Āfrikas Nāciju kauss: 24 komandas cīņā par kontinenta titulu

Āfrikas Nāciju kauss: 24 komandas cīņā par kontinenta titulu

2024.gads futbolā sācies ar vienu no nozīmīgākajiem kontinenta turnīriem – 2023. gada Āfrikas Nāciju kausa izcīņu, kas norisinās Kotdivuārā. Tajā par labākās Āfrikas izlases titulu cīnīsies 24 komandas, čempiones godā to sagaidot Senegālai. Vēlies veikt likmes uz Āfrikas Nāciju kausa spēlēm? Ienāc LV BET sporta blogā, iepazīsties ar piedāvāto likmju iespējām un veic derības.

Svarīgākā informācija par Āfrikas Nāciju kausu

Āfrikas Nāciju kauss tiek rīkots kopš 1957. gada. Tas ir spēcīgākais Āfrikas kontinenta turnīrs futbola izlasēm. Turnīrs pārsvarā tiek rīkots reizi divos gados, un tā laikā palielinājies komandu skaits, kas piedalās Nāciju kausā. Ja 1957. gadā tajā piedalījās vien trīs izlases, tad kopš 2019. gada čempionāta Ēģiptē tajā startē 24 labākās izlases, kas vietu izcīnījušas caur veiksmīgi nospēlētu kvalifikācijas posmu. Tās principi ir līdzvērtīgi tam, kā notiek Eiropā – visas komandas sadalītas vairākās grupās, pirmo divu vietu ieguvējām no katras apakšgrupas nodrošinot ceļazīmi uz Nāciju kausu.

Ēģipte ar septiņiem Nāciju kausa tituliem ir titulētākā šī turnīra komanda. Pēdējo reizi šīs valsts komanda par čempioni kļuva 2010. gadā, bet finālā spēlēja 2021. gadā. Kamerūnai ir pieci izcīnīti Nāciju kausa tituli, Ganai četri, bet Nigērijai trīs. 2021. gada turnīrā pirmo reizi valsts vēsturē par čempioni kļuva Senegāla, kas finālā pēcspēļu sitienu sērijā apspēlēja Ēģipti.

Āfrikas Nāciju kauss — kāpēc datums tika mainīts?

Sākotnēji Āfrikas Nāciju kausu bija plānots izspēlēt vasarā, taču plāni mainījās pēc tam, kad bija bažas par ekstremālajiem laikapstākļiem Kotdivuārā vasaras laikā, īpaši tropiskajai lietus sezonai, kas valstī parasti ir jūnijā un jūlijā. Organizatori lēma turnīru pārcelt uz ziemu, 2024. gada janvāri un februāri, kad laikapstākļi nav tik ekstremāli. 2023. gada turnīrs sākotnēji tika piešķirts rīkošanai Gvinejai, taču 2022. gada 30. septembrī tai atņēma rīkošanas tiesības, jo nespēja iekļauties vajadzīgajos organizēšanas grafikos. Pēcāk turnīra sarīkošanu piešķīra Kotdivuārai.

Kvalificējušās komandas

2023.gada turnīrā piedalīsies tādas komandas kā Kotdivuāra, Maroka, Alžīrija, Dienvidāfrika, Senegāla, Burkinafaso, Tunisija, Ēģipte, Zambija, Ekvatoriālā Gvineja, Nigērija, Gvineja-Bissau, Kaboverde, Mali, Gvineja, Gana, Angola, Tanzānija, Mozambika, Kongo, Mauritānija, Gambija, Kamerūna un Namībija.

Izloze noteica, ka A grupā spēlēs Kotdivuāra, Nigērija, Ekvatoriālā Gvineja un Gvineja-Bissau, B grupā spēkosies Kaboverde, Ēģipte, Mozambika un Gana, C grupā Senegāla, Kamerūna, Gvineja un Gambija, D grupā Alžīrija, Burkinafaso, Mauritānija un Angola, E grupā Tunisija, Mali, Dienvidāfrika un Namībija, bet F grupā Maroka, Kongo, Zambija un Tanzānija.

Turnīra izspēles formāts paredz, ka vispirms grupā katra komanda aizvada spēli ar katru jeb kopumā katrai paredzētas trīs spēles. Astotdaļfinālā iekļūst katras grupas divas labākās izlases, kā arī četras spēcīgākās trešo vietu ieguvējas. Izslēgšanas spēļu fāzē katrā kārtā viss izšķirsies vienā spēlē. Ja spēles uzvarētājs nebūs noskaidrots pēc pamatlaika jeb 90 minūtēm sekos divi 15 minūšu ilgi papildlaiki, bet, ja arī tad uzvarētājs zināms nebūs, to noskaidros pēcspēles sitienu sērijā.

Āfrikas Nāciju kausa grafiks

Āfrikas Nāciju kausa kalendārs paredz, ka no 13. līdz 24. janvārim norit grupu cīņas, pēc kurām tiek noteiktas visas 16 izlases, kuras turpinās cīņu izslēgšanas posmā. Astotdaļfināli noritēs no 27. līdz 30. janvārim, ceturtdaļfināli 2. un 3. februārī, pusfināli 7. februārī, cīņa par trešo vietu 10. februārī, bet lielais fināls 11. februārī.

Visas spēles Kotdivuārā noritēs sešos stadionos – ”Alassane Ouattara” stadionā (60 tūkstoši līdzjutēju ietilpība), ”Felix Houphouet Boigny” stadionā (33 tūkstoši līdzjutēju ietilpība), ”Stade de la Paix” (40 tūkstoši līdzjutēju ietilpība), ”Amadou Gon Coulibaly” stadionā (20 tūkstoši līdzjutēju ietilpība), ”Laurent Pokou” stadionā (20 tūkstoši līdzjutēju ietilpība) un ”Charles Konan Banny” stadionā (20 tūkstoši līdzjutēju ietilpība).

Āfrikas Nāciju kausa favorīti

Bukmeikeru vērtējumā galvenās favorītes ir trīs – pēdējā Pasaules kausa pusfinālu sasniegusī Maroka (koeficients 5.50), esošā čempione Senegāla (koeficients 6.00) un mājiniece Kotdivuāra (koeficients 6.50). Starp vadošajām turnīra komandām vēl var saukt trīs citas izlases – Alžīriju (koeficients uz uzvaru 10.00), Nigēriju (12.00) un Mohammeda Salāha pārstāvēto Ēģipti (koeficients uz uzvaru turnīrā 12.00). Jāatceras, ka visos lielākajos futbola turnīros norit arī pa kādām pārsteigumam, bet pirms turnīra sauktā favorīte neattaisno uz sevi liktās cerības. Tas jāatceras pirms veikt likmes uz šī turnīra spēlēm.

Āfrikas Nāciju kausa padomi un likmes LV BET

Ja tevi interesē veikt derības uz Āfrikas Nāciju kausa spēlēm, tad LV BET sporta totalizators ir īstā vieta, kur to darīt. Piedāvājumā būs ne tikai iespēja veikt derības uz spēles uzvarētāju, bet arī daudziem citiem ar spēli saistītiem aspektiem – mača handikapu, uzvarētāju katrā no puslaikiem, gūtajiem vārtiem puslaikos, kopā un katrai komandai atsevišķi, kā arī daudziem statistikas datiem (auti, pārkāpumi, kartiņas, sitieni, un citi). Tāpat vari prognozēt precīzu rezultātu, vārtu guvējus un daudz ko citu.

Ja vēlies izdarīt sporta likmes uz Nāciju kausa spēlēm, tad apmeklē LV BET mājaslapu, augšējā stūrī izvēlies ”Sports” un kreisajā sadaļā meklē ”Futbols”, kur atradīsi visas piedāvājumā esošās spēles. No saraksta izvēlies, kura no tām tevi uzrunā visvairāk.

Likt likmes uz futbolu ir vienkārši. Atlasi sev interesējošo spēli, ievadi likmes summu un apstiprini kuponu. Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, apmeklē LV BET Sporta blogu, kurš saviem spēlētājiem piedāvā jaunāko informāciju par sporta notikumiem, ieskaitot labākajām futbola spēlēm.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *