Beisbols

Beisbols ir viens no pieciem populārākajiem sporta veidiem ASV. Tā izveidotā sporta līga profesionāļiem - Major League Baseball (MLB) kopā ar NBA basketbolā, NHL hokejā, MLS futbolā un NFL amerikāņu futbolā ir viena no nozīmīgākajām sporta līgām valstī. Beisbolu var uzskatīt par ASV nacionālo sporta veidu. Pirmā spēle starp divām komandām notika 1816. gadā Ņūdžersijā. Kopumā šī spēle radās ASV 18. gadsimtā, bet pati spēle radusies no angļu spēles ‘’rounders’’. Lai arī sākotnēji ar beisbolu pārsvarā nodarbojās bērni, nozīmīga sporta attīstība sākās pēc 1869. gada, kad tika dibināta pirmā profesionālā komanda - Sinsinati ‘’Red Stockings’’. Tikmēr 1876. gadā izveidojās Nacionālā līga, kura pastāv joprojām Major League Baseball izskatā. Sporta veids iekļauts arī vasaras olimpisko spēļu programmā, bet ārpus ASV pastāv līgas arī citās valstīs, kā, piemēram, Kanādā un Japānā. Lai arī sporta veids nav populārs, ar beisbolu nodarbojas arī Latvijā.

Reģistrēties

Likmes uz beisbolu

Beisbolā iespējams izdarīt dažāda veida likmes. Pati populārākā ir iespēja paredzēt spēles uzvarētāju. MLB laukumā dodas divas komandas, kuras vairākos īningos cīnās par uzvaru. Tā, kura ieguvusi vairāk punktus, uzvar. Iespējams arī paredzēt kopējo skrējienu skaitu (virs/zem), un komandu, kas pirmā gūs punktu. Ja vēlies nedaudz vairāk riskēt, vari paredzēt katra no īninga rezultātu.

Kā veikt likmes uz beisbolu

Likmes uz beisbolu ir vienkāršas, taču jāpatur prātā, ka pastāv dažādas variācijas. Atlasiet notikumu, kurš jūs interesē un izpētiet pieejamās derību iespējas. Kad tas paveikts, izvēlieties vēlamos koeficientus, ievadiet likmes summu un apstipriniet kuponu. Lai palīdzētu spēlētājiem orientēties spēles un likmju piedāvājumā, esam izveidojuši ērtu Sporta blogu, kurš sniedz jaunāko informāciju par beisbola notikumiem un padziļinātāku informāciju par gaidāmajiem turnīriem.

beisbols

Beisbols uzskatāms par vienu no ASV nacionālajiem sporta veidiem. Tieši šajā valstī beisbols sasniedz augstāko popularitāti, bet profesionālā līga Major League Baseball (MLB) ir viena no piecām lielākajām Ziemeļamerikas profesionālajām sporta līgām. Beisbols, kādu pazīstam šodien, radās ASV 18. gadsimtā. Tas izveidojās no senas angļu spēles ‘’rounders’’. Sākumā ar šo sporta veidu pārsvarā nodarbojās bērni, taču 19. gadsimta otrajā pusē sāka rasties pirmās amatieru komandas, bet 1869. gadā Sinsinati ‘’Red Stockings’’ kļuva par pirmo profesionālo beisbola komandu.

1871. gadā izveidojās pirmā beisbola līga, bet tā nepastāvēja ilgāk par četriem gadiem. Tās vietā 1876. gadā izveidojās Nacionālā līga, kura ir dzīva arī mūsdienās, taču pārdēvējusies par Major League Baseball (MLB). Pamazām beisbols kļuva populārs arī citās valstīs. 1877. gadā līga izveidojās Kanādā (International League). Tikai 1969. gadā MLB savā līgā iesaistīja komandu no Kanādas – Monreālas ‘’Expo’’. Dažus gadus vēlāk tika uzņemta arī Toronto ‘’Blue Jays’’, kas 1992. un 1993. gadā kļuva par MLB čempioni, esot vienīgā, kas triumfējusi turnīrā, neesot ASV komanda. 2004. gadā Monreālas klubs pārcēlās uz Vašingtonu un sevi pārdēvēja par ‘’Nationals’’.
Ārpus ASV un Kanādas pirmā līga izveidojās Kubā. 1922. gadā Nīderlande kļuva par pirmo Eiropas valsti, kurā izveidojās savs čempionāts, bet vēlāk piemēram sekoja arī tādas valstis kā Austrālija (1934. gadā), Japānā (1936. gadā), Puertoriko, Meksika, Venecuēla (1945. gadā), Koreja (1982. gadā), Taivāna (1990. gadā) un Ķīna (2003. gadā). Ar beisbolu nodarbojas arī Latvijā, taču to nevar uzskatīt par sevišķi populāru sporta veidu.

Beisbola noteikumi paredz, ka galvenais ir saskriet vairāk punktus nekā pretinieku komandai. Katra spēle sadalīta deviņos īningos, bet katram īningam ir divas daļas. Pirmajā īninga daļā viena komanda atsit mesto bumbu, bet cita komanda aizsargājas. Otrajā daļā komandas mainās vietām. Katrā īningā komanda, kas atsit bumbiņu, mēģina ieskriet punktos, bet tā, kas aizsargājas, cenšas taisīt autus. Kamēr nav trīs auti, uzbrūkošā komanda atsit bumbiņas un cenšas iegūt punktus. Pilns īnings beidzas pēc tam, kad komandas ir gan atsitušas, gan aizsargājušās, līdz ar to spēle var ritēt samērā ilgi.

Laukuma ir divas zonas: infilds un outfilds. Infildam jeb iekšlaukumam ir četras bāzes, caur kurām jāskrien, lai iegūtu punktus. Tos var dabūt brīdī, kad ir sasniegta mājas bāze jeb apskriets aplis. Ārlaukums jeb outfilds ir zāliens aiz infilda, kura galā ir žogs, kas beidz beisbola laukumu. Spēlētājam, kas atsit bumbiņu, jācenšas tā iesist laukuma teritorijā, jo tikai tā viņš var sākt skriet pa bāzēm un, cerams, arī ieskriet punktos.

Katrai beisbola komandai nepieciešami vismaz deviņi spēlētāji, jo tik daudz ir aizsardzības pozīcijas. Katrai bāzei ir savs aizsardzības spēlētājs: 1. bāzes, 2. bāzes., 3. bāzes. Starp otro un trešo bāzi atrodas vēl viens aizsardzības spēlētājs – tā sauktais ‘’šortstops’’. Visi nosauktie ir infīlda spēlētāji. Outfildā ir vēl trīs aizsardzības spēlētāji – leftfīlds, centrfīlds un rightfīlds. Pārējie divi aizsardzības spēlētāji ir pičers jeb metējs un kečers jeb ķērājs. Pičers stāv uz kalniņa infīlda vidū un met bumbiņu atsitējam, bet kečers ieņem vietu aiz mājas bāzes un ķer bumbiņu gadījumā, ja uzbrukumā esošās komandas spēlētājs neatsit bumbiņu.

Beisbolā viens no svarīgākajiem ekipējumiem ir cimds, ko valkā katrs aizsardzības spēlētājs. Ar tā palīdzību iespējams noķert bumbiņu. Cimdu nēsā uz nemešanas rokas, lai ar metamo roku var bumbu mest komandas biedram, kad tā noķerta. Katrai pozīcijai ir dažādi cimdi. Kečers bez cimda nēsā papildus aizsargus – ķiveri, masku, krūšu aizsargu un kāju aizsargus. Sitējs vienmēr nēsā ķiveri un sit ar koka nūju. Vēl katrai komandai ir spēļu formas – krekls, bikses un sporta apavi.

Nozīmīgākās beisbola sacensības

Katru sezonu pašas populārākās beisbola sacensības ir Major League Baseball (MLB). Tajā piedalās 30 komandas. Tās atrodas tādās ASV un Kanādas pilsētās kā Baltimorā, Bostonā, Ņujorkā, Tampabejā, Toronto, Čikāgā, Klīvlendā, Detroitā, Kanzasā, Minesotā, Hjūstonā, Losandželosā, Oklendā, Sietlā, Teksasā, Atlantā, Maiami, Filadelfijā, Vašingtonā, Sinsinati, Milvoki, Pitsburgā, Sentluisā, Arizonā, Kolorādo, Sandjēgo un Sanfrancisko.

Pirmā sezona tika aizvadīta 1903. gadā, un līdz šim visvairāk reižu par MLB sezonas uzvarētāju kļuvusi slavenā Ņujorkas ‘’Yankees’’ (27). Vēl 13 reizes klubs spēlējis finālā, taču zaudējis. Sentluisas ‘’Cardinals’’ par MLB čempioni kļuvusi 11 reizes, bet Bostonas ‘’Red Sox’’ deviņas. 2021. gada sezonā ceturto reizi komandas vēsturē par čempioni kļuva Atlantas ‘’Braves’’, kas finālā sērijā līdz četrām uzvarām ar 4-2 pārspēja Hjūstonas ‘’Astros’’.

2022. gada augstākās beisbola līgas sezona sākās nedēļu vēlāk (7. aprīlī) nekā plānots. Tas bija saistīts ar lokautu jeb komandu īpašnieku un spēlētāju asociācijas neprasmi panākt vienošanos par tālākajiem kolektīvās vienošanās noteikumiem. Vēlāk pusēm izdevās panākt sapratni, un 2022. gada sezonas MLB grafiks paredz, ka tiks izspēlēta visa 162 spēļu garā regulārā sezona.

MLB sezonas kalendārs paredz, ka regulārā sezona tiks izspēlēta līdz oktobrim. Izslēgšanas spēles sākas ar ‘’wild card’’ kārtu, kurā piedalās trīs komandas no katras līgas, kuras garantējušas vietu izslēgšanas spēlēs, taču nav uzvarējušas divīzijā. Spēles uzvarētāja iekļūst izslēgšanas spēlēs jeb ceturtdaļfinālā, kas saucas ‘’Division Series’’. Tajā komandai jāuzvar sērijā līdz trijām uzvarām. MLB pusfinālu sauc par ‘’Championship Series’’, kurā notiek sērija līdz četrām uzvarām. Līdz tikpat uzvarām norit fināls jeb ‘’World Series’’.

Izlašu kontekstā beisbols 1992. gadā tika iekļauts vasaras olimpisko spēļu programmā, taču pēc 2008. gada spēlēm Ķīnā to uz nākamajām divām spēlēm izslēdza no programmas. Tas atgriezās pēdējās spēlēs Japānā, izlašu rindās pārsvarā spēlējot amatieriem. Trīs reizes par olimpiskajiem čempioniem kļuvuši Kubas spēlētāji, bet pa reizei amerikāņi, Dienvidkoreja un Japāna, kas savās mājās 2021. gadā uzvarēja ASV finālā ar 2-0. Kopumā visvairāk medaļu ir Kubas beisbolistiem – bez trim zeltiem izcīnīti arī divi sudrabi.

Ieteikumi, kā veikt likmes uz beisbolu

Beisbolā var derēt uz jebkuru tā spēli, piemēram, Major League Baseball (MLB). Lai varētu izdarīt kvalitatīvas likmes, ieteicams zināt vairāk par šo sporta veidu, līgas favorītiem un to pēdējiem rezultātiem. Jāatceras, ka beisbolā sezona ir gara, kuras laikā tiek aizvadītas daudz spēļu. Katra komanda spēlē 162 reizes regulārās sezonas laikā, līdz ar to nav ieteicams pārlieku aizrauties ar derēšanu uz beisbola katras kārtas mačiem. Rezultāti var būt dažādi, jo konkurence šajā sporta veidā ASV ir liela.

Ja tomēr vēlies izdarīt likmes beisbolā, tad ieteicams pirms turnīra sākuma iepazīties ar bukmeikeru piedāvāto ‘’outright’’ iespēju, kas demonstrē, kuras komandas pēc viņu domām ir čempionāta favorītes. Kopumā gan veikt likmes uz beisbolu nav sarežģīti. Vienīgi – ir rūpīgi jāizvērtē, kurš no piedāvājumiem ir izdevīgākais. Atlasiet notikumu, kurš jums interesē, un izpētiet pieejamās derību iespējas. Kad esat atradis sev interesējošo klāstu, izvēlieties koeficientus, ievadiet likmes summu un apstipriniet kuponu. Jaunajiem spēlētājiem ar likmju izdarīšanu aicinām nesteigties. Vispirms izpētiet piedāvājumus un tikai pēc tam veiciet likmes.

Likmju veidi

Sporta totalizators LV BET piedāvā likt likmes uz jebkuru no MLB beisbola spēlēm. Pie tam, iespējams derēt ne tikai uz spēles uzvarētāju. Pastāv opcija derēt uz pārskrējienu līniju skaitu un kopējiem skrējieniem (virs/zem). Iespējams paredzēt, kura no komandām pirmā atklās rezultātu, kā arī noteikt, kura vienība uzvarēs, piemēram, pirmajā īningā. Ja vēlies vairāk uzzināt, kādi likmju veidi iespējami beisbolā, tad apmeklē LV BET mājaslapu un pie sadaļas ‘’Sports’’ meklē beisbolu, kur varēsi atrast piedāvājumā esošās spēles un likmju iespējas.

Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, esam izveidojuši ērtu Sporta blogu, kurā spēlētājiem tiek sniegta jaunākā informācija par vieglatlētiku un tajā notiekošajiem turnīriem.