Eirovīzijas dziesmu konkurss 2023: vai Latvijai beidzot izdosies tikt finālā?

Eirovīzijas dziesmu konkurss 2023: vai Latvijai beidzot izdosies tikt finālā?

No šī gada 9. līdz 13. maijam Anglijas pilsētā Liverpūlē plānots 2023. gada Eirovīzijas dziesmu konkursa fināls. Tajā vispirms notiks divi pusfināli, bet vēlāk arī lielais fināls. Vienā no pusfināliem startēs Latvijas pārstāvji, grupa ”Sudden Lights”, kas mēģinās lauzt tradīciju netikt finālā. Vai vēlies vairāk uzzināt par Eirovīziju? Ienāc LV BET Sporta totalizatorā, uzzini vairāk par piedāvātajām likmju variācijām un dodies veikt derības!

Svarīgākā informācija par Eirovīzija 2023

Eirovīzija ir dziesmu konkurss, uz kuru katra Eiropas un arī citu kontinentu valstis sūta iepriekš to atlasē izvēlētu dziesmu. Pārsvarā pārstāvji tiek noteikti vai nu ar žūrijas vai skatītāju balsojuma palīdzību, bet bieži vien Eirovīzijas dziesmu nosaka šos abus faktorus miksējot.

Eirovīzijas dziesmu konkurss tiek rīkots kopš 1956. gada. Tajā laiku lokos piedalījušies tādas mūzikas zvaigznes kā ABBA, Selīna Diona, Hulio Inglesiass un citi. Šis ir pasaulē lielākais dziesmu konkurss un tamdēļ tam tiek pievērsta pastiprināta uzmanība visā pasaulē. Tas atkal dod iespēju visiem dalībniekiem sevi pierādīt un pēc konkursa beigām turpināt sākto karjeru jau krietni augstākos līmeņos.

Mūsdienās Eirovīzijas dziesmu konkurss norit divās daļās – vispirms divos pusfinālos tiek noteikti pēdējo vietu ieguvēji lielajā finālā, bet tad fināls dod iespēju noteikt uzvarētāju, ko nosaka žūrija un skatītāju balsojums. Tā valsts, kas uzvarējusi konkursā, pie sevis to uzņem nākamajā gadā.

Vienu reizi Eirovīzijas dziesmu konkursā uzvarēja arī Latvijas pārstāvji. Tas notika tālajā 2002. gadā, izpildot dziesmu I wanna. Skatītāju uzmanību visvairāk pievērsa ne tikai dziesma, bet arī izpildītais šovs, kā laikā Naumova nomainīja vairākus tērpus. Vēl tādi mūziķi kā Prāta vētra, Aminata, Justs Sirmais un vēl daži bijuši labāko desmitniekā.

Kad un kur notiks Eirovīzija 2023?

Par 2022. gada dziesmu konkursa uzvarētāju kļuva Ukraina, taču, ņemot vērā, ka šajā valstī joprojām norit aktīva Krievijas izraisīta karadarbība, tika nolemts pasākumu šeit nerīkot. Tā vietā 2023. gada Eirovīzijas konkurss norisināsies Anglijas pilsētā Liverpūlē, kur ar dziesmu startēs 38 valstis. Pirmais pusfināls plānots 9. maijā, otrais pusfināls 11. maijā, bet fināls 13. maijā.

Dalībnieki Eirovīzijas dziesmu konkursam 2023

Sešas valstis jau ir garantējušas vietu Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā. Tās ir Francija, Vācija, Itālija, Spānija, Ukraina un Lielbritānija. Pārējās 32 valstis startēs pusfinālos – katrā 16 valstu pārstāvji cīnīsies par pārējām 20 vietām (no katra pusfināla desmit).

Pirmajā pusfinālā, 9. maijā, piedalīsies arī Latvijas atlases uzvarētāji, grupa ”Sudden Lights”, ar dziesmu Aijā. Viņi uzstāsies ar ceturto kārtas numuru. Vēl pusfinālā ar Latvijas dalību par vietu finālā cīnīsies Norvēģijas, Maltas, Serbijas, Portugāles, Īrijas, Horvātijas, Šveices, Izraēlas, Moldovas, Zviedrijas, Azerbaidžānas, Čehijas, Nīderlandes un Somijas pārstāvji.

Otrajā pusfinālā, 11. maijā, par vietu finālā cīnīsies abas pārējās Baltijas valstis – Igaunija un Lietuva. Vēl bez viņiem šajā pusfinālā startēs Dānijas, Armēnijas, Beļģijas, Rumānijas, Kipras, Islandes, Grieķijas, Polijas, Slovēnijas, Gruzijas, Sanmarīno, Austrijas, Albānijas un Austrālijas pārstāvji. Igauņi tajā startēs ar ceturto kārtas numuru, bet lietuvieši ar 15.

Latvijas pārstāvis Eirovīzijā

Eirovīzijas 2023. gada konkursā Latviju pārstāvēs grupa ”Sudden Lights” ar dziesmu ”Aijā”. ”Sudden Lights” diezgan pārliecinoši kļuva par uzvarētājiem vietējā atlasē, kurā balsoja gan skatītāji, gan žūrija. Grupa tika izveidota jau 2012. gadā un pēdējos gados tā kļuvusi par vienu no populārākajām pašmāju popmūzikas grupām, kas ieņēma vienu no pirmajām vietām 2022. gada muzikālās bankas aptaujā.

Kā Latvijai iepriekšējos gados veicās Eirovīzijā?

Šī kļūs par 23. reizi, kad Latvijas pārstāvji dodas uz Eirovīzijas dziesmu konkursa norisi. Jau minēts, ka labākais panākums ir Marijas Naumovas uzvara 2002. gadā, bet vēl labi rezultāti bijuši Prāta Vētrai (3. vieta), Valteram un Kažam (5. vieta), kā arī Aminatai (6. vieta). Kopš 2009. gada Latvija konkursa ietvaros nav sevišķi veicies, biežāk ieņemot vienu no pēdējām vietām. Šobrīd Latvija nav bijusi finālā jau piecas reizes pēc kārtas, to nespējot izdarīt nedz ”Citiem zēniem” pirms gada, nedz Samantai Tīnai pirms diviem.

Kam ir iespēja uzvarēt Eirovīzijā 2023?

Bukmeikeri par galveno favorīti Eirovīzijas dziesmu konkursā uzskata Zviedriju, kuras koeficients noteikts 1.80 vērtībā. Šo valstu konkursā pārstāvēs Loreen ar dziesmu ”Tattoo”. Otrās labākās prognozes dotas Somijai – tās koeficients novērtēts ar 4.00. Somus pārstāvēs Kaarijaa ar dziesmu ”Cha Cha Cha”. Trešais labākais koeficients dots Ukrainai (7.5), bet vēl starp favorītiem uzskata Spānijas un Norvēģijas pārstāvjus – attiecīgi koeficienti 12.00 un 19.00. Latvijai ir vienas no zemākajām izredzēm uzvarēt – 250.00.

Starp abiem pusfināliem tieši tas, kurā startēs Latvija, tiek uzskatīts par spēcīgāko. Bukmeikeri paredz, ka tieši no tā kāda valsts uzvarēs, visdrīzāk ar to domājot Zviedriju vai Somiju. Starp Baltijas valstīm visaugstāko vietu pēc bukmeikeru domām ieņems Lietuva (koeficients 2.00), kam seko Igaunija (2.20), bet Latvijai atvēlēts sliktākais rezultāts (6.50).

Eirovīzijas 2023 uzvarētājs tiek izvēlēts vietnē LV BET

LV BET sporta totalizatorā tev ir iespējams derēt uz 2023. gada Eirovīzijas dziesmu konkursa uzvarētāju. Pie tam, tev ir iespēja ne tikai noteikt uzvarētāju no sarakstā piedāvātajām valstīm, kurās tev ir iespējams redzēt favorītes pēc bukmeikeru domām. Lai padarītu likmju veikšanu interesantāku, tev ir iespējams arī noteikt uzvarētāja tipu – no pirmā, no otrā pusfināla vai uzvarētājs būs starp automātiski finālā tikušām valstīm. Tāpat vari paredzēt, kura no Balkānu valstīm ieņems labāko vietu Eirovīzijas konkursā, kura no Baltijas valstīm, kura no lielā piecinieka (Spānija, Itālija, Lielbritānija, Francija, Vācija) būs labākā un kura no Ziemeļvalstīm būs veiksmīgākā (Zviedrija, Somija, Dānija, Norvēģija, Islande).

Likmes uz Eirovīziju 2023 vietnē LV BET

Ja vēlies veikt likmi uz 2023. gada Eirovīzijas dziesmu konkursu, tad apmeklē LV BET mājaslapu, kreisajā augšējā stūrī meklē ”Sports” un kreisajā izvēlnē skaties ”Eirovīzija”. Spiežot uz tā, vari atrast piedāvājumā esošās derību iespējas.

Likt likmes uz šī gada Eirovīzijas konkursu ir ļoti vienkārši. Atlasi sev interesējošo notikumu, ievadi likmes summu un apstiprini kuponu. Lai palīdzētu orientēties notikumos, konkursos, spēlēs, kā arī likmju piedāvājumā, apmeklē LV BET Sporta blogu, kurš saviem spēlētājiem piedāvā jaunāko informāciju par visiem ar sportu, mūziku un politiku saistītajiem notikumiem.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *