Šahs

Šahs ir galda spēle, kuru vienlaicīgi var spēlēt divi spēlētāji. Tā ir arī prāta spēle, jo, lai uzvarētu, nepieciešamas gan zināšanas, gan prasmes pielietot tikai sev zināmu stratēģiju. Esošā šaha spēles versija vispirms parādījās Spānijā 15. gadsimtā, attīstoties no Indijas spēles chaturanga. Mūsdienās šahs ir viena no populārākajām galda spēlēm. To spēlē ne tikai profesionāli spēlētāji, bet gan kā ar hobiju ar to aizraujas miljoniem cilvēku visā pasaulē. Šahs ir labs laika pavadīšanas laiks starp draugiem, radiniekiem un vienkārši cilvēkiem, kuriem patīk šī spēle.

Reģistrēties

Likmes uz šahu

Šahs nav no tiem tradicionālākajiem sporta veidiem, uz kuriem likt derības, taču atsevišķos totalizatoros, tostarp LV BET, šāda iespēja pastāv. Kā viena no populārākajām izvēlēm ir derēt uz spēles uzvarētāju. Pastāv trīs opcijas: likt likmi uz kāda spēlētāja uzvaru vai neizšķirtu. Šahā neizšķirts nav nemaz tik reti. Iespējams likt arī uz to, ka viens no spēlētājiem nezaudēs: tas nozīmē, ka viņš vai nu izcīnīs uzvaru vai novedīs spēli līdz neizšķirtam. Tāpat pastāv opcija derēt uz spēles handikapu.

Kā veikt likmes uz šahu

Likmes uz šahu ir vienkāršas, taču jāpatur prātā, ka pastāv dažādas variācijas. Atlasiet notikumu, kurš jūs interesē un izpētiet pieejamās derību iespējas. Kad tas paveikts, izvēlieties vēlamos koeficientus, ievadiet likmes summu un apstipriniet kuponu. Lai palīdzētu spēlētājiem orientēties spēles un likmju piedāvājumā, esam izveidojuši ērtu Sporta blogu, kurš sniedz jaunāko informāciju par šaha notikumiem un padziļinātāku informāciju par gaidāmajiem turnīriem.  

Šahs

Šahs ir populāra galda spēle visā pasaulē. Esošajā formātā šahs attīstījās no Indijā izveidotās chaturanga spēles. Vispirms tā populāra kļuva Spānijā, vēlāk Dienvideiropā, bet pēcāk apceļoja arī pārējo Veco kontinentu, piesaistot cilvēku prātus šai taktiskajai spēlei. Šahā neuzvarēt bez taktikas un stratēģijas, taču, lai to spētu pielietot, nepieciešamas zināšanas un noteikumu pārzināšana.

Šahā kauliņi ir divās krāsās – baltā un melnā. Vienam spēlētājam tiek melnie kauliņi, bet otram baltie. Abiem ir vieni un tie paši kauliņi, kuri novietoti vienās un tajās pašās pozīcijās. Pirmajā rindā atrodas bandinieki, bet otrā rindā tornis, zirdziņš, laidnis, dāma, kungs, laidnis, zirdziņš un tornis. Spēle tiek spēlēta uz speciāli izveidota spēļu galda. Tam ir astoņas horizontālas un vertikālas rindas, kas kopā dod 64 laukumus.

Šahā kungs var pārvietoties jebkurā virzienā. Šī figūra ir pati vērtīgākā šahā. Katram spēlētājam tieši kungu ir jāsargā no cita spēlētāja uzbrukuma. Ja tiek zaudēts kungs, automātiski tiek zaudēta arī visa spēle. Tornis ir viens no tiem, kas sargā kungu. Viņš var tikt novietots nepieciešamajās brīvajās zonās, taču ne tajās, kurās jau kauliņi atrodas. Laidni var pārvietot diagonāli, taču nevar novietot tur, kur jau kāda figūra atrodas. Dāma ir otrs spēcīgākais kauliņš šahā – tam ir torņa un laidņa spēks kopā ņemot. Tas var doties visos virzienos, taču nevar tikt novietots tur, kur jau atrodas kāds kauliņš. Zirdziņš var doties uz tuvāko brīvo laukumu dažādos virzienos, bet bandinieki dodas uz priekšu brīvajās zonās un cenšas ievilināt savos nagos kungu.

Šaha spēle var tikt uzvarēta četros veidos. Pirmais no tiem ‘’checkmate’’. Tas nozīmē, ka kungs ir briesmās un spēlētājam vairs nav palikuši legāli gājieni, kurus varētu veikt. ‘’Resignation’’ nozīmē, ka spēlētājs pats padodas pie sliktas situācijas sev. Turnīros to uzskata par labu etiķeti tieši šādi rīkoties. ‘’Win on time’’ – spēlēs, kurās tiek ievērots laiks, kāds var uzvarēt, ja pretinieks laiku nav ievērojis. ‘’Forfeit’’ – spēlētāju diskvalificē, ja tikuši pārkāpti noteikumi.

Pastāv vairākas iespējas, ka šaha spēle noslēgsies neizšķirti. ‘’Stalemate’’ ir gadījumā, ja spēlētājam vairs nav legālu veidu, kā veikt gājienu, taču viņa kungs neatrodas briesmās. ‘’Dead position’’ ir brīžos, kad neviens no spēlētājiem nevar sasniegt ‘’checkmate’’. ‘’Draw by agreement’’ pārsvarā sagaidāmi turnīros, kuros spēlētāji paši vienojas par to, ka spēle noslēgsies neizšķirti. ‘’Threefold repetition’’ notiek brīžos, kad neviena no pusēm nevar veikt gājienu bez savu pozīciju pavājināšanas. Tādā gadījumā jebkurš no spēlētājiem var pieprasīt neizšķirtu. ‘’Fifty-move rule’’ nozīmē – ja 50 gājienu laikā neviens bandinieks nav atgūts no pretspēlētāja, tad iespējams pieprasīt neizšķirtu. ‘’Draw on time’’ notiek tajās spēlēs, kurās tiek fiksēts laiks. Ja spēlētāji ir ārpus laika un tiem nav nozīmīgu gājienu atlikuši, tiek fiksēts neizšķirts.

Starptautiskajās sacensībās šaha spēli uzrauga laiks. Ja spēlētājs nespēj gājienu veikt laicīgi, viņš automātiski zaudē. Klasiska šaha spēle ir samērā ilga, tā var ilgt pat septiņas stundas. Laiks novietots netālu no sportistiem un viņi pēc gājiena veikšanas to piespiež.

Kopš 1924. gada šaham izveidota arī sava starptautiskā federācija – FIDE. Tā rūpējas ne tikai par pasaules čempionāta organizēšanu vīriešiem, sievietēm, junioriem, izlasēm, veterāniem un cilvēkiem ar kustību traucējumiem, bet arī veido sporta veida lobiju darbu pasaulē. Tās birojs atrodas Šveices pilsētā Lozannā, bet tās biedru statusā ir 200 pasaules nacionālo federāciju organizācijas. Arī Latvijas šaha federācija ir viena no FIDE biedrēm, bet šahiste Dana Reizniece Ozola ir viena no vadošajām amatpersonām.

Dižākie šaha meistari

Viens no pasaulē lielākajiem šaha meistariem ir latvietis Mihails Tāls, kurš kļuvis arī par pasaules čempionu šahā. Viņa iesauka bija ‘’Magician from Riga’’ un viņš kļuva par astoto šaha pasaules čempionu, 1960. gadā to sasniedzot tikai 23 gadu vecumā.

Par dižāko šahistu vēsturē sauc krievu Gariju Kasparovu, kurš šahā dominēja vairāk nekā 20 gadus. Viņš bija pasaules čempions laika posmā no 1985. līdz 2000. gadam. 22 gadu vecumā 1985. gadā Kasparovs kļuva par jaunāko šaha pasaules čempionu šī sporta veida vēsturē. No sporta Kasparovs aizgāja 2005. gadā, taču kā pasaules ranga pirmais numurs.

Cits dižs šahists savu karjeru attīsta šobrīd un tas ir Magunss Kārlsens, kuru skolojis arī pats Kasparovs. 2013. gadā Kārlsens, uzvarot Anandu, kļuva par otro jaunāko pasaules čempionu vēsturē, zaudējot tikai savam vienam no skolotājiem Kasparovam. Šahā viņš dominējis kopš 2011. gada un ir arī pašreizējais pasaules čempions, taču zaudētas motivācijas dēļ viņš atteicies no dalības 2023. gada pasaules čempionātā, tāpēc šahā būs jauns lielmeistars.

Bobijs Fišers, Hosē Rauls Kapablanka, Anatolijs Karpovs, Mihails Botviņiks, Vladimirs Kramņiks, Emanuels Laskers, Aleksandrs Alehins, Visvanatans Anands, Pols Mērfijs un Tigrans Petrosians uzskatāmi arī par dižiem šaha spēlētājiem šī sporta veida vēsturē.

Kā veikt likmes uz šahu

Ja vēlies izdarīt likmi uz turnīriem šahā, tad apmeklē LV BET mājaslapu, kreisajā augšējā stūrī meklē ”Sports” un kreisajā izvēlnē skaties ”šahs”. Spiežot uz tā, vari atrast piedāvājumā esošās likmju iespējas uz notikumiem šajā sporta veidā.

Likt likmes uz šahu ir vienkārši. Atlasi sev interesējošo posmu, ievadi likmes summu un apstiprini kuponu. Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, apmeklē LV BET Sporta blogu, kurš saviem spēlētājiem piedāvā jaunāko informāciju par visiem ar sportu saistītajiem notikumiem.

Likmju veidi

Šahs nav no tiem tradicionālākajiem sporta veidiem, uz kuriem likt derības, taču atsevišķos totalizatoros, tostarp LV BET, šāda iespēja pastāv. Kā viena no populārākajām izvēlēm ir derēt uz spēles uzvarētāju. Pastāv trīs opcijas: likt likmi uz kāda spēlētāja uzvaru vai neizšķirtu. Šahā neizšķirts nav nemaz tik reti. Iespējams likt arī uz to, ka viens no spēlētājiem nezaudēs: tas nozīmē, ka viņš vai nu izcīnīs uzvaru vai novedīs spēli līdz neizšķirtam. Tāpat pastāv opcija derēt uz spēles handikapu.

Pastāv arī likmes uz kopējo veikto gājienu skaitu un katra spēlētāja veikto gājienu skaitu. Pie tam, ja netiek ar noteikumiem ierobežots spēles laiks, tad vari prognozēt, cik ilga būs šaha partija.