Skvošs

Skvošs ir sporta veids, kuru iekštelpās noteikta izmēra istabā spēlē vai nu divi vai četri spēlētāji. Katram spēlētājam kā nozīmīgs inventārs ir līdzvērtīga tenisa raketei un speciālai skvoša bumbai. Spēlētāji ar raketi ar bumbiņu sit pa skvoša sienu un cīnās par bumbu. Ar skvošu ikdienā nodarbojas vairāk nekā 20 miljoni iedzīvotāju 185 pasaules valstīs, tāpat šis sporta veids ir laba fiziska nodarbe cilvēkiem, kuri ar sportu nodarbojas hobija līmenī vai savas fiziskās formas saglabāšanas vārdā. Skvoša vēsture nav ārkārtīgi sena. Tiek uzskatīts, ka ar līdzvērtīgu spēli Anglijā nodarbojušies cietumnieki 19. gadsimtā. Aptuveni ap 1830. gadu sporta veids nonāca Anglijas skolās, bet lielāku attīstību sporta veids ieguva ap 20. gadsimtu, kad tas ieguva izrāvienu Ziemeļamerikā. Mūsdienās visā pasaulē ir aptuveni 50 tūkstošu skvošam speciāli iekārtotu laukumu, bet 188 valstīs ir vismaz viens šāds laukums.

Reģistrēties

Likmes uz skvošu

Skvošā pieejamas likmes līdzvērtīgas tām, kādas ir tenisā un badmintonā. Kā ierasts, vari derēt uz to, kurš no spēlētājiem vai komandām uzvarēs spēlē. Tāpat iespējams veikt likmes uz virs/zem punktu summām gan spēlētājam atsevišķi, gan abiem kopā, handikapu, un dažādām citām kopsummām. Iespējams arī derēt uz katru spēlēto setu atsevišķi. Ja vēlies veikt likmes uz skvošu, tad LV BET Sporta totalizators būs īstā vieta!

Kā veikt likmes uz skvošu

Likmes uz skvošu ir vienkāršas, taču jāpatur prātā, ka pastāv dažādas variācijas. Atlasiet notikumu, kurš jūs interesē un izpētiet pieejamās derību iespējas. Kad tas paveikts, izvēlieties vēlamos koeficientus, ievadiet likmes summu un apstipriniet kuponu. Lai palīdzētu spēlētājiem orientēties spēles un likmju piedāvājumā, esam izveidojuši ērtu Sporta blogu, kurš sniedz jaunāko informāciju par skvoša notikumiem un padziļinātāku informāciju par gaidāmajiem turnīriem. 

It looks like we can't find what you're looking for. Perhaps searching will help.

Skvošs

Skvošs ir sporta veids, kuru iekštelpās noteikta izmēra istabā spēlē vai nu divi vai četri spēlētāji. Katram spēlētājam kā nozīmīgs inventārs ir līdzvērtīga tenisa raketei un speciālai skvoša bumbai. Spēlētāji ar raketi ar bumbiņu sit pa skvoša sienu un cīnās par bumbu. Ar skvošu ikdienā nodarbojas vairāk nekā 20 miljoni iedzīvotāju 185 pasaules valstīs, tāpat šis sporta veids ir laba fiziska nodarbe cilvēkiem, kuri ar sportu nodarbojas hobija līmenī vai savas fiziskās formas saglabāšanas vārdā.

Skvoša vēsture nav ārkārtīgi sena. Tiek uzskatīts, ka ar līdzvērtīgu spēli Anglijā nodarbojušies cietumnieki 19. gadsimtā. Aptuveni ap 1830. gadu sporta veids nonāca Anglijas skolās, bet lielāku attīstību sporta veids ieguva ap 20. gadsimtu, kad tas ieguva izrāvienu Ziemeļamerikā. Mūsdienās visā pasaulē ir aptuveni 50 tūkstošu skvošam speciāli iekārtotu laukumu, bet 188 valstīs ir vismaz viens šāds laukums.

Par vienu no svarīgākajiem skvoša inventāru var saukt speciāli sporta veidam izveidotu raketi. Tā ir aptuveni 686 milimetrus gara un 215 milimetrus plata, 500 kvadrātcentimetru platu stīgu teritoriju. Maksimālais atļautais raketes svars ir 255 grami, bet pārsvarā tās sver no 90 līdz 150 gramiem. Otra svarīgākā skvoša ekipējuma daļa ir speciāli sporta veidam izgatavotās bumbiņas. To diametrs ir aptuveni 39.5 līdz 40.5 milimetri un tās sver no 23 līdz 25 gramiem. Tās ražo no gumijas. Dažādām atmosfērām un temperatūrām tiek ražotas arī dažāda veida bumbiņas, kuras ir arī dažādās krāsās. Oranžas būs ļoti lēnas un vairāk būs domātas spēlēšanai starp profesionāļiem. Divkārt dzeltenas arī būs lēnas bumbiņas un ar tām labāk spēlēt pieredzējušiem spēlētājiem. Dzeltenas būs lēnas, bet ātrākas par jau divām nosauktajām un tās iesaka spēlēt spēlētājiem, kuri ir virs vidējā līmeņa. Ar zaļajām bumbiņām (vidēja ātruma) var spēlēt nedaudz virs vidēja līmeņa skvoša meistari, ar sarkanajām (vidēja ātruma) vidēja līmeņa spēlētāji, bet iesācējiem iesaka izmantot zilās bumbiņas, kas esot ātras.

Skvoša laukums ir aplenkts ar četrām sienām. Tas nozīmē, ka spēlēts tiek praktiski tādā kā istabā. Laukumam ir vairākas līnijas, kuras nodala priekšu un aizmuguri, kā arī spēlētāju puses. Laukums sadalīts trijās daļās: priekšpusē, aizmugures labā puse un aizmugures kreisā puse. Pašam laukumam ir priekšējā siena, divas sānu sienas un aizmugurējā siena. Spēlētāji pārsvarā sit pa priekšējo sienu, taču var to darīt ar pa sānu un aizmugures sienām. Katra laukuma garums ir aptuveni 9750 milimetri, platums 6400 milimetri, augstums 5640 milimetri.

Skvoša profesionālajā līmenī spēles tiek aizvadītas pēc tā saucamā ‘’point-a-rally to 11’’. Tas nozīmē, ka tas spēlētājs, kurš pirmais setā izcīnīs 11 punktus, to uzvarēs. Nav iespējams rezultāts 11-10, jo, līdzīgi kā tenisā, spēlētājam jāuzvar ar vismaz divu punktu pārsvaru. Gadījumā, ja ir 10-10, tad sets turpinās līdz brīdim, kad kāds spēlētājs ieguvis divu punktu pārsvaru. Katra skvoša profesionālā spēle norit līdz kāda spēlētāja uzvarētiem trim setiem, tas ir, maksimums iespējami pieci.

Skvošā gan iespējamas arī citas punktu skaitīšanas sistēmas. Līdz pat 2003. gadam, pasaules čempionātos izmantoja punktu skaitīšanas sistēmu, kurā setā bija jāuzvar 15 punkti. Sistēmu mainīja, jo tika uzskatīts, ka tādējādi skvoša spēles ir pārāk garas un ne vienmēr tajās uzvar meistarīgākais, bet gan fiziski pārākais. Tāpat pastāv tādas skaitīšanas iespējas kā english/hand-in-hand-out to 9 un RAM.

Ar skvošu nodarbojas gandrīz visā pasaulē. Populārs tas ir Anglijā, kurā reģistrēti vairāk nekā astoņi tūkstoši skvoša laukumu. Tāpat sporta veids attīstās tādās valstīs kā Vācijā, Ēģiptē, ASV, Austrālijā, Dienvidāfrikā, Kanādā, Malaizijā, Francijā, Nīderlandē, Spānijā. Visā pasaulē ar skvošu nodarbojas aptuveni 20 miljoni pasaules iedzīvotāju, bet sporta veida, lai arī bijuši vairāki centieni, vēl nav izdevies iekļauties vasaras olimpisko spēļu programmā. Jāpiemin, ka skvošs ir veselīgs sporta veids. Tā ietvaros vienas stundas laikā var sadedzināt 600 līdz 1000 kaloriju. Līdz ar to daudzi pasaules iedzīvotāji ar šo sporta veidu nodarbojas hobija līmenī, lai uzturētu sevi labā sportiskajā un fiziskajā formā.

Nozīmīgākie skvoša turnīri

Svarīgākais šī sporta veida turnīrs ir pasaules čempionāts. Gan vīriešiem, gan sievietēm to organizē kopš 1976. gada. Vīriešu konkurencē titulētākie pasaules čempioni ir brāļi Kāni no Pakistānas. Janšeram Kānam ir astoņi tituli, bet viņa brālim Jahangiram seši. Tikmēr dāmu konkurencē visvairāk titulu ir amerikānietei Nikolai Deividsai – astoņi. Starp vīriešiem visvairāk medaļas izcīnījusi Ēģipte – 39 (13 zelta, 11 sudraba, 15 bronzas). Pakistānai un Austrālijai ir 37 medaļas, bet Anglijai 24. Dāmām medaļām bagātākā valsts ir Austrālija, kam 48 medaļas (15 zelta, 14 sudraba, 19 bronzas). Anglijai ir 36 medaļas, bet Ēģiptei 27.

Cits svarīgs turnīrs ir PSA Pasaules tūres fināls. To organizē kopš 1993. gada. Tas noticis Šveicē, Lielbritānijā, ASV, Dubaijā un Ēģiptē. Katru gadu no PSA Pasaules tūres sacensībām gada izskaņā finālā piedalās astoņi labākie skvoša meistari dāmu un kungu konkurencē. Gan dāmām, gan kungiem šajā turnīrā dominējuši Ēģiptes skvoša pārstāvji. Dāmām tikai četras reizes nav uzvarējušas ēgiptietes, bet kungiem Ēģiptes spēlētāji dominējuši kopš 2007. gada. Arī pēdējie čempioni nāk no šīs valsts.

British Open turnīrs ir senākās skvoša sacensības. Tās profesionāliem spēlētājiem tiek organizētas jau kopš 1930. gada. Pēdējā reizē spēlētāji gan sievietēm, gan vīriešiem sadalīja 175 tūkstošu sterliņu mārciņu lielu balvu fondu. Vīriešiem visvairāk reizes šājā turnīrā uzvarējis jau iepriekš pieminētais Jahangirs Kāns, kuram ir desmit uzvaras. Astoņas ir austrālietiem Džefam Hantam, bet septiņi Hašimam Kānam. Pakistānas skvoša spēlētāji UK Open uzvarējuši veselas 30 reizes – neviena cita valsts tik daudz reižu to nav paveikusi. Dāmām austrāliete Hetera Makkeja tikusi pie veseliem 16 tituliem, kamēr desmit ir anglietei Dženetai Morganai. Anglijas skvoša spēlētājas šajā turnīrā uzvarējušas veselas 36 reizes, bet Austrālijas 34.

Bez jau pieminētajiem trim svarīgākajiem skvoša turnīriem nozīmīgas sacensības ir arī ‘’Tournament of Champions’’, ‘’US Open’’, ‘’Hong Kong Open’’, ‘’Qatar Classic’’, ‘’Windy City Open’’, ‘’El Gouna International’’ un ‘’Commonwealth Games’’.

Ieteikumi, kā veikt likmes uz skvošu

Ja tevi interesē veikt likmes uz skvoša turnīriem, taču nav nozīmīgas zināšanas par šo sporta veidu, tad talkā var nākt totalizatoru piedāvātās ‘’outright’’ iespējas, ar kuru palīdzību iespējams uzzināt tos spēlētājus, kuri konkrētajā turnīrā tiek uzskatīti par favorītiem. Rezultātā tev atvieglojas iespēja analizēt, kuri ir labākie skvoša spēlētāji. Ņemot vērā augstāk rakstīto, tad tādi pārsvarā nāk no tādām valstīm kā Ēģiptes, Pakistānas, Indijas, Anglijas un Austrālijas.

Tāpat atceries, ka katrs skvoša sets rit līdz 11 punktiem. Tas nozīmē, ja tev ir jāliek likmes uz to, cik punkti kopā tiks gūti setā, tad tev jāņem vērā, ka bez papildus geimu spēlēšanas maksimums var tikt izspēlēti 20 geimi (11-9). Jāņem vērā, ka pie rezultātā 10-10 var tikt spēlēti papildus geimi, līdz kādam spēlētājam ir divu punktu pārsvars. Līdz ar to likmes uz setu punktu kopsummu var būt riskantas.

Lai veiksmīgi izdarītu likmes uz skvoša notikumiem, ir nedaudz vairāk jāzina par šo sporta veidu un tajā esošajiem vadošajiem spēlētājiem. Ja ir iespēja noskaidrot to iepriekšējo piecu spēļu rezultātus, tad tas var dot labāku izpratni par konkrētā spēlētāja fizisko formu.

Veikt likmes uz skvošu gan nav sarežģīti. Vienīgi – ir rūpīgi jāizvērtē, kurš no piedāvājumiem ir izdevīgākais. Atlasiet notikumu, kurš jums interesē, un izpētiet pieejamās derību iespējas. Kad esat atradis sev interesējošo klāstu, izvēlieties koeficientus, ievadiet likmes summu un apstipriniet kuponu. Jaunajiem spēlētājiem ar likmju izdarīšanu aicinām nesteigties. Vispirms izpētiet piedāvājumus un tikai pēc tam veiciet likmes.

Likmes uz skvošu

Skvošā pieejamas likmes līdzvērtīgas tām, kādas ir tenisā un badmintonā. Kā ierasts, vari derēt uz to, kurš no spēlētājiem vai komandām uzvarēs spēlē. Tāpat iespējams veikt likmes uz virs/zem punktu summām gan spēlētājam atsevišķi, gan abiem kopā, handikapu, un dažādām citām kopsummām. Iespējams arī derēt uz katru spēlēto setu atsevišķi. Ja vēlies veikt likmes uz skvošu, tad LV BET Sporta totalizators būs īstā vieta!

Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, esam izveidojuši ērtu Sporta blogu, kurā spēlētājiem tiek sniegta jaunākā informācija par skvošu un tajā notiekošajiem turnīriem.