs metiens vidū jeb 50 punkti). Mazākais iespējamais noslēgums ir divi jeb dubultais 1. Līdzīgi kā tenisā, arī šautriņu mešanā nozīmīgs vārds ir breiks. Tas nozīmē to, ka legu zaudējis tas sportists, kurš to sācis.

Labākie šautriņu metēji ir miljonāri. Šobrīd ‘’Order of Merit’’ ranga līderis ir skots un divkārtējais pasaules čempions Pīters Raits, kurš divu gadu laikā turnīros vien sapelnījis vairāk nekā 1.2 miljonus sterliņu mārciņu. 1.18 miljonus sapelnījis 2021. gada pasaules čempions Gervins Praiss, bet gandrīz 635 tūkstošus titulētais Maikls van Gervens. Starp labākajiem pasaules 50 šautriņu metējiem ir arī latvietis Madars Razma, kurš rangā ieņem 42. vietu ar nopelnītiem vairāk nekā 93 tūkstošiem sterliņu mārciņu. Jāuzsver, ka katram sportistam ir arī papildus sponsori un ‘’Order of Merit’’ norādīto naudas summu var reizināt vairākas reizes, lai objektīvi spriestu, cik kopumā pelna šī sporta veida labākie pārstāvji.

Nozīmīgākie sezonas notikumi

Svarīgākais sezonas turnīrs notiek katra gada sākumā un iepriekšējā beigās – pasaules čempionāts. Ierasti tas notiek Londonā ‘’Alexander Palace’’ no decembra vidus līdz janvāra sākumam. Par 2022. gada čempionu otro reizi karjerā kronēja Pīteru Raitu, kurš finālā apspēlēja angli Maiklu Skotu.

Otrs nozīmīgākais turnīrs ‘’World Matchplay’’ Blekpūlē norit gada vidū – jūlijā. Šajā turnīrā uzvarētājam finālā jāuzvar 18 legos un arī šeit pēdējais čempions ir Pīters Raits. Interesants ir ‘’World Grand Prix’’ turnīrs, kurā šautriņu metējiem legs jāsāk un jābeidz ar precīzu metienu dubultajā sektorā. Par nozīmīgiem jāuzskata arī Eiropas čempionātu, ‘’Grand Slam of Darts’’, spēlētāju čempionāta finālu, ‘’Masters’’ turnīru un ‘’UK Open’’.

Tāpat pastāv divi turnīri, kuri netiek vērtēti reitingā – Premjerlīgā pusgada garumā astoņi labākie spēlētāji sadala nozīmīgu naudas balvu, bet ‘’World Series of Darts’’ atlasīti nozīmīgi šautriņu metēji dodas uz vairākiem kontinentiem (Ziemeļamerika, Āzija, Okeānija, Eiropa), kur spēkojas pret reģiona labākajiem šautriņu metējiem. Ar šī turnīra palīdzību tiek veicināta interese par šo sporta veidu ārpus Eiropas. Parasti tas noslēdza ar ‘’World Series of Darts’’ finālu Amsterdamā, kurā 2021. gadā piedalījās arī Madars Razma.

Tikmēr izlašu komandām nozīmīgākais ir ‘’World Cup of Darts’’, kurā valstis pārstāv divi tobrīd labākie šautriņu metēji. Tikai vienu reizi šajā prestižajā turnīrā piedalījusies Latvija, kas 2020. gadā aizkļuva līdz otrajai kārtai, nervus kutinošā cīņā zaudējot Beļģijai.

Ieteikumi, kā veikt likmes uz šautriņu mešanu

Šautriņu mešanā nepieciešams sekot līdz, jo visos nozīmīgajos turnīros jau pirmajās kārtās izstājās kāds no favorītiem. Tikmēr cits spēlētājs pārsteidz ne tikai sevi, bet arī visu šautriņu mešanas pasauli. Laikam ejot, spēlētāju līmenis arvien vairāk izlīdzinājies, bet gada laikā ir tik daudz turnīru un spēļu, ka ir tikai saprotams, ka ne visās uzvarēs ranga līderi.

Par piemēru tikai šajā sezonā var kalpot latvietis Madars Razma. Baltijas viens no vadošajiem šī sporta veida pārstāvjiem jau divas reizes turnīros apspēlējis ranga septīto numuru Hosē de Sūzu, bet pa reizei esošo Premjerlīgas čempionu Džoniju Kleitonu un ‘’Order of Merit’’ otrās vietas īpašnieku Gervinu Praisu.

Pirms katra no turnīra iesakām izpētīt piedāvātās ‘’outright’’ opcijas. Pie tam, nebūtu slikti aplūkot, kā pēdējos turnīros veicies piedāvātajiem favorītiem. Tā, piemēram, Pīters Raits jau labu laiku demonstrē stabilu spēli, kamēr Maikls van Gervens pēc dominances līdz Covid-19 pandēmijai pēdējos gados aizvada vienu spožu spēli, bet citā nevar trāpīt praktiski neko. Anglis Maikls Smits vēl ir sava pirmā nopietnā turnīra fināla uzvaras meklējumos, kamēr vecmeistars Gerijs Andersons spēlē uz pieredzes rēķina un bez nopietnu treniņu aizvadīšanas. Dažbrīd spēlētāju sniegumu ietekmē traumas – tā, piemēram, pēc spožas ienākšanas PDC apritē tās apstādinājušas Neitanu Aspinalu.

Veikt likmes uz šautriņu mešanu gan nav sarežģīti. Vienīgi – ir rūpīgi jāizvērtē, kurš no piedāvājumiem ir izdevīgākais. Atlasiet notikumu, kurš jums interesē, un izpētiet pieejamās derību iespējas. Kad esat atradis sev interesējošo klāstu, izvēlieties koeficientus, ievadiet likmes summu un apstipriniet kuponu. Jaunajiem spēlētājiem ar likmju izdarīšanu aicinām nesteigties. Vispirms izpētiet piedāvājumus un tikai pēc tam veiciet likmes.

Likmju veidi

Jau vienas šautriņu mešanas spēles ietvaros LV BET piedāvā vairākas likmju variācijas. Vispirms iespējama pati populārākā spēlētāju izvēle – derēt uz kāda spēlētāja uzvaru. Tāpat iespējams paredzēt, cik kopā legus spēlē nospēlēs abi šautriņu metēji, kā arī ar kādu legu handikapu uzvarēs kāds no sportistiem. Ja vēlies veikt interesantāku likmi, tad vari noteikt, cik spēles laikā maksimālie 180 punktu gājieni tiks veikti.

Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, esam izveidojuši ērtu Sporta blogu, kurā spēlētājiem tiek sniegta jaunākā informācija par šautriņu mešanu un tajā notiekošajiem turnīriem.