Eirolīga: Rolands Šmits un Kauņas “Žalgiris” cīnās par izslēgšanas spēlēm

Eirolīga: Rolands Šmits un Kauņas “Žalgiris” cīnās par izslēgšanas spēlēm

ULEB Eirolīgas regulārā sezona ir jau nedaudz pāri pusei un Latvijas basketbolists Rolands Šmits kopā ar Lietuvas grandu Kauņas ”Žalgiris” turpina cīņu par iekļūšanu izslēgšanas spēlēs, kurā spēlēs labākās astoņas pēc izcīnītās bilances. Pie tam, ”Final Four” gaidāms tieši Lietuvas pilsētā, bet latvietis Šmits ir viens no komandas līderiem. Vai vēlies vairāk uzzināt par Eirolīgas spēlēm? Ienāc LV BET Sporta blogā, iepazīsties ar piedāvātajām likmju variācijām un dodies veikt derības.

Svarīgākā informācija par ULEB Eirolīgu

ULEB Eirolīgas ēra basketbolā sākās 2000. gadā un laika gaitā tā izveidojusies par slēgtu Eiropas turnīru, kurā piedalās spēcīgākās kontinenta basketbola komandas. Ar dažādām licencēm tās nodrošina dalību turnīrā ilgtermiņā, bet atsevišķi klubi tajā iekļūst pēc ”wild card” principiem. Viena vieta allaž atvēlēta ULEB Eirokausa čempionei.

Iepriekšējā sezonā par čempioni tika kronēta Stambulas ”Anadolu Efes”, kas finālcīņā Belgradā ar viena punkta pārsvaru (58:57) pārspēja Madrides ”Real”. Tādējādi Turcijas klubs par Eirolīgas čempioni kļuva otro sezonu pēc kārtas. Kopumā pēc 2000. gada par šī turnīra čempioni visbiežāk kļuvusi grieķu ”Panathinaikos” (četras), bet trīs tituli ir Telavivas ”Maccabi” un Maskavas CSKA. Krievijas klubi gan otro sezonu pēc kārtas šīs valsts iebrukuma dēļ Ukrainā turnīrā nepiedalās.

Līdz ar to 2022./2023. gada jeb šajā sezonā Eirolīgā spēlē sekojošas komandas – Pireju ”Olympiacos”, Madrides ”Real”, ”Barcelona”, ”Monaco”, ”Fenerbahce”, ”Baskonia”, ”Žalgiris”, ”Valencia”, ”Anadolu Efes”, ”Partizan”, ”Maccabi”, ”Crvena zvezda”, ”Virtus”, ”Bayern”, ”Panathinaikos”, ASVEL, ”Olimpia” un ALBA. Tas nozīmē, ka turnīrā spēlē četras komandas no Spānijas, divas komandas no Grieķijas, Vācijas, Turcijas, Francijas, Serbijas Itālijas, kā arī viena no Lietuvas un Izraēlas.

Turnīra izspēles formāts paredz, ka vispirms norit regulārā sezona, kurā katra komanda aizvada divu apļu turnīru ar 34 spēlēm, pēc tā labākajām astoņām iekļūstot izslēgšanas turnīrā. Vēlāk pirmajā play-off kārtā līdz trim uzvarām tiek noteiktas tās četras vienības, kuras cīnīsies par galveno trofeju. Ierasti regulārās sezonas uzvarētāja izslēgšanas cīņas pirmajā kārtā jeb ceturtdaļfinālā spēkojas pret astotās vietas ieguvēju, otrā pret septīto, trešā pret sesto, bet ceturtā pret piekto. ”Final Four” viss izšķiras vienā spēlē gan pusfinālā, gan finālā un cīņā par bronzu.

Kauņas “Žalgiris”: kā komandai veicies sezonas pirmajā pusē?

Arī šajā sezonā Eirolīgā piedalās Baltijas basketbola grands Kauņas ”Žalgiris”, kas ir vienīgais Baltijas klubs šajās sacensībās. To pārstāv Latvijas basketbolists Rolands Šmits, kurš uz vienību pārcēlās šajā starpsezonā no Spānijas ”Barcelona”. To spēka uzbrucējs darījis ar mērķi spēlēt nozīmīgāku lomu un būt vienam no kluba līderiem.

Kopumā ”Žalgiris” uzskatāms par Eirolīgas šīs sezonas vienu no pārsteiguma autorēm. Pēc 22 aizvadītām cīņām tā ieņēma septīto vietu ar 12 izcīnītām uzvarām. Tai ir visas iespējas iekļūt starp labākajām astoņām, iekļūstot izslēgšanas spēlēs. Sezonas ietvarā klubs gan pazaudējis līderi Kīnanu Evansu, kurš janvāra sākumā cīņā pret Stambulas ”Fenerbahce” iedzīvojās Ahilleja cīpslas plīsumā. Līdz ar to turpmākajā sezonā līdera lomas jāuzņemas Šmitam, Ignam Brazdeiķim, Edgaram Ulanovam, bet citiem spēlētājiem jāpilda sev uzticētās lomas. Šīs sezonas kluba modelis spēlē ar augstu pašatdevi, kā komanda un tieši tas devis iespēju cīnīties par tikšanu tālāk.

Par augsto pašatdevi spēlēs liecina statistikas rādītāji. Komanda ir viena no labākajām cīnītajām par atlēkušajām bumbām. Kopējā rādītājā tā ieņem trešo vietu ar vidēji izcīnītām 34.9 bumbām zem groza, bet izcīnītajās atlēkušajās bumbās uzbrukumā tai ir ceturtā vieta (11.9). Tāpat uzvaras tiek pārsvarā izcīnītas ar aizsardzību, jo tā nav rezultatīvākā vienība līgā. Vidēji mačā klubs gūst 75.8 punktus, kas ir ceturtais sliktākais rādītājs turnīrā.

Rolands Šmits: viens no šī brīža labākajiem basketbolistiem Latvijā

Latvijas basketbolists Rolands Šmits šobrīd uzskatāms par vienu no valsts labākajiem spēlētājiem. Viņš ir tikai viens no diviem, kurš ikdienā spēlē Eirolīgas klubā, taču viņam ir krietni nozīmīgāka loma nekā Artūram Kurucam ”Baskonia” sastāvā.

Kopumā latvietis Eirolīgā laukumā līdz februāra sākumam bija devies jau 129 spēlēs, kas ir otrs augstākais rādītājs starp latviešiem turnīra vēsturē. Tikai Jānim Strēlniekam ir vairāk maču (180). To laikā spēka uzbrucējs guvis kopskaitā 706 punktus, kas ir piektais augstākais rādītājs Latvijas basketbolistu vidū. Vairāk pirms 3. februāra mača pret Belgradas ”Partizan” par Šmitu punktus bija guvuši Jānis Timma (710), Dairis Bertāns (748), Kaspars Kambala (886) un Jānis Strēlnieks (1421).

Basketbolists Rolands Šmits ceturtdien, 2023. gada 5. janvārī, sasniedza augstākminēto sasniegumu un pacēlās uz piekto vietu visu laiku rezultatīvāko Latvijas spēlētāju Eirolīgā sarakstā. Mēnesi vēlāk, 2023. gada 3. februārī, viņam ir iespēja pacelties par vēl pozīciju, apsteidzot Jāni Timmu, bet sezonas gaitā visdrīzāk viņš apsteigs arī aizsargu Dairi Bertānu. Karjeras griezumā Eirolīgā Šmitam vidēji 5.5 punkti, 3.2 atlēkušās bumbas, 0.6 rezultatīvās piespēles un 0.3 pārķertas piespēles.

Atlikušās sezonas spēļu grafiks

ULEB Eirolīgas regulārais turnīrs notiek gandrīz katru nedēļu. Ir nedēļas, kad vienības aizvada vienu spēli, bet ir nedēļas ar diviem mačiem. Februāri Kauņas ”Žalgiris” iesāka ar zaudējumu pret Stambulas ”Anadolu Efes”, kas ir šī brīža čempione. Turpinās mēnesi tā savā laukumā pret Belgradas ”Partizan” un Artūra Kuruca ”Baskonia”. Pēc tam sekos mačs izbraukumā pret titulēto Madrides ”Real”, ar ko arī noslēgsies februāra mači turnīrā. Regulārā sezona tiks izspēlēta līdz 14. aprīlim, pēc kā sekos izslēgšanas cīņas ceturtdaļinālā. Arī šajā sezonā Eirolīgā čempions tiks noteikts pēc ”Final Four” formāta, kas no 19. līdz 21. maijam notiks Kauņas ”Žalgiris” arēnā Lietuvas otrajā lielākajā pilsētā.

Kā likt likmes uz basketbolu LV BET?

Ja vēlies izdarīt likmes uz Eirolīgas spēlēm, tad apmeklē LV BET mājaslapu, augšējā stūrī izvēlies ”Sports” un kreisajā izvēlnes pusē meklē ”basketbolu”. Ar tā palīdzību vari atrast piedāvājumā esošās Kauņas ”Žalgiris” spēles, uz kurām iespējams likt likmes.

Likt likmes uz basketbolu ir vienkārši. Atlasi sev interesējošo spēli, ievadi likmes summu un apstiprini kuponu. Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, apmeklē LV BET Sporta blogu, kurš saviem spēlētājiem piedāvā jaunāko informāciju par sporta notikumiem, ieskaitot labākajām basketbola spēlēm.

LV BET basketbola padomi

Tā, piemēram, uz Kauņas ”Žalgiris” spēli Eirolīgā iespējams veikt likmes uz mača uzvarētāju, handikapu, pirmā puslaika rezultātu un abu vienību gūtajiem punktiem kopā. Visdrīzāk īsi pirms spēles tiks piedāvātas plašākas likmju iespējas. Atceries gan, ka ”Žalgiris” labi cīnās par atlēkušajām bumbām, bet nav tā rezultatīvākā komanda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *