World championship in hockey: team Latvia history in tournament | LV BET Blog

LATVIJAS IZLASE PASAULES ČEMPIONĀTOS: SASNIEGUMI UN REZULTATĪVĀKIE HOKEJISTI

Kopš 1997. gada Latvijas izlase nemainīgi piedalījusies pasaules čempionātā hokejā. 2023. gadā pirmo reizi tās vēsturē tika izcīnīta godalga, un kopumā veselas piecas reizes sasniegts vismaz ceturtdaļfināls. 2024. gadā no 10. līdz 26. maijam Latvijas izlasei gaidāma dalība šī gada pasaules meistarsacīkstēs Čehijā. Kā izlasei gājis līdz šim un kurus var saukt par valstsvienības labākajiem hokejistiem čempionātos pēc statistikas? Ja vēlies izdarīt labākās hokeja likmes, tad tās meklē LV BET sporta totalizatorā!

LATVIJAS IZLASE ELITES DIVĪZIJĀ SPĒLĒ KOPŠ 1997. GADA

World championship in hockey: team Latvia history in tournament | LV BET BlogKopš Latvijas neatkarības atgūšanas hokeja izlase sāka ceļu pretī pasaules čempionāta elites divīzijai. 1993. gadā tā vispirms piedalījās pēc spēka C divīzijā, kas tobrīd bija uzskatāma par trešo spēcīgāko izlašu turnīru. Nezaudējot nevienā no septiņām spēlēm, hokeja izlase ātri vien pameta C divīziju un tika uz B, kuru tobrīd uzskatīja par otro spēcīgāko divīziju. Tajā Latvijas izlase spēlēja trīs gadus pēc kārtas. 1994. un 1995. gadā septiņās spēlēs tika piedzīvots viens izšķirošais zaudējums, kas liedza pacelties uz elites divīziju, bet 1996. gadā sešas uzvaras un neizšķirts pret Šveici ļāva triumfēt B divīzijā un tikt uz elites čempionātu. 1:1 neizšķirtā pret Šveici vienīgos vārtus Latvijas izlases labā guva tās tobrīdējais kapteinis Oļegs Znaroks, kurš vēlāk trenera karjeras laikā uz brīdi arī trenēja pieaugušo valstsvienību.

LATVIJAS IZLASE PASAULES ČEMPIONĀTOS: PIECAS REIZES CETURTDAĻFINĀLS, REIZI – VĒSTURISKĀ BRONZA

Jau pirmajā pasaules čempionātā Latvijas izlases spēlētāji demonstrēja, ka turnīrā ir uz palikšanu. Tajā neizšķirti tika spēlēts pret Kanādu (3:3) un Zviedriju (1:1), bet uzvarētas Norvēģija (6:3), Vācija (8:0), Francija (6:2) un Slovākija (5:4). Tas deva augsto septīto vietu kopvērtējumā.

Nākamais vēsturiskais panākums tika svinēts 2000. gada pasaules čempionātā Krievijā. Toreiz Latvija no A grupas izkļuva kā otrā labākā komanda, bet otrajā grupu turnīrā bija jācīnās pret Krievijas, Šveices un ASV izlasēm. 5. maijs ierakstīts Latvijas hokeja vēsturē ar zelta burtiem, jo tika uzvarēta zvaigžņotā Krievija ar 3:2. Pēc spēles vārtsargs Artūrs Irbe pauda, ka atdotu visu savu dzīvi vienai šādai hokeja spēlei. Neizšķirts pret ASV (1:1) deva iespēju Latvijai tikt ceturtdaļfinālā, kurā ar 1:3 tika zaudēts Čehijai.

Nākamais ceturtdaļfināls bija jāgaida četrus gadus un tas tika sasniegts 2004. gadā Prāgā. Tobrīd izlasi trenēja zviedrs Kurts Lindstrēms un neizšķirti pret Vāciju un Šveici, kā arī uzvara pār Kazahstānu un Austriju ļāva tikt labāko astotniekā. Ceturtdaļfinālā nācās zaudēt Zviedrijai ar 1:4.

Vēl ceturtdaļfināli tika sasniegti 2009. un 2018. gada čempionātos. 2009. gadā izlasi trenēja Oļegs Znaroks, bet deviņus gadus vēlāk kanādietis Bobs Hārtlijs. Tuvāk pusfinālam latvieši bija 2018. gadā, kad ceturtdaļfinālā spēkojās pret zviedriem. Nācās piedzīvot zaudējumu ar 2:3, izskaņā Ronaldam Ķēniņam neizmantojot lielisku iespēju panākt izlīdzinājumu.

Vēsturisks kļuva 2023. gada pasaules čempionāts hokejā, kas notika Rīgā un Somijā. Turnīrs ierakstāms hokeja annālēs ar pašiem skaļākajiem vārdiem, jo pirmo reizi mājās tika pārvestas medaļas. Grupā piecas uzvaras deva vietu ceturtdaļfinālā, kurā savu skatītāju priekšā izdevās revanšēties zviedriem par zaudējumu piecus gadus iepriekš. Skaisti vārti Mikam Indrašim. Pusfinālā nācās atzīt nākamo čempionu kanādiešu pārākumu, bet spēlē par bronzu aizraujošā cīņā papildlaikā apspēlēti amerikāņi. Bronzas metiens aizsarga Kristiāna Rubīna kontā. Vēlāk Latvijā hokejistus sagaidīja kā varoņus, pie Brīvības pieminekļa sanākot ap 50 tūkstošiem cilvēku, bet valstī tika pasludināta brīvdiena.

PĒDĒJO PIECU GADU LABĀKIE LATVIJAS IZLASES HOKEJISTI PASAULES ČEMPIONĀTOS

LABĀKIE VĀRTSARGI

2023.gadā par visa čempionāta vērtīgāko hokejistu kļuva komandas vārtsargs Artūrs Šilovs. Ar viņu vārtos tika izcīnītas septiņas uzvaras, bet vārtsargs iekrāja statistiku 92.14 % atvairīti pretinieku metieni un 2.20 ielaisti vārti spēlē. Šilovs izlases sastāvā uzmirdzēja 2022. gada čempionātā, kad izmantoja iespēju un nomainīja neveiksmīgi spēlējošo Elvi Merzļikinu. Tajā turnīrā viņam 95.24% atvairīti metieni un 1.22 ielaisti vārti pret 86.21% atvairītiem metieniem un 4.26 ielaistiem vārtiem Merzļikinam. 2021. gadā izlasei nebija izteikta pirmā numura, bet 2019. gadā Merzļikinam 91.41% atvairīti metieni un 2.78 ielaisti vārti, bet Kristeram Gudļevskim 90.91% atvairīti metieni un 2.01 ielaisti vārti.

LABĀKIE PIESPĒLĒTĀJI

2023.gada čempionātā ar astoņām rezultatīvajām piespēlēm labākais bija Rihards Bukarts. Septiņas atdeva Rūdolfs Balcers, bet piecas – aizsargs Jānis Jaks, kurš bieži devās spēlēt vairākumā. Katrs čempionāts gan ir atšķirīgs – 2022. gada turnīrā labākais piespēlētājs bija Kārlis Čukste un Mārtiņš Dzierkals ar četrām piespēlēm, 2021. gada turnīrā trīs piespēles Ralfam Freibergam un Ronaldam Ķēniņam, bet 2019. gadā turnīrā veselas astoņas rezultatīvās piespēles Rūdolfam Balceram.

LABĀKIE VĀRTU GUVĒJI

Ar pieciem vārtiem par 2023. gada čempionāta labāko vārtu guvēju kļuva Rodrigo Ābols, kurš bija arī viens no kapteiņa asistentiem. Gadu iepriekš, 2022. gadā, Latvijas izlasei ar vārtu gūšanu sekmējās ne pārāk un ar trīs gūtajiem vārtiem labākais bija Rūdolfs Balcers. Vēl sliktāka statistika vērojama 2021. gadā, kad ar diviem vārtiem labākie vārtu guvēji bija Renārs Krastenbergs, Lauris Dārziņš, Mārtiņš Dzierkals, Mārtiņš Karsums un Miks Indrašis. 2019. gada čempionāta ietvaros ar četriem gūtajiem vārtiem par labāko vārtu guvēju kļuva vecākais no brāļiem Bukartiem – Roberts.

DERĪBU PADOMI UN DERĪBAS UZ 2024. GADA PASAULES ČEMPIONĀTU

LV BET sporta totalizators būs parūpējies, lai būtu iespējas veikt plašāko likmju klāstu uz visām pasaules čempionāta spēlēm. Pirms veic likmes ieskaties piedāvātajās ”outrights” jeb turnīra favorītos, iepriekšējo spēļu reuzltātos un sastāvos, ar kādu komandas atbraukušas. Ne vienmēr uz pasaules čempionātiem tās ierodas stiprākajos sastāvos. Savukārt Kanādas un ASV izlases pirmajās spēlēs vēl var būt savas spēles meklējumos. Veikt likmes būs iespējams ne tikai uz populārajām spēles uzvarētāja, dubultlikmes, kopā gūtajiem vārtiem un katras komandas gūtajiem vārtiem, bet vēl daudzām citām iespējām. Ar visām no tām iepazīsties mājaslapā.

Ja vēlies izdarīt likmes uz pasaules čempionātu hokejā, tad apmeklē LV BET mājaslapu, augšējā stūrī izvēlies ”Sports” un kreisajā sadaļā meklē ”Hokejs”, kur atradīsi visas piedāvājumā esošās spēles. No saraksta izvēlies, kura no tām tevi uzrunā visvairāk.

Likt likmes uz hokeju ir vienkārši. Atlasi sev interesējošo spēli, ievadi likmes summu un apstiprini kuponu. Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, apmeklē LV BET Sporta blogu, kurš saviem spēlētājiem piedāvā jaunāko informāciju par sporta notikumiem, ieskaitot labākajām hokeja spēlēm. Ja vēlies veikt likmes, tad visātrāk un ērtāk likmes var izdarīt LV BET mobilajā aplikācijā.

MEKLĒ ĪPAŠĀS LIKMES UZ LATVIJAS IZLASI

Ja it īpaši ir vēlme veikt likmes par Latvijas izlases sniegumu, tad LV BET sporta totalizatorā līdz turnīra sākumam būs iespēja atrast īpašās likmes. Tajā šobrīd var prognozēt to, cik daudz uzvaras Latvija izcīnīs grupā – vai nu pamatlaikā vai ieskaitot papildlaiku. Vari izvēlēties no divām līdz pat piecām uzvarām. 2023. gadā Latvijas izlase grupā tika pie veselām piecām uzvarām. Līdz turnīra sākumam īpašo likmju klāsts tiks palielināts un būs iespēja prognozēt arī spēlētāju sniegumu un statistiku par Latvijas izlasi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *