Austrālijas futbols

Austrālijas futbolu var uzskatīt par līdzvērtīgu sportu regbijam, taču tam ir sava specifika. To var saukt par augsta kontakta sportu, kur katrā komandā vienlaicīgi laukumā atrodas 18 spēlētāji. Galvenā atšķirība ir spēles laukums - komandas spēlē uz ovāla tipa laukuma, kurš līdzīgs tam, uz kāda spēlē kriketā. Punktus iespējams gūt divos veidos - sitot bumbu starp gala līnijā esošo vārtu centrā vai starp centru un ārējo stabu. Ja tiek iesists centrā, tad komanda saņem sešus punktus, bet ja starp centru un ārejo stabu, tad vienu. Par šīs spēles izveidošanās laiku min 19. gadsimtu. Toreiz Viktorijas pilsētā Melburnā notika futbola spēle. Vietējie meklēja ceļus, kā to padarīt pievilcīgāku pieagušajiem un Austrālijas valsts īpatnībām. 1859. gadā Melburnas futbola klubs publicēja pirmos spēles noteikumus, bet laika gaitā Austrālijas futbols kļuvis par valsts populārāko sporta veidu. Tam ir gan lielākais spēļu apmeklējums, gan lielākie televīzijas reitingi. Izveidota arī profesionālā Austrālijas Futbola līga, un tā lielais fināls bijis pat visapmeklētākais kāda čempionāta fināls visā pasaulē.

Reģistrēties

Likmes uz Austrālijas futbolu

Ja tev interesē Austrālijas futbols un tu tam seko ļoti cieši līdz, tad pastāv atsevišķas likmju iespējas arī Latvijas totalizatoros, tostarp LV BET. Iecienītākā no tām ir paredzēt spēles uzvarētāju, kas var būt viena no spēlējošajām komandām. Tāpat vari derēt uz handikapu, gūtajiem punktiem, kā arī citiem ar spēli saistītiem aspektiem. Ja tevi interesē Austrālijas futbols, tad ienāc LV BET sporta totalizatorā, kas piedāvā pašas labākās likmes. 

Kā veikt likmes uz Austrālijas futbolu?

Likmes uz Austrālijas futbolu ir vienkāršas, taču jāpatur prātā, ka pastāv dažādas variācijas. Atlasiet notikumu, kurš jūs interesē un izpētiet pieejamās derību iespējas. Kad tas paveikts, izvēlieties vēlamos koeficientus, ievadiet likmes summu un apstipriniet kuponu. Lai palīdzētu spēlētājiem orientēties spēles un likmju piedāvājumā, esam izveidojuši ērtu Sporta blogu, kurš sniedz jaunāko informāciju par visu sporta veidu notikumiem un padziļinātāku informāciju par gaidāmajiem turnīriem.   

It looks like we can't find what you're looking for. Perhaps searching will help.

Austrālijas futbols

Par Austrālijas futbola rašanās laiku tiek minēts 19. gadsimta vidus. Toreiz divi Melburnas mediji publicēja kriketa spēlētāja Toma Vilisa vēstuli, kurā tika aicināts formēt futbola klubu, kas ļautu kriketa spēlētājiem uzturēt sevi formā ziemas laikā. Dzimis Austrālijā, Viliss bija spēlējis rebiju Anglijā, kad tur mācījās, bet vēlāk atgriezās savā dzimtenē un kļuva par kriketa spēles zvaigzni. 1858. gadā vēlāk viņš ar saviem draugiem aizvadīja pirmās izmēģinājuma spēles Melburnas kriketa arēnā. Par punktu gūšanas vietām tika izmantotas starpas starp kokiem, bet kopumā šīs spēles vēl noritēja bez fiksētiem noteikumiem. Cita šī sporta rašanās teorija pauda, ka Austrālijas futbols cēlies no Īrijā spēlētā Gallo futbola, taču tam nav pierādījumu.

Šī sporta veida noteikumi dzima 1859. gadā, kad tika dibināts Melburnas futbola klubs. To var uzskatīt arī par vienu no pasaulē vecākajiem klubiem. Dažas dienas pēc 14. maija, kad puses dibināja klubu, tikās tā vadītāji, kas uzrakstīja desmit zīmīgākus noteikumus, kurus arī uzskata par Austrālijas futbola noteikumu pamatiem.

Pēc Austrālijas futbola noteikumiem tā laukums ir ovāla tipa un uz līdzvērtīgiem šajā valstī spēlē arīdzan kriketu. Kopumā tas ir robežās no 135 līdz 185 metriem garš un no 110 līdz 155 metriem plats. Spēles laikā laukumā no katras komandas vienlaicīgi var atrasties ne vairāk par 18 spēlētājiem. Spēles laikā tāpat var arī veikt ne vairāk par četrām spēlētāju maiņām. Tiem, kuri plāno doties uz maiņu, jāatrodas speciālā tam domātā vietā pie laukuma un gadījumā, ja spēles laikā pēc maiņas veikšanas tajā atradīsies vairāk spēlētāju nekā rakstīts noteikumos, komanda var saņemt sodu.

Atšķirībā no parastā futbola, Austrālijas versijā netiek svilpta aizmugure. Tipiskā spēles laukuma izvietojumā tiek pieņemts, ka katra komanda laukumā sūta sešus uzbrucējus, sešus aizsargus un sešus pussargus. Tāpat ir atsevišķi noteikumi, kādās pozīcijās spēlētājiem nepieciešams atrasties pie noteiktu kombināciju izspēles vai pēc spērieniem, kad ir gūti punkti. Profesionālās līgas spēles norit četras ceturtdaļas katra 20 minūšu garumā. Spēles pieskata tiesneši un laiks var tikt pārtraukts, ka tiek gūti punkti, bumba tikusi ārpus līnijām, vai arī pēc tiesneša lēmuma, piemēram, ja kāds no spēlētājiem iedzīvojies savainojumā.

Austrālijas futbola katra laukuma galā ir veseli četri vārtu stabi. Gadījumā, ja komanda iesitīs bumbu tajos stabos, kas ir centrālie, tad saņems sešus punktus, bet pie fakta, ja tie iesitīs starp centrālo un ārējo stabu, tad punktu summu varēs papildināt par vienu punktu. Piemēram, ja kādā no spēlē komanda iesit 17 reizes pa vidu un vēl piecas reizes starp centru un ārējo stabu, tad tā noslēdz maču ar 107 gūtiem punktiem, bet cita komanda ar desmit iesistām reizēm centrā un 17 reizēm starp centru un ārējo stabu, tiks tikai pie 77 punktiem.

Austrālijas futbols ir viens no populārākajiem sporta visā valstī. Var uzskatīt, ka šis sporta veids ir pats populārākais ziemā, un trešais populārākais kopumā aiz kriketa un peldēšanas. 2021. gada AFL līgas sezonas finālu TV ekrānos Austrālijā vēroja vairāk nekā četri miljonu skatītāju, kas bija valsts skatītākā pārraide togad. 2019. gadā tika reģistrēti vairāk nekā 1.7 miljoni šī sporta veida spēlētāji, ieskaitot pusmiljonu sieviešu.

Austrālijas Futbola līga

Kopš 1897. gada Austrālijas futbolam ir arī sava profesionālā līga, kas nozīmīgu attīstību piedzīvojusi kopš 1990. gada, kad to pārsauca par Austrālijas Futbola līgu. Šobrīd tajā ik sezonu piedalās 18 profesionālās komandas. Kopumā AFL sezona norit no marta līdz augustam un fināls jeb sezonas uzvarētājs tiek noskaidrots septembrī vai oktobrī.

Šobrīd Austrālijas Futbola līgā par čempionu godu cīnās tādas komandas kā Adelaidas ‘’Crows’’, Brisbeinas ‘’Lions’’, Karltonas ‘’Blues’’, Kolingvudas ‘’Magpies’’, Esendonas ‘’Bombers’’, Fremantles ‘’Dockers’’, Gēlongas ‘’Cats’’, Gold Coast ‘’Suns’’, Rietumsidnejas ‘’Giants’’, Havtornas ‘’Hawks’’, Melburnas ‘’Demons’’, Ziemeļmelburnas ‘’Kangaroos’’, Adelaidas ostas ‘’Power’’, Ričmondas ‘’Tigers’’, St.Kildas ‘’Saints’’, Sidnejas ‘’Swans’’, Rietumkrasta ‘’Eagles’’ un Western ‘’Bulldogs’’.

Līdzvērtīgi tādām profesionālajām līgām kā NBA, NHL, NFL un MLB, arī Austrālijas Futbola līgā ir noteikti algu griesti. 2022. gada sezonā tie katram klubam bija noteikti 13.54 miljonu dolāru vērtībā, kas ļāva katram spēlētājam sezonas laikā nopelnīt vismaz 389 tūkstošus dolāru. 2022. gads gan bija arī tas gads, kad noslēdzās kolektīvā vienošanās starp līgu un spēlētāju asociāciju, taču visdrīzāk jauna jau ir pieņemta.

Šīs līgas sezona iekārtota tā, ka pēc pirmssezonas seko regulārā sezona, kurā katra komanda aizvada 22 spēles. No laika viedokļa tas nozīmē, ka katra Austrālijas Futbola līgas sezona sākas marta vidū, bet noslēdzas augusta beigās. Par uzvaru spēlē komanda nopelna četrus punktus, par neizšķirtu divus, bet par zaudējumu nevienu. Pēc regulārās sezonas beigām astoņas pēc bilances viedokļa labākās komandas tiek uz izslēgšanas spēlēm. Tās tiek izspēlētas četru nedēļu laikā septembrī. Lielais fināls ik sezonu tiek spēlēts septembra pēdējā sestdienā Melburnas kriketa laukumā.

Par pēdējiem turnīra čempioniem kļuva Gēlongas ‘’Cats’’, kas pie reizes šo titulu ieguva desmito reizi komandas pastāvēšanas vēsturē. Savukārt visvairāk Austrālijas Futbola līgas titulu ir Esendonas ‘’Bombers’’, kas triumfējusi veselas 16 reizes. Vēl 16 reizes čempiona godu izcīnījusi Karltonas ‘’Blues’’, 15 tituli tikuši Kolingvudas ‘’Magpies’’, bet 13 Havtornas ‘’Hawks’’, Melburnas ‘’Demons’’ un Ričmondas ‘’Tigers’’.

Austrālijas Futbola līga ir viena no populārākajām valstī. 2022. gada sezonas laikā vienu spēli TV ekrānos noraudzījās vidēji 537 tūkstoši skatītāju, kopā visas sezonas laikā skaitlim sasniedzot 125.4 miljonus skatījumu. Lielo finālu klātienē devās noraudzīties vairāk nekā 100 tūkstoši līdzjutēju, kas bija viens no fināla apmeklējuma rekordiem.

Ieteikumi, kā veikt likmes uz Austrālijas futbolu

Ja tevi interesē veikt likmes uz Austrālijas futbola līgas spēlēm, tad to iespējams paveikt Latvijas sporta totalizatoros, tostarp LV BET. Pavisam iespējams, ka pirms sezonas tie piedāvās arī outright funkciju, kas ļaus labāk iepazīt, kuras no komandām tiek uzskatītas par galvenajām favorītēm. Džīlongas kaķi ir vieni no favorītiem, un var arī apgalvot, ka pārējās komandas, kas ieguvušas visvairāk titulu, arī pretendēs uz sezonas noslēguma balvu. Jāatceras, ka jebkurā no turnīriem, tostarp Austrālijas futbola līgā iespējami arī dažādi pārsteigumi. Ja tevi interesē veikt likmes uz šīs līgas spēlēm, tad varbūt labāk nogaidi un pavēro, kā komandām veicies pirmajās kārtās, lai saprastu, kuras no tām ir spēcīgākās, bet kuras pastarītes.

Veikt likmes uz Austrālijas futbola spēlēm gan nav sarežģīti. Vienīgi – ir rūpīgi jāizvērtē, kurš no piedāvājumiem ir izdevīgākais. Atlasiet notikumu, kurš jums interesē, un izpētiet pieejamās derību iespējas. Kad esat atradis sev interesējošo klāstu, izvēlieties koeficientus, ievadiet likmes summu un apstipriniet kuponu. Jaunajiem spēlētājiem ar likmju izdarīšanu aicinām nesteigties. Vispirms izpētiet piedāvājumus un tikai pēc tam veiciet likmes.

Likmju veidi

Ja tomēr atrodi Austrālijas futbola spēļu notikumus totalizatoros, tad pastāv vairākas potenciālās derību iespējas. Tā, piemēram, vari noteikt spēles uzvarētāju, kopā gūtos punktus, atsevišķi katras komandas gūtos punktu un vai gūto punktu skaits būs virs/zem vai pāra/nepāra. Tāpat visdrīzāk tev var būt iespēja noteikt handikapu un pavisam noteikti arī citus ar šo spēli saistītus aspektus.

Ja vēlies izbaudīt labāko pieredzi sporta totalizatorā, tad ienāc LV BET sporta derību vietnē, kas saviem spēlētājiem piedāvā plašāko likmju un spēļu piedāvājumu. No pasaulē populārākajām līgām līdz pat Austrālijas futbola līgai – tas viss ir mūsu piedāvājumā. Ienāc un izbaudi labākos piedāvājumus!