Nacionālā basketbola asociācija

Saīsinājumā NBA ir viena no pasaulē populārākajām sporta līgām. Tā pulcē sportistus, kuri ir vieni no zināmākajiem pasaulē, bet groza bumbas spēlētāji ik sezonu cīnās par pasaules vadošās līgas titulu, kas nosaukts Lerija O’Braiena vārdā. Līgā piedalās 30 komandas, kuras sadalītas divās konferencēs - Austrumu un Rietumu. Tikai viena no tām atrodas ārpus ASV - Kanādā. NBA spēlē arī divi basketbolisti no Latvijas - Dāvis Bertāns un Kristaps Porziņģis.

Reģistrēties

Likmes uz Nacionālo basketbola asociāciju

Veikt likmes uz NBA spēlēm ir viena no iecienītākajām totalizatoru spēlētāju izvēlēm. LV BET piedāvā plašu likmju sortimentu jau vienas spēles ietvaros, sākot no jūsu iecienītākās – likmes uz kādas komandas uzvaru. Bez tam iespējams likt derības uz spēlē kopā gūto punktu skaitu, spēles handikapu, katras komandas kopā gūto punktu skaitu, pirmā puslaika uzvarētāju, starpību un gūto punktu skaitu, kā arī līdzīgas likmes var izdarīt uz pirmās ceturtdaļas rezultātu.

Kā veikt likmes uz Nacionālo basketbola asociāciju

Likmes uz NBA ir vienkāršas, tikai jāpatur prātā, ka iespējamas dažādas variācijas. Atlasiet notikumu, kurš jūs interesē, un izpētiet pieejamās derību iespējas. Kad tas paveikts, atlasiet vēlamos koeficientus, ievadiet likmes summu un apstipriniet kuponu. Lai palīdzētu spēlētājiem orientēties spēles un likmju piedāvājumā, esam izveidojuši ērtu Sporta blogu, kurš sniedz spēlētājiem jaunāko informāciju par NBA, analīzi un padziļinātāku skatījumu par gaidāmajām spēlēm.

NBA

Nacionālā basketbola asociācija jeb saīsinājumā NBA dibināta 1946. gada 6. jūnijā kā Amerikas basketbola asociācija, taču trīs gadus vēlāk 1949. gada 3. augustā tā apvienojās ar Nacionālo basketbola līgu, tādējādi dibinot Nacionālo basketbola asociāciju. Pirmajā sezonā turnīrā piedalījās astoņas komandas, bet šobrīd līgā pārstāvētas 30 vienības, no kurām 29 bāzētas ASV, bet viena Kanādā (Toronto). NBA ir viena no pasaulē populārākajām līgām, bet Ziemeļamerikā tā ir viena no četrām zināmākajām līgām bez amerikāņu futbola (NFL), beisbola (MLB) un hokeja (NHL).

Komandas sadalītas divās konferencēs  – Austrumu un Rietumu pa 15 komandām. Vispirms visas vienības aizvada 82 spēļu regulāro turnīru, kā laikā tiek noteiktas 12 komandas (no katras konferences sešas), kuras automātiski nodrošina vietu izslēgšanas spēlēs. Katras konferences septītās līdz desmitās vietu īpašnieces aizvada tā saucamo ‘’play-in’’ turnīru jeb pārspēles, kuru laikā nosaka pēdējās divas dalībnieces izslēgšanas spēlēs katrā konferencē. Lai izcīnītu Lerija O’Braiena vārdā nosaukto trofeju, ‘’play-off’’ čempionei jāuzvar četrās sērijās – trijās konferences ietvaros un finālā pret otras konferences uzvarētāju. Katrā sērijā uzvarētājai jābūt pārākai četros mačos. Sezona noslēdzas jūnija vidū.

Visvairāk reižu (17) par līgas čempionēm kļuvušas Losandželosas ‘’Lakers’’ un Bostonas ‘’Celtics’’. Goldensteitas ‘’Warriors’’ un Čikāgas ‘’Bulls’’ NBA triumfējušas sešas reizes, bet Sanantonio ‘’Spurs’’ piecas. Pašreizējā NBA čempione ir Milvoki ‘’Bucks’’, kura kluba pastāvēšanas vēsturē titulu izcīnījusi divas reizes. Pēdējo desmit gadu laikā trīs reizes par NBA čempioni kļuvusi Goldensteitas ‘’Warriors’’, divas Maiami ‘’Heat’’, bet pa reizei Toronto ‘’Raptors’’, Sanantonio ‘’Spurs’’, Klīvlendas ‘’Cavaliers’’ un jau minētā Milvoki ‘’Bucks’’. Tikmēr visvairāk apmeklētā NBA spēle vēsturē bijusi 1998. gadā, kad Čikāgas ‘’Bulls’’ maču pret Atlantas ‘’Hawks’’ noskatījās vairāk nekā 62 tūkstoši līdzjutēju.

NBA spēlē un spēlējuši vieni no pasaulē zināmākajiem sportistiem, kuri līdzjutējiem kļuvuši par elkiem. Reti kurš nezina Maiklu Džordanu, kas 1990. gados izcīnīja sešus čempiona gredzenus ar Čikāgas ‘’Bulls’’ un tiek saukts par visu laiku labāko basketbolistu. Šobrīd pasaulē zināmākais un reizē apspriestākāis basketbolists ir Lebrons Džeimss, kurš titulu izcīnījis četras reizes. Arī ne sporta līdzjutēji pratīs atpazīt tādas bijušās sporta zvaigznes kā Maģisko Džonsonu, Šakilu O’Nīlu, nu jau aizsaulē aizgājušo Kobi Braientu un citus.

Arī Latvija var lepoties ar spēlētājiem basketbola mekā. Šobrīd tajā spēlē divi – Kristaps Porziņģis un Dāvis Bertāns. Porziņģis šobrīd pārstāv karjeras trešo komandu – Vašingtonas ‘’Wizards’’, bet Bertāns pēc laika Vašingtonā atgriezies Teksasā, pašlaik spēlējot Dalasas ‘’Mavericks’’. Kopumā NBA spēlējuši septiņi Latvijas spēlētāji – par pirmo kļuva Gundars Vētra, bet NBA spēlējuši arī tādi sportisti kā Andris Biedriņš, Anžejs Pasečņiks, Rodions Kurucs un Dairis Bertāns.

Nozīmīgākie sezonas notikumi

Pārsvarā NBA regulārā sezona sākas oktobra vidū, tai tiekot izspēlētai līdz aprīļa sākumam. Aprīļa vidū notiek pārspēles jeb saucamās ‘’play-in’’ spēles par atlikušajām četrām vietām izslēgšanas spēles, uzreiz pēc tam atskanot starta šāvienam ‘’play-off’’ maratonam. Finālsērija sākas jūnija sākumā, septiņu spēļu gadījumā noslēdzoties nedaudz pēc mēneša vidus.

Sezonu var sadalīt divās daļās – līdz Zvaigžņu spēlei un pēc. Parasti Zvaigžņu spēle notiek februāra vidū, kas iezīmē aptuveni sezonas vidu. Zvaigžņu spēlē piedalās fanu iebalsoti basketbolisti, kā arī mediju un treneru izvēlēti. Tajā notiek gan dažādi ar basketbolu saistīti konkursi kā, piemēram, individuālo prasmju, tālmetienu un bumbas triecienu grozā no augšas, kā arī slavenību spēle, līgas jauno basketbolistu spēle, kā arī pati Zvaigžņu spēle, kurā uzvarētājkomanda saņem naudas balvu.

Vēl viens sezonas nozīmīgs datums ir februāra sākumā nedaudz pirms Zvaigžņu spēles. Šajā sezonā 10. februārī noslēdzās maiņu darījumu laiks, kurā komandas var veikt savstarpējus darījumus ar spēlētājiem. Klubi, kuri vēlas pastiprināties pirms izslēgšanas spēlēm, veic kārotos darījumus, bet komandas, kuras nav piepildījušas gaidas, var izpārdot nozīmīgākos spēlētājus un sākt pārbūvi. Divas reizes maiņas darījumā tieši sezonas vidū ticis iesaistīts Kristaps Porziņģis – vispirms vienā no sezonām latvieti no Ņujorkas ‘’Knicks’’ aizmainīja uz Dalasas ‘’Mavericks’’, bet 2021./2022. gada sezonā no Dalasas viņu aizmainīja uz Vašingtonas ‘’Wizards’’.

Tikmēr neilgi pēc sezonas beigām notiek jaunā spēlētāju izvēle jeb tā sauktais drafts, kurā visas 30 komandas veic jauno spēlētāju izvēli. Izvēlēties jeb draftēt var tos basketbolistus, kuri sasnieguši vismaz 19 gadu vecumu. Parasti pirmās izvēles tiesības tiek tām komandām, kuras regulāro sezonu noslēgušas vienā no pēdējām vietām, taču tas tiek noteikts speciālā loterijā pāris dienas pirms drafta.

Ieteikumi, kā veikt likmes uz Nacionālo basketbola asociāciju

NBA specifika ir, ka vairāki rezultāti var būt pārsteidzoši. Pie tam, visas sezonas laikā. Piemēram, 2021./2022. gada sezonā tādas komandas kā Klīvlendas ‘’Cavaliers’’, Toronto ‘’Raptors’’ un Minesotas ‘’Timberwolves’’ sasniedza labākas bilances nekā tām prognozēja pirms sezonas, kamēr viena no favorītēm Losandželosas ‘’Lakers’’ izgāzās, un nekvalificējās pat izslēgšanas spēlēm. Lai nekļūdītos veiktajā likmē, ieteikums ieskatīties komandu pozīcijām turnīra tabulā, kāda ir to pēdējo desmit spēļu bilance, savstarpējo spēļu bilance un traumu situācija basketbolistu vidū.

Bieži vien izslēgšanas spēļu pirmā kārta ir pati interesantākā, kurā vairākas sērijas noslēdzas pēc maksimālo spēļu (septiņu) aizvadīšanu. Vismaz pirmajā ‘’play-off’’ kārtā iesakām nederēt uz pārāk pārliecinošu uz papīra sauktu favorītu uzvaru sērijā. Bez tam, izslēgšanas spēlēs vēl svarīgāka būs traumu situācija, kas var ietekmēt tās rezultātu. Lai būtu iespējams nekļūdīties likmē, vēlams analizēt, kāds ir komandas līderu veselības stāvoklis.

Kopumā likmes uz NBA ir vienkāršas ar plašām variācijas iespējām. Ir gan rūpīgi jāizvērtē, kurš no piedāvājumiem ir izdevīgākais. Atlasiet notikumu, kas jūs interesē, un izpētiet pieejamās derību iespējas. Kad esat atradis sev interesējošo klāstu, atlasiet vēlamos koeficientus, ievadiet likmes summu un apstipriniet kuponu.

Visiem jaunajiem spēlētājiem mēs iesakām nesteigties un vispirms izpētīt tirgus piedāvājumu. Tikai pēc tam iesakām veikt un apstiprināt savas likmes. NBA ir pilnīgi noteikti ne tikai viena no populārakajām līgām pasaulē, bet arī viena no iecienītākajām totalizatoru spēlētāju vidū.

Likmju veidi

Jau vienas spēles ietvaros LV BET piedāvā ļoti plašu likmju piedāvājumu uz NBA, sākot jau no pašas iecienītākās – derības uz kādas komandas uzvaru. Jūs varat prognozēt handikapu, kā arī, cik kopā punktus abas komandas gūs spēles laikā. Neiztiek arī bez citiem likmju veidiem – varat izdarīt likmes uz to, cik punktus spēles laikā gūs mājinieku komandu, bet cik viesu. Tāpat iespējams atsevišķi derēt uz to, kura komanda uzvarēs pirmajā puslaikā un cik punktus kopā abas vienības gūs. Līdzīgas derības iespējams veikt uz pirmās ceturtdaļas rezultātu un gūto punktu kopsummu.

Tikmēr ar ‘’BetBuilder’’ palīdzību var derēt uz to, kādu statistiku spēles laikā savāks konkrēts spēlētājs. Ir iespējams derēt gan uz to, cik punktus viņš gūs, cik piespēles atdos, cik tālmetienus iemetīs un cik atlēkušās bumbas zem groziem sakrās.

Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, esam izveidojuši ērtu Sporta blogu, kurš sniedz mūsu spēlētājiem jaunāko informāciju par NBA, analīzi un padziļinātāku skatījumu par gaidāmajām spēlēm