FIBA Pasaules kausa kopsavilkums: Latvijas sapņu debija

FIBA Pasaules kausa kopsavilkums: Latvijas sapņu debija

Augusta beigās un septembra sākumā Indonēzijā, Japānā un Filipīnās notika 2023. gada Pasaules kausa izcīņa, kurā debitēja Latvijas vīriešu basketbola izlase. Tai izdevās debitēt ar joni, izcīnot augsto piekto vietu un par mata tiesu atpaliekot no iespējas cīnīties par medaļām. Vēlies vairāk uzzināt par basketbolu? Ienāc LV BET sporta blogā, iepazīsties ar piedāvāto likmju variācijām un dodies veikt derības!

2023.gada Pasaules kauss: Vācija pirmo reizi uzvar turnīrā

Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) rīkotajā Pasaules kausa izcīņā piedalās 32 komandas, kas vietu izcīnīja caur kvalifikācijas cikliem. Tā, piemēram, Latvijas izlase bija viena no labākajām Eiropas zonas komandām, piedzīvojot tikai vienu zaudējumu pret Serbiju. Izspēles formāts paredzēja, ka vispirms Pasaules kausā visas 32 komandas sadalītas astoņās grupās par četrām komandām. Divas labākās iekļuva otrajā kārtā, bet divas sliktākās turpināja cīņu par 17. līdz 32. vietu. No otrās kārtas katras grupas divas labākās tika ceturtdaļfinālā, kur jau pēc izslēgšanas metodes tika noteikts čempions.

Kā čempione turnīru sagaidīja Spānija, kas gan no tā izstājās pēc otrās kārtas. Turnīrā, kurā nepiedalījās visas NBA zvaigznes, izšķirošajā mačā spēkojās Vācija pret Serbiju, uzvarot pirmajiem, tādējādi Pasaules kausa finālturnīrā triumfējot pirmo reizi valsts vēsturē. Trešo vietu izcīnīja Kanāda, kas spēlē par bronzu pagarinājumā apspēlēja ASV. Arī kanādiešiem tā kļuva par pirmo medaļu Pasaules kausa ietvaros.

Turnīrā tika sadalītas arī ceļazīmes uz olimpiskajām spēlēm, kas 2024. gadā notiks Parīzē. Automātiski vieta pienākas Francijai, bet no Eiropas kvalificējās Serbija un Vācija, no Ziemeļamerikas Kanāda un ASV, no Āzijas Japāna, no Okeānijas Austrālija, bet no Āfrikas Dienvidsudāna. Atlikušās četras vietas noskaidros kvalifikācijā, kurā piedalīsies 24 komandas – Spānija, Latvija, Lietuva, Slovēnija, Brazīlija, Itālija, Grieķija, Polija, Puertoriko, Melnkalne, Dominikāna, Somija, Jaunzēlande, Gruzija, Meksika, Libāna, Horvātija, Kotdivuāra, Angola, Filipīnas, Ēģipte, Bahamas, Kamerūna un Bahreina.

Latvijas vīriešu basketbola izlase viena metiena attālumā no pusfināla

Spilgtu debiju Pasaules kausa turnīrā piedzīvoja Latvijas vīriešu basketbola izlase. Pirms turnīra noskaidrojās, ka dažādu savainojumu dēļ valstsvienībā nespēlēs ne tikai Rihards Lomažs (krustenisko saišu trauma) un Jānis Strēlnieks (Ahilleja cīpslas trauma), bet arī lielākā Latvijas basketbola zvaigzne Kristaps Porziņģis, kurš uz treniņnometni ieradās ar pēdas iekaisumu. Ikra savainojumu guva Jānis Timma, kurš, lai arī centās atgriezties, no izlases tika atskaitīts kā viens no pēdējiem.

Latvijas basketbolisti bija ielozēti sarežģītā grupā ar Francijas, Libānas un Kanādas izlasēm. Turnīrs tika sākts 25. augustā, pārliecinoši apspēlējot Libānu (109:70), bet pagrieziena punkts bija vērojams mačā pret Franciju. Pretinieks iepriekšējā mačā bija zaudējis Kanādai un vēl viens zaudējums nozīmētu cerību pazaudēšanu tikt otrajā kārtā. Ceturtajā ceturtdaļā izlase atspēlēja 14 punktu deficītu, izcīnot vērtīgu uzvaru un nodrošinot vietu otrajā kārtā (88:86). Grupa tika noslēgta ar neveiksmi pret Kanādu, kas latviešus nospieda ar fizisko pārspēku (75:101).

Otrajā kārtā bija jāspēkojas ar Spāniju un Brazīliju. 1. septembra vakarā pēc Latvijas laika basketbola izlase demonstrēja vēl vienu atspēlēšanās performanci, vēlreiz to paveicot ceturtajā ceturtdaļā. Uzvara ar 74:69 sagādāja iespēju tikt ceturtdaļfinālā, kur talkā nāca Brazīlijas uzvara pār Kanādu, kas nozīmēja – viss ir pašu rokās. Iespēja tika izmantota 3. septembrī, kad, dominējot otrajā puslaikā ar 104:84 pārspēta Brazīlija. Tas nozīmēja, ka Latvijas izlase nodrošinājusi vietu ceturtdaļfinālā, kurā, sīvi spēkojoties, nācās piekāpties Vācijai (79:81). Dāvim Bertānam bija iespēja izraut uzvaru, bet viņa tālmetiens lidoja grozam secen. Līdzjutēji tika iepriecināti pēdējās divās spēles, kad tika apspēlēta Itālija un sagrauta Lietuva. Tas nozīmēja augsto 5.vietu kopvērtējumā, atstājot dzīvu olimpisko spēļu sapni – būs jācīnās kvalifikācijā.

Izlases veiksmes pamatā – komandas spēle

Komanda ir īstais vārds, ko var raksturot Latvijas vīriešu basketbola izlases spēlē. Tomēr to pavadīja arī individuāli spilgts sniegums. Ar 14.4 punktiem spēlē rezultatīvākais izlases spēlētājs bija Andrejs Gražulis, kurš īpaši rezultatīvi nospēlēja pret Itāliju un Brazīliju. Spilgtas spēles aizsargam Artūram Žagaram, kurš dancināja Francijas izlases spēlētājus un turnīru noslēdza ar rezultatīvo piespēļu rekordu vienā Pasaules kausa spēlē, kā arī 12.4 punktiem un 7.4 rezultatīvajām piespēlēm. Rodions Kurucs bija Latvijas izlases aizsardzības balsts, kurš spēja dot pienesumu arī uzbrukumā – 7.9 punkti, 6.1 atlēkusī bumba, 3.1 piespēle un 1.4 pārtvertās bumbas. Līdera lomu uzņemās arī Dāvis Bertāns, kuram 12 punkti spēlē, 3.9 atlēkušās bumbas un 38.1 % precizitāte no tālās distances. 13 punkti vidēji spēlē Rolandam Šmitam, bet 14 Dairim Bertānam, kuram gan traumas dēļ turnīrs noslēdzās jau pēc otrās spēles. Savukārt galvenais treneris Luka Banki tika atzīts par visa turnīra labāko treneri, vēlāk saņemot iespēju strādāt Eirolīgas klubā Boloņas ”Virtus”.

Labākās basketbola likmes atrodamas LV BET sporta totalizatorā

Kā veikt likmes uz basketbolu? To paveikt ir pavisam vienkārši. Atlasi sev interesējošo spēli, ievadi likmes summu un apstiprini kuponu. Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, apmeklē LV BET Sporta blogu, kurš saviem spēlētājiem piedāvā jaunāko informāciju par sporta notikumiem, ieskaitot labākajām hokeja un basketbola spēlēm.

LV BET sporta totalizatorā var veikt derības uz katru no līgas spēlēm. Vari paredzēt ne tikai uzvarētāju, bet arī derēt uz handikapa, kopā gūto punktu skaitu, katras komandas kopā gūto punktu skaitu ceturtdaļā, puslaikā un spēlē kopā, kā arī daudziem citiem iespējamiem ar spēli saistītiem aspektiem. Pirms veic likmes, iepazīsties ar komandu sastāviem, traumu situāciju un kā iesākta sezona.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *