FIBA Čempionu līga: ”VEF Rīga” ar Dairi Bertānu ierindā cīnīsies sarežģītā grupā

FIBA Čempionu līga: ”VEF Rīga” ar Dairi Bertānu ierindā cīnīsies sarežģītā grupā

No šī gada 17. oktobra pirmās spēles gaidāmas vienā no Eiropas nozīmīgākajiem klubu turnīriem – FIBA Čempionu līgā. Kārtējo sezonu sacensībās piedalīsies Latvijas čempione ”VEF Rīga”, kas šoreiz ielozēta vienā grupā ar Turcijas ”Darussafaka”, Spānijas ”Tenerife” un Francijas ”Cholet”. Vai vēlies vairāk uzzināt par FIBA rīkoto turnīru? Ienāc LV BET Sporta blogā, iepazīsties ar piedāvātajām sporta likmēm un veic derības!

Svarīgākā informācija par FIBA Čempionu līgas turnīru

FIBA Čempionu līga tiek organizēta kopš 2016./2017. gada sezonas. Kopumā turnīru nevar saukt par spēcīgāko Eiropā, jo par to dēvē ULEB Eirolīgu, kas gan ir slēgta tipa līga. Līdz ar to, lai citiem klubiem Eiropā būtu iespējas spēkoties kontinenta sacensībās, tika lemts par šāda turnīra ieviešanu. Par Starptautiskās basketbola federācijas (FIBA) rīkotā turnīra čempioni līdz šim kļuvušas tādas komandas kā Atēnu AEK, Spānijas ”Tenerife” un ”Burgos” (abas divas reizes), Boloņas ”Virtus”, bet iepriekšējā sezonā Bonnas ”Telekom Baskets” kļuva par pirmo Vācijas komandu, kas triumfē turnīrā.

Kopš 2020./2021. gada sezonas izspēles formāts paredz, ka sākotnēji 32 komandas sadalītas astoņās apakšgrupās par četrām komandām. Tās izspēlē apļa turnīru, aizvadot trīs spēles mājās, bet trīs izbraukumā. Kopš 2021./2022. gada sezonas katras grupas uzvarētāja automātiski iekļūst ”Top16” kārtā, bet otrās un trešās vietas ieguvējas spēlē ”play in” kārtā pret citas grupas otrās vai trešās vietas īpašnieci. Tajā līdz divām uzvarām tiek noskaidrotas atlikušās ”Top16” komandas. Otrajā kārtā 16 komandas sadalītas četrās grupās pa četrām komandām, atkal izspēlējot apļa turnīru. Labākās divas tiek ceturtdaļfinālā, kur jau ir sērija līdz divām uzvarām. Četras spēcīgākās čempionu noskaidro ”Final Four” turnīrā, kas tiek rīkots pārsvarā neitrālā un jau iepriekš zināmā vietā.

”VEF Rīga”: desmitkārtējā LBL čempione, kas spēlē Čempionu līgā kopš 2019./2020. gada

”VEF Rīga” ir sena vēsture. Pirmo reizi to dibināja vēl padomju laikos, 1958. gadā, bet 1992. gadā klubs izjuka. To atjaunoja 2007. gadā un kopš 2010. gada to var saukt par Latvijas basketbola flagmani. Līdz 2022./2023. gada sezonas beigām VEF desmit reizes kļuvis par LBL čempionu un šogad mērķē kļūt par tituliem bagātāko klubu LBL vēsturē – tikpat ir arī basketbola klubam ”Ventspils”. Viens tituls izcīnīts apvienotajā ”Latvijas – Igaunijas” līgā (2021./2022. gada sezonā), bet divi tituli pievienoti atjaunotajā Latvijas kausā.

”VEF Rīga” FIBA Čempionu līgā piedalās kopš 2019./2020. gada sezonas. Pirms tam klubs piedalījās Vienotajā līgā. Līdz šim labākais rezultāts Starptautiskās basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas turnīrā sasniegts 2020./2021. gada sezonā. Toreiz klubam izdevās piesaistīt vērtīgus leģionārus – Kailu Olmenu, Maiklu Kaizeru un Aizeju Pinjeiro, kuri kopā ar Aigaru Šķēli, Arti Ati un citiem prata aizspēlēties līdz ”Top16” kārtai. 2021./2022. gada sezonā VEF piedalījās ”play in” kārtā, taču piekāpās Francijas ”Dijon”, bet iepriekšējā sezonā grupu turnīrā tā izcīnīja vienu uzvaru sešās spēlēs mačos pret Manrezas ”Baxi”, Limožas CSP un Lisabonas ”Benfica”. Vienīgais panākums tika svinēts savā laukumā pār Francijas CSP, bet citos mačos piedzīvotas neveiksmes.

VEF ielozēta sarežģītā grupā arī šosezon

Cīņā par iespējamu uzvaru apakšgrupā šosezon VEF gan nāksies spēkoties pret spēcīgām komandām. Šosezon Jāņa Gailīša vadītā komanda ielozēta C grupā ar Spānijas ”Tenerife”, Turcijas ”Darussafaka” un Francijas ”Cholet” komandām.

”Tenerife” lielus komentārus FIBA Čempionu līgas sekotājiem neprasa. Tā ir divkārtējā turnīra čempione, kas katru sezonu ir viena no turnīra galvenajām favorītēm. Sezonu gan klubs sācis ne pārāk sekmīgi, ACB līgā pēc trim zaudējumiem svinot divas uzvaras pēc kārtas. Klubā joprojām spēlē ilggadējie līderi Marselinju Uertass, Sasu Salīns, Giorgi Šermadini, kuriem apkārt pievienoti papildspēki.

Turcijas ”Darrusafaka” spēlē ”VEF Rīga” bijušie spēlētāji. Viens no tiem ir 2020./2021. gada sezonas neapšaubāmais kluba līderis Kails Olmens, bet cits ir Latvijas izlases spēlētājs Jānis Timma, kurš pēc pāris gadiem Ziemeļamerikā atgriezies vecajā kontinentā.

Francijas ”Cholet” vietu Čempionu līgā nopelnīja caur kvalifikāciju. Jau trešo sezonu pēc kārtas VEF turnīrā cīnīsies pret kādu Francijas vienību. Komandā ir Gerijs Bleikss, kurš pērn neatguvās laicīgi no savainojuma un VEF no viņa šķīrās vēl pirms sezonas pirmās spēles. Sezonu Francijā ”Cholet” sācis ar četrām uzvarām sešās spēlēs.

VEF starpsezonā atgriezis Latvijā Dairi Bertānu un zināmus leģionārus

Arī ”VEF Rīga” 2023. gada vasarā pastrādājis kārtīgi pie komplektācijas jautājumiem. Pirms sezonas aplēsts, ka arī kluba budžets pieaudzis no iepriekš norādītajiem 1.2 miljoniem eiro līdz 1.7 miljoniem. Mājās pēc vairākām sezonām ārzemēs atgriezies Latvijas izlases kapteinis Dairis Bertāns. Leģionāru rindās VEF rindās atkal spēlēs iepriekš iepazītie Aleksandrs Madsens un Aizeja Pinjeiro. Pieredzi ģērbtuvē un laukumā dos 37 gadus vecais Māris Gulbis, bet leģionāru rindās piesaistīti arī Brendans Adamss un Arnaldo Toro. No iepriekšējās sezonas sastāvā palikuši Roberts Bērziņš, Elaidža Klerenss, Raivo Butirins, Pēteris Pinnis un Alberts Putāns, bet no latviešiem uz VEF pārnākuši Rodrigo Būmeisters un perspektīvais Roberts Blūms.

Sezonas sākums gan aizvadīts nepārliecinoši. Apvienotajā Latvijas – Igaunijas līgā no pirmajiem četriem mačiem vien divos svinētas uzvaras, bet divos citos pret Tallinas ”TalTech” un Tartu ”Ulikool” piedzīvotas neveiksmes. Savainojuma dēļ vēl savu pirmo spēli nav aizvadījs soms Aleksandrs Madsens, vēl tikai ierindā no veselību likstām atgriežas Dairis Bertāns un Elaidža Klerenss. Darbs pie saspēlētības vēl priekšā.

Čempionu līgu VEF Rīga sāks ar spēli 17. oktobrī pret Turcijas ”Darussafaka”, turpinot 25. oktobrī pret ”Cholet”. 8. novembrī gaidāms izbraukums uz Tenerifi, pēc kā sekos divas spēles savā laukumā – 21. novembrī pret ”Cholet”, bet 5. decembrī pret ”Tenerifi”. Grupu turnīrs tiks noslēgts Turcijā pret ”Darussafaka” – šī spēle gaidāma 19. decembrī.

Labākās derības uz VEF spēlēm LV BET sporta totalizatorā

LV BET scores šajā sezonā kļuvis par VEF vienu no atbalstītājiem un līdz ar to LV BET sporta totalizatorā meklējamas labākās likmes uz visām VEF spēlēm ar pašiem labākajiem koeficientiem. Turklāt uz katru no spēlēm pie mums atradīsi atsevišķas īpašās spēlētāju likmes. Sezonas gaitā netrūks konkursu un citu aktivitāšu par un ap LBL čempioni. Ja tevi interesē veikt likmes uz VEF spēlēm, tad labākos piedāvājumus meklē LV BET sporta totalizatorā!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *