Snūkers

Snūkers ir līdzvērtīgs sporta veids biljardam, taču ar atsevišķām niansēm. Par tā rašanās periodu min 19. gadsimta otro pusi. 1870. gados, kad britu armijas karavīri atradās Indijā, tie aizrāvās ar biljarda spēli, taču laika gaitā radās dažādi tās blakus paveidi. Snūkera paveids izveidojās 1882. gadā, kad to ieviesa sers Nevils Čamberlains. Vārdu ‘’snukers’’ šis sporta veids ieguva pēc tā, ka tieši šis vārds tika izmantots kā slengs britu armijā, saucot jaunus ienākušos karavīrus un mazāk pieredzējušos darbiniekus. Tieši kā Anglijā kā snūkera dzimtenē šis sporta veids ieguvis lielāku popularitāti. Līdzvērtīgi šautriņu mešanai, snūkeram notiek pasaules čempionāts un dažādi citi nozīmīgi turnīri, kuros spēlētāji var iegūt vērtīgas naudas balvas. Klāt nākusi interese no totalizatora uzņēmumiem, kuri iekļāvuši šo sporta veidu likmju piedāvājumā.

Reģistrēties

Likmes uz snūkeru

Snūkerā iespējamas dažādas ar spēli saistītas likmju iespējas. Zināmākā un spēlētāju populārākā ir derēt uz kāda no spēlētāja uzvaru. Iespējams paredzēt arī kopā spēlētos freimus, freimu handikapu un atsevišķu freimu uzvarētājs, piemēram, kurš no sportistiem būš pārāks pirmajā freimā. Ar visām iespējamajām snūkera likmēm ienāc un iepazīsties LV BET Sporta totalizatorā!

Kā veikt likmes uz snūkeru

Likmes uz snūkeru ir vienkāršas, taču jāpatur prātā, ka pastāv dažādas variācijas. Atlasiet notikumu, kurš jūs interesē un izpētiet pieejamās derību iespējas. Kad tas paveikts, izvēlieties vēlamos koeficientus, ievadiet likmes summu un apstipriniet kuponu. Lai palīdzētu spēlētājiem orientēties spēles un likmju piedāvājumā, esam izveidojuši ērtu Sporta blogu, kurš sniedz jaunāko informāciju par snūkera notikumiem un padziļinātāku informāciju par gaidāmajiem turnīriem. 

Snūkers

Snūkers ir līdzvērtīgs sporta veids biljardam, taču ar atsevišķām niansēm. Par tā rašanās periodu min 19. gadsimta otro pusi. 1870. gados, kad britu armijas karavīri atradās Indijā, tie aizrāvās ar biljarda spēli, taču laika gaitā radās dažādi tās blakus paveidi. Snūkera paveids izveidojās 1882. gadā, kad to ieviesa sers Nevils Čamberlains. Vārdu ‘’snukers’’ šis sporta veids ieguva pēc tā, ka tieši šis vārds tika izmantots kā slengs britu armijā, saucot jaunus ienākušos karavīrus un mazāk pieredzējušos darbiniekus.

Sporta veida popularitāte pieauga 1887. gadā, kad laikrakstā ‘’Sporting news’’ tika ievietots raksts par snūkeru. Čamberlains tika nodēvēts par snūkera spēles pamatlicēju un vēlāk sporta veids īpaši populārs kļuva britu kolonijās kā Indijā un Lielbritānija. 19. gadsimtā gan joprojām ar to visvairāk nodarbojās britu karavīri. Laika gaitā gan veidojās profesionāli spēlētāji un 1926. un 1927. gados tika aizvadīts pirmais snūkera pasaules čempionāts. Par pirmo čempionu kļuva Džo Deiviss. Tieši viņš ar savu profesionālo pieeju palīdzēja snūkeru padarīt no laba laika pavadīšanas iespējas par profesionāli nodarbi, ar kuru iespējams arī nopelnīt iztiku.

1960. gados snūkers sadalījās profesionālos spēlētājos un amatieros. Abiem tiek organizēts savs pasaules čempionāts, bet kanāls BBC sāka pārraidīt snūkera turnīru. Tā, piemēram, 1985. gada finālu vēroja 18.5 miljoni skatītāju. Toreiz finālā savstarpēji spēkojās Denis Teilors un Stīvs Deiviss. Līdz ar to tika uzstādīts rekords skatītāju skaitam pārraidei BBC2 kanālā un laikā pēc pusnakts. Tas ļāva snūkeram kļūt par vienu no populārākajiem sporta veidiem Lielbritānijā.

Zemāki popularitātes rādītāji tika fiksēti 2000. gada beigās, bet tad Barijs Hērns pārņēma snūkera turnīra organizēšanu savā paspārnē. Kopš tā laika snūkera turnīru skaits ir būtiski pieaudzis. Tā, piemēram, 2019./2020. gada sezonā snūkeristi varēja piedalīties veselos 44 nozīmīgos turnīros. Laika gaitā palielinājās ar naudas balvas – tā, piemēram, pasaules čempions iegūst pusmiljonu sterliņu mārciņu, taču grūtāk nodrošināt sev iztiku ir zemāka ranga spēlētājiem, kuriem nav nemaz tik viegli nopelnīt ko vairāk pēc dzīvošanas un citu izdevumu segšanas.

Snūkera spēles neatņemama sastāvdaļa ir tiesneši un daži no viņiem laika gaitā kļuvuši par šī sporta veida slavenībām. Lens Ganlejs, Džons Strīts, Džons Viljamss tiesāja pirmos 17 no 20 pasaules čempionāta fināliem. Mūsdienās lielāku popularitāti guvuši ne britu tiesneši un dāmas. Nīderlandes tiesnesis Jans Verhass kļuva par pirmo ne Lielbritānijā dzimušo personu, kurš tiesāja pasaules čempionāta finālu (2003. gadā), bet Mikaela Taba 2009. gadā kļuva par pirmo dāmu, kura tiesā finālu.

Standarta snūkera galds ir izmērā 365.8×182.9 centimetri. Galda augstums ir aptuveni 86.4 centimetri. Katram galda ir tā saucamās sešas kabatiņas, kurās iespējams iesist bumbiņas – katrā stūrī un divas vidū. Minimālā snūkera istabas lielumam jābūt 6.7×4.9 metriem. Lai arī snūkera galdi var būt atrodami arī bāros, pārsvarā ar šo sporta veidu nodarbojas speciālās snūkera arēnās vai privāti veidotās istabās. Pārsvarā galds ir zaļā krāsā, bet katras bumbiņas diametrs ir 52.5 milimetri. Katram spēlētājam ir snūkera nūja, kas ir 91.4 centimetrus gara. Katram spēlētājam līdz var būt vēl dažādi aksesuāri, kas var padarīt viņa spēlēšanu vieglāku.

Snūkers tiek spēlēts freimos. Spēlētājs, kurš ieguvis vairāk punktus, uzvar freimu. Tā noteikumi gan nav vienkārši, tāpēc, ja vēro snūkeru, pirms tam iepazīsties ar iespējamajām izmaiņām noteikumos, esošajām normām un kā tās tiek pielietotas. Svarīga ir arī tiesneša klātbūtne, kurš uzrauga spēli un var piešķirt spēlētājiem arī soda punktus.

Nozīmīgākās sacensības snūkerā

Kopš 1927. gada par nozīmīgākajām snūkera sacensībām var minēt pasaules čempionātu, kuru rīko ikgadēji. Visvairāk reižu šajā nozīmīgajā turnīrā uzvarējis tā pirmais čempions Džo Deiviss – viņš par pasaules čempionu kronēts 15 reizes. Pie tam, Deiviss uzvarējis visos 15 finālos, kuros piedalījies. Otrs visvairāk reižu titulētākais snūkerists pasaules čempionāta ietvaros ir angļi Freds Deiviss un Džons Pulmans (astoņi tituli), bet Stīvenam Hendrijam un mūsdienu leģendai Ronijam O’Salivanam ir septiņi pasaules čempionu tituli.

Savu pēdējo, septīto titulu, O’Salivans izcīnīja 2022. gadā, finālā ar 18:13 uzvarot savu sīvāko konkurentu Džudu Trampu. Pie reizes O’Salivans nopelnīja 500 tūkstošus sterliņu mārciņu no kopējā vairāk nekā 2 miljoniem sterliņu mārciņu lielā balvu fonda. Šis kļuvis arī par naudīgāko snūkera turnīru šajā sporta veidā.

Par otru svarīgāko snūkera turnīru sauc ‘’UK Championship’’. Šo turnīru organizē kopš 1977. gada un laika gaitā tā balvu fonds pieaudzis līdz vairāk nekā vienam miljonam sterliņu mārciņu. Par pēdējo uzvarētāju 2022. gadā kļuva Ziemeļīrijas sportists Marks Alens, kurš finālā ar 10-7 pārspēja ķīnieti Dingu Junhui. Līdz ar uzvaru Alens tika arī pie 250 tūkstošiem sterliņu mārciņām.

Visvairāk reižu gan par ‘’UK Championship’’ uzvarētāju kļuvis leģendārais Ronijs O’Salivans, kuram, tāpat kā pasaules čempionātā, arī šajā turnīrā ir līdz šim iegūti septiņi tituli. Citam anglim, Stīvam Deivisam, ir seši triumfi, bet skotam Stīvenam Hendrijam pieci.

Cits svarīgs turnīrs ir ‘’Masters’’, kas gan nav reitinga turnīrs. Kopā ar pasaules čempionātu un UK Championship tas veido ‘’Triple Crown’’ sacensību sēriju. Pirmo reizi šo turnīru organizēja 1975. gadā. Turnīrā piedalās 16 labākie snūkeristi no pasaules reitinga, bet vēl diviem līdz trijiem tiek piešķirtas wild card tiesības. 2022. gadā otro reizi karjerā turnīrā uzvarēja Austrālijas snūkerists Nīls Robertsons. Ronijam O’Salivanam ir 13 fināli, no kuriem viņš uzvarējis septiņos. Otrs turnīrā labākais līdz šim bijis Stīvens Hendrijs, kuram seši triumfi, bet veseliem četriem sportistiem (Markam Selbijam, Klifam Torbērnam, Stīvam Deivisam un Polam Hanteram) ir izcīnīti trīs tituli. Katru sezonu ranga labākie 128 snūkeristi piedalās līdz 28 turnīriem sezonā, kas nosaukti ‘’World Snooker Tour’’ vārdā.

Ieteikumi, kā veikt likmes uz snūkeru

Ja ar snūkeru vairāk esi uz jūs nekā uz tu, tad iesakām vispirms ieskatīties sporta totalizatoru piedāvātajā ‘’outright’’ iespējā. Tā ļaus uzzināt, kuri no snūkera spēlētājiem tiks uzskatīti par galvenajiem favorītiem. Piemēram, ja tagad paskatāmies uz “tiešo” pasaules čempionātu, redzēsim, ka par galveno favorītu tiek uzskatīts Ronijs O’Salivans, kura koeficients tiek lēsts uz 5,00. Otrā lielākā iespējamība uzvarēt pasaules čempionātā ir Džūdam Trampam (koeficients 6,00), trešais Nīlam Robertsonam (koeficients 6,50), bet ceturtajam Markam Selbijam (koeficients 9,00).

Ja esi samērā zinošs snūkera spēlē, tad dodies uz mūsu LV BET sporta totalizatoru, meklē pie sadaļas ‘’Sports’’ snūkeru un tajā piedāvātās spēles. Ik dienu tiek piedāvātas likmju iespējas šajā sporta veidā, kurš ir sevišķi populārs Lielbritānijā un savā ziņā popularitātes mērogos pielīdzinās šautriņu mešanai.

Veikt likmes uz snūkeru gan nav sarežģīti. Vienīgi – ir rūpīgi jāizvērtē, kurš no piedāvājumiem ir izdevīgākais. Atlasiet notikumu, kurš jums interesē, un izpētiet pieejamās derību iespējas. Kad esat atradis sev interesējošo klāstu, izvēlieties koeficientus, ievadiet likmes summu un apstipriniet kuponu. Jaunajiem spēlētājiem ar likmju izdarīšanu aicinām nesteigties. Vispirms izpētiet piedāvājumus un tikai pēc tam veiciet likmes.

Likmju veidi

Snūkerā iespējamas dažādas ar spēli saistītas likmju iespējas. Zināmākā un spēlētāju populārākā ir derēt uz kāda no spēlētāja uzvaru. Iespējams paredzēt arī kopā spēlētos freimus, freimu handikapu un atsevišķu freimu uzvarētājs, piemēram, kurš no sportistiem būš pārāks pirmajā freimā. Ar visām iespējamajām snūkera likmēm ienāc un iepazīsties LV BET Sporta totalizatorā!