2023. gada UCI šosejas pasaules čempionāts riteņbraukšanā

2023. gada UCI šosejas pasaules čempionāts riteņbraukšanā

Jau no šī gada 3. līdz 13. augustam viscaur Skotijā un arī tās nozīmīgākajā pilsētā Glāzgovā gaidāms pasaules čempionāts šosejas riteņbraukšanā. Sagaidāms, ka sacensībās piedalīsies arī Latvijas riteņbraucēji. Līdz šim tikai viens, Romāns Vainšteins, kļuvis par pasaules čempionu. Vai vēlies vairāk uzzināt par šosejas riteņbraukšanas sacensībām? Ienāc LV BET sporta blogā, iepazīsties ar piedāvātajām likmju variācijām un dodies veikt derības.

Svarīgākā informācija par šosejas pasaules čempionātu riteņbraukšanā

UCI pasaules čempionāts riteņbraukšanā tiek organizēts jau kopš 1927. gada un to organizē ikgadēji. Par nozīmīgākajām sacensībām uzskata šosejas riteņbraukšanu elites jeb pieaugušo grupā, kurā startē visi spēcīgākie Eiropas un pārējās pasaules riteņbraucēji. Šo sacensību ietvaros dažiem sportistiem izdevies uzvarēt vairākas reizes – Alfredo Binda, Riks van Stēnbergens, Edijs Mercks, Oskars Freire un Peters Šagans šajā čempionātā uzvarējuši trīs reizes. Viens pasaules čempions ir arī Latvijas pārstāvjiem – 2001. gadā par uzvarētāju kļuva Romāns Vainšteins – tas joprojām ir viens no augstākajiem sasniegumiem šīs valsts riteņbraukšanā.

2023.gada pasaules čempionāts riteņbraukšanā no 3. līdz 13. augustam notiks Skotijas pilsētā Glāzgovā. Kopumā tiks sadalīti medaļu komplekti tādos riteņbraukšanas sporta veidos kā šosejas, parariteņbraukšanā, trekā, parariteņbraukšanas trekā, kalnu riteņbraukšanā, triālā, frīstailā, iekštelpu riteņbraukšanā un citos. Tas nozīmē, ka 2023. gada sacensības būs šosejas un citu ar šo sporta veidu saistītajās disciplīnās.

Līdz šim pasaules čempionāts ticis organizēts tādās valstīs kā Vācijā, Ungārijā, Šveicē, Beļģijā, Dānijā, Itālijā, Francijā, Nīderlandē, Luksemburgā, Spānijā, Anglijā, Kanādā, Venecuēlā, Čehijā, ASV, Austrijā, Japānā, Norvēģijā, Kolumbijā, Portugālē, Austrālijā, Katarā, bet Skotijas pilsētā Glāzgovā šīs sacensības tiks organizētas pirmo reizi.

Sacīkšu maršruti

Katrs no riteņbraukšanas paveidiem tiks aizvadīts noteiktā Skotijas daļā. Kā jau minēts, gaidītākā ir šosejas riteņbraukšana, kura vīriešu elites grupas sacensības plānotas svētdien, 6. augustā. Tās maršruts paredzēts 271.1 kilometra garumā, sākoties Edinburgā un noslēdzoties Glāzgovā. Pirmajā sacensību dienā, 5. augustā, šosejas riteņbraukšanas sacensības aizvadīs jaunatnes grupas sievietēm un vīriešiem. Dāmas 70 kilometru distanci gan sāks, gan noslēgs Glāzgovā, arī vīriem sākot un beidzot sacensības šajā pilsētā, taču garākā distancē – 127.2 kilometri.

Sacensības gaidāmas arī tādos datumos kā 8., 9., 10., 11., 12. un 13. augustā. Elites braucējiem 11. augustā norisināsies individuālais 48.1 kilometru garais brauciens. Tas plānots Stirlingā. 12. augustā plānots vīriešu zem 23 gadu vecuma grupas brauciens – tas sāksies Loklomondā un noslēgsies Glāzgovā, riteņbraucējiem aizvadot 168.4 kilometru garu distanci. Savukārt noslēdzošās sacensības būs sieviešu grupas brauciens, kura maršruts būs līdzvērtīgs jau minētajam zem U23 kategorijas, taču nedaudz īsāks (154.1 kilometrs).

Pasaules čempionāta šosejas riteņbraukšanā dalībnieki

Sagaidāms, ka riteņbraukšanas pasaules čempionātā startēs visi spēcīgākie planētas sportisti. Arī no Latvijas uz šīm sacensībām pošas paši labākie šosejas un citu šī sporta veidu pārstāvji. Starp vīriešiem Latviju plāno pārstāvēt tādi riteņbraucēji kā Rodrigo Belajevs, Māris Bogdanovičs, Vitālijs Korņilovs, Alekss Krasts, Emīls Liepiņš, Toms Skujiņš, Krists Neilands, Mārtiņš Pluto, kā arī Andris Vosekalns. Labus rezultātus 2023. gadā sasniedzis Skujiņš, kurš ”Giro d’Italia” vairākos posmos spēja iekļūt labāko desmitniekā, bet divos cīnījās par uzvaru. Savukārt nesen ”Tour de France” noslēdza Krists Neilands, kurš dažos no posmiem iesaistījās atrāvienā, tā laikā pagarināja līgumu ar komandu ”Israel – Premier Tech” un kopvērtējumā ieņēma augsto 35. vietu.

UCI pasaules čempionātā startēs arī trīs dāmas no Latvijas – Anastasija Karbonari, Lija Laizāne un Līna Svarinska. Pamazām savu vietu riteņbraukšanas pasaulē ieņem arī Latvijas sieviešu pārstāves, kuras gan pagaidām nav izcēlušies ar pašiem augstvērtīgākajiem rezultātiem.

Pagājušā gada uzvarētāji

Pirms gada elites grupā par pasaules čempionu kļuva beļģis Remko Evenpūls, kurš finišā pārspēja Kristofu Laportē un Maiklu Metjūzu. Pirms tam divus gadus pēc kārtas par pasaules čempionu kļuva francūzis Žulians Alafilips, bet starp vadošajiem riteņbraucējiem bijuši arī Vouts van Ārts, Dilans van Bārle, Madss Pedersens (2019. gada čempions) un Alehandro Valverde (2018. gada čempions). Sagaidāms, ka cīņa par pasaules čempiona godu 2023. gadā būs īpaši spraiga un neprognozējama.

2023. gada UCI šosejas pasaules čempionātu padomi un likmes

Ja vēlies likt likmi uz riteņbraukšanas notikumiem, tostarp pasaules čempionātu, tad apmeklē LV BET mājaslapu, augšējā stūrī spied uz ”Sports” un pēc šīs izvēles meklē ”’Riteņbraukšana”. Uzpiežot uz šo sporta veidu, atradīsi piedāvājumā esošās sacensības.

Likt likmes uz riteņbraukšanas notikumiem ir vienkārši. Atlasi sev interesējošo spēli, ievadi likmes summu un apstiprini kuponu. Lai palīdzētu vairāk orientēties spēlēs un to piedāvājumā, LV BET izveidojies Sporta blogu, kas saviem spēlētājiem sniedz jaunāko informāciju par visiem ar sportu saistītajiem notikumiem, tostarp vienu no slavenākajiem daudzdienu velobraucieniem. Ja tās tevi būs ieinteresējušas, tad izvērtē iespēju izdarīt likmi.

Šosejas riteņbraukšanas derības LV BET

Kopumā uz riteņbraukšanas sacensībām iespējams derēt uz pirmo trijnieku, sacensību uzvarētāju, viņa iespējamo handikapu, kā arī daudz citām ar šo sporta veidu saistītām derību iespējām. Gadījumā, ja deri par uzvaru, tad ņem vērā, ka bieži posma uzvarētājs var noskaidroties dažus kilometrus pirms finiša vai finiša spurtā. Ir reizes, kad daži no riteņbraucējiem atraujas no peletona, bet ir reizes, kad liela daļa no peletona finišē kopā un tad ātrākais uzvar. Tāpat var noteikt no piedāvātajām ”outright” likmju iespējām, kurš no riteņbraucējiem uzvarēs tūrē.

Pirms sacensībām bukmeikeri par galveno favorītu uzskata esošo pasaules čempionu Remko Evenpūlu, kura koeficients noteikts 6.5 apmērā. Tāds pats koeficients piešķirts Voutam van Ārtam un Metjū van der Pūlam. Vēl starp vadošajiem sportistiem cīņā par čempiona godu minēti Madss Pedersens (8.5), Jaspers Filipsens (9.00), kā arī Tadejs Pogačars (11.00). Vislabākās izredzes no Latvijas sportistiem piešķirtas Tomam Skujiņam un Kristam Neilandam – abu izredzes kļūt par čempioniem novērtētas ar koeficientu 150.00.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *