BOKSINGS

Bokss ir atzīts par cīņas disciplīnu karali visā pasaulē. Tipiska šī sporta veida spēle notiek starp diviem apmācītiem cīņas dalībniekiem, kuri cīnās viens pret otru ringā, vairākos, laika ziņā, ierobežotos raundos. Uzvarētājs tiek noteikts pēc iegūto punktu skaita vai pretinieka nokautēšanas. Lai gan boksa vēsturiskās saknes meklējamas jau senās Grieķijas olimpiskajās spēlēs, tas ir ne tikai izturējis laika pārbaudi, bet arī kļuvis par populāru sporta veidu ar aizvien pieaugošu piekritēju skaitu visā pasaulē.

Reģistrēties

LIKMJU VEIDI BOKSINGĀ

Boksa likmes ir populārs tirgus neskaitāmiem spēlētājiem visā pasaulē. LV BET sporta totalizatorā mūsu spēlētājiem ir iespēja sajusties kā ringa tuvumā un patiesi iejusties šī sporta veida notikumu epicentrā ar mūsu plašo boksa likmju tirgu izvēli. LV BET spēlētāji var izbaudīt šo sporta veidu dažādos sacensību līmeņos, sākot no amatieru cīņām, kas piepildītas ar jauniem un aizraujošiem sporta veida pārstāvjiem, līdz pat profesionālajam boksam, kur čempioni titula cīņās tiecas pēc augstākās slavas. Boksa tirgi sastāv no dažādām iespējām, tostarp tradicionālajām cīņu likmēm, moneyline tirgiem, raundu likmju iespējām un pat uzvaras metodēm.

KĀ LIKT LIKMES UZ BOKSU

LV BET sporta totalizators ļauj spēlētājiem orientēties dažās no labākajām boksa likmju iespējām. Mēs iesakām mūsu spēlētājiem veltīt laiku, lai izpētītu visas pieejamās iespējas, pirms pieņemt lēmumu un izvēlēties no daudziem tirgiem. Kad esi atradis vēlamo tirgu, vienkārši izvēlies koeficientu, lai to pievienotu savam likmju kuponam, pirms ievadi savu likmju summu un apstiprini likmi. 

Spēlētājiem, kas vēlas ienākt aizraujošajā boksa likmju pasaulē, mēs esam izveidojuši ērtu LV BET Sporta blogu, kurā visiem mūsu spēlētājiem ir pieejama jaunākā informācija par boksu, cīņu analīzes un padziļināti gaidāmo cīņu priekšskatījumi. 

Bokss

Līdzīgi kā citiem sporta veidiem, arī boksam ir sena vēsture. Pirmās liecības par līdzvērtīgu sporta veidu boksam, kurā divi cilvēki viens otram sit, bet to vēro skatītāji, redzētas Irākas teritorijā trīs gadsimtus pirms mūsu ēras. Dažādi boksa veidi pastāvēja senajā Indijā. Savukārt Senajā Grieķijā bokss attīstījās no sporta veida ‘’pygmachia’’ un bija populārs sabiedrības vidū. Tā popularitāte augsta bija arī Senajā Romā, kur nozīmīgākās cīņas tika aizvadītas Romas amfiteātrī.

Līdz pat 18. gadsimtam boksā nepastavēja noteikumi, taču tad 1743. gadā Džeks Broutons tos ieviesa ar mērķi pasargāt ringā bokserus no nāves gadījumiem, kuri līdz tam ik pa laikam bija notikuši. Pēc pirmajiem noteikumiem, ja kāds no bokseriem krita un 30 sekunžu laikā nevarēja piecelties, cīņa bija jāapstādina. Šo likumu gan bokseriem izdevās viltīgi apiet, tiem, kam nebija spēka, 30 sekundes atradās uz zemes un tādējādi atpūtās.

Mūsdienās uzlaboti gan noteikumi, gan inventāri, bet bokss ir viens no pasaulē pelnošākajiem sporta veidiem. Tam ir dažādas organizāciju titulu jostas, bet pats sporta veids sadalītas divās daļās – profesionāļos un amatieros. Profesionāļi par boksa cīņām pelna noteiktu honorāru no biļešu un sponsoru ienākumiem. Pašās lielākajās cīņās honorārs var sastādīt pat 100 miljonus dolāru. Amatieru bokss savukārt ir iekļauts olimpisko spēļu programmā un tajā piedalās tie sportisti, kuri nav profesionāļi vai ir tikai ceļā uz šo statusu. Liela daļa profesionāļu tieši amatieros sāk savu karjeru.

Boksā jebkurš raunds ilgst trīs minūtes. Cīņas ilgums atkarīgs no kategorijas, cīņas prestiža un svara kategorijas. Ir cīņas, kuras ilgst trīs raundus, ir sešu raundu, astoņu raundu, bet klasiskajā versijā boksā abi bokseri gatavojas cīnīties 12 raundus. Iespējams, ka kāds no bokseriem uzvar ātrāk, jo pastāv iespēja otru nosūtīt nokdaunā. Boksā iespējams uzvarēt ar nokautu, tehnisko nokautu, kā arī vienbalsīgu vai dalītu tiesnešu lēmumu. Cīņu uzrauga trīs tiesneši, kuri dala punktus, gadījumā, ja bokseri noboksē visus raundus, uzvaru nosaka tiesneši. Mēdz gadīties, ka tie cīņu novērtē ar neizšķirtu un tad ailītē abiem ir neizšķirts.

Boksā drīkst sist tikai ar rokām, pie tam, nav atļauts sist zemāk par jostas vietu. Nedrīkst arī izpausties ar galvu vai elkoni. Nevar sist arī pa muguru, kakla daļa aiz galvas vai aknām. Bokseris nedrīkst arī sist pretiniekam brīdī, kad viņš nosūtīts nokdaunā. Katru cīņu ringā uzrauga tiesnesis, kura kārtība un lēmumi ir jārepektē. Par noteikumu pārkāpšanu viņš var lūgt tiesnešus atņemt punktus gala vērtējumā.

Bokseri dodas cīnīties ringā, kas ir kvadrāta formas laukums. Tā minimālās malas garumam jābūt 4.90 metri, bet maksimālajai malai virvju līnijas iekšpusē 6.10 metri. Ringam jāatrodas uz paaugstinājuma, kura augstums nav mazāks par 91 centimetru. Ringa stūros jābūt četriem stūra stabiem, kuriem jābūt labi aprīkotiem. Tādā gadījumā tas mazinātu iespējamo traumu risku sportistiem. Ringa grīdas klājumam jābūt pārklātam ar filcu, gumiju, vai citu tikpat elastīgu materiālu. Tikmēr ringu norobežo trīs vai četras virves, kuru resnums ir no trim līdz pieciem centimetriem.

Bokserim uz katru cīņu jābūt speciālajiem boksa cimdiem, bet rokām jābūt nosaitētām pirms boksa cimdu uzvilkšanas. Bez pieminētā katrs bokseris ringā dodas ar apaviem, zeķēm un šortiem. Var būt arī speciāls apģērbs, ar kuru viņš ierodas ringā, taču tas īsi pirms cīņas tiek novilkts.

Boksā pastāv šādas svara kategorijas:

  • visvieglākais svars (48.98 – 50.80 kg)
  • vieglākais svars (52.16 – 53.52 kg)
  • pusvieglais svars (55.33 – 57.15 kg)
  • vieglais svars (58.96 – 61.23 kg)
  • pusvidējais svars (63.50 – 66.67 kg)
  • vidējais svars (69.85 – 72.57 kg)
  • pussmagais svars (76.20 – 79.37 kg)
  • smagais svars jeb smagsvari (90+)

Laika gaitā gan boksa sabiedrība papildinājusi svara kategorijas ar pašu:

  • vieglāko svaru (strawweight – 47.62 kg)
  • pirmo visvieglāko svaru (47.62 – 48.98 kg)
  • otro visvieglāko svaru (50.80 – 52.16 kg)
  • otro vieglāko svaru (53.52 – 55.33 kg)
  • otro pusvieglo svaru (57.15 – 58.96 kg)
  • pirmo pusvidējo svaru (61.23 – 63.50 kg)
  • pirmo vidējo svaru (66.67 – 69.85 kg)
  • otro vidējo svaru (72.57 – 76.20 kg)
  • krūzeru divīziju (79.37 – 90.71 kg)
  • ‘’bridgerweight’’ (90.71 – 101.61 kg)

Bokss populārs arī Latvijā. Lielāko atzinību tas guva laikā, kad nozīmīgākās boksa cīņas aizvadīja Mairis Briedis. Tieši viņš ir titulētākais Latvijas bokseris. Pēdējos gados gan Brieža forma ir kritusies un līdz ar to arī rezultāti ringā. Taču vieta tukša nav palikusi. Ričards Bolotņiks cīnās par atsevišķām čempionu jostām, to pašu darot LNK Boxing paspārnē esošajiem bokseriem, kuri katrs ik pa laikam līdzjutējus iepriecina ar uzvarām ringā.

Boksa profesionālās organizācijas

IBF

Viena no četrām nozīmīgākajām boksa profesionālajām organizācijām ir IBF (Starptautiskā boksa federācija). Tā dibināta 1983. gadā Springfildā Ņūdžersijā. Smagākajā svara kategorijā pasaules tituls pieder Oleksandram Usikam, kurš pēdējā gada laikā svinējis lielākās uzvaras savā karjerā. Krūzeros čempions ir Džejs Opetaija, kurš šo godu atņēma latvietim Mairim Briedim. Arturs Beterbijevs ir labākais nākamajā svarā, Kanelo Alvaress super vidējā svarā, Genadijs Golovkins vidējā svarā, Džermels Čarlo super welterweight, bet Erols Spenss welterweight kategorijā.

WBA

World Boxing Association jeb WBA ir senākā boksa organizācija pasaulē – tā dibināta 1921. gadā Panamā. Šobrīd WBA pasaules čempions smagā svara kategorijā ir ukrainis Oleksandrs Usiks, krūzeros francūzis Arsens Gulamirians, vieglajā smagajā svarā Dmitrijs Bivols, super vidējā svarā Kanelo Alvaress, vidējā svarā Genadijs Golovkins, super ”welterweight” Džermels Čarlo, ”welterweight” Erols Spenss – tieši šīs uzskatāmas par nozīmīgākajām svara kategorijām, kuras boksā ir 17.

WBO

World Boxing organisation jeb WBO dibināta 1988. gadā Puertoriko un ir viena no četrām nozīmīgākajām šī sporta veida nevalstiskajām organizācijām. Šobrīd par tās čempionu smagajā svara divīzijā sauc Oleksandru Usiku, krūzeros Lorensu Okoliju, nākamajā kategorijā Arturs Beterbijevs, super vidējā svarā Kanelo Alvaress, vidējā svarā Žanibeks Alimahnuli, super ”welterweight” Džermels Čarlo, bet ”welterweight” Terenss Kraufords.

WBC

World Boxing council (WBC) ir vēl viena nozīmīga boksa organizācija. Lielākajā kategorijā tās čempions ir Taisons Fjūrijs, kas nesen atgriezās boksa ringā. Bokseris Oskars Rivass ir nākamās kategorijas čempions, Ilunga Makabu krūzeros, Arturs Beterbijevs tālākajā kategorijā, Kanelo Alvaress super vidējā, Džermels Čarlo nākamajās divās, bet Erols Spenss welterweight.

Pēdējo gadu lielākās boksa cīņas

Allaž lielākā interese bijusi par smagsvaru divīziju. Pēdējā gada laikā divas nozīmīgākās cīņas līdzjutējiem piedāvājuši brits Entonijs Džošua un ukrainis Oleksandrs Usiks, abas reizes uzvarot ukrainim un tādējādi iegūstot trīs organizāciju čempionu jostas. Cits nozīmīgs pretendents šajā kategorijā ir Taisons Fjūrijs, ar kuru, iespējams, par atlikušo, WBC kategorijas čempiona jostu smagsvaros karjeras laikā cīnīsies Usiks.

Lielas cīņas bijušas arī ar Kanelo Alvaresa dalību citās kategorijās. Latvijas līdzjutējiem lielākā interese izrādīta par Maira Brieža cīņām, taču pēdējā viņš zaudēja, kamēr tik nozīmīgu interesi, cik bija par boksa cīņu pret Oleksandru Usiku, vēl kādreiz būs grūti sasniegt.

Kā likt likmes uz boksu

Ja vēlies likt likmi uz boksu, tad apmeklē LV BET mājaslapu, augšējā stūrī izvēlies ”Sports” un kreisajā izvēlnē skaties bokss. Tur arī varēsi atrast visas piedāvājumā esošās cīņas.

Likt likmes uz boksu Latvijā ir vienkārši. Atlasi sev interesējošo spēli, ievadi likmes summu un apstiprini kuponu. Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, apmeklē LV BET Sporta blogu, kurš saviem spēlētājiem piedāvā jaunāko informāciju par visiem ar sportu saistītajiem notikumiem.

Likmju veidi

Totalizators LV BET piedāvā boksa derības un izņēmums nebūs arī septembra lielākā boksa cīņa. Pie tam, iespējamas daudz un dažādas derību iespējas arī bez populārākās – uzvarētāja noteikšanas. Kā cita populāra derību izvēle ir likt likmes uz cīņas noslēguma metodi – kāds uzvarēs pēc tehniskā nokauta, nokauta, tiesnešu lēmuma, diskvalifikācijas vai tiks fiksēts neizšķirts.

Ir reizes, kad cīņas laikā tiek piedzīvots nokdauns. LV BET iespējams derēt, vai bokseri vai kāds no viņiem cīņas laikā uz brīdi nonāks nokdaunā. Dažreiz konkrētais bokseris vēlāk uzvar cīņā un arī šādu iespējamību var prognozēt (”nonāks nokdaunā un vēlāk uzvarēs”).