Bendijs

Bendiju var saukt par līdzvērtīgu sporta veidu hokejam. Tā izcelsmes laiks ir diskutējams, bet pirmie sporta veida noteikumi tika izveidoti Anglijā 1882. gadā. Bendijs ne tikai savā ziņā asociējas ar hokeju, bet vēl arī futbolu un lauku hokeju. Pārsvarā bendiju spēlē uz āra tipa laukumiem, kas ir gandrīz futbola laukuma izmērā - 90 līdz 110 metri garumā un 45 līdz 65 metri platumā. Gan sieviešu, gan vīriešu konkurencē par spēcīgākajām planētas valstīm bendijā sauc Zviedrijas un Krievijas šī sporta veida pārstāvjus gan kungiem, gan dāmām. No Baltijas valstīm vienīgā, kurai bijušas vērā ņemamas tradīcijas šajā sporta veidā, ir Igaunijai, kur ar bendiju nodarbojas kopš 20. gadsimta pirmās puses.

Reģistrēties

Likmes uz bendiju

Ņemot vērā, ka bendijam ir līdzības ar hokeju, futbolu un lauku hokeju, tad vispirms tev ir iespēja veikt derības uz spēles uzvarētāju. Tāpat pastāv opcijas derēt uz gūto vārtu skaitu gan katrai komandai atsevišķi, gan abām kopā katrā no puslaikiem un spēlē kopsummā. Vari arī paredzēt uzvarētāju puslaikā un pēc pilna laika, kā arī prognozēt riskantākas likmes, kā, piemēram, precīzu spēles rezultātu. Atceries, ka bendijā spēle rit divus puslaikus par 45 minūtēm.

Kā veikt likmes uz bendiju

Likmes uz bendiju ir vienkāršas, taču jāpatur prātā, ka pastāv dažādas variācijas. Atlasiet notikumu, kurš jūs interesē un izpētiet pieejamās derību iespējas. Kad tas paveikts, izvēlieties vēlamos koeficientus, ievadiet likmes summu un apstipriniet kuponu. Lai palīdzētu spēlētājiem orientēties spēles un likmju piedāvājumā, esam izveidojuši ērtu Sporta blogu, kurš sniedz jaunāko informāciju par bendija notikumiem un padziļinātāku informāciju par gaidāmajiem turnīriem.  

It looks like we can't find what you're looking for. Perhaps searching will help.

Bendijs

Bendija rašanās valsts un laiks ir ne līdz galam konkretizēts. Krievijā uzskata, ka tieši šeit radies bendijs, bieži vien to pamatojot ar to, ka sporta veids attīstījies no tā saucamo krievu hokeja. Tomēr arī tādās valstīs kā Anglijā, Velsā un Nīderlandē pirms 20. gadsimta ir bijusi līdzvērtīga spēle bendijam, ko sauca par bando.

Bendija noteikumi izgudroti tika Anglijā 1882. gadā. Kad tika dibināta bendija starptautiskā federācija 1955. gadā, tad tā kā vidutājs ieviesa vienus noteikumus visā spēlē, izmantojot Anglijā un Krievijā sarakstītos. Vairāk ņemti vērā tika tie, kuri izveidoti bija Anglijā. Ņemot vērā to, bendija noteikumi ir vairāk līdzvērtīgi futbolam, nekā, piemēram, hokejam.

Tas nozīmē, ka katra spēle ilgst divus puslaikus par 45 minūtēm. Katra komanda laukumā dodas ar 11 spēlētājiem – desmit laukuma un vienu vārtsargu. Katram spēlētājam rokās ir īpaši bendijam izveidota nūja, bet vārtos tiem jāiesit speciāla bendijam izveidotā bumbiņa, kas ir aptuveni tikpat liela, cik tenisa bumba. Pārsvarā tās ir oranžā vai gaiši rozā krāsā. Var notikt grūstīšanās un citi fiziski kontakti, taču nav pieļaujami spēka paņēmieni un kautiņi. Tāpat bendijā tiek noteikta aizmugure, kas ir līdzvērtīgi tam, kā aizmuguri nosaka futbolā. Vārtsargu ekipējums pārsvarā ir tikai divi cimdi bez formas tērpa. Viņiem nav nūjas.

Galvenā līdzība ir tajā, ka spēle notiek uz ledus, taču uzreiz jāsecina, ka to spēlē uz āra laukumiem. Spēlētāju izvietojums arīdzan ir līdzvērtīgs futbolam – katrā komandā bez vārtsarga ir aizsargi, pussargi un uzbrucēji. Aizsargi rūpējas, lai pretinieku komanda neiemestu viņu vārtos, pussargi par bumbas atņemšanu pretiniekiem un tās novirzīšanu savas komandas uzbrucējiem, bet uzbrucēju galvenais uzdevums ir sist bendija bumbu iekšā pretinieku sargātājos vārtos.

Ja komanda nav vairāk nekā astoņu iespējamu spēlētāju, lai sāktu spēli, tad komandu mačam nepielaiž. Vārtsargi ir vienīgie no komandas, kuri var spēlēt ar rokām, pie tam, to darīt soda laukumā. Katrā spēlē var notikt arī maiņas. Spēles laikā nav iespējams veikt vairāk nekā četru spēlētāju nomaiņu, bet papildus maiņu var piešķirt, ja jānomaina vārtsargs. Atšķirībā no futbola, maiņu laikā nav jāpārtrauc spēle – tas notiek kā hokejā, viens nonāk, bet cits uziet laukumā.

Divu puslaiku laiku koordinē spēles tiesnesis, kurš, līdzīgi kā futbolā, var piešķirt kompensācijas laiku jeb tā saucamo zaudēto laiku par veiktajām maiņām, traumām un citiem ar spēli saistītiem pārtraukumiem. Gadījumā, ja ārā ir ļoti auksts vai snieg sniegs, tad tiesnesim ir iespēja samazināt spēles laiku līdz diviem puslaikiem par 30 minūtēm. Parastās līgas spēlēs iespējams, ka spēle noslēdzas neizšķirti, bet visos izslēgšanas mačos jānoskaidro uzvarētājs. Ja pamatlaikā tas netiek paveikts, tad tiek spēlēti divi papildlaiki pa 10 minūtēm. Ja arī tad uzvarētājs nav noskaidrots, seko pēcspēles metieni.

Bez īpašās bendija nūjas katram laukuma spēlētājam jābūt arī tādam ekipējumam kā bendija slidām, ķiverei, mutes aizsegam un spēles formai. Spēlētāji ar dažādiem aizsargiem var aizsegt arī ceļgalu, un citas vārīgās vietas. Bendija nūja nav garāka par 127 centimetriem un nav platāka par septiņiem centimetriem.

Kopš 1955. gada bendijam ir arī sava starptautiskā federācija, kuras paspārnē ir 27 biedri. Tieši šajās valstīs arī ar bendiju nodarbojas visaktīvāk. 2001. gadā Starptautiskā Olimpiskā komiteja atzina šo federāciju kā oficiālo sporta veida pārstāvi, bet trīs gadus vēlāk uzņēma savā saimē. Bendijs vēl gan nav iekļauts ziemas olimpisko spēļu sporta veidu sarakstā, lai gan pats sports uzskata, ka ir masīvākais aiz hokeja ziemas sportu vidū.

Nozīmīgākie bendija turnīri

Kopš 1957. gada tiek rīkots bendija pasaules čempionāts, kuru šobrīd var saukt par pašām svarīgākajām sacensībām izlasēm. Līdzvērtīgi hokejam, pasaules čempionāts norit gan tā sauktajā A, gan B divīzijā. A spēlē spēcīgākās izlases, B otrais ešelons. Pēdējo reizi turnīrs noticis gan tikai 2019. gadā. 2020. gadā to atcēla Covid-19 pandēmijas dēļ, bet 2022. gadā visdrīzāk Krievijas iebrukuma Ukrainā dēļ.

Visvairāk medaļu pasaules čempionāta ieskaitē ir Zviedrijai, kas 12 reizes kļuvusi par čempioni, 19 reizes par otrās vietas ieguvēju, bet astoņas bijusi trešā. Krievija ir otra titulētākā vīriešu bendija izlase, kas, līdzīgi kā Zviedrija, par pasaules čempioni kļuvusi 12 reizes, vēl arī deviņas reizes esot otrā, bet reizi trešā. Visvairāk bronzas ir Somijai – tā bendija pasaules čempionātā 22 reizes bijusi trešajā pozīcijā, bet par pasaules čempioni kronēta reizi.

Kopš 2004. gada pasaules čempionāts bendijā tiek rīkots arī dāmu konkurencē. Šajā ieskaitē dominējušas Zviedrijas un Krievijas sportistes, zviedrietēm uzvarot desmit no 11 reizēm, bet vienīgo reizi Krievija par uzvarētājām kļuva 2014. gadā. Tikai 2022. gadā fināls nebija starp Zviedrijas un Krievijas bendija pārstāvēm – toreiz zviedrietes finālā ar 12:0 sagrāva Norvēģiju.

Citas bendija svarīgākās sacensības ir pasaules kauss klubiem, kas notiek gan vīriešu, gan sieviešu konkurencē. Bendija pasaules kauss vīriešu klubiem tiek rīkots kopš 2005. gada. Vienmēr finālā spēlējušas Zviedrijas un Krievijas klubi. Pēdējo reizi šis turnīrs organizēts 2019. gadā, gan 2020. un 2021. gados tam tiekot atceltam Covid-19 pandēmijas dēļ. Par pēdējo čempioni kļuva Zviedrijas ‘’Bollnas’’, kas finālā ar 5:2 pārspēja Krievijas Habarovskas SKA-’’Neftyanik’’.

Dāmām pasaules klubu kausu organizē kopš 2003. gada. Arī šeit pārsvarā dominējušas Zviedrijas komandas, taču divas reizes uzvara tikusi krievu klubiem. Kopš 2019. gada Pasaules klubu kauss bendijā nav noticis arī dāmām, bet par pēdējām čempionēm kļuva ‘’Vasteras’’ kluba pārstāves.

Ieteikumi, kā veikt likmes uz bendiju

Vispirms iesakām veikt likmes uz bendija nozīmīgākajiem turnīriem, tas ir, pasaules čempionātu dāmu un kungu izlasēm un Pasaules kausa izcīņu klubu starpā dāmām un kungiem. Iespējams, uz šiem turnīriem sporta totalizatori būs piedāvājuši tā saucamo outright iespēju, kā rezultāta varēsi iepazīties, kuras no komandām pēc totalizatoru domām tiek uzskatītas par galvenajām favorītēm.

Visos turnīros gan galvenās favorītes būs zviedru komandas. Tas sakāms gan vīriešu, gan sieviešu konkurencē. Īpaši jau starp dāmām Zviedrijas izlase ir dominējošākā, pagaidām neuzvarot tikai vienā pasaules čempionātā un divos klubu pasaules kausos. Vīriešu konkurencē, ja Krievijai netiek ļauts piedalīties nozīmīgajos pasaules čempionātos tās invāzijas Ukrainā dēļ, tad arī zviedri ir galvenie favorīti visā turnīrā.

Bendijā iespējams vārtu birums, un var tikt gūti pat vairāk nekā desmit vārti. To ņem vērā pirms izdari likmi uz spēli. Uz bendija spēlēm kopā gūtie un katras komandas gūto vārtu likmes var būt samērā saistošas, ja ņem vērā, ka bendijā iespējami vairāk nekā pieci kopā gūtie vārti gan komandām kopā, gan kādai atsevišķi.

Veikt likmes uz bendiju gan nav sarežģīti. Vienīgi – ir rūpīgi jāizvērtē, kurš no piedāvājumiem ir izdevīgākais. Atlasiet notikumu, kurš jums interesē, un izpētiet pieejamās derību iespējas. Kad esat atradis sev interesējošo klāstu, izvēlieties koeficientus, ievadiet likmes summu un apstipriniet kuponu. Jaunajiem spēlētājiem ar likmju izdarīšanu aicinām nesteigties. Vispirms izpētiet piedāvājumus un tikai pēc tam veiciet likmes.

Likmju veidi

Ņemot vērā, ka bendijam ir līdzības ar hokeju, futbolu un lauku hokeju, tad vispirms tev ir iespēja veikt derības uz spēles uzvarētāju. Tāpat pastāv opcijas derēt uz gūto vārtu skaitu gan katrai komandai atsevišķi, gan abām kopā katrā no puslaikiem un spēlē kopsummā. Vari arī paredzēt uzvarētāju puslaikā un pēc pilna laika, kā arī prognozēt riskantākas likmes, kā, piemēram, precīzu spēles rezultātu. Atceries, ka bendijā spēle rit divus puslaikus par 45 minūtēm.

Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, esam izveidojuši ērtu Sporta blogu, kurā spēlētājiem tiek sniegta jaunākā informācija par bendiju un tajā notiekošajiem turnīriem.