2023. gada FIBA Pasaules kauss basketbolā: Latvija gaida pretiniekus grupā

2023. gada FIBA Pasaules kauss basketbolā: Latvija gaida pretiniekus grupā

Jau šīs vasaras beigās, no 25. augusta līdz 10. septembrim, Filipīnās, Indonēzijā un Japānā gaidāms lielākais izlašu basketbola turnīrs pasaulē – FIBA Pasaules kauss. Tajā pirmo reizi piedalīsies arī Latvijas vīriešu basketbola izlase, kas mēģinās cīnīties par augstākajiem mērķiem. Vai vēlies vairāk uzzināt par izlašu basketbolu? Ienāc LV BET Sporta blogā, iepazīsties ar piedāvātajām likmju variācijām un dodies veikt derības!

Svarīgākā informācija par 2023. gada FIBA Pasaules kausu basketbolā

Pasaules kauss basketbolā tiek organizēts kopš 1950. gada. Turnīrs 2023. gadā kļūs par 19. reizi, kad tāds tiek rīkots. Pēdējos gados FIBA piekopj praksi organizēt lielāko izlašu turnīru pasaulē reizi četros gados. Ja pirms četriem gadiem, 2019. gadā, tas notika Ķīnā, tad 2023. gadā pirmo reizi turnīru organizēs trīs valstis – Japāna, Filipīnas un Indonēzija. Līdz šim vistitulētākā valsts ir ASV, kam pieci iegūti zelti, trīs sudrabi un četras bronzas, bet čempiones statusā Pasaules kausa izcīņas turnīru sagaidīs Spānija.

Šogad nozīmīgais turnīrs gaidāms no 25. augusta līdz 10. septembrim, bet Latvijas basketbola izlase spēlēs vai nu Indonēzijā, Japānā vai Filipīnās. Tieši šīs trīs valstis šoreiz organizēs lielos basketbola svētkus. Cīņā par tiesību iegūšanu šis pieteikums apsteidza divas Dienvidamerikas valstis – Argentīnu un Urugvaju. Tieši Filipīnās gaidāmas visvairāk spēles – šeit norisināsies četru grupu izspēle un arī izšķirošie mači. Pa divām grupām spēlēs Indonēzijā un Japānā. Tāpat zināmas pilsētas, kurās katrā no valstīm turnīrs tiks organizēts – Filipīnās cīņas uzņems Manila, Indonēzijā Džakarta, bet Japānā Okinava.

Pasaules kausa basketbolā izspēles formāts paredz, ka vispirms visas 32 izlases tiek sadalītas astoņās grupās par četrām komandām. Turnīrā vispirms katra ar katru izspēlē apakšgrupā un divas labākās turpina cīņu vēl vienā grupu turnīrā, bet divas sliktākās cīnās par 17. līdz 32. vietu. No otrā posma grupu turnīra divas labākās tiek ceturtdaļfinālā, kur tālāk līdz pat finālam pēc izslēgšanas metodes tiek noskaidrota čempione. Katra no fāzes zaudētājām cīnās par vietu sadalījumu ( 5.-8. vieta, 3.-4. vieta).

Komandas, kuras spēlēs 2023. gada FIBA Pasaules kausā basketbolā

Zināmas visas 32 izlases, kuras startēs 2023. gada Pasaules kausa izcīņas turnīrā. No Āfrikas reģiona piedalīsies Angola, Kaboverde, Ēģipte, Kotdivuāra un Dienvidsudāna. No Amerikas reģiona turnīrā startēs ASV, Brazīlija, Kanāda, Dominikānas republika, Meksika, Puertoriko un Venecuēla. No Āzijas un Okeānijas piedalīsies Austrālija, Ķīna, Irāna, Japāna, Jordāna, Libāna, Jaunzēlande un Filipīnās. Savukārt no Eiropas piedalīsies Somija, Francija, Gruzija, Vācija, Grieķija, Itālija, Latvija, Lietuva, Melnkalne, Serbija, Slovēnija un Spānija.

Četrām valstīm šī kļūs par debijas reizi Pasaules kausa izcīņā. Kaboverde, Dienvidsudāna, Gruzija, kā arī Latvijas basketbola izlase šajā turnīrā startēs pirmo reizi. Pie tam, Kaboverde kļuvusi par mazāko nāciju, kas jelkad piedalījusies tik nozīmīgā turnīrā. No spēcīgām basketbola nācijām turnīrā nepiedalīsies 2019. gada fināliste Argentīna un 2010. gada fināliste Turcija.

Grupu turnīra izloze 29. aprīlī: Latvija visdrīzāk sestajā no astoņiem groziem

Neitrāliem līdzjutējiem sarežģīta var šķist grupu turnīra izloze. Tā Filipīnās notiks 29. aprīlī – pusotru mēnesi pēc tam, kad visas komandas jau bija noskaidrotas. Par šo faktu FIBA izpelnījusies kritiku. Pie tam, vismaz divas nedēļas pirms izlozes sākuma nebija zināms grozu sadalījums. 32 komandas tiek sadalītas astoņos grozos, ņemot vērā FIBA rangu un ģeogrāfiskos principus. Pagaidām zināms vien tas, ka ASV spēlēs kādā no grupām Filipīnās, Slovēnija Japānā, bet Kanāda Indonēzijā.

Netikšana Eiropas čempionātā Latvijai iegriezusi FIBA ranga sakarā un arī ar veiksmīgu kvalifikācijas turnīru, kurā tika piedzīvots tikai viens zaudējums, neļāva tai krietni augstāk pacelties. Pirms izlozes Latvijas vīriešu basketbola izlase rangā ir 29. vietā, kas deva iekļūšanu sestajā grozā kopā ar Ķīnas, Meksikas un Gruzijas izlasēm. Jāmin, ka izlozē vienā grupā tiks lozēti pirmais, trešais, piektais un septītais grozs, bet citā grupā kopā spēlēs otrais, ceturtais, sestais un astotais grozs. FIBA mainīja grozu izkārtojumu, lai vienā grupā neatrastos pārāk daudz Eiropas izlases, nosakot, ka maksimums vienā var būt divas.

Otrajā grozā varētu atrasties Francijas, Serbijas, Slovēnijas un Lietuvas izlases, ceturtajā Kanādas, Venecuēlas, Melnkalnes un Puertoriko, bet astotajā Kaboverdes, Libānas, Ēģiptes un Dienvisudānas valstsvienības. Jau kvalifikācijas ciklā latvieši apspēlēja serbus un grieķus, bet pret citām Eiropas izlasēm spēlēts kontinenta čempionātā. Citos grozos atrodas Filipīnas, Spānija, ASV, Austrālija (1. grozs), Grieķija, Itālija, Vācija, Brazīlija (3. grozs), Irāna, Dominikānas republika, Somija, Jaunzēlande (5. grozs), kā arī Jordāna, Japāna, Angola un Kotdivuāra (7. grozs).

Latvijas izlase FIBA Pasaules kauss basketbolā

Latvijas basketbola izlase 2023. gada Pasaules kausa izcīņā debitēs tik nozīmīgā turnīrā. Vīriešu izlase vēl nekad tāda kaluma sacensībās piedalījusies nav – tā bijusi tuvu, lai kvalifcētos uz iepriekšējā finālturnīra norisi, taču pēdējā kvalifikācijas mačā tā nespēja ar vajadzīgo punktu pārsvaru apspēlēt Melnkalni. Lielais panākums noticis dažādu apstākļu dēļ, bet visvairāk tiek izcelts treneru kopdarbs, kura galvgalī bijis Luka Banki. Viņa darbs ticis novērtēts, un aprīlī tika paziņots par līgumsaistību turpināšanu vismaz līdz 2025. gada Eiropas čempionātam Rīgā.

Iepriekšējie Latvijas izlases panākumi

Latvijas basketbola lielākie panākumi saistās ar Eiropas čempionātiem. Tieši latvieši kļuva par pirmajiem kontinenta čempioniem tālajā 1935. gadā. Mūsdienu vēsturē 2017. gada finālturnīrā latvieši bija tuvu, lai cīnītos par augstākajiem mērķiem, ceturtdaļfinālā piekāpjoties nākamajai čempionei Slovēnijai. To turnīru izlase pabeidza augstajā piektajā vietā, kas ir tās labākais sasniegums nozīmīgos turnīros pēc neatkarības atgūšanas.

Latvijas izlases izredzes FIBA ​​Pasaules kausa izcīņā basketbolā

Latvijas izlasi var saukt par melno zirdziņu. Ja sastāvā ir tāds vīrs kā Kristaps Porziņģis, kuram aiz muguras ir karjeras sezona Nacionālajā basketbola asociācijā, tad Latvija būs bīstama jebkuram pretiniekam. Treneru štābam gan būs jārisina aizsargu problēma, jo nopietnos savainojumos gada sākumā iedzīvojās Rihards Lomažs un Jānis Strēlnieks. Ar visu to, ja sastāvā ir Porziņģis, Dāvis Bertāns, Rolands Šmits, Dairis Bertāns, Rodions Kurucs, Artūrs Kurucs, Kristers Zoriks, Jānis Timma, Anžejs Pasečņiks, Klāvs Čavars un citi, tā var pacīnīties par augstiem mērķiem. Minimālais no tiem – tikšana uz 2024. gada olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru.

Likmes uz FIBA ​​Pasaules kausu basketbolā LV BET

Ja vēlēsies izdarīt likmes uz Pasaules kausa spēlēm šī gada augusta beigās un septembra sākumā, tad apmeklē LV BET mājaslapu, augšējā stūrī izvēlies ”Sports” un kreisajā izvēlnes pusē meklē ”basketbolu”. Ar tā palīdzību varēsi atrast piedāvājumā esošās izlašu spēles, uz kurām iespējams likt likmes. Atceries, ka vasarā Latvijas izlase aizvadīs arī vairākas pārbaudes spēles. Zināms, ka izlase plāno aizvadīt līdz astoņiem mačiem, pusei no tiem notiekot Latvijā. Arī uz šiem tev būs iespēja derēt sporta totalizatorā LV BET.

Likt likmes uz basketbolu ir vienkārši. Atlasi sev interesējošo spēli, ievadi likmes summu un apstiprini kuponu. Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, apmeklē LV BET Sporta blogu, kurš saviem spēlētājiem piedāvā jaunāko informāciju par sporta notikumiem, ieskaitot labākajām basketbola spēlēm.

Basketbola likmes LV BET

Uz basketbola izlašu spēlēm pastāv iespēja veikt dažādas likmes. Iecienītākā spēlētāju izvēle ir derēt uz mača uzvarētāju, taču pastāv opcijas veikt derības uz handikapu, vairākām likmēm saistībā ar gūtajiem punktiem (komandām kopā, katrai atsevišķi spēlē un puslaikos), kā arī daudz ko citu. Jāatceras, ka izlašu basketbolā ne vienmēr spēles būs īpaši rezultatīvas un vairāk dominē aizsardzība. Pirms paša turnīra atceries ieskatīties ”outright” iespējā, lai saprastu, kuras no izlasēm tiek uzskatītas par galvenajām favorītēm. Ja ciešāk sekosi Latvijas valstsvienības sekmēm, tad novērtē izvēlēto sastāvu un tā potenciālu, kā arī vietu FIBA rangā pret gaidāmo pretinieku. LV BET saviem spēlētājiem piedāvā labāko totalizatora pieredzi – ienāc un izbaudi!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *