Latvijas futbola virslīga

Latvijas futbola čempionāts tiek rīkots jau kopš 1922. gada, bet kopš 1927. gada tas rotā virslīgas vārdu. Visvairāk reižu (14) par futbola virslīgas čempioni kļuvusi Rīgas ‘’Skonto’’, 13 no reizēm titulu izcīnot pēc kārtas. Par pēdējo Latvijas čempioni futbolā kronēja RFS, bet 2022. gada sezonā virslīgā piedalās desmit komandas - RFS, ‘’Valmiera’’, ‘’Riga’’, ‘’Liepāja’’, ‘’Daugavpils’’, ‘’Auda’’, ‘’Metta’’, ‘’Tukums 2000/Telms’’, ‘’Super Nova’’ un Jūrmalas ‘’Spartaks’’. Sezona tiek izspēlēta no marta līdz novembrim, par čempioni kļūstot tai komandai, kura izcīnījusi visvairāk punktu.

Reģistrēties

Likmes uz Latvijas futbola virslīgu

Futbols ir viens no iecienītākajiem totalizatora spēlētāju sporta veidiem, jo pasaulē šo sportu uzskata par industrijas karali. Uz jebkuru no futbola virslīgas spēlēm iespējamas plašas likmju variācijas. Vari derēt gan uz populārāko spēlētāju izvēli – spēles uzvarētāju, gan citiem ar cīņu saistītiem aspektiem. Vari paredzēt, vai abas komandas gūs vārtus, uzvarētāja handikapu, puslaika uzvarētāju, kura no komandām iesitīs pirmā, bet kura gūs pēdējos mača vārtus. Vari arī vienā likmē derēt gan uz puslaika, gan spēles uzvarētāju, kā arī paredzēt precīzu rezultātu puslaikā un mača izskaņā. 

Kā veikt likmes uz Latvijas futbola virslīgu

Likt likmes uz Latvijas futbola virslīgu ir vienkārši, taču paturi prātā, ka pastāv vairākas variācijas. Atlasiet notikumu, kurš jūs interesē un izpētiet pieejamās derību iespējas. Kad tas paveikts, izvēlieties vēlamos koeficientus, ievadiet likmes summu un apstipriniet kuponu. Lai palīdzētu spēlētājiem orientēties spēlē un likmju piedāvājumā, esam izveidojuši ērtu Sporta blogu, kurš mūsu spēlētājiem sniedz jaunāko informāciju par Latvijas futbola virslīgu un tajā notiekošajām spēlēm.

Latvijas futbola virslīga

Latvijas futbola virslīgu pašlaik var dēvēt par spēcīgāko vietējā sporta līgu. Tā izveidota tālajā 1922. gadā, bet 1927. gadā ieguvusi virslīgas vārdu. 1940./1941. un 1944. gadā turnīru pārtrauca Latvijas okupācijas dēļ, bet no 1945. līdz 1991. gadam čempionātu sauca par Latvijas PSR Augstāko līgu. Virslīgas vārdu tā atguva pēc Latvijas neatkarības, pirmo čempionātu aizvadot 1992. gadā, kad par čempioni kļuva Rīgas ‘’Skonto’’.

Tieši Rīgas ‘’Skonto’’ ar 14 tituliem ir visvairāk reižu uzvarējusī vienība Latvijas futbola virslīgā. Pie tam, 13 no panākumiem gūti pēc kārtas (1992. – 2004. gads), noslēdzošo 14. titulu pievienojot 2010. gadā. Klubs gan vairs nepastāv, jo parādu dēļ tas izbeidza savu darbību pirms vairākiem gadiem. Astoņas reizes (1924., 1925., 1926., 1930., 1931., 1934., 1935., 1940. gados) titulu izcīnījusi RFK ‘’Rīga’’, bet septiņas reizes (1927., 1928., 1929., 1933., 1936., 1938., 1939.) Liepājas ‘’Olimpija’’.

Pēdējos gados Latvijas futbola čempionātā valdījušas Rīgas komandas – ‘’Riga’’ un RFS. ‘’Riga’’ par čempioni kļuvusi trīs gadus pēc kārtas (2018., 2019., 2020. gados), iepriekšējā sezonā tieši RFS kļūstot par to komandu, kura pārtrauca citas galvaspilsētas komandas valdīšanu virslīgā. Abas vienības turnīrā piedalās arī 2022. gadā, tiekot uzskatītas par vienām no favorītēm.

Bez RFS un ‘’Riga’’ šajā sezonā virslīgā piedalās vēl astoņi klubi: ‘’Valmiera’’, ‘’Liepāja’’, ‘’Daugavpils’’, ‘’Auda’’, ‘’Metta’’, Jūrmalas ‘’Spartaks’’, ‘’Tukums 2000/Telms’’ un ‘’Super Nova’’. Kopumā paredzēts izspēlēt četrus apļus, tādējādi katrai komandai vienai ar otru aizvadot četras spēles sezonā. Tas nozīmē, ka čempionātā katrai vienībai paredzēti 36 mači. Turnīru atklāja 11. martā, bet 36. kārtas izspēle paredzēta 12. novembrī. Tad arī vēlākais tiks noskaidrots čempions, jo par to kronēs to vienību, kura izcīnīs visvairāk punktus. Bijušas arī reizes, kad čempione nodrošina titulu vairākas kārtas pirms pēdējās kārtas, tajā atliekot vien noskaidrot atlikušo vietu secību.

Uzvarai čempionātā ir augsta likme, jo titula ieguvējai ir iespēja nākamajā sezonā spēlēt UEFA Čempionu līgas kvalifikācijā, izkrišanas gadījumā vēlāk turpinot cīņu par UEFA Eiropas līgu. Otrās vietas ieguvēja cīnās par ceļazīmi uz UEFA Eiropas līgu, bet trešās un ceturtās vietas – UEFA Konferences līgu. Tikai vienu reizi Latvijas futbola vēsturē kāda no komandām pratusi aizkļūt līdz prestiža Eiropas futbola turnīra grupu turnīram. To paveica ‘’Ventspils’’, kas 2009. gadā piedalījās UEFA Eiropas līgas grupu turnīrā. Tajā ventspilnieki prata izcīnīt trīs punktus (ar trim neizšķirtiem), kas gan deva pēdējo vietu grupā.

Tieši futbola virslīgā sevi apliecina Latvijas talantīgākie futbolisti, kuru mērķis, sevi spilgti apliecinot, ir pārcelties uz kādu spēcīgāku čempionātu. Viena no skaļākajām vietējā futbolista pārejām bija pēc 2004. gada Eiropas čempionāta, kad Rīgas ‘’Skonto’’ pārdeva Māri Verpakovski uz Kijivas ‘’Dynamo’’. Mūsdienās veiksmīgu darījumu veikusi ‘’Valmiera’’, kura 2021. gadā uz īres tiesībām pārdeva viesspēlētāju Tolu Arokodari uz Vācijas Bundeslīgas klubu ‘’Koln’’.

Par līdz šim apmeklētāko Latvijas futbola virslīgas spēli kļuvusi cīņa starp ‘’Liepājas Metalurgu’’ un Rīgas ‘’Skonto’’ 2004. gadā, kad Liepājas stadionā sapulcējās 6500 skatītāju. 3200 skatītāji apmeklējuši 2006. gada maču starp ‘’Skonto’’ un ‘’Liepājas Metalurgu’’ un 2015. gada maču starp ‘’Liepāju’’ un ‘’Ventspili’’, bet 2007. gadā uz citu ‘’Liepājas Metalurga’’ un ‘’Skonto’’ dueli sanākuši trīs tūkstoši skatītāju.

Nozīmīgākie sezonas notikumi

Ņemot vērā, ka Latvijas futbola virslīga ir sezonas tipa turnīrs, tad tajā nav daudz nozīmīgu sezonas notikumu, jo gandrīz katrā spēļu kārtā var atrast pa kādai intrigai, kas var aizraut līdzjutējus sekot līdz pašmāju futbolam. Viens no sezonas notikumiem ir čempionāta atklāšana jeb pirmās kārtas norise, kas paredzēta kalendārā gada martā. Pirms šī notikuma komandas aizvada treniņnometnes gan Latvijā, gan ārzemēs, kā arī spēlē pārbaudes mačus pret vietējiem vai ārzemju pretiniekiem. Sezonas pirmajos mačos vēl ir daudz nezināmā, kādai no komandām var iezagties starta drudzis, kas dod vietu pārsteigumiem.

Par citu nozīmīgu notikumu var saukt sezonas beigas, kad jānoskaidro čempions, un atlikušo vietu ieguvēji. Piemēram, pirms gada uzvarētājs turnīrā noskaidrojās pēdējā kārtā, kurā visas spēles sākās vienā laikā. Citus gadus var gadīties, ka čempions tiek noskaidrots pāris kārtas pirms beigām, atlikušajās spēlēs noskaidrojot citu vietu ieguvējus. Svarīga ir arī cīņa par pēdējām pozīcijām, jo tās spēlē par izdzīvošanu. Pēdējās vietas īpašniece izkrīt līgu zemāk, kamēr priekšpēdējā komanda ar otrās līgas otrās vietas ieguvēju spēlē pārspēles.

Par nozīmīgiem dueļiem var saukt Rīgas derbiju starp RFS un ‘’Riga’’. Pēdējos gados tas bijis notikumiem bagāts un arī ass, kurā nav iztikuši arī protesti un vēstuļu rakstīšanas. Šajā sezonā viena spēle jau ir notikusi un tajā ar 2:1 savu pretinieci kārtējo reizi apspēlēja RFS. Uzvaru tā nodrošināja 60. minūtē, taču vismaz Latvijas futbola virslīgā klubiem atlikuši vēl trīs savstarpējie dueļi.

Ieteikumi, kā veikt likmes uz Latvijas futbola virslīgu

Lai spētu kvalitatīvi veikt likmes uz Latvijas futbola virslīgu, tad jāseko karstākajām komandām. Sezonas gaitā gandrīz jebkura no vienībām piedzīvo kritumus un spožus brīžus. Tā, piemēram, sezonas ievadā ‘’Valmiera’’ piedzīvoja zaudējumu pirmajā kārtā, pēc kā nezaudēja punktus 11 spēles pēc kārtas, no kurām astoņās pēc kārtas uzvarēja. Tikmēr pastarītes vietas sezonas ievadā ieņēmušas Jūrmalas ‘’Spartaks’’, ‘’Super Nova’’ un ‘’Tukums 2000/Telms’’.

Sezonas laikā no ne tik veiksmīga ievada vajadzētu atkopties ‘’Riga’’ un Jūrmalas ‘’Spartakam’’. Ambiciozajiem rīdziniekiem ir visas iespējas cīnīties par titulu, bet ‘’Spartakam’’ vismaz pamest pēdējo vietu turnīra tabulā. Pirms likmju izdarīšanas veic izpēti, kāda ir komandu situācija iepriekšējās piecās spēlēs. Lai to paveiktu, ieskaties oficiālajā turnīra tabulā. Tāpat, ja ir iespēja, iepazīsties ar komandas funkcionālo sagatavotību, nozīmīgu spēlētāju traumām un pēdējo spēļu grafiku. Ja kāda komanda aizvadījusi daudz spēļu, tad tai var iestāties nogurums, kas var rezultēties kādā pārsteidzošā zaudējumā.

Veikt pašu likmi nav sarežģīti. Ir gan rūpīgi jāizvērtē, kurš no piedāvājumiem ir izdevīgākais. Atlasiet notikumu, kurš jūs interesē un izpētiet pieejamās derību iespējas. Kad esat atradis sev interesējošo klāstu, izvēlieties koeficientu, ievadiet likmes summu un apstipriniet kuponu. Jaunajiem spēlētājiem aicinām nesteigties ar likmju izdarīšanu. Vispirms izpētiet likmju piedāvājumu un tad veiciet likmi.

Likmju veidi

Futbols ir viens no iecienītākajiem spēlētāju sporta veidiem un uz jebkuru spēli iespējams izdarīt dažādu variāciju likmes. LV BET piedāvā uz visām Latvijas futbola virslīgas spēlēm veikt likmes plašā klāstā. Uz katru no spēlēm vari izvēlēties, kura komanda uzvarēs. Ja vēlies paredzēt precīzu rezultātu, tad tev pastāv paredzēt šādu iespēju gan visā mačā, gan puslaikā. Ja esi ļoti pārliecināts par kādas komandas uzvaru abos puslaikos, vari veikt likmi arī šajā aspektā.

Vari arī paredzēt, vai abas komandas spēles laikā gūs vārtus, kura no komandām iesitīs pirmā, bet kura gūs noslēdzošos mača vārtus. Vari derēt uz uzvarētājkomandas handikapu gan visā spēlē, gan puslaikā.

Lai palīdzētu orientēties spēlē un likmju piedāvājumā, esam izveidojuši ērtu Sporta blogu, kurā spēlētājiem tiek sniegta jaunākā informācija par Latvijas futbola virslīgu un tajā notiekošajām spēlēm.