NBA un NHL drafts paliek bez izvēlētiem latviešu sportistiem

NBA un NHL drafts paliek bez izvēlētiem latviešu sportistiem

Šī gada jūnija beigās Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) un Nacionālās hokeja līgas (NHL) draftā lielu pārsteigumu nebija. NBA ar pirmo numuru Sanantonio ”Spurs” izraudzījās francūzi Viktoru Vembanjamu, kamēr NHL draftā Čikāgas ”Blackhawks” izvēlējās uzlēcošo zvaigzni Konoru Bedārdu. Jāmin, ka abos draftos šogad neviens latviešu jaunais sportists izvēlēts netika. Vai vēlies vairāk uzzināt par NBA un NHL? Ienāc LV BET sporta blogā, iepazīsties ar piedāvātajām likmju variācijām un dodies veikt derības!

NBA draftā ”Spurs” iegūst talantu no Francijas

Lai iegūtu pirmo numuru NBA draftā, nepieciešams uzvarēt tā saucamajā loterijā. 2023. gada izvēlas procesā šajā loterijā uzvarēja Sanantonio ”Spurs”, kas tādējādi ieguva iespēju izvēlēties pirmā. Visas 2022./2023. gada sezonas laikā tika pausts, ka par pirmo numuru kļūs francūzis Viktors Vembanjama un tas realizējās arī praksē. ”Spurs” tieši ar viņu mēģinās atgriezties starp spēcīgākajām basketbola komandām NBA, pie tam, tā neilgi pēc drafta beigām vēl uz piecām sezonām pagarināja līgumu ar galveno treneri Gregu Popoviču.

Pirmajā kārtā Vembanjama gan nekļuva par vienīgo francūzi, kurš tiek draftēts. Ar septīto numuru Vašingtonas ”Wizards” izraudzījās Bilalu Kolibeju, pie tam, abi spēlēja vienā komandā ”Metropolitans 92” pagājušās sezonas laikā. Gan Vembanjama, gan Kolibejs palīdzēja tai aizcīnīties līdz Francijas līgas finālam, kurā gan nācās atzīt ”Monaco” pārākumu.

Kopumā Vembanjama un Kolibejs kļuva par vienīgajiem eiropiešiem, kas tika draftēti tik augstu. Pirmajā desmitniekā jauno spēlētāju izvēles procesā tika izraudzīti arī tādi basketbolisti kā Brendons Millers, Skūts Hendersons, Amens Tompsons, Asars Tompsons, Entonijs Bleks, Džarels Vokers, Teilors Hendrikss, kā arī Kasons Voless. Pēdējā sakarā ”Thunder”, lai varētu nodraftēt Volesu, veica maiņu ar Dalasas ”Mavericks”, kā rezultātā ”Mavericks” ieguva 12. izvēli un aizmainīja latvieti Dāvi Bertānu. Savukārt neilgi pēc drafta Portlendas ”TrailBlazers” ilggadējais līderis Deimiens Lilards paziņoja par vēlmi tikt aizmainītam. Nodraftētais Skūts Hendersons ir tieši Lilarda pozīcijas (aizsargs) spēlētājs un, iespējams, tieši uz viņu liek nākamās cerības.

Latvijas basketbolisti NBA draftā tiek izvēlēti visai reti. Līdz šim nodraftēti ir seši latviešu basketbolisti – Andris Biedriņš (2004. gadā ar 11. numuru), Dāvis Bertāns (2011. gadā ar 42. numuru), Jānis Timma (2013. gadā ar 60. numuru), Kristaps Porziņģis (2015. gadā ar ceturto numuru), Anžejs Pasečņiks (2017. gada draftā ar 25. numuru), bet Rodionu Kurucu 2018. gada draftā izvēlējās ar 40. numuru. No sešiem tikai Timma karjeras laikā nav debitējis basketbola mekā, kamēr pārējie aizvadījuši tajā vismaz vienu pilnu sezonu, šobrīd vēl tajā spēlējot Kristapam Porziņģim un Dāvim Bertānam.

Arī NHL draftā bez pārsteigumiem – pirmo numuru iegūst Bedārds

Pārsteigumi nenotika arī NHL drafta laikā. Čikāgas ”Blackhawks”, kas loterijā bija ieguvusi iespēju izvēlēties pirmā, savu izvēli izdarīja visai vienkārši, draftējot uzlēcošo zvaigzni, kanādieti Konoru Bedārdu. Pirms tam Starptautiskā Ledus hokeja federācija viņu atzina par gada spēlētāju. Viņš nepiedalījās Kanādas sastāvā pasaules čempionātā, taču ir to pārstāvējis junioru meistarsacīkstēs. Pēdējā U20 pasaules čempionātā viņš iekrāja vairāk nekā 20 rezultativitātes punktus (9+14), to paveicot septiņu spēļu laikā.

Centra uzbrucējs jau pirms drafta tika uzskatīts par galveno favorītu. Augstais trešais numurs draftā bija Elvja Merzļikina Kolumbusas ”Blue Jackets”, kas ar konkrēto izvēli izraudzījās citu kanādieti – Adamu Fantili. Ja Bedārds nespēlēja pasaules čempionātā, tad Fantili gan, kopā ar Kanādas izlasi kļūstot par pasaules čempionu. Ar otro numuru Anaheimas ”Ducks” izvēlējās centra uzbrucēju no Zviedrijas Leo Kārlsonu. Vēl pirmajā sešiniekā tika izvēlēti Vils Smits (Sanhosē ”Sharks”), austrietis Dāvids Reinbahers (Monreālas ”Canadiens”), kā arī Dmitrijs Simaševs (Arizonas ”Coyotes”).

Jāmin, ka, ja NBA draftā daudz eiropieši izvēlēti netika, tad krietni citādāk bija NHL draftā. Ne tikai pirms gada, bet arī šogad pirmajā kārtā izraudzīti tika slovāku hokejisti. Atšķirībā no pagājušā gada, tas gan nenotika ar pirmajiem diviem numuriem. Ar desmito numuru Sentluisas ”Blues” lēma izvēlēties Daliboru Dvorski, bet ar 16. numuru Vankūveras ”Canucks” izraudzījās Samuelu Honžaku.

Tāpat atšķirībā no NBA, kur ir tikai divas kārtas, tad NHL tādu ir krietni vairāk un drafts ieilgst divu dienu garumā. Komandas var izvēlēties pietiekami daudz nākamos talantus, to veicot līdz pat septītajai kārtai. Ja pirms gada jauno spēlētāju izraudzīšanas procesā nodraftēti tika Dans Ločmelis, Klāvs Veinbergs un Sandis Vilmanis, tad 2023. gada drafts iztika bez latviešu izvēlētiem hokejistiem. Pirms drafta sarakstos atradās trīs hokejisti – Patriks Bērziņš, Aksels Ozols un Rainers Rullers, taču beigās viņi izvēlēti netika.

Jau minētajās septiņās kārtās kopumā izvēlējās hokejistus no 15 dažādām pasaules valstīm. Visvairāk hokejistus draftēja no Kanādas – 87. 49 jaunos hokejistus draftēja no ASV, 25 no Zviedrijas, 19 no Krievijas, 15 no Somijas, astoņus no Slovākijas, piecus no Baltkrievijas, trīs no Vācijas, vienu no Austrijas, Dānijas, Francijas, Itālijas Kazahstānas un Šveices.

Favorīti nākamās sezonas gada debitanta balvai

NBA nākamās sezonas sakarā bukmeikeri prognozē, ka tieši ar pirmo numuru draftētais Vembanjama jāuzskata par galveno favorītu 2023./2024. gada debitanta balvas iegūšanā. Koeficients uz to ir 1.57. Par viņa galveno konkurentu uzskata Portlendas ”TrailBlazers” draftēto Skūtu Hendersonu (koeficients 4.00), bet savainojuma dēļ sezonu izlaidušais Oklahomsitijas ”Thunder” basketbolists Čets Holmgrens tiek uzlūkots kā trešais galvenais kandidāts uz šo nozīmīgo balvu – koeficients 6.5. Holmgrens jau iepriekš ir duelējies pret Vembanjamu, abiem vienam pret otru spēlējot U19 Pasaules kausa finālā, uzvaru pašā spēles galotnē izcīnot ASV.

NHL sakarā bukmeikeri vēl nav izvēlējušies favorītus, taču visdrīzāk par nozīmīgāko kandidātu uzskatīs tieši Bedārdu. Viņš tiek uzskatīts par nākamo līgas zvaigzni, par kādām jau kļuvuši citi kanādieši kā, piemēram, Sidnijs Krosbijs un Konors Makdeivids.

Likmes uz NBA un NHL spēlēm LV BET sporta totalizatorā

Lai arī nedz NBA, nedz NHL jaunās sezonas vēl nav sākušās, jau šobrīd var teikt, ka LV BET sporta totalizators piedāvās veikt derības uz katru no līgas spēlēm. Ir iespējams paredzēt mača uzvarētāju, handikapus, gūtos punktus vai iemestos vārtus kopā vai katrai komandai atsevišķi, precīzu rezultātu trešdaļā un hokeja spēlē, kā arī daudz ko citu, tostarp individuālo spēlētāju sniegumu.

Kā veikt likmes uz hokeju un basketbolu? To paveikt ir pavisam vienkārši. Atlasi sev interesējošo spēli, ievadi likmes summu un apstiprini kuponu. Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, apmeklē LV BET Sporta blogu, kurš saviem spēlētājiem piedāvā jaunāko informāciju par sporta notikumiem, ieskaitot labākajām hokeja un basketbola spēlēm.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *