NBA 2023./24. gada sezona: vai Porziņģis kļūs par pirmo latvieti, kurš izcīnīs titulu?

NBA 2023./24. gada sezona: vai Porziņģis kļūs par pirmo latvieti, kurš izcīnīs titulu?

Šī gada rudenī atsāksies jaunā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) sezona. To kā čempioni sagaidīs Denveras ”Nuggets”, kas 2022./2023. gadā izcīnīja franšīzes pirmo titulu. Vasarā klubus nomainījuši gan Kristaps Porziņģis, gan Dāvis Bertāns, pirmajam pārstāvot vienu no līgas vadošajām komandām – Bostonas ”Celtics”. Vai vēlies vairāk uzzināt par notikumiem NBA? Ienāc LV BET sporta blogā, iepazīsties ar piedāvātajām likmju variācijām un dodies veikt derības!

2022./2023. gada sezonas kopsavilkums

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) ietvaros nekas nav mainījies – tajā piedalās 30 komandas, kuras sadalītas divās konferencēs – Austrumu un Rietumu. Vispirms tās aizvada 82 regulāro spēļu sezonu, kas ilgst no oktobra līdz pat aprīlim. Februāra vidū allaž ir maiņu darījumu laiks, kad klubi var veikt atsevišķas izmaiņas sastāvos. Pēc regulārā turnīra beigām katras konferences sešas labākās komandas automātiski tiek izslēgšanas spēlēs, bet nākamās četras (7. līdz 10. vieta) turpina cīņu par pēdējām divām vietām tā saucamajās pārspēlēs jeb ”play-in”. Pēcāk jau noris cīņa ”playoffs”, kur katrā sērijā nepieciešams uzvarēt četras spēles.

Pagājušās sezonas laikā regulāro turnīru Austrumu konferences ietvaros uzvarēja Milvoki ”Bucks”, kas 82 spēlēs ieguva 58 uzvaras. Otrie ar vienu uzvaru mazāk bija Bostonas ”Celtics”. Vēl ”playoffs” piedalījās Filadelfijas ”76ers”, Klīvlendas ”Cavaliers”, Ņujorkas ”Knicks”, Bruklinas ”Nets”, Atlantas ”Hawks” un Maiami ”Heat”. Tieši Maiami kļuva par Austrumu konferences čempioni, ceļā uz finālu apspēlējot ”Bucks”, ”Knicks” un ”Celtics”. Tā kļuva par pirmo reizi, kad astotās vietas īpašniece konferencē pēc regulārā turnīra vēlāk kļūst par konferences čempioni. Konferences finālā tā septiņās spēlēs ar 4-3 pārspēja jau minēto ”Celtics”. Ārpus izslēgšanas spēlēm palika tobrīd Kristapa Porziņģa pārstāvēta Vašingtonas ”Wizards”.

Rietumu konferencē pēc regulārā turnīra beigām pirmo vietu bija ieguvusi Denveras ”Nuggets” (bilance 53-29). Vēl izslēgšanas spēlēs tika Memfisas ”Grizzlies”, Sakramento ”Kings”, Fīniksas ”Suns”, Losandželosas ”Clippers”, Goldensteitas ”Warriors”, Losandželosas ”Lakers” un Minesotas ”Timberwolves”. Ilgu sauso sēriju pārtrauca ”Kings”, kura iekļuva pirmajās izslēgšanas spēlēs 17 gadu laikā. Izslēgšanas spēlēs par NBA Rietumu konferences uzvarētāju kļuva Denveras ”Nuggets”, kas finālā četrās spēlēs tika galā ar ”Lakers” komandu (4-0).

Arī finālā Nikola Jokičs kopā ar partneriem pierādīja savu pārspēku pār Maiami ”Heat”. Šajā sērijā tā bija allaž nedaudz spēcīgāka, zaudējot tikai vienā no mačiem. Ar uzvaru piecās spēlēs (4-1 sērijā) ”Nuggets” nodrošināja pirmo titulu kluba vēsturē, bet Jokičs tika atzīts par finālsērijas vērtīgāko basketbolistu.

2023./2024. gada sezonā gaidāmi vairāki jauninājumi

Nākamās sezonas svarīgākie datumi

Visas 30 komandas oficiāli 2023./2024. gada sezonai sāks gatavoties 3. oktobrī, bet divas dienas vēlāk sāksies jau pirmās pirmssezonas pārbaudes spēles. To ietvaros 5. un 7. oktobrī Dalasas ”Mavericks” un Minesotas ”Timberwolves” aizvadīs divus mačus Apvienotajos Arābu Emirātos tā saukto ”Abu Dhabi games” ietvaros. Pirmssezonas pārbaudes spēļu cikls noslēgsies 20. oktobrī, bet četras dienas vēlāk, 24. oktobrī plānota regulārā turnīra sākums. Visas 82 spēles tiks izspēlētas līdz 2024. gada 24. aprīlim, pēc kā sāksies ”play-in” turnīrs un vēlāk arī izslēgšanas spēles. NBA sezona allaž noslēdzas jūnijā – atkarībā no finālsērijas ilguma tā var ieilgt līdz pat konkrētā mēneša otrajai pusei. Arī nākamā sezona nebūs iedomājama bez Zvaigžņu spēles – tās nedēļa plānota no 16. līdz 18. februārim, šoreiz norisinoties Indiānas ”Pacers” mājvietā Indianapolisā.

Parīzes spēles

2023./2024. gada sezona ieies atmiņā ar to, ka trešo reizi regulārās sezonas laikā divas NBA komandas aizvada maču Francijas galvaspilsētā Parīzē. Šoreiz 2024. gada 11. janvārī savstarpēji spēkosies Austrumu konferences komandas Bruklinas ”Nets” pret Klīvlendas ”Cavaliers”.

Turnīrs sezonas laikā

2023./2024. gada sezona kļūs arī par pirmo, kad regulārā turnīra laikā plānots tā saucamais ”in-season” turnīrs. Tas sāksies 2023. gada 3. novembrī un noslēgsies 9. decembrī. Kopumā visas 30 līgas komandas aizvadīs 67 spēles un tikai izšķirošā, cīņa par uzvaru turnīrā, netiks skaitīta regulārā turnīra bilancē.

Izspēles formāts paredz, ka katrā konferencē ir izveidotas trīs apakšgrupas. Austrumu konferences A grupā spēlēs Filadelfijas ”76ers”, Klīvlendas ”Cavaliers”, Atlantas ”Hawks”, Indiānas ”Pacers” un Detroitas ”Pistons”. B grupā piedalīsies Milvoki ”Bucks”, Ņujorkas ”Knicks”, Maiami ”Heat”, Vašingtonas ”Wizards” un Šarlotes ”Hornets”, kamēr C grupā Bostonas ”Celtics”, Bruklinas ”Nets”, Toronto ”Raptors”, Čikāgas ”Bulls” un Orlando ”Magic”. Rietumu konferences A grupā ielozētas Memfisas ”Grizzlies”, Fīniksas ”Suns”, Losandželosas ”Lakers”, Jūtas ”Jazz” un Portlendas ”TrailBlazers”. B grupā spēlēs Denveras ”Nuggets”, Losandželosas ”Clippers”, Ņūorleānas ”Pelicans”, Dalasas ”Mavericks” un Hjūstonas ”Rockets”, bet C grupā Sakramento ”Kings”, Goldensteitas ”Warriors”, Minesotas ”Timberwolves”, Oklahomsitijas ”Thunder” un Sanantonio ”Spurs”.

Astoņas labākās pēc grupu turnīra iekļūs izslēgšanas spēlēs. Tajās spēlēs visu sešu grupu uzvarētājas un katras konferences labākā otrās vietas ieguvēja. Ceturtdaļfinālā, pusfinālā un finālā viss noskaidrosies vienā spēlē, komandām cīnoties par vērtīgu naudas balvu un tā saucamo NBA kausu. Šī turnīra sakarā var pat vilkt paralēles ar Eiropas līgās izspēlētajām kausa izcīņām.

Ieskaties NBA likmēs un veic derības!

Lai arī vēl jaunā NBA sezona nav sākusies, jaunie talanti sevi šobrīd apliecina Vasaras līgas spēlēs. LV BET sporta totalizators piedāvā veikt derības uz katru no tām, sākot no uzvarētāja noteikšanas līdz pat īpašākām individuālā snieguma derībām.

Ja tevi interesē jau izdarīt likmes uz nākamo sezonu, tad LV BET piedāvājumā ir plašs outright likmju iespējas. Vari noteikt gan nākamās sezonas čempionu, gan katras konferences uzvarētāju un arī individuālo balvu saņēmējus. Šobrīd par galveno titula kandidāti uzskata esošo čempioni Denveras ”Nuggets” – tās koeficients noteikts 5.5 apmērā. Vēl augsta varbūtība iegūt titulu piešķirta Bostonas ”Celtics” (5.75), Milvoki ”Bucks” (7.00) un Fīniksas ”Suns” (7.5).

Par galveno regulārā turnīra vērtīgākā spēlētāja balvas ieguvēju uzskata serbu Nikolu Jokiču (koeficients 5.75). Otrs labākais MVP koeficients piešķirts Jannim Adetokunbo (6.5), bet trešais Lukam Dončičam (7). Vēl starp favorītiem minēti Žoels Embīds (7.5) un Džeisons Teitums (9.5). Gada debitanta balvas sakarā favorīts ir drafta pirmais numurs Viktors Vembanjama (koeficients 1.57), aiz kura seko Skūts Hendersons (4.00) un Čets Holmgrens (6.5).

Vērts ir arī ieskatīties LV BET sporta totalizatora izstrādātajās īpašajās likmēs. Tajās vari paredzēt, kā Bostonas ”Celtics” rindās veiksies Kristapam Porziņģim. Vari noteikt, vai viņš kopā ar to kļūs par NBA čempionu un vai pats iegūs kādu no individuālajām balvām un pārstāvēs vienību Zvaigžņu spēlē.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *