UFC 298: Aleksandrs Volkanovskis vs. Ilija Topūrija

Laika apstākļu ietekme uz sporta rezultātiem

Īpaši tos sporta veidus, kuri tiek spēlēti zem klajas debess, var ietekmēt mainīgie laikapstākļi – kā, piemēram, lietus, sniegs, vētra, karsts un arī pārāk auksts laiks. Tas ietekmē ne tikai potenciālo spēles norisi, bet brīžiem arī tās iznākumu. Vēlies veikt derības uz sporta notikumiem? Ienāc LV BET Sporta totalizatorā, iepazīsties ar piedāvāto likmju variācijām un dodies veikt derības!

Futbolā jāsaskaras ar lietu, karstumu un dažkārt pat sniegu

Futbolu sauc par populārāko sporta veidu pasaulē. Ar to nodarbojās visā pasaulē, pārsvarā profesionālās sezonas aizvadot pēc principa rudens – pavasaris. Ir gan valstis, tostarp Latvija, kas savu futbola sezonu aizvada pēc principa pavasaris – rudens. Tas tamdēļ, ka Latvijas platuma grādos var piedzīvot kārtīgu ziemu, kas atkal neļauj doties laukumā un spēlēt futbolu. Vēl nesen, 2023. gada Virslīgas pirmā kārta, martā sākās ar pamatīgu sniegputeni, kas ietekmēja spēļu norisi. ”Valmiera” un RFS lēma savu spēli aizvadīt, kamēr ”Liepāja” un ”Metta” vienojās to pārcelt uz vēlāku laiku.

Futbola spēļu norisi var ietekmēt arī lietus. Stadioni nav apjumtoti un tādēļ, ja ārā ir lietusgāzes, tad spēlētājiem nekas cits neatliek kā vien turpināt spēlēt savu iemīļoto spēli. Tas gan var rezultēties ar to, ka futbola laukums kļūst par ļoti slapju, uz kura ir grūti paskriet, bet bumba kļūst aizvien slidenāka, kas īpaši apgrūtina darbu vārtsargiem. Ja līst pārāk stipri, iespējams arī tas, ka tiesnesis uz laiku pārtrauc spēli, kamēr norimstās lietusgāzes. Ir bijušas arī reizes, kad nopietnu lietusgāžu dēļ futbola spēles norise tiek atcelta, jo laukums nav atbilstošas kvalitātes.

Futbolā var iezagties arī karstums, īpaši, kad jāspēlē vasarā. Šajā gadalaikā parasti notiek izlašu spēles, bet dažādu Eiropas klubu spēlētāji sacenšas Eirokausu kvalifikācijās par vietu to pamatturnīros, kas sāksies rudenī. Karstuma dēļ pēdējais Pasaules kausa finālturnīrs, kas bija ieplānots Katarā, tika pārcelts uz ziemu, kad klimatiskie apstākļi šajā valstī nav tik nežēlīgi. Gadījumā, ja ir karsts laiks, tad futbolā ieviestas tā saucamās ūdens pauzes – tas nozīmē, ka spēlētājiem pēc nospēlētām 25 minūtēm ir iespēja uz laiku atelpoties un padzerties ūdeni, ko ir īpaši nepieciešams uzņemt karstā laikā.

Tenisā laikapstākļu dēļ var būt pārcelti mači un ietekmēta turnīru norise

Mainīgie laikapstākļi ietekmē arī tenisa spēļu norisi. Arī šeit tiek spēlēts ārā un uz dažādiem segumiem – cietā seguma, zāles seguma un māla. Visvairāk, piemēram, lietus var ietekmēt zāles seguma spēles – spilgts piemērs tam ir Vimbldona, kurā bieži tiek pārtrauktas spēles pat mazākā lietus dēļ. Atsevišķiem centrālajiem laukumiem ”Grand Slam” ietvaros atrasts neliels risinājums – apjumtoti stadioni, taču tādu ir maz. Lietus var ietekmēt spēļu norisi un turnīra izspēles grafiku.

Tenisa izspēles grafiku neietekmē tikai laikapstākļi, bet arī tas, cik ilgi spēle var ieilgt. ”Grand Slam” pirmajās kārtās ir ļoti daudz spēļu un piesātināts kalendārs, kur kāda trīs vai piecu setu garāka spēle var ietekmēt pārējo grafiku. Spilgts piemērs bija vērojams ”Australian Open”, kur vienu no spēlēm pēcāk finālā zaudējušais Daniils Medvedevs noslēdza četros no rīta pēc vietējā laika. Spēle tika sākta pirms plkst. 23:00, kas ir noteikts kā maksimāli pēdējais laiks, kad tenisā šobrīd var sākt spēles.

Ietekmi uz spēļu norisi, līdzīgi kā futbolā, dod arī karstums. Piemēram, Austrālijā vai ASV var nākties spēlēt pat 40 grādu karstumā. Nozīmīgas slodzes laikā tas pat ir samērā bīstami, ko uzsvēruši vairāki tenisisti savu spēļu laikā vai pēc tām. Šādā karstumā uzvar tas, kurš ir izturīgākais, kā arī fiziski gatavāks izturēt sportisko slodzi.

Laikapstākļi ietekmē arī komandu sporta spēles telpās

Laikapstākļi var atstāt ietekmi uz komandu sporta spēļu norisi telpās, kā, piemēram, basketbolu vai hokeju. Ziemā vērojamas dažādas epidēmijas, kā, piemēram, iespējams saslimt ar gripu. Tas var izsaukt arī citu komandas biedru aplipšanu ar vīrusu, kas vēlāk var dot sarežģījumus savākties uz spēli. Vēl nesen apvienotajā Latvijas – Igaunijas līgā Igaunijas klubs ”Avis Rapla” lūdza pārcelt spēli pret ”Ogri” gripas uzliesmojuma dēļ komandas rindās, bet ”Liepāja” Latvijas kausa pusfinālu aizvadīja novājinātā sastāvā.

Gadījumā, ja jāspēlē vasarā, tad iekštelpu stāvokli var ietekmēt karstais laiks. Tādā gadījumā arēnā ir ļoti mitrs un silts gaiss, kas pasliktina sportistu iespēju justies komfortabli spēļu laikā. Arī spēļu grīda var kļūt slidenāka nekā ikdienā, kas palielina potenciālo traumu risku. Tas nozīmē, ka spēļu arēnas jāaprīko ar modernām ventilācijas sistēmām, kuras sacensībās vai turnīru laikā var palīdzēt ātri vien atvēsināt telpas pie pieaugošā karstuma.

Sezonu laikā komandu sporta spēļu norisi var ietekmēt arī notiekošais aiz loga. Tā, piemēram, sniega vētras ik pa laikam liek pārcelt kādu spēli. Vēl nesen tādu nācās pārcelt Nacionālajā hokeja līgā, jo Bufalo bija novērojama nozīmīga sniega vētra, kuras dēļ Dalasas ”Stars” nespēja laikus izkļūt no pilsētas. Rezultātā ”Sabres” viena spēle tika pārcelta uz vēlāku laiku. Spēli neatcēla Nacionālā futbola līga, Bufalo ”Bills” līdzjutējiem ierodoties pirms spēles un tribīnes atbrīvojot no lielās sniega kārtas, lai varētu sekot notikumiem laukumā.

Labākās sporta likmes atrodamas LV BET sporta totalizatorā

LV BET sporta totalizators piedāvā veikt likmes uz visiem populārākajiem komandu sporta veidiem, kā arī daudziem individuālajiem sporta veidiem. Piedāvājumā ir visas labākās spēles, kur iespējams veikt likmes uz uzvarētāju, handikapu, puslaiku uzvarētājiem, gūtajiem vārtiem un daudziem citiem faktoriem. Gadījumā, ja laikapstākļu dēļ spēle nenotiks, tad tava likme tiks atgriezta kontā un varēsi to izmantot citiem sporta notikumiem.

Ja vēlies likt likmi uz dažādajiem sporta notikumiem, tad apmeklē LV BET mājaslapu, augšējā stūrī spied uz ”Sports” un pēc šīs izvēles meklē sev interesējošo sporta veidu. Uzpiežot uz tā, atradīsi piedāvājumā esošos notikumus. Ja tie tevi būs ieinteresējuši, tad izvērtē iespēju izdarīt likmi.

Likt likmes uz sporta notikumiem ir vienkārši. Atlasi sev interesējošo spēli, ievadi likmes summu un apstiprini kuponu. Lai palīdzētu vairāk orientēties spēlēs un to piedāvājumā, LV BET ir izveidojies Sporta blogu, kas saviem spēlētājiem sniedz jaunāko informāciju par visiem ar sportu saistītajiem notikumiem. Ja vēlies veikt likmes, tad visātrāk un ērtāk likmes var izdarīt LV BET mobilajā aplikācijā.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *