FIDE pasaules čempionāts šahā 2023

FIDE pasaules čempionāts šahā 2023

Pagaidām vēl nenoskaidrotā datumā par pasaules šaha pirmā numura godu jeb 2023. gada labāko šahistu cīnīsies 32 gadus vecais Ians Nepomniachtchi pret 30 gadus veco ķīnieti Dingu Lirenu. Čempiona godu neaizstāvēs Magnuss Karlsens no Norvēģijas. Vai tevi interesē vairāk uzzināt par šaha notikumiem? Ienāc LV BET Sporta blogā, uzzini vairāk par piedāvātajām likmju iespējām un doties izdarīt derību.

Svarīgākā informācija par FIDE pasaules čempionātu šahā

Pasaules čempionātam šahā ir sena vēsture. Tiek uzskatīts, ka pirmais līdzvērtīgais turnīrs pasaules čempionātam notika tālajā 1886. gadā, kad divi planētas labākie šahisti, Vilhems Steinics un Johanness Zukertots, aizvadīja savstarpējo cīņu. Sākot ar 1948. gadu, turnīru sāka organizēt FIDE – Starptautiskā šaha federācija. Kopš 2014. gada pasaules šaha čempionātā turnīrs tiek izspēlēts divu gadu griezumā. Kopumā tajā finālā spēlē divi spēlētāji – līdz šim čempions bijs norvēģis Magnuss Karlsens, taču tā nenotiks 2023. gadā, kad tiks noskaidrots jauns trofejas ieguvējs.

Kas ir FIDE?

FIDE zināma kā Starptautiskā šaha federācija, kas ir nozīmīgākā šī sporta organizācija. Tā dibināta 1924. gada 20. jūlijā Francijas galvaspilsētā Parīzē. Tās biedri ir vairāk nekā 200 pasaules valstu nacionālās federācijas, tostarp Latvija. Vadošā amatā tajā strādā arī latviete Dana Reizniece-Ozola. Bez pasaules čempionāta rīkošanas vīriešiem tā arī organizē svarīgākās sacensības izlasēm, sievietēm, junioriem, senioriem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Tās ikgadējais budžets ir aptuveni 12 miljoni eiro.

Kurš kļuva par pasaules čempionu 2021. gadā?

Kopš 2013. gada šahā valdījis pasaules šaha pirmais numurs Magnuss Kārlsens. Sākot ar 2011. gadu, norvēģis bijis ranga pirmais numurs, un līdz šim viņš par pasaules čempionu kļuvis piecas reizes. Kārlsenam pieder rekords visilgāk nezaudēto spēļu ziņā un viņš piekāpjas citam lielmeistaram Garijam Kasparovam pavadītajā ilguma kā ranga pirmais numurs. 2021. gadā par pasaules čempiona titulu viņš uzvarēja šī gada turnīra finālistu Ianu Nepomniachtchi. Iepriekš viņš finālos pārspējis arī tādus šahistus kā Visvanatanu Anandu, Sergeju Karjakinu un Fabiano Karuanu.

FIDE 2023. gada pasaules šaha čempionāta finālisti

Šahā tiks kronēts jauns čempions. Par titulu 2023. gada pasaules šaha turnīrā cīnīsies ķīnietis Dings Lirens, kurš par trofeju spēkosies pret 32 gadus vecais Krievijas šaha federācijas pārstāvi Janu Ņepomņaščiju (Ian Nepomniachtchi). Krievs šobrīd pasaules reitingā ieņem trešo vietu un viņa lielākais panākums ir spēlēšana pasaules čempionāta finālā pirms diviem gadiem, zaudējot Karlsenam.

29 gadus vecais ķīnietis Dings Lirens pasaules šaha reitingā šobrīd ieņem otro vietu. Šī kļūs par viņa debiju šaha čempionāta finālā. Iepriekš viņš 2009. gadā kļuvis par ”Grandmaster” uzvarētāju, bet 2019. gadā viņš kļuva par pirmo spēlētāju kopš 2007. gada, kurš kādā no turnīriem uzvar Magnusu Karlsenu.

Kāpēc Magnuss Karlsens nepiedalīsies 2023. gada FIDE Pasaules čempionātā?

Lai nosargātu titulu 2023. gada pasaules šaha čempionātā, esošajam uzvarētājam Magnusam Kārlsenam to bija nepieciešams aizstāvēt, taču pasaules šaha pirmais numurs to nedarīs. Uzreiz pēc tam, kad viņš piekto reizi kļuva par pasaules čempionu 2021. gadā, viņš izteica šaubas, vai aizstāves savu pasaules čempiona titulu. Kā iemesls tam kļuva zemā motivācija, tāpat viņš finālā vēlējās spēkoties pret uzlēcošo zvaigzni, 18 gadus veco Alirezu Firouzju, kurš 2021. gadā bija ticis līdz ranga otrajai vietai. 2022. gada aprīlī viņš vēl vairāk lika manīt, ka neaizstāvēs savu pasaules čempiona titulu. Kandidātu turnīra laikā, 20. jūlijā, Kārlsens oficiāli apstiprināja savus nodomus.

2023. gada FIDE Pasaules čempionāta formāts

Jau minēts, ka katra čempionāta uzvarētājs nākamajā reizē jau ir finālists, bet pārējie šahisti kandidātu turnīrā cīnās par to, kurš būs viņa oponents un centīsies gāzt no troņa. Ņemot vērā, ka Kārlsens neaizstāvēs titulu 2023. gada turnīrā, tad abi šahisti finālam kvalificējās no kandidātu turnīra. Tajā piedalījās astoņi šahisti – bez jau pieminētājiem Ian Nepomniachtchi un Dinga Lirena arī Teimors Radjabovs, Hikaru Nakamura, Fabiano Karuana, Alireza Firouzja, Jans Kšištofs Duda un Ričards Raports. Labākos rezultātus sasniedza Nepomniachtchi un Lirena. Pirmais uzvarēja tajā ar piecām uzvarām un ”score” 9.5 no 14, kamēr Lirens bija otrais ar četrām uzvarām un score 8/14.

Sporta derības uz šahu LV BET

Ja vēlies izdarīt likmi uz turnīriem šahā, tad apmeklē LV BET mājaslapu, kreisajā augšējā stūrī meklē ”Sports” un kreisajā izvēlnē skaties ”šahs”. Spiežot uz tā, vari atrast piedāvājumā esošās likmju iespējas uz notikumiem šajā sporta veidā.

Likt likmes uz šahu ir vienkārši. Atlasi sev interesējošo posmu, ievadi likmes summu un apstiprini kuponu. Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, apmeklē LV BET Sporta blogu, kurš saviem spēlētājiem piedāvā jaunāko informāciju par visiem ar sportu saistītajiem notikumiem.

Likmes uz 2023. gada FIDE Pasaules čempionātu vietnē LV BET

Šahs nav no tiem tradicionālākajiem sporta veidiem, uz kuriem likt derības, taču atsevišķos totalizatoros, tostarp LV BET, šāda iespēja pastāv. Kā viena no populārākajām izvēlēm ir derēt uz spēles uzvarētāju. Pastāv trīs opcijas: likt likmi uz kāda spēlētāja uzvaru vai neizšķirtu. Šahā neizšķirts nav nemaz tik reti. Iespējams likt arī uz to, ka viens no spēlētājiem nezaudēs: tas nozīmē, ka viņš vai nu izcīnīs uzvaru vai novedīs spēli līdz neizšķirtam. Tāpat pastāv opcija derēt uz spēles handikapu.

Pastāv arī likmes uz kopējo veikto gājienu skaitu un katra spēlētāja veikto gājienu skaitu. Pie tam, ja netiek ar noteikumiem ierobežots spēles laiks, tad vari prognozēt, cik ilga būs šaha partija.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *