IIHF pasaules čempionāta grupu turnīrs: Latvijai pirmo reizi vēsturē piecas uzvaras pēc kārtas

IIHF pasaules čempionāta grupu turnīrs: Latvijai pirmo reizi vēsturē piecas uzvaras pēc kārtas

Latvijas izlase 2023. gada pasaules čempionāta ietvaros Rīgā spilgti aizvadīja grupu turnīra posmu. Pēc diviem zaudējumiem pirmajās divās spēlēs sekoja piecas uzvaras pēc kārtas un šāda uzvaru virkne Latvijas izpildījumā novērota pirmo reizi vēsturē. LV BET sporta blogs vairāk atskatīsies uz septiņām grupu turnīru spēlēm un Latvijas sasniegto statistiku, kas ļāvis tikt ceturtdaļfinālā sesto reizi vēsturē. Ja vēlies veikt likmes, tad ienāc LV BET sporta totalizatorā un atrodi labākās likmes, tostarp uz hokeju!

2023. gada IIHF pasaules čempionāts – Latvijas ceļš uz ceturtdaļfinālu

Pasaules čempionātā Latvijas hokeja izlase atradās B grupā. Vēl tajā spēlēja Kanāda, Čehija, Šveice, Slovākija, Kazahstāna, Slovēnija un Norvēģija. Tikmēr A grupā piedalījās Somija, Zviedrija, ASV, Vācija, Dānija, Francija, Ungārija un Austrija.

Pasaules hokeja čempionātu Latvijas izlase sāka 12. maijā ar cīņu pret kanādiešiem, piedzīvojot lielāko zaudējumu apakšgrupu turnīrā (0:6). Jau dienu vēlāk, 13. maijā, tā ar 1:2 sīvā cīņā piekāpās Slovākijai, bet turpinājumā Latvija bija izcila. Tā vairs nepiedzīvoja nevienu neveiksmi, apspēlējot Čehiju (4:3), Slovēniju (3:2), Norvēģiju (2:1), Kazahstānu (7:0), kā arī Šveici (4:3).

Latvijas izlases spēlētāji līdz ar pieciem panākumiem pēc kārtas spēja izcīnīt 13 punktus, kas deva trešo vietu B grupas kopvērtējumā. Apsteigtas tika Čehija, Slovākija, Kazahstāna, Norvēģija un Slovēnija. Tas arī nozīmēja, ka Latvijas izlase sesto reizi pasaules čempionātā spēlēs ceturtdaļfinālā. Vēl pirms tam tas noticis 1997., 2000., 2004., 2009., un arī 2018. gadā. Pirms gada, 2022. gada turnīrā, Latvijas izlase ar trim uzvarām septiņās spēlēs finišēja desmitajā vietā.

Šis pasaules čempionāts var kļūt par vēsturisku Latvijai. Par pirmo pusfinālu vēsturē tā cīnīsies pret Zviedriju, bet pie noteiktas apstākļu sakritības Latvijas izlase var ieņemt augstāko vietu pasaules čempionātu ieskaitē. Līdz šim tā bijusi septītā vieta 1997., 2009., un 2004. gada turnīros. Ja Latvijai tomēr neizdosies pārspēt Zviedriju, bet savos ceturtdaļfinālos zaudēs arī Čehija un Vācija, tad latvieši ierindosies augstajā sestajā vietā.

Vēsturiskais ceļš uz ceturtdaļfinālu – ko rāda statistika?

Lai arī Latvija tikusi ceturtdaļfinālā sesto reizi vēsturē un pirmo reizi vēsturē izcīnījusi piecas uzvaras pēc kārtas, nepieciešams ielūkoties statistikas datos, kuros iespējams redzēt gan, kā Latvijai veicies pret citām komandām.

Latvijas izlases spēlētāji bijuši desmitie labākie pēc metienu realizācijas procenta – no 207 metieniem 21 tika raidīts pretinieku vārtos, kas deva 10.14 % realizāciju. Labākā realizācija bija vāciešiem (13.92%). Čempionātā pašā sākumā Latvija nedemonstrēja labāko spēli vairākumā, taču turnīra gaitā tas tika uzlabots, beigās šajā rādītājā pēc grupu turnīra beigām ieņemot 11. vietu ar realizētiem pieciem no 26 vairākumiem (19.23%). Labākie vairākumā bija austrieši (41.67%). Savukārt Latvija sevi pierādīja aizsardzībā, un mazākumā ielaisti vārti tika tikai reizi, no 20 mazākumiem. Tas deva 95% rādītāju un labāko visā turnīrā.

Savukārt Artūrs Šilovs kopā ar Ivaru Punnenovu atvairīja 90.56% pretinieku metienus, kas deva astoto vietu vārtsargu konkurencē. Jāmin, ka sešas no 17 ielaistajām ripām bija manāmas spēlē pret Kanādu. Latviju var minēt arī kā sesto disciplinētāko komandu – tā pirmo astoņu spēļu laikā tika pie 50 soda minūtēm. Kā jau vienai no mājiniecēm, tās spēles bija visvairāk apmeklētas. Ar vidējo apmeklētību 8628 skatītāju šajā rādītāja Latvija bija otrā, atpaliekot tikai no otras rīkotājvalsts Somijas (11752).

Latvijas spēlētāju statistika

Pirmo astoņu spēļu laikā visrezultatīvākā bija pirmā maiņa – Rūdolfs Balcers, Rodrigo Ābols, kā arī Kaspars Daugaviņš. Balceram bija jāgaida līdz pēdējai grupas spēlei pret Šveici, lai gūtu pirmos vārtus – tiesa, tie kļuva par uzvaras nesošiem. Līdz tam viņš atdeva septiņas piespēles, ar astoņiem punktiem esot rezultatīvākais. Rodrigo Ābols pirmo reizi karjerā guva vairāk par vieniem vārtiem turnīrā, septiņu spēļu laikā tiekot pie veseliem pieciem, kamēr pieredzējušais Daugaviņš, kurš izlases rindās atgriezās pēc viena gada izlaišanas, tika pie trim vārtiem un trim piespēlēm. Tieši viņš ar precīzo metienu piecas minūtes līdz pamatlaika beigām pret Šveici atnesa vērtīgo punktu, kas deva vietu ceturtdaļfinālā – tajā Daugaviņš ar Latvijas izlasi vēl nekad nebija spēlējis.

Par Latvijas izlases pirmo numuru vārtos tika izraudzīts Vankūveras ”Canucks” sistēmā esošais Artūrs Šilovs. Viņš atvairīja 160 no 175 metieniem, bieži vien glābjot izlasi no vārtu zaudējuma. Kopumā viņš ir viens no iemesliem, kāpēc Latvija spēlēs 2023. gada pasaules hokeja čempionāta ceturtdaļfinālā. Vidēji viņš ielaida 2.14 ripas un atvairīja 91.43 % pretinieku metienus.

IIHF pasaules čempionāta derību padomi

Ja tevi interesē veikt derības uz IIHF pasaules čempionātu, tad ienāc LV BET sporta blogā un meklē piedāvātās likmju variācijas. To patiesi ir daudz! No spēles uzvarētāja noteikšanai, līdz kopējo vārtu guvumiem un daudz ko citu! Ja tevi interesē uzzināt, kā Latvija čempionātos veicies pirms tam, tad ienāc mūsu sporta blogā, kur esam snieguši vērtīgu informāciju par Latvijas izlases sekmēm pirms tam un plašākus ar pasaules čempionātu saistītus rakstus.

Pagaidām par pasaules čempioni var saukt Somiju, taču jau no 25. maija astoņas komandas sāks cīņu par uzvaru. Katra spēle būs ar ļoti augstu likmi, jo tiks noteikta nākamā pasaules čempione. Pagaidām bukmeikeru prognozes liecina, ka labākās izredzes uzvarēt ir piecām komandām – Šveicei, Kanādai, Somijai, Zviedrijai un ASV.

Likmes uz IIHF pasaules čempionāta rezultātiem LV BET

A grupa un B grupa jau ir izspēlēta, astoņas labākās komandas noteiktas un līdz 28. maijam uzzināsim 2023. gada pasaules čempioni. LV BET sporta totalizatorā vari meklēt likmes uz katru no izslēgšanas spēlēm, tostarp ar Latvijas dalību. Ienāc mūsu totalizatorā un jau pie ”top” likmēm atradīsi pasaules čempionāta spēles ar plašo likmju klāstu! Ienāc un izbaudi hokeja čempionātu kopā ar mums un labākajiem piedāvājumiem, kuri neliks vilties!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *