Boikotēt vai piedalīties? SOK lēmums aizsāk diskusiju vilni Latvijas sportā

Boikotēt vai piedalīties? SOK lēmums aizsāk diskusiju vilni Latvijas sportā

2023.gada izskaņa nāca ar savā ziņā pārsteidzošu vēsti no Starptautiskās Olimpiskās komitejas, kas paziņoja par to, ka ļaus Krievijas un Baltkrievijas sportistiem piedalīties Parīzes olimpiskajās spēlēs kā neitrāliem sportistiem. Tas izsauca sašutuma vētru Latvijas amatpersonu un arī sportistu vidū, taču pagaidām drastiski lēmumi pieņemti nav, jo tiek gaidīts, kā uz to reaģēs Ukrainas delegācija, turklāt tiek mēģināts lēmumu grozīt. Vēlies veikt derības uz sporta notikumiem pasaulē? Ienāc LV BET sporta totalizatorā, iepazīsties ar pieejamajām derību iespējām un veic likmes!

Lēmums, kurš tika gaidīts, un uz ko tiek arī mēģināts reaģēt

2022.gada februāra beigās Krievija sāka pilna mēroga karu Ukrainā, kas izsauca plašu rezonansi ne tikai politiskajā, bet arī sporta līmenī. Krievijā spēlējošie ārzemnieki pārsvarā metās pamest šo valstu komandas, bet turnīros, kuros piedalījās Krievijas un Baltkrievijas komandas, tās no sacensībām tika izslēgtas. Dažādas federācijas pie sacensībām lēma nepielaist arī Krievijas un Baltkrievijas izlases. Bija gan atsevišķi izņēmumi, kā, piemēram, teniss, kas ļāva abu valstu sportistiem savās sacensībās piedalīties kā neitrālajiem sportistiem.

2024.gada vasarā gaidāmas Parīzes olimpiskās spēles. Jau iepriekš vīdēja runas, ka, iespējams, kādā brīdī Starptautiskā Olimpiskā komiteja varētu lemt par šo sportistu pielaišanu sacensībām. Tas gan notika samērā klusu, turklāt paziņojums tika izplatīts klasiskajā negatīvo ziņu izplatīšanas manierē – piektdienas vakarā. Konkrētajā lēmumā SOK paudis, ka olimpiskajās spēlēs varēs piedalīties tikai individuālie sportisti un nevis sporta komandas, turklāt nevarēs piedalīties sportisti, kuri aktīvi atbalsta Krievijas karadarbību Ukrainā. Lēmuma pieņemšanas brīdī šim statusam atbilda 11 sportisti – astoņi no Krievijas un trīs no Baltkrievijas, taču, kā vēlāk izrādījās, daļa no viņiem iepriekš paudušu publisku atbalstu Krievijas esošajai politiskajai varai.

Latvijas Olimpiskās komitejas gaiteņos lēmums tika uzņemts ar sašutumu, taču ar piebildi, ka šāda SOK izšķiršanās neesot pārsteigums. Turklāt netapa skaidrs, kāda būs tālākā LOK darbība – sekoja komentāri par to, ka mēģinās šo lēmumu grozīt caur dažādiem politiskajiem rīkiem, kā arī gaidīs, ko darīs pati Ukrainas delegācija. Vārds ”boikots” izteikts netika.

Daži Latvijas sportisti sākotnēji lemj nestartēt, daži pauž, ka uz spēlēm ir jābrauc

Vēl nav zināms, cik liela Latvijas delegācija varētu būt Parīzes olimpiskajās spēlēs pat, ja Latvijas sportisti uz to dosies. Daudz kas būs zināms vasarā, jo no 2. līdz 7. jūlijam Latvijas vīriešu basketbola izlase Rīgā aizvadīs olimpiskās kvalifikācijas turnīru. Uzvaras gadījumā tā kvalificēsies olimpiskajam turnīram un tādējādi palielinās Latvijas delegācijas skaitu. Olimpiskajām spēlēm jākvalificējas ir arī esošajiem čempioniem no 3×3 basketbola. Pirmais kvalifikācijas turnīrs basketbolistiem gaidāms aprīlī, taču īsi pēc SOK lēmuma par krievu un baltkrievu sportistiem lēmumu nepiedalīties olimpiskajās spēlēs pieņema 3×3 čempioni – Nauris Miezis, Agnis Čavars un Kārlis Lasmanis. Visi trīs gan šobrīd kandidē uz vietu izlases sastāvā olimpiskajā kvalifikācijā, turklāt izteiktie epiteti intervijās arī ir kļuvuši piesardzīgāki.

Par to, ka vajadzētu uz olimpiskajām spēlēm doties, publiski izteicies jātnieks Kristaps Neretnieks, kurš kvalificējies savām otrajām olimpiskajām spēlēm. Viņš uzskata, ka uz Parīzi ir jādodas un Latvijas sportistiem ar lepnumu ir jācīnās tā, lai skanētu tās himna. Precīzs latviešu sportistu skaits, kas piedalīsies olimpiskajās spēlēs, būs zināms tikai īsi pirms to sākuma, taču sagaidāms, ka latvieši varētu tikt pārstāvēti arī vieglatlētikā, riteņbraukšanā, kanoe airēšanā, šaušanā, pludmales volejbolā un citos sporta veidos. Tokijā Latviju pārstāvēja 33 sportisti 14 dažādos sporta veidos, medaļas izcīnot 3×3 basketbolistiem (zelts).

Likmes uz vasaras olimpiskajām spēlēm

Ja vēlies izdarīt likmes uz 2024. gada vasaras olimpiskajām spēlēm, tad apmeklē LV BET mājaslapu, augšējā stūrī izvēlies ”Sports” un kreisajā sadaļā meklē jebkuru no sporta veidiem, kas iekļauts olimpisko spēļu programmā. Tieši tā atradīsi visas piedāvājumā esošās spēles. No saraksta izvēlies, kura no tām tevi uzrunā visvairāk.

Likt likmes uz jebkuru no olimpisko spēļu disciplīnām ir vienkārši. Atlasi sev interesējošo spēli, ievadi likmes summu un apstiprini kuponu. Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, apmeklē LV BET Sporta blogu, kurš saviem spēlētājiem piedāvā jaunāko informāciju par sporta notikumiem, ieskaitot labākajām šī sporta veida spēlēm. Visātrāk un ērtāk likmes var izdarīt LV BET mobilajā aplikācijā.

Derības un vasaras olimpisko spēļu rezultātu prognozēšana

LV BET sporta totalizatorā būs iespējams derēt uz visām olimpisko spēļu sacensībām. Ja vēlēsies veikt likmes uz komandu sporta spēlēm kā basketbolu, futbolu, volejbolu, handbolu un citiem, tad meklē šos sporta veidus un olimpisko spēļu turnīrus. Uz komandu sporta spēlēm var būt pieejamāka arī plašāka likmju izvēle, kamēr no individuālajiem sporta veidiem tāda var būt pieejama tenisā, kamēr mazāk zināmos individuālajos sporta veidos var būt piedāvājumā tikai uzvarētāja noteikšana. Jebkurā gadījumā pirms veic likmi iepazīsties ar turnīra dalībniekiem, to sastāviem un potenciālajām cerībām uzvarēt. Piemēram, olimpisko spēļu futbola turnīrā piedalās jauniešu komandas, tāpēc tas būtiski jāņem vērā pirms veikt likmes uz turnīra spēlēm. Labākos piedāvājumus meklē LV BET sporta totalizatorā!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *