Tenisa turnīru veidi

Tenisa turnīru veidi

Teniss ir viens no prestižākajiem individuālajiem sporta veidiem. Tajā piedalās gan vīrieši, gan sievietēs, spēlējot gan vienspēlēs, gan dubultspēlēs, gan jauktajās dubultspēlēs un izlašu turnīros. Sacensību grafiks ir ļoti blīvs, tāpēc LV BET Sporta blogs palīdzēs skaidrot dažādos tenisa turnīrus. Interesē vairāk uzzināt par tenisu? Ienāc LV BET totalizatorā, uzzini iespējamās likmju variācijas un dodies veikt derības.

Grand Slam turnīri

Vimbldona (1877)

Par senāko turnīru pasaulē sauc Vimbldonu, kurā sportisti spēlē uz zālāja seguma. Mūsdienās tenisisti tajā piedalās ap jūnija beigām un jūlija sākuma, aptuveni mēnesi pēc tam, kad noslēdzies ”French Open”. 2022. gadā uzvarētāji vienspēlēs tika pie diviem miljoniem sterliņu mārciņu lielas prēmijas, bet dubultspēļu čempioni pie 540 tūkstošiem. Par pēdējiem uzvarētājiem vīriešiem kļuva titulētais serbs Novaks Džokovičs, bet dāmām pirmo reizi triumfēja Kazahstānas sportiste Jeļena Ribakina.

US Open (1881)

ASV atklātais čempionāts šobrīd uzskatāms par otru senāko ”Grand Slam” turnīru. Tas ir arī sezonas noslēdzošais, kuru rīko uz cietā seguma kortiem. Pašreizējie turnīra čempioni ir jaunais spānis Karloss Alkarass, kurš pie reizes arī nodrošināja sev kļūšanu par ranga līderi, kā arī dāmu karaliene, poliete Iga Švjonteka.

Roland Garros (1891)

Uz māla seguma notiekošais ”Roland Garros” jeb ”French Open” ir sezonas otrais nozīmīgākais turnīrs tenisā. Kungiem par māla karali sauc spāni Rafaelu Nadalu – viņš savas aktīvās karjeras laikā par čempionu šajā turnīrā kļuvis 14 reizes. Tikmēr poliete Iga Švjonteka ne tikai 2022. gadā uzvarēja US Open, bet to paveica arī Parīzē notiekošajās sacensībās. Latvijas tenisa vēsturē ierakstu tieši šajā turnīrā veikusi Aļona Ostapenko, kura kļuva par ”French Open” čempioni 2017. gadā.

Austrālijas atklātais čempionāts (1905)

Lai arī sena, taču īsākā vēsture no visiem ”Grand Slam” turnīriem. Šis ir kļuvis par pirmo nozīmīgāko sezonas turnīru, tam tiekot izspēlētam janvārī. Kungiem par pašreizējo čempionu uzskata vecmeistaru Rafaelu Nadalu, bet dāmām nepārspēta palika poliete Iga Švjonteka, kuru citas spēja uzvarēt vien Vimbldonas tenisa turnīrā.

Teniss Latvijā

Latvijā teniss ir populārs, taču ne visiem izdodas tikt līdz profesionālam līmenim. Latvijā ir pietiekami daudz tenisu kortu, īpaši jau iekštelpās, līdz ar to šis sporta veids ir labs brīvā laika pavadīšanas veids hobija līmenī. Tādā veidā iespējams saglabāt savu sportisko formu un uzturēt možu garu. Jauniešu vecumā talantīgākie meklē attīstības iespējas aiz mūsu valsts robežām, bet līdz elitei šobrīd izaugusi Aļona Ostapenko un Anastasija Sevastova, kura gan uz laiku likusi punktu profesionālajai karjerai un šobrīd gaida pirmdzimto. Kungiem jau izsenis elitē spēlējis Ernests Gulbis, kurš kļuvis par Latvijas Tenisa federācijas jauno prezidentu.

Vīriešu turnīri

ITF nākotnes tūre

Šie ir zemākās raudzes turnīri, kuros piedalās zemāko ATP ranga īpašnieki un jaunie tenisisti. Šajos turnīros arī nav lieli balvu fondi, taču uzvaras var garantēt iespēju tikt uz ”Challenger” turnīriem jeb spert soli tālāk.

ATP Challenger tūre

”Challenger” tūre ir kā nākamais pakāpiens, īpaši, ja esi jauns tenisists. Tajā gan var spēlēt tie tenisisti, kuri atkopjas no traumas un noslīdējuši ATP rangā, kā arī pieredzējuši tenisisti, kuri karjeras pīķis ir aiz muguras. Pārsvarā šeit piedalās no 200 līdz 500. vietas īpašniekiem ATP rangā. Katra turnīra balvu fonds ir nedaudz lielāks nekā ITF turnīros, taču tas krietni iepaliek no nozīmīgākajiem ATP turnīriem.

ATP Tour 250

ATP 250 raudzes turnīri ir tie, kuros uzvarētājs rangā pieskaita sev 250 reitinga punktus. To sezonas ietvaros ir pietiekami daudz, taču jāņem vērā, ka šajos turnīros būs visvājākais dalībnieku sastāvs. Tikai atsevišķi no ranga labāko trīsdesmitnieka piedalīsies ATP250 sacensībās. Izvēlei par labu nāks tuvums dzimtajai valstij vai kādam no nākamajiem svarīgajiem turnīriem, dalībnieku sastāvs un iespēja izcīnīt nozīmīgos ranga punktus.

ATP Tour 500

ATP 500 raudzes turnīri jau ir prestižāki un tajos būs arī spēcīgāks dalībnieku sastāvs. Ja ne visi, tad lielākā daļa no pasaulē spēcīgākajiem tenisistiem piedalīsies šajos turnīros. To skaits arī nav tik liels cik ATP250, bet prēmiju apmērs lēšams vairākos miljonos dolāru. Uzvarētājs papildinās reitingu punktu bagāžu par 500 punktiem.

ATP 1000

Šie jau ir trešie prestižākie sezonas turnīri. To skaits ir ap sešiem līdz astoņiem sezonā, pārsvarā uz cietā seguma kortiem, taču atsevišķi no tiem tiek spēlēti uz zālāja kortiem. Arī prēmiju budžets ir krietni apjomīgāks, visi spēcīgākie tenisisti tajos piedalās, bet uzvarētājs iegūst 1000 reitinga punktus.

ATP Finals

Otrs nozīmīgākais turnīrs aiz Grand Slam. Tie notiek sezonas izskaņā un tajos piedalās astoņi labākie vīrieši vienspēlēs un astoņi labākie dubultspēļu pāri pēc sezonā izcīnīto reitinga punktu skaita. Sezonas noslēguma sacensībās tiek noteikts tas tenisists un duets, kurš uzskatāmas par konkrētā gada spēcīgāko.

Sieviešu turnīri

ITF sieviešu pasaules tūre

Sieviešu turnīriem ir līdzvērtīga sistēma, kāda vīriešiem. Tas nozīmē, ka ITF līmeņa turnīros visvairāk piedalās jaunas sportistes un tās, kuras WTA rangā atrodas zemākajās vietās. Pirmajās profesionālajās sacensībās iespējams iegūt pieredzi, kā arī kāpt pa karjeras kāpnēm.

WTA Challenger

Challenger turnīros piedalās jau tās sportistes, kuras WTA rangā atrodas aptuveni no 200 līdz 500. vietai. Prēmiju lielums ir nedaudz augstāks nekā ITF turnīros, taču tik un tā krietni iepaliek no WTA dažāda raudzes nozīmīgāko turnīru apbalvojumiem.

WTA 250

Šajos turnīros uzvarētāja, tāpat kā kungu sacensībās, var tikt pie 250 reitinga punktiem. Līdzvērtīgu turnīru sezonas ietvaros ir daudz un tāpēc tikai dažas labākās tenisistes ik katrā no tiem piedalās. Latvijai vistuvākais ir Tallinā notiekošais WTA250 turnīrs, kuru aizvadīja septembra beigās.

WTA 500

Pēc prestiža ceturtās nozīmīgākās sieviešu sacensības. Šeit uzvarētāja iegūst 500 reitinga punktus un nozīmīgu prēmiju. Šajos turnīros jau vairāk no labākajām tenisistēm piedalās un tās visas cīnās par nozīmīgām balvām.

WTA 1000

Atsevišķos WTA 1000 turnīros piedalās visas labākās tenisistes. Šeit ir iespēja ne tikai tikt pie 1000 reitinga punktiem, bet arī prāvas prēmijas, kas ir trešā lielākā starp visiem nozīmīgajiem sezonas turnīriem. Sezonas laikā to nav nemaz tik daudz, un pārsvarā tos izspēlē uz cietā seguma laukumiem.

WTA fināls

Līdzīgi kā vīriešiem, arī dāmām katras sezonas noslēgumā labākās astoņas vienspēlēs un labākie astoņi dueti dubultspēlēs pēc iegūtā reitinga kalendārajā gadā sacenšas par to, lai noskaidrotu sezonas spēcīgāko tenisisti vienspēlēs un labāko duetu dubultspēlēs.

Starpvalstu spēles

Deivisa kauss

Deivisa kauss ir nozīmīgākās izlašu sacensības vīriešiem. Tajās katrā izlasē piedalās divi kungi vienspēlēs un viens dubultspēļu pāris. Lai uzvarētu kādā no dueļiem, nepieciešamas trīs uzvaras. Par pēdējiem Deivisa kausa ieguvējiem kļuva Krievijas tenisisti, taču jau 2022. gadā to izcīnīs kāda cita nācija.

Billijas Džīnas Kingas kauss

Federācijas jeb Billijas Džīnas Kingas kausa izcīņa ir identiskas izlašu sacensības dāmām. Visvairāk reižu tajā uzvarējušas amerikānietes. Prestiža ziņā šīs ir tikpat nozīmīgas izlašu sacensības cik Deivisa kausu.

Likmes uz tenisu LV BET

Ja tevi interesē likt likmes uz tenisā notiekošajām spēlēm, tad apmeklē LV BET mājaslapu, augšējā stūrī izvēlies ”Sports” un kreisajā sadaļā meklē ”teniss”, kur atradīsi arī 2022. gada Deivisa kausa mačus. No esošā piedāvājuma vari izvērtēt, kura spēle tevi visvairāk uzrunā.

Izdarīt likmes uz tenisa mačiem ir vienkārši. Atlasi sev interesējošo spēli, ievadi likmes summu un apstiprini kuponu. Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, ieskaties LV BET Sporta blogā, kurš saviem spēlētājiem sniedz jaunāko informāciju par sporta notikumiem pasaulē.

Likmes un derību padomi tenisa turnīriem vietnē LV BET

Tenisā iespējamas dažādas likmju iespējas, ne tikai derēt uz kāda uzvaru. Ja tevi interesē tenisa derības, tad vari paredzēt setu skaitu, to handikapu un cik geimi kopā tiks spēlēti. Tāpat iespējams derēt uz katru setu atsevišķi, kā arī paredzēt citus aspektus, kā, piemēram, vai tenisistam izdosies uzvarēt, ja tas zaudēs pirmo setu.

Ar iespējamajām likmju opcijām uz tenisa spēlēm iepazīsties LV BET mājaslapā, kas piedāvās derību iespējas uz katru no nozīmīgākajiem tenisa turnīriem.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *