WTA

Sieviešu Tenisa asociācija jeb WTA ir vadošā šī sporta veida organizācija, kura pārvalda pasaulē sieviešu tenisu. Tā dibināta 1973. gada jūnijā un tai ir biroji ASV, Krievijā, Londonā un Ķīnā. Tā saucamā ‘’open era’’ tenisā, kad profesionāli tenisa spēlētāji varēja sākt sacensties vienos turnīros kopā ar amatieriem, sākās 1968. gadā. Par WTA tūres rašanās laiku min 1970. gadu, kad International Lawn Tennis federation pārstāja rīkot sieviešu turnīrus. Stafeti pārņēma ‘’The Virginia Slims Circuit’’, kas vēlāk kļuva par mūsdienās zināmo WTA sacensību tūri. Pirmajā gadā notika 19 turnīriem, no kuriem tikai viens ārpus ASV. Mūsdienās dāmām organizē ‘’Grand Slam’’, ‘’WTA Finals’’, ‘’WTA 1000’’, ‘’WTA 500’’, ‘’WTA 250’’, ‘’WTA 125’’ un dažādus turnīrus zemāk rangā esošajām tenisistēm, kuru abreviatūru rotā ITF.

Reģistrēties

Likmes uz WTA

Teniss ir populārs sporta veids arī totalizatora spēlētāju vidū. Uz visiem nozīmīgākajiem WTA turnīriem vari izvēlēties sev tīkamo spēli un veikt dažāda veida un riska likmes. Iespējams gan paredzēt mača uzvarētāju, gan uzvarētāja handikapu, gan kopā spēlētos geimus, gan atsevišķi katra seta uzvarētāju un tā uzvarēto handikapu. Vari paredzēt arī precīzu setu rezultātu (2-0, 2-1, u.tml), un, vai, piemēram, spēles uzvarētāja vinnēs spēli pēc zaudēta pirmā seta. 

Kā veikt likmes uz WTA

Likt likmes uz WTA ir vienkārši, taču jāpatur prātā, ka pastāv vairākas variācijas. Atlasiet notikumu, kurš jūs interesē un izpētiet pieejamās derību iespējas. Kad tas paveikts, izvēlēties vēlamos koeficientus, ievadiet likmes summu un apstipriniet kuponu. Lai palīdzētu spēlētājiem orientēties spēles un likmju piedāvājumā, esam izveidojuši ērtu Sporta blogu, kurš mūsu spēlētājiem sniedz jaunāko informāciju par nozīmīgākajiem WTA organizētajiem turnīriem.

WTA

Sieviešu Tenisa asociācija jeb WTA ir vadošā dāmu tenisa organizācija, kas, līdzīgi kā ATP vīriešiem, pārvalda notiekošās dāmu sacensības un veido kalendāru. Par organizācijas rašanās laiku min 1973. gada jūliju, nedēļu pirms Vimbldonas turnīra. Billija Džīna Kinga organizēja tikšanos vienā no Londonas viesnīcām, kas tādējādi kļuva par pirmajiem soļiem organizācijas dibināšanā. Pirms tam trīs gadus iepriekš no sieviešu turnīru rīkošanas atteicās ‘’International Lawn Tennis Federation’’ un stafeti uz laiku pārņēma ‘’The Virginia Slims Circuit’’, kas bija kā aizsākums WTA tūres izveidei. Tikmēr piecus gadus pirms liktenīgās tikšanās sākās tā saucamā ‘’open era’’, kurā profesionāļiem tika ļauts vienos turnīros spēlēt pret amatieriem. Šobrīd WTA uzrauga dažnedažādu turnīru rīkošanu, piešķir ranga punktus par uzvarām katrā no tiem un tai ir biroji ASV, Krievijā, Londonā un Ķīnā.

Kalendārā gada laikā, tāpat kā vīriešiem, nozīmīgākie tenisa turnīri arī dāmām ir četri plānotie ‘’Grand Slam’’ – ‘’Australian Open’’, ‘’French Open’’, Vimbldona un ‘’US Open’’. WTA šīs sacensības neorganizē, taču piešķir ranga punktus par kvalificēšanos un uzvaru jebkurā no kārtām. No ranga punktu viedokļa ‘’Grand Slam’’ ir svarīgākie turnīri, jo uzvarētāja var iegūt papildus 2000 punktus. Fināliste 1300 punktus, pusfinālistes 780, bet ceturtdaļfinālistes 430.

Nākamais ranga punktu ziņā prestižākais turnīrs ir ‘’WTA Finals’’, ko rīko sezonas beigās. Tajā piedalās astoņas labākās sezonas tenisistes un ranga punktus var nopelnīt par uzvaru katrā no grupas spēlēm (125 punktus) un, sākot ar pusfinālu. Pusfinālistes iegūst 750 punktus, fināliste 1080 punktus, bet uzvarētāja 1500 punktus.

Tālāk seko WTA1000, WTA500, WTA250 un WTA125 turnīri. Skaitlis pie abreviatūras kopumā pasaka, cik prestižs ir pats turnīrs. 1000 gadījumā tas ir samērā nozīmīgs un tajā piedalīsies praktiski visas spēcīgākās tā brīža tenisistes. Uzvarētāja iegūs 1000 ranga punktus. WTA500 turnīros jau piedalīsies atsevišķas ranga labākās un, iespējams, citas zināmas tenisistes, kuras atgriežas sportiskajā formā. Par uzvaru šajos turnīros var iegūt 470 ranga punktus. WTA250 turnīros jau būs tika kāda atsevišķa nozīmīga tenisiste un daudzas, kas ir ārpus labāko trīsdesmitnieka. Šajā turnīrā par uzvaru var iegūt 280 ranga punktus. WTA125 dalībnieču sastāvs nebūs tik konkurētspējīgs, un uzvarētāja rangā var iegūt papildus 160 punktus.

Tām tenisistēm, kuras atrodas ārpus labāko simtnieka pasaules rangā, tiek organizēti dažāda kaluma ITF (International Tennis federation) rīkoti turnīri. Nozīmīgākajām šī tipa sacensībām balvu fonds ir 100 tūkstoši dolāri, bet mazākajām vien desmit tūkstoši. Šādi turnīri norit visā pasaulē, 60 tūkstošu balvu fonda turnīram 2022. gadā tiekot organizētam Rīgā.

Reizi nedēļā WTA atjauno tenisistu rangu. Šobrīd ranga pirmajā vietā ir poliete Iga Švjonteka, otrajā vietā ir igauniete Aneta Kontaveita, bet trešajā grieķiete Marija Sakari. Labāko divdesmitniekā ir arī Latvijas vadošā tenisiste Aļona Ostapenko, kura 2022. gada jūlija rangā bija 18. vietā. Jāņem vērā, ka rangā pozīcijas mainās katru nedēļu, jo katras nedēļas sākumā tas tiek atjaunināts un publicēts no jauna.

Sezonas nozīmīgākie notikumi

Ņemot vērā, ka WTA ‘’Grand Slam’’ turnīriem piešķir tikai ranga punktus, tad ar šīs organizācijas abreviatūru, par nozīmīgāko turnīru jāsauc ‘’WTA Finals’’, kas notiek sezonas izskaņā. Tajā piedalās pēc ranga labākās astoņas vienspēļu tenisistes un astoņi labākie dueti dubultspēlēs. Līdz šim turnīrs noticis tādās valstīs kā ASV, Vācijā, Spānijā, Katarā, Turcijā, Singapūrā, Ķīnā un Meksikā.

Turnīra uzvarētājas tiek arī pie apjomīgām naudas balvām. ‘’WTA Finals’’ uzvarētāja papildina kontu ar vismaz 1.24 miljonu dolāru lielu laimestu, kas gan var pieaugt pret uzvarēto maču skaitu apakšgrupu turnīrā. Fināliste iegūs vismaz 300 tūkstošus dolāru, bet pusfinālistes 30 tūkstošus. Dubultspēlēs titula ieguvējas savā rīcībā sadalīs vismaz 250 tūkstošus dolāru, kamēr finālistes 80 tūkstošus.

2021. gadā ‘’WTA Finals’’ pirmo reizi karjerā uzvarēja spāniete Garbine Mugurusa, kura finālā ar 6-3, 7-5 pārspēja igaunieti Anetu Kontaveitu. 2020. gadā valdošās Covid-19 pandēmijas dēļ turnīrs nenotika, bet 2019. gadā uzvarēja austrāliete Ešlija Bārtija, kura tenisistes karjeru ir jau noslēgusi. Visvairāk reižu ‘’WTA Finals’’ triumfējusi amerikāniete Martina Navratilova, kurai tas izdevies astoņas reizes. Tikmēr pieci tituli ir mūsdienu vienai no tenisa leģendām Serēnai Viljamsai.

Par citu nozīmīgu sezonas turnīru jāuzskata WTA1000 raudzes sacensības. Tādas sezonas garumā ir septiņas: Dohā, Indianvelsā, Maiami, Madridē, Romā, Kanādā un Sinsinati. Izņemot Madridi un Romu, visi turnīri tiek spēlēt uz cietā seguma laukumiem. Spānijā un Itālijā tenisistes cīnās uz māla seguma kortiem. Katra turnīra balvu fonds ir aptuveni viens miljons dolāru, bet nozīmīgākais ir ranga punkti, uzvarētājai iegūstot papildus 1000 punktus. 2022. gadā no pirmajiem pieciem notikušajiem turnīriem četros uzvarēja ranga pirmā rakete Iga Švjonteka, bet vienā tunisiete Onsa Žabēra.

Visvairāk reižu WTA 1000 turnīros titulus izcīnījusi Serēna Viljamsa, kurai ir 23 uzvaras. 17 reizes šīs raudzes sacensībās triumfējusi šveiciete Martina Higinsa, bet 14 vāciete Štefija Grāfa un krieviete Marija Šarapova. Lindsijai Devenportai ir 11 tituli, Viktorijai Azarenkai un Justīnei Heninai desmit, bet Končitai Martinesai, Monikai Selešai un Venusai Viljamsai deviņi.

Ieteikumi, kā veikt likmes uz tenisu

Teniss ir individuāls sporta veids, taču iecienīts totalizatora spēlētāju vidū. Lai tu varētu veiksmīgi likt likmes uz tenisu, pirmkārt, ir jāseko līdz daudzajiem turnīriem un to sērijām. WTA250 sērijas turnīros nepiedalās visas ranga līderes, bet vien dažas. WTA500 turnīros jau tādu būs vairāk, kamēr WTA1000 turnīrus nelaidīs garām gandrīz neviena no favorītēm. Savukārt ITF turnīros veiksmes faktors kādam zemāka ranga tenisistam ir krietni lielāks, tāpēc arī likmes risks būs augstāks.

Pie tam, WTA turnīros dalībnieku saraksts tiek atklāts īsi pirms turnīra sākuma. Seko tam līdz, lai zinātu, kuri no pasaulē zināmakajiem tenisistiem tajos piedalīsies. Neievēro tikai sev zināmos, izpēti, kādi sasniegumi ir arī topošajām tenisa zvaigznēm. 2022. gada sezonas atklājums ir gan Iga Švjonteka, gan Onza Žabēra, kuras pagaidām uzvarējušas visos WTA1000 turnīros.

Veikt pašu likmi nav nemaz tik sarežģīti. Vienīgi – ir rūpīgi jāizvērtē, kurš no piedāvājumiem ir izdevīgākais. Atlasiet notikumu, kurš jūs interesē un izpētiet pieejamās derību iespējas. Kad esat atradis sev interesējošo klāstu, izvēlieties koeficientu, ievadiet likmes summu un apstipriniet kuponu. Jaunajiem spēlētājiem aicinām nesteigties ar likmju izdarīšanu. Vispirms izpētiet likmju piedāvājumu un tad izdariet likmes.

Likmju veidi

Tenisā pastāv daudz un dažādi likmju veidi, ne tikai spēlētāju iecienītā – derēšana uz spēles uzvarētāju. LV BET vari paredzēt arī tādus aspektus, kā uzvarētāja handikapu, cik setus un geimus kopā spēlētāji spēlēs un kāds būs precīzs setu rezultāts (2-0, 2-1, u.tml). Vari paredzēt vienā likmē gan spēles uzvarētāju, gan kopā spēlētos geimus.

Vari arī paredzēt, vai kāds no tenisistiem uzvarēs vismaz vienā setā, bet, ja patīk riskantākas izvēles, tad vari derēt uz to, vai spēles uzvarētājs vinnēs mačā pēc tam, kad būs zaudējis pirmajā setā.

Lai palīdzētu orientēties spēlē un likmju piedāvājumā, esam izveidojuši ērtu Sporta blogu, kurā spēlētājiem tiek sniegta jaunākā informācija par WTA un tajā notiekošajiem tenisa turnīriem.