Sieviešu Eurobasket kopsavilkums: Latvija pēc spilgtas uzvaras apstājas grupu turnīrā

Sieviešu Eurobasket kopsavilkums: Latvija pēc spilgtas uzvaras apstājas grupu turnīrā

Neilgi pēc Līgo svētkiem Slovēnijas galvaspilsētā Ļubļanā noslēdzās 2023. gada Eiropas čempionāta basketbolā izspēle dāmām. Pēc viena turnīra izlaišanas tajā piedalījās arī Latvijas izlase, kas pēc spilgtas uzvaras pār Spāniju turpmākajā turnīra gaitā nespēja izcīnīt panākumus. Pirmo reizi vēsturē par čempionēm kļuva Beļģijas spēlētājas, kuras pārspēja titulētās spānietes. Vai vēlies vairāk uzzināt par sieviešu basketbola notikumiem? Ienāc LV BET sporta blogā, iepazīsties ar piedāvātajām likmju variācijām un dodies veikt derības!

Sieviešu Eurobasket 2023 kopsavilkums: Beļģija pirmo reizi kļūst par čempionēm

39.Eiropas čempionātā basketbolā piedalījās 16 sieviešu izlases – Spānija, Melnkalne, Grieķija, Latvija, Beļģija, Čehija, Itālija, Izraēla, Francija, Vācija, Lielbritānija, Slovēnija, Ungārija, Serbija, Slovākija un Turcija. Kā čempiones šo turnīru sagaidīja serbietes, kuras 2021. gada čempionāta ietvaros finālā pārspēja Francijas spēlētājas. Trešo reizi pēc kārtas Eiropas čempionāts sievietēm tika rīkots divās valstīs – šoreiz Slovēnijas galvaspilsētā Ļubļanā un Izraēlas nozīmīgākajā pilsētā Telavivā. 15. līdz 25. jūnijs kļuva par laiku, kad valstsvienības aizvadīja spēles un cīņu par kāroto titulu.

Vispirms visas 16 komandas tika sadalītas četrās grupās par četrām katrā. Tās izspēlēja apļa turnīru, pēc kura četru grupu uzvarētājas automātiski iekļuva ceturtdaļfinālā, kamēr otrās un trešās vietas ieguvējas turpināja cīņu pirmajā ”play-off” kārtā par vietu astotniekā. Vēlāk pēc izslēgšanas metodes tika noteikts čempions, bet pirmo piecu vietu ieguvējas saņēma arī ceļazīmi uz 2024. gada olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru.

Grupu turnīru vislabāk aizvadīja Beļģijas un Francijas izlases, kuras nezaudēja ne spēlē. Ar bilanci 3-0 tās droši iekļuva ceturtdaļfinālā. A un D grupās viss izšķīrās pēdējā spēļu kārtā – pateicoties divām uzvarām un citu spēļu rezultātiem A grupā triumfēja Spānija, bet D – Ungārija. Ceturtdaļfinālos piedalījās Beļģija, Francija, Vācija, Ungārija, Čehija, Serbija, Melnkalne un Spānija. Tikai vienā pārī viss izšķīrās pēdējās sekundēs – ungārietes atspēlējās un ar viena punkta pārsvaru (62:61) pārspēja Čehiju. Citos pāros pārliecinošas uzvaras svinēja Beļģija (93:53 pār Serbiju), Francija (89:46 pār Melnkalni) un Spānija (67:42 pār Vāciju).

Sieviešu basketbola pusfinālos dueļi jau bija intriģējošāki. Spānietes ar deviņu punktu pārsvaru apspēlēja Ungāriju (69:60), bet nākamās čempiones beļģietes tika galā ar Francijas pretestību (67:63). Francūzietes vēlāk kļuva par bronzas medaļas ieguvējām, jo cīņā par šo cēlmetālu apspēlēja jau minētās ungārietes (82:68). Savukārt lielajā finālā otrā puslaika izskaņā otro elpu ieguva Beļģijas izlase, kas pārņēma iniciatīvu un pirmo reizi triumfēja Eiropas čempionāta sievietēm ietvaros (64:58 pār Spāniju).

Latvijas izlase apstājas jau grupu turnīrā

Latvijas sieviešu basketbola izlase uz 2023. gada Eiropas čempionātu devās ar iekšēju optimismu. Tā atgriezās Eiropas meistarsacīkstēs pēc 2021. gada turnīra izlaišanas, pēc kura galvenā trenera amatā stājās viens no pieredzes bagātākajiem dāmu treneriem Gundars Vētra. Viņš treneru korpusā sapulcēja vēl citus atzītus dāmu trenerus kā Mārtiņu Zībartu, Ainaru Zvirgzdiņu. Kvalifikācijā tika izcīnītas uzvaras visās četrās spēlēs, līderu lomas spēlējot Anetei Šteinbergai un Kitijai Laksai. Viņas bija līderes arī Eiropas čempionāta laikā, taču kopumā lielākais iztrūkums bija manāms saspēles vadītāju rindās, jo neilgi pēc 2022./2023. gada sezonas beigām par karjeras beigām paziņoja ilggadējā izlases spēlētāja Elīna Babkina.

Turnīru Latvijas basketbolistes sāka izcili. 15. jūnija vakarā tās pirmo reizi Eiropas čempionāta ietvaros pārspēja titulētās spānietes – 67:63. Kopumā Gundara Vētras vadītā komanda turēja grožus savās rokās visas spēles laikā, cītīgi pildot spēles plānu un spējot rezultatīvi realizēt iespējas uzbrukumā. Pēc vēsturiskās uzvaras nesekoja tikpat spilgts turpinājums. Lai varētu kaut vai turpināt turnīru, Latvijas izlasei bija nepieciešama vēl viena uzvara pār vai nu Grieķiju vai Melnkalni, taču abos gadījumos tika piedzīvotas neveiksmes.

Nākamajā dienā uzreiz pēc uzvaras pār Spāniju latvietēm bija jāspēkojas pret Grieķiju, kas dienu iepriekš nedaudz pārsteidzoši piekāpās Melnkalnei. Zaudējot spēles grožus trešajā ceturtdaļā, tika piedzīvots zaudējums ar 65:73. Izšķirošā cīņa noritēja divas dienas vēlāk pret melnkalnietēm, kuras savās rindās ir naturalizējušas Natašu Maku. Arī šajā spēlē par izšķirošo kļuva trešā ceturtdaļa, kuru pretinieces uzvarēja ar 21:10. Savukārt Maka izcēlās ar iespaidīgu ”double-double” – 22 punktiem un 20 atlēkušajām bumbām. Zaudējums liedza turpināt turnīru.

Turnīra izskaņā Latvijas izlase ieņēma 13. vietu, apsteidzot Turciju, kā arī abas rīkotājvalstis – Slovēniju un Izraēlu. Ja pirms turnīra bija pat gaidas par potenciālu iekļūšanu ceturtdaļfinālā un, iespējams, olimpiskā turnīra kvalifikācijas izcīnīšanu, tad pēc turnīra visdrīzāk trenera gaitas vairs izlasē neturpinās Gundars Vētra, kurš jau pieņēmis vīriešu komandas ”Tartu Ulikool” darba piedāvājumu.

Latvijas izlases līdere turnīrā bija Anete Šteinberga, kura grupu turnīrā kļuva par visa turnīra otro rezultatīvāko spēlētāju ar 19.3 punktiem spēlē. Par viņu rezultatīvāk spēlēja vien beļģiete Emma Mēsemane (22.3 punkti). Dalīti devītā turnīra rezultatīvākā spēlētāja pēc grupu turnīra bija Kitija Laksa, kurai 15.7 punkti, tālmetienus izpildot ar atzīstamo 58.8% precizitāti.

Likmes uz sieviešu basketbola notikumiem LV BET sporta totalizatorā

LV BET sporta totalizators seko līdz arī notikumiem sieviešu basketbolā un piedāvā aktuālās spēļu likmes. Vasarā zināmākā līga ir WNBA jeb sieviešu Nacionālā basketbola asociācija aiz okeāna. Tur spēles tiek aizvadītas starp NBA sezonas beigām un nākamās sākumu jeb vasarā. Uz visām šī turnīra spēlēm likmes vari atrast arī LV BET sporta totalizatorā, derot gan uz spēles uzvarētāju, gan gūtajiem punktiem kopā un katrai komandai atsevišķi, handikapu un daudziem citiem saistītajiem aspektiem. Pirms veic likmes uz spēli, iepazīsties ar ”outright” iespējām jeb noskaidro, kuras no komandām bukmeikeri uzskata par galvenajām favorītēm uz uzvaru turnīrā.

Kā veikt likmes uz sieviešu basketbolu? To paveikt ir pavisam vienkārši. LV BET sporta totalizatorā kreisajā izvelnē meklē basketbols un tālāk jau atlasi sev interesējošo spēli, ievadi likmes summu un apstiprini kuponu. Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, apmeklē LV BET Sporta blogu, kurš saviem spēlētājiem piedāvā jaunāko informāciju par sporta notikumiem, ieskaitot labākajām basketbola spēlēm.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *