2023. gada Eiropas spēles: veiksmīgākās Latvijas vēsturē

2023. gada Eiropas spēles: veiksmīgākās Latvijas vēsturē

No šī gada jūnija beigām līdz pat jūlija sākumam Polijā tika aizvadītas vēsturē trešās Eiropas spēles. Tās veiksmīgas izrādījās Latvijas sportistiem, kuri mājās pārveda septiņas godalgas – trīs zelta, divas sudraba un arī divas bronzas. LV BET Sporta totalizators atskatīsies uz aizvadīto forumu, kurā piedalījās dažādu sporta veidu pārstāvji.

Kas ir Eiropas spēles?

Eiropas spēles var saukt par kontinenta multisporta pasākumu, kurā dažādos sporta veidos sportisti cīnās par godalgām. Tās tiek rīkotas līdzvērtīgi tam, kā norit olimpiskās spēles, un spēles organizē Eiropas Olimpiskā komiteja. Šīs kļuvušas par piektajām kontinentālajām spēlēm, kuras tiek rīkotas pēc olimpisko spēļu tradīcijām. Vēl tādas tiek rīkotas arī Āzijā, Āfrikā, Ziemeļamerikā un Klusā okeāna valstu starpā.

Pirmās Eiropas spēles tika rīkotas 2015. gadā Azerbaidžānas pilsētā Baku. Pirms tām tika nolemts, ka sacensības organizēs reizi četros gados un šis princips palicis nemainīgs vēl joprojām. Četrus gadus vēlāk Eiropas spēles devās uz Baltkrievijas pilsētu Minsku, bet vēl četrus gadus vēlāk zināma cita valsts, kas uzņems šīs sacensības. Tās ietvaros piedalās 48 valstis – pārsvarā Eiropas, taču dažas arī starpkontinentālās.

Pirmās divas Eiropas spēles, kas notika Baku un Minskā, pulcēja 50 valstu pārstāvjus un četrus līdz sešus tūkstošus sportistu. Līdz 2023. gadam visvairāk medaļu šo sacensību ieskaitē bija izcīnījuši krievi – 273 (123 zelta, 64 sudraba un 86 bronzas). Baltkrieviem bija 111 izcīnītas medaļas, bet Ukrainas 98. Nedz krievi, nedz baltkrievi nepiedalījās 2023. gada Eiropas spēlēs, jo tās piedalās invāzijā pret Ukrainu.

2023. gadā pirmo reizi Eiropas spēles uzņema vairākas pilsētas. Šoreiz tās rīkoja Polijā, Malpoloski reģionā, kur lielākā tās pilsēta ir Krakova. Šī gada Eiropas spēlēs piedalījās 48 valstu pārstāvji, tostarp arī Latvijas sportisti. Bez tiem vēl uz Poliju ceļos sportisti no tādām valstīm kā Albānijas, Andoras, Armēnijas, Austrijas, Azerbaidžānas, Beļģijas, Bosnijas un Hercegovinas, Bulgārijas, Horvātijas, Kipras, Čehijas, Dānijas, Igaunijas, Somijas, Francijas, Gruzijas, Vācijas, Lielbritānijas, Grieķijas, Ungārijas, Islandes, Itālijas, Īrijas, Izraēlas, Kosovas, Lihtenšteinas, Lietuvas, Luksemburgas, Maltas, Moldovas, Monako, Melnkalnes, Nīderlandes, Ziemeļmaķedonijas, Norvēģijas, Portugāles, Rumānijas, Sanmarīno, Serbijas, Slovākijas, Slovēnijas, Spānijas, Zviedrijas, Šveices, Turcijas un Ukrainas. Savukārt mājnieku statusu varēja izbaudīt poļu sportisti.

Šī gada Eiropas spēļu programmā tika aptverti dažādi sporta veidi. Sportisti no 48 valstīm startēs tādās disciplīnās kā mākslas peldēšanā, lēkšanā no tramplīna, loka šaušanā, vieglatlētikā, badmintonā, 3×3 basketbolā, pludmales handbolā, pludmales futbolā, boksā, ielas dejās, kanoe slalomā un sprintā, bmx un kalnu riteņbraukšanā, paukošanā, džudo, karatē, kikboksā, modernajā pieccīņā, taizemiešu boksā, padelā, regbijā, šaušanā, tramplīnlēkšanā, klinšu kāpšanā, galda tenisā, taekvondo, teqball un triatlonā.

Latvijas izlase mājās brauc ar septiņām medaļām

Īsi pirms šī gada Eiropas spēlēm Latvijas Olimpiskā komiteja paziņoja Latvijas delegāciju. To pārstāvēja 56 sportisti 16 dažādos sporta veidos – kāpšanas sportā piedalījās Edvards Gruzītis, badmintonā Jekaterina Romanova, 3×3 basketbolā Kārlis Apsītis, Kristaps Gludītis, Zigmārs Raimo, Francis Lācis, Ieva Elizabete Korzāne, Marta Leimane, Paula Mauriņa, Katrīna Trankale, boksā Martins Blūmentāls, Mārcis Grundulis, Jekaterina Marčenko, Rūdolfs Ozols, Matvejs Prokudins, Beatrise Rozentāle, airēšanas slalomā Ritvars Celmiņš, Edgars Grāvītis, Mārtiņš Plaudis, Emīls Varslavāns, kanoe un smaiļošanā Roberts Akmens, Kārlis Dumpis, Ansis Grišāns, Roberts Pumpa, Staņislavs Leščinskis, Aleksejs Rumjancevs, Aldis Artūrs Vilde, Madara Aldiņa, Krista Bērziņa, Melānija Čamane, loka šaušanā Dāvis Blāze, Jūlija Oļeksejenko, modernajā pieccīņā Pāvels Švecovs, paukošanā Gints Baķis, Ernests Cimborevičs, Daniels Loginovs, Kristaps Supe, Aleksandrs Ostapenko, Artūrs Trams, Anna Marija Orlova, Sofija Prošina, Džeja Patrika, BMX frīstailā Tomass Grīnbergs, Ernests Zēbolds, MTB Mārtiņš Blūms, Oskars Muižnieks, šaušanā Lauris Strautmanis, Dainis Upelnieks, Emīls Vasermanis, Daniels Vilciņš, Agate Rašmane, Anda Lita Vāvere, taekvondo Inese un Jolanta Tarvidas, bet triatlonā Artūrs Liepa un Baiba Medne. Tāpat atsevišķas sacensības noritēja vieglatlētikā, kur bija izveidota Latvijas valstsvienība – šajā sporta veidā noritēja Eiropas čempionāta komandu sacensības.

Tieši vieglatlētikas sektorā par Eiropas spēļu uzvarētājām kļuva divas Latvijas sportistes. 5000 metru skrējienā ātrākā bija uzlēcošā vieglatlētikas zvaigzne Agate Caune, kamēr šķēpmešanā dāmām uzvaru starp visām izcīnīja Līna Mūze. Nu jau Eiropas spēļu ietvaros par čempioniem kļuva 3×3 basketbola izlase. Ar Zigmāru Raimo, Kārli Apsīti, Kristapu Gludīti un Franci Lāci sastāvā basketbolisti kļuva par čempioniem, finālā apspēlējot Beļģiju, bet ceļā uz to Lietuvu un mājinieci Poliju. Jāmin, ka Latvija ir arī pirmā čempione šī sporta veida izspēlē olimpiskajām spēlēm.

Trim zelta godalgām tika pievienotas divas sudraba medaļas. Tās izcīnīja kāpšanas sportists Edvards Gruzītis un stenda šāvējs Dainis Upelnieks. Savukārt bronza tika taekvondo sportistei Jolantai Tarvidai un 200 metru smaiļotājam Robertam Akmenim. Kopējā medaļu ieskaitē Latvijas izlase ieņēma 31. labāko rezultātu. Trīs zelta godalgas deva vēl labāku vietu – 25. pozīciju.

Kopumā visvairāk medaļas izcīnīja Itālijas sportisti. Viņi Eiropas spēles noslēdza ar 100 godalgām – 35 zelta, 26 sudraba un 39 bronzas. Vācijas sportisti izcīnīja 63 godalgas (20 zelta, 16 sudraba un 27 bronzas), kamēr Francijas 62 (17 zelta, 19 sudraba un 26 bronzas). Vēl starp labākajām medaļu izcīnītajām bija Spānijas, Ukrainas, Polijas, Lielbritānijas, Ungārijas un Turcijas sportisti.

Likmes uz dažādiem sporta veidiem LV BET sporta totalizatorā

Ja vēlies izdarīt likmes uz dažādiem sporta veidiem, tad apmeklē LV BET mājaslapu, augšējā stūrī izvēlies ”Sports” un kreisajā izvēlnes pusē meklē kādu no sporta veidiem, kurā notiek sacensības. Ar tā palīdzību vari atrast piedāvājumā esošos notikumus, uz kuriem iespējams likt likmes. Mūsu totalizators piedāvā derības uz plašu sporta veida klāsta sacensībām, tāpēc tev būs no kā izvēlēties.

Likt likmes uz sporta notikumem Eiropā, kā arī citviet pasaulē ir vienkārši. Atlasi sev interesējošo spēli, ievadi likmes summu un apstiprini kuponu. Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, apmeklē LV BET Sporta blogu, kurš saviem spēlētājiem piedāvā jaunāko informāciju par sporta notikumiem, ieskaitot labākajiem turnīriem un spēlēm.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *