ATP

Tenisa profesionāļu asociācija jeb ATP ir organizācija, kas pasaulē pārvalda vīriešu tenisu. Tā organizē ATP tūri, ‘’Challenge’’ tūri un čempionu tūri, bet organizācija kā tāda dibināta 1972. gadā. Tikai no 1990. gada tā organizē ATP tūri vīriešiem, katras sezonas laikā rīkojot dažāda kaluma turnīrus visā pasaulē. Šobrīd organizācijas priekšsēdētāju amatos strādā itāļi - valdes priekšsēdētājs ir Andrea Gaudenzi, bet direktors Massimo Kalvelli. No svarīgākajiem pasaules turnīriem tā neorganizē četrus nozīmīgākos ‘’Grand Slam’’, Starptautiskās Tenisa federācijas nozīmētos zemāka līmeņa turnīrus un olimpisko spēļu sacensības. ‘’Grand Slam’’ un ITF turnīrus rīko pati ITF (International Tennis federation), bet olimpisko spēļu turnīra rīkošana ir Starptautiskās Olimpiskās komitejas pārziņā.

Reģistrēties

Likmes uz ATP

Teniss ir populārs sporta veids arī totalizatora spēlētāju vidū. Uz visiem nozīmīgākajiem ATP turnīriem vari izvēlēties sev tīkamo spēli un veikt dažāda veida un riska likmes. Iespējams gan paredzēt mača uzvarētāju, gan uzvarētāja handikapu, gan kopā spēlētos geimus, gan atsevišķi katra seta uzvarētāju un tā uzvarēto handikapu. Vari paredzēt arī precīzu setu rezultātu (2-0, 2-1, u.tml), un, vai, piemēram, spēles uzvarētājs vinnēs spēli pēc zaudēta pirmā seta. 

Kā veikt likmes uz ATP

Likt likmes uz ATP ir vienkārši, taču jāpatur prātā, ka pastāv vairākas variācijas. Atlasiet notikumu, kurš jūs interesē un izpētiet pieejamās derību iespējas. Kad tas paveikts, izvēlēties vēlamos koeficientus, ievadiet likmes summu un apstipriniet kuponu. Lai palīdzētu spēlētājiem orientēties spēles un likmju piedāvājumā, esam izveidojuši ērtu Sporta blogu, kurš mūsu spēlētājiem sniedz jaunāko informāciju par nozīmīgākajiem ATP organizētajiem turnīriem. 

ATP

ATP jeb Tenisa profesionāļu asociācija dibināta 1972. gadā, to izveidojot Džekam Kreimeram, Donaldam Delam un Klifam Drizdeilam. No trijotnes Kreimers kļuva par to, kurš izveidoja ranga sistēmu, kādā punktus vīriešu tenisā skaita arī mūsdienās. Bez tam, ATP kļuva par pirmo organizāciju sportā, kura ieviesa dopinga kontroļu sistēmu. Savu turnīru ikgadējo tūri tā pirmo reizi izziņoja 1990. gadā, nākamajā gadā vīriešiem notiekot 19 televīzijā translētu turnīru.

Šodien organizācija rīko dažādas nozīmes tenisa turnīrus vīriešiem – ATP Finals, ATP Tour Masters 1000, ATP Tour 500, ATP Tour 250 un ATP Challenge tour. Tā neorganizē četrus gada nozīmīgākos turnīrs ‘’Grand Slam’’ Austrālijā, ASV, Francijā un Vimbldonā, nerīko olimpisko spēļu turnīru, kā arī nepiedalās Deivisa un Hopmana kausa norisē. Organizatoriem, izņemot olimpiskajās spēlēs un Hopmana kausā, gan ir jāņem vērā ATP reitings un ‘’Grand Slam’’ var nopelnīt vērtīgus reitinga punktus gada ieskaitē.

Zemākā līmeņa turnīri ir tā saucamajā ‘’Challenge tour’’, kur norit dažādi ‘’Challenger’’ līmeņa turnīri. ‘’Challenger 100’’ turnīra balvu fonds ir no 85 līdz 125 tūkstošiem dolāru, ‘’Challenger 110’’ no 106 līdz 150 tūkstošiem dolāru, bet ‘’Challenger 125’’ no 127 līdz 150 tūkstošiem dolāru. Šajos turnīros pārsvarā piedalās tenisisti ārpus labāko simtnieka, jaunie tenisisti un tādi, kuri vēlas iekļūt nākamajos ‘’Grand Slam’’ caur kvalifikāciju.

ATP 250 sērijas turnīros balvu fonds ir vismaz no 416 tūkstošiem virs nedaudz vairāk nekā vienam miljonam dolāru. Šobrīd šīs sērijas turnīri sezonas laikā tiek rīkoti tādās vietās kā Dohā, Antaljā, Indijā, Adelaidā, Oklendā, Montpeljē, Sofijā. Kordobā, ASV, Argentīnā, Čīlē, Itālijā, Serbijā, Marokā, Vācijā, Portugālē, Šveicē, Nīderlandē, Lielbritānijā, Spānijā, Zviedrijā, Horvātijā, Meksikā, Austrijā, Krievijā, Ķīnā, Kazahstānā un Beļģijā. Sezonas griezumā turnīri notiek uz visa veida tenisa segumiem – māla, cietā, zāles, un ir arī turnīri, kuri tiek organizēti telpās.

ATP 500 sērijas turnīros balvu fonds ir vismaz no 755 tūkstošiem virs nedaudz vairāk nekā diviem miljoniem ASV dolāru. Šobrīd tādu ir 13 – Roterdamā, Riodežaneiro, Dubaijā, Meksikā, Barselonā, Londonā, Vācijā, Ķīnā, Japānā, Vīnē un Šveicē. Turnīri norit uz visa veida tenisa segumiem – māla, cietā un zāles, bet Šveicē notiekošās sacensības organizē iekštelpās.

ATP 1000 sērijas turnīros balvu fonds ir vismaz no gandrīz diviem ar pusi miljoniem līdz nedaudz vairāk nekā trīs ar pusi miljoniem. Sezonas laikā tiek organizēti deviņi šāda mēroga ATP turnīri – Indianvelsā, Maiami, Montekarlo, Madridē, Romā, Monreālā, Sinsinati, Šanhajā un Parīzē. Laika gaitā balvu fonds ir cēlies un, piemēram, 2022. gadā lielākā summa bijusi Indianvelsā, kuras balvu fonds sasniedzis pat vairāk nekā deviņus miljonus ASV dolārus.

Tikmēr sezonas noslēgumā notiek ATP Finals, kurā piedalās sezonas astoņi labākie tenisisti pēc ranga punktiem vienspēlēs un dubultspēlēs. Viņi sadala četrus ar pusi miljonus dolāru. Šīs sacensībās sezonas laikā uzskata par otrām prestižākajām aiz ‘’Grand Slam’’. Turnīru pirmo reizi organizēja 1970. gadā, un visvairāk uzvaru tajā ir šveicietim Rodžeram Federeram (sešas). No 2009. līdz 2020. gadam turnīru organizēja Ķīnā, kamēr līdz 2025. gadam tas notiks Itālijas pilsētā Turīnā. Ar retiem izņēmumiem šis turnīrs pārsvarā notiek iekštelpās uz cietā seguma laukumiem. Vien divas reizes tas rīkots āra laukumos – 1974. gadā Austrālijā un no 2003. līdz 2004. gadam ASV pilsētā Hjūstonā.

Nozīmīgākie sezonas notikumi

Jau minēts, ka no ATP organizētajiem turnīriem tieši ATP Finals jāuzskata par sezonas svarīgāko turnīru. Prestiža ziņā tas ir uzreiz aiz ‘’Grand Slam’’ un tam ir iemesls – astoņi labākie tenisisti pēc tajā gadā izcīnītajiem reitinga punktiem mēģina noskaidrot sezonas karali tenisā. Pie tam, čempions kļūst par vienu miljonu dolāru bagātāks, bet finālists par 530 tūkstošiem dolāru. Dubultspēlēs prēmijas ir gandrīz desmit reižu zemākas – titula ieguvēji sadala 164 tūkstošus dolāru, bet finālisti 84 tūkstošus.

Pēdējos sešos gados pēc Novaka Džokoviča valdīšanas četrus gadus pēc kārtas neviens no tenisistiem nav uzvarējis divas reizes pēc kārtas. Pēdējo gadu laikā divas reizes par ATP Finals uzvarētāju kļuvis vācietis Aleksandrs Zverevs, bet reizi titulu izcīnījuši Endijs Marejs, Grigors Dimitrovs, Stefanoss Cicipass un Daniils Medvedevs. Tieši Zverevs ir pašreizējais finālu čempions, 2021. gada finālā divos setos ar 6-4, 6-4 uzvarot Medvedevu.

Visvairāk reižu (sešas) šajā turnīrā uzvarējis Rodžers Federers, bet pieci tituli ir Pītam Samprasam, Ivanam Lendlam un Novakam Džokovičam. Teorētiski serbs Džokovičs karjeras laikā vēl var ne tikai panākt, bet pat apsteigt Džokoviču, kurš jau ir savas izcilās karjeras norietā.

Par vēl nozīmīgiem turnīriem jāuzskata visus deviņus notiekošos ATP 1000 sērijas sacensības. Tās tiek rīkotas uz visa veida tenisa korta segumiem, un notiek pirms nozīmīgajiem ‘’Grand Slam’’ vai nedaudz pēc. Tos organizē ASV pilsētās Indianvelsā, Maiami un Sinsinati, kā arī tādās citu valstu pilsētās kā Madridē, Montekarlo, Romā, Monreālā, Šanhajā un Parīzē. Pagaidām par 2022. gada šī turnīra čempioniem kļuvuši tādi tenisisti kā Teilors Frics, Karloss Alkarass un Stefanoss Cicipass.

Visvairāk titulu ATP 1000 raudzes turnīros ir Novakam Džokovičam, kurš karjeras laikā uzvarējis 37 šāda tipa sacensībās. Viens tituls mazāk ir spānim Rafaelam Nadalam, bet 28 ATP 1000 trofejas izcīnījis Rodžers Federers. Gan Džokovičs, gan Nadals savas karjeras vēl nav noslēguši, un tādējādi abi vēl var izcīnīt pa kādai trofejai.

Ieteikumi, kā veikt likmes uz tenisu

Teniss ir individuāls sporta veids, taču iecienīts totalizatora spēlētāju vidū. Lai tu varētu veiksmīgi likt likmes uz tenisu, pirmkārt, ir jāseko līdz daudzajiem turnīriem un to sērijām. ATP250 sērijas turnīros nepiedalās visi ranga līderi, bet vien daži. ATP500 turnīros jau tādu būs vairāk, kamēr ATP1000 turnīrus nelaidīs garām gandrīz neviens no favorītiem. Savukārt ‘’Challenger’’ turnīros veiksmes faktors kādam zemāka ranga tenisistam ir krietni lielāks, tāpēc arī likmes risks būs augstāks.

Pie tam, ATP turnīros dalībnieku saraksts tiek atklāts īsi pirms turnīra sākuma. Seko tam līdz, lai zinātu, kuri no pasaulē zināmakajiem tenisistiem tajos piedalīsies. Neievēro tikai sev zināmos, izpēti, kādi sasniegumi ir arī topošajām tenisa zvaigznēm. 2022. gada sezonas atklājums ir spānis Karloss Alkarass, kurš uzvarējis jau divos ATP1000 nozīmes turnīros, pie tam, kļuvis par reto tenisistu, kurš uz māla seguma apspēlējis šī seguma karali Rafaelu Nadalu.

Veikt pašu likmi nav nemaz tik sarežģīti. Vienīgi – ir rūpīgi jāizvērtē, kurš no piedāvājumiem ir izdevīgākais. Atlasiet notikumu, kurš jūs interesē un izpētiet pieejamās derību iespējas. Kad esat atradis sev interesējošo klāstu, izvēlieties koeficientu, ievadiet likmes summu un apstipriniet kuponu. Jaunajiem spēlētājiem aicinām nesteigties ar likmju izdarīšanu. Vispirms izpētiet likmju piedāvājumu un tad izdariet likmes.

Likmju veidi

Tenisā pastāv daudz un dažādi likmju veidi, ne tikai spēlētāju iecienītā – derēšana uz spēles uzvarētāju. LV BET vari paredzēt arī tādus aspektus, kā uzvarētāja handikapu, cik setus un geimus kopā spēlētāji spēlēs un kāds būs precīzs setu rezultāts (2-0, 2-1, u.tml). Vari paredzēt vienā likmē gan spēles uzvarētāju, gan kopā spēlētos geimus.

Vari arī paredzēt, vai kāds no tenisistiem uzvarēs vismaz vienā setā, bet, ja patīk riskantākas izvēles, tad vari derēt uz to, vai spēles uzvarētājs vinnēs mačā pēc tam, kad būs zaudējis pirmajā setā.

Lai palīdzētu orientēties spēlē un likmju piedāvājumā, esam izveidojuši ērtu Sporta blogu, kurā spēlētājiem tiek sniegta jaunākā informācija par ATP un tajā notiekošajiem tenisa turnīriem.