Top 10 spēlētāji šautriņu mešanā pasaules čempionātā un Razmas izredzes

Top 10 spēlētāji šautriņu mešanā pasaules čempionātā un Razmas izredzes

No šī gada decembra vidus līdz nākamā gada pašam sākumam Londonā Alexander Palace risināsies gada nozīmīgākais notikums šautriņu mešanā – pasaules čempionāts. Tajā piedalīsies arī Madars Razma, LV BET Sporta blogam aprakstot galvenos turnīra favorītus. Vai vēlies vairāk uzzināt par šautriņu mešanu? Ienāc LV BET Sporta blogā, iepazīsties ar piedāvātajām likmju variācijām un dodies veikt derību.

Svarīgākā informācija par šautriņām

Šautriņu mešanas vēsture ir samērā sena. Kopumā mūsdienās šo uzskata par sporta veidu, kurā labākie var nopelnīt nozīmīgas naudas balvas, kuras iespējams krietni palielināt ar sponsoru piesaisti. Kas jādara šautriņu mešanā? Spēlētājiem ar tā saucamajām bultām jāmet speciāli izveidotā šautriņu dēlī. Tajā izveidoti trīs sektori – parasto skaitļu, divkāršais sektors un trīskāršais sektors. Skaitļi ir no 1 līdz 20. Ja trāpīsi parastajā, tad iegūsi punktu summu sektora nominālvērtībā. Ja divkāršajā, tad dubultu vērtību (piemēram, 2×8 = 16 punkti), bet, ja trīskāršajā, tad trīskāršu (piemēram, 20×3 = 60 punkti). Vidū ir tā saucamais bullseye, kam ir 50 punktu vērtība, bet mazajam riņķim ap to ir 25 punkti. Profesionāli spēlējot, nepieciešams spēlēt legus un, lai tos uzvarētu, jādzēš pirmajam 501 punkts. Lai to paveiktu ātrāk, spēlētāji met trīskāršajos sektors – trīskāršajā 20, 19, 18 un retāk 17. Katrs legs jānoslēdz ar precīzu metienu divkāršajā sektorā. Visbiežāk noslēdz ar dubulto 20, 18, 16, 10, 8, taču visai iespējams noslēgt arī jebkurā citā. Visneparocīgākais ir brīdis, ja paliek 2 punkti, jo tad jānoslēdz dubultajā viens.

Īsa sporta vēsture

Sporta veida izcelsme gan ir noslēpumaina. Zināms, ka 14. gadsimtā angļu loka šāvēji pēč kaujas izklaidējās, mētājot mērķī nolauzto bultu uzgaļus. Par mērķi tika izmantotas alus mucas vai nozāģētas koka ripas, bet gadskārtu riņķis kalpoja kā vērtēšanas sistēma. 20. gadsimta sākumā kāda angļu kroga saimnieks stājās tiesas priekšā, jo savā krogā ieviesis laimes spēli – šautriņu mešanu. Krodziniekam gan izdevās pierādīt, ka šis sporta veids nav nekādi saistīts ar nejaušībām vai laimi, bet ir atkarīgs no katra spēlētāja izveicības un meistarības. Apsūdzētais, trīs reizes iemetot sektorā ar visvairāk punktiem, lūdzis, lai tiesnesis izdara tāpat. Tiesas kalpa šāutras mērķim lidojušas garām un krodzinieks attaisnots. 19. gadsimta beigās angļu namdaris Braiens Gemlins pirms kāda turnīra pirmo reizi sastādīja šautriņu mešanas noteikumus, kuri nav mainījušies līdz mūsdienām.

Pirmie čempioni šautriņu mešanā

Pasaules čempionāts šautriņu mešanā, kuru rīko PDC jeb Professional darts coorporation uzsākās vien 1994. gadā. Tas bija laiks, kad vadošie šautriņu metēji atdalījās no citas organizācijas – British darts organisation jeb BDO. Kopumā šautrinu mešanā ir organizācijas gan profesionāļiem, gan amatieriem (WDF), tāpēc šoreiz par pirmajiem čempioniem tiks aprakstīts profesionāļu vidū. 1994. gada turnīrā kā pirmais pasaules čempions šautriņu mešanā kļuva Deniss Pristlijs, kurš finālā ar 6-1 pārspēja Filu Teiloru. Nākamos astoņus gadus gan šajā sporta veidā dominēja tieši Teilors, uzvarot visos nākamajos čempionātos. Kopumā PDC pasaules čempionātā vēsturē bijuši desmit čempioni – Fils Teilors (14 reizes), Maikls van Gervens (trīs reizes), Gerijs Andersons, Eidriens Lūiss, Džons Pārts, Pīters Raits (visi divas reizes), Deniss Pristlijs, Reimonds van Bārnevelds, Robs Kross un Gervins Praiss (visi vienu reizi).

10 labākie šautriņu mešanas spēlētāji (saraksts)

Tā saucamajā PDC Order of Merit jeb šī sporta veida rangā pirmo vietu ieņem Gervins Praiss. Otrais ir Pīters Raits, trešais Maikls van Gervens, ceturtais Maikls Smits, piektais Lūks Hamfrīzs, sestais Robs Kross, septītais Džonijs Kleitons, astotais Džeimss Veids, devītais Denijs Noperts, bet labāko desmitnieku noslēdz anglis Neitans Aspinals. Starp labākajiem šautriņu metējiem ir arī Madars Razma, kurš šobrīd ieņem 34. vietu.

Kurš šobrīd ir labākais šautriņu spēlētājs?

Šautriņu mešanā par labāko uzskata to, kurš sezonas laikā uzvarējis visvairāk nozīmīgajos turnīros. 2022. gada laikā to paveica nīderlandietis Maikls van Gervens, kurš uzvarēja gan Premjerlīgā, gan ”World Matchplay”, kā arī ”World Grand Prix”. Tāpat par nozīmīgu sauc turnīru īsi pirms pasaules čempionāta sākuma – spēlētāju turnīra finālu. Arī tajā jau septīto reizi karjerā panākumu guva Van Gervens. Spēlētājs, kuru iepriekš bija grūti apturēt jebkuram, Covid-19 laikā uz laiku pazaudēja ierasto formu, taču 2022. gadā ir tajā atgriezies un to ir grūti pārspēt.

Kas ir Madars Razma?

Madars Razma ir Latvijas labākais šautriņu mešanas pārstāvis. Viņš ar šautriņām nodarbojas jau kopš 2010. gada, vispirms sevi apliecinot amatieru sacensībās WDF un BDO apritēs. Sesto sezonu Razma pavada pie profesionāļiem, un ar katru gadu viņš sper soli uz priekšu. Latvijas vadošais šautriņu metējs 2022. gadā debitēja trijos nozīmīgos TV turnīros – World Matchplay, World Grand Prix un Eiropas čempionātā. Ja pirmajā un trešajā viņš izstājās jau pirmajā kārtā, tad Grand Prix turnīrā Razmam izdevās aizspēlēties līdz ceturtdaļfinālam. Pie tam, viņam ļoti maz pietrūka, lai būtu izsēto vidū pasaules čempionātā, kas ļautu viņam turnīru sākt no otrās kārtas. Pirmajā pretī viņam stāsies mazpazīstams indietis, bet otrajā divkārtējais čempions Gerijs Andersons. Pasaules čempionātu viņš sāks 18. decembrī, bet uzvaras gadījumā otrā kārta gaidāma 22. decembrī.

Savas karjeras laikā Razma kļuvis par vairāku amatieru turnīru jeb Open uzvarētāju. Tā, piemēram, 2013. gadā viņš uzvarēja Finnish Open, gadu vēlāk Lithuania and Baltic cup open, un tāpat viņš ir vairākkārtīgs Latvijas čempions vietējā čempionātā. Razma uzvarējis arī PDC Nordic and Baltic rīkotajās sacensībās Islandē, Dānijā, Somijā, Latvijā un Zviedrijā.

Ko ir vērts par to zināt?

Pasaules čempionāts šautriņu mešanā iesāk nākamā gada sezonu. Ikreiz tas sākas kalendārajā gadā, bet noslēdzas nākamajā gadā. Tā būs arī šoreiz, kad 2023. gada pasaules čempionāts sāksies 15. decembrī, bet noslēgsies 3. janvārī. Kā ierasts, to rīko Londonā Alexander Palace, veidojot īpašu auru. Pirmo kārtu laikā paredzētas spēles gan pēcpusdienas, gan vakara sesijās, un katrā no kārtām, lai uzvarētu spēlē, jāuzvar seti. Tas ir, piemēram, pirmajā kārtā jāuzvar trīs seti. Katrā setā jābūt labākam trīs legos. Finālā jau jātiek līdz septiņiem uzvarētiem setiem.

Likmes uz šautriņām LV BET sporta totalizatorā

Ja tev interesē derēt uz 2023. gada pasaules čempionātu šautriņu mešanā, tad apmeklē LV BET mājaslapu, augšējā stūrī izvēlies ”Sports” un kreisajā izvēlnes pusē meklē ”Šautriņu mešana”. Ar tā palīdzību vari izvēlēties piedāvājumā esošās spēles un izdarīt likmes.

Izdarīt likmes uz šautriņu mešanas turnīriem ir vienkārši. Atlasi sev interesējošo spēli, ievadi likmes summu un apstiprini kuponu. Tas ir tik vienkārši! Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, apmeklē LV BET Sporta blogu, kurš piedāvā saviem spēlētājiem jaunāko informāciju par sporta notikumiem, ieskaitot šautru turnīriem.

Šautriņu mešanas padomi un likmes LV BET

Iespējamas dažādas šautriņu mešanas likmju iespējas. Populārākā no likmēm – derēšana uz kāda spēlētāja uzvaru. Piemēram, vari derētu uz Maikla van Gervena, Pītera Raita vai Madara Razmas potenciālajām uzvarām.

Iespējams paredzēt arī uzvarētāja handikapu, kā arī to, cik legi vai seti kopā tiks spēlēti. Ņem vērā, ka pirmajā kārtā šautriņu metēji maksimāli spēlē trīs setus, bet tikai ar trešo kārtu tie palielinās līdz četriem. Ceturtdaļfinālā ir jāuzvar piecos, pusfinālā sešos, finālā septiņos setos. Tas nozīmē, ka pirmajās divās kārtās maksimāli var būt pieci seti, trešajā kārtā un astotdaļfinālā septiņi seti, ceturtdaļfinālā deviņi seti, pusfinālā 11, bet finālā 13. Legu ziņā maksimāli tas nozīmē, ka maksimāli var spēlēt 25, 35, 45, 55, 65 legus.

Ja tevi interesē interesantākas likmes, tad pastāv iespēja prognozēt, cik maksimālos 180 punktu gājienus spēlētāji mača gaitā veiks. Par 180 punktu mašīnām var saukt tādus spēlētājus kā Maiklu Smitu un dažreiz arī Džeimsu Veidu. Tikmēr latvietim Razmam patīk trīskāršā 19 sektori un viņš ir viens no precīzākajiem šajā sektorā.

Pirms izdari likmi, noskaidro, kādā formā šautriņu metējs šobrīd atrodas. Ik pa laikam sportisti piedalās sacensībās ar savainojumiem, bet citkārt tiem gadās melnāki posmi sezonas laikā, kura ir ļoti gara.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *