Eirokausa sezona: ”Prometey” turpina bāzēties Rīgā, latvieši iekaro citas turnīra komandas

Eirokausa sezona: ”Prometey” turpina bāzēties Rīgā, latvieši iekaro citas turnīra komandas

Jau pilnā sparā Eiropā sācies pēc ranga otrs spēcīgākais basketbola turnīrs – ULEB Eirokauss. 2023./2024. gada sezonā Latvijas līdzjutējiem šis turnīrs var būt saistošs, jo Ukrainas klubs ”Prometey” turpina bāzēties Rīgā, bet citu komandu rindās spēlē Artūrs Žagars, Andrejs Gražulis, Roberts Blumbergs, Mareks Mejeris, bet Paņevežas ”Lietkabelis” galvenais treneris ir Roberts Štelmahers. Vēlies vairāk uzzināt par basketbolu? Ienāc LV BET sporta blogā, uzzini likmju variācijas un dodies veikt derības!

Svarīgākā informācija par 2023./2024. gada Eirokausa sezonu

ULEB Eirokausa turnīrā kopumā piedalās 20 komandas, kuras sadalītas divās grupās – A un B. Pirmajā spēlēs tādas komandas kā Telavivas ”Hapoel”, ”Paris”, Stambulas ”Besiktas”, Londonas ”Lions”, Badalonas ”Joventut”, ”Prometey”, Viļņas ”Wolves”, Hamburgas ”Towers”, Ļubļanas ”Olimpija”, kā arī Venēcijas ”Umana Reyer”. Savukārt B apakšgrupā atradīsies ”JL Bourg”, čempione ”Gran Canaria”, Podgoricas ”Buducnost”, Rumānijas ”Cluj Napoca”, Ulmas ”Ratiopharm”, Ankaras ”Turk Telekom”, Paņevežas ”Lietkabelis”, ”Trento Aquila”, Saloniku ”Aris” un Vroclavas ”Slask”.

Regulārās sezonas izspēles formāts paredz, ka katrā apakšgrupā tiks aizvadīts divu apļu turnīrs, kas nozīmē, ka katrai vienībai paredzētas 18 spēles. Pirms šīs sezonas ULEB Eirokausa turnīrā ir mainīts izslēgšanas spēļu formāts. Tas paredz, ka ”play off” sasniegs katras apakšgrupas sešas labākās komandas, taču ne visas ”play off” sāks no astotdaļfināla. Katras grupas pirmās un otrās vietas ieguvēja automātiski iegūs ceļazīmi uz ceturtdaļfinālu, bet trešās līdz sestās vietas ieguvējas cīnīsies astotdaļinālā. A grupas trešā vieta spēlēs pret B grupas sesto, bet ceturtā vieta pret piekto. Astotdaļfināla mačus aizvadīs augstāk esošās komandas laukumā pēc regulārā turnīra bilancē, uzvarētāju noskaidrojot vienā spēlē. Tas nozīmē, ka tiks aizvadīta tikai viena spēle.

Arī ceturtdaļfinālā viss izšķirsies vienā spēlē, kamēr pusfināla un fināla sērijas tiks izspēlētas līdz vienas komandas divām uzvarām. Tas nozīmē, ka maksimāli iespējamas trīs spēles. Iepriekšējās divas sezonas izslēgšanas spēļu ietvaros katrā kārtā viss izšķīrās vienā spēlē un par pagājušās sezonas čempioni kļuva Spānijas ACB līgas klubs ”Gran Canaria”, kas gan neizmantoja vēlāk iespēju pārcelties uz ULEB Eirolīgu.

Ukraiņu ”Prometey” otro gadu pēc kārtas uz Rīgu ved augstākās raudzes basketbolu

Karš Ukrainā apstādinājis augstākā līmeņa sporta sacensību norisi valstī. Lai arī tiek izspēlēti vietējie čempionāti, komandas, kuras vēlas startēt starptautiskajos turnīros, ir spiestas meklēt mājvietas ārpus Ukrainas. Klubs ”Prometey”, kas šobrīd uzskatāms par valsts spēcīgāko basketbola klubu, otro sezonu kā savu mājvietu sauc Latvijas galvaspilsētu Rīgu un līdz ar to ”Arēnā Rīga” uzņem ULEB Eirokausa spēles.

Iepriekšējā sezonā klubam pietrūka pavisam maz, lai īstenotu tā ambīcijas kvalificēties ULEB Eirolīgas turnīram. Eirokausu tā regulārajā turnīrā noslēdza kā savas apakšgrupas labākā komanda, vēlāk izslēgšanas mačos tiekot galā vispirms ar Hamburgas ”Towers”, bet vēlāk grieķu ”Promitheas”. Pārbaudījums nāca pusfinālā, kur pretiniekos stājās Ankaras ”Turk Telekom”, pretiniekam esot pārākam pašā galotnē.

Starpsezonā ”Prometey” pametuši praktiski visi vadošie ārzemnieki, ieskaitot Dīdžeju Kenediju, Dīdžeju Stefensu un Puertoriko basketbolistu Džianu Klavelu. Vietā nākuši citi ar jau Latvijas – Igaunijas līgā iepazīto Markusu Kīnu, kurš pērn bija līderis Strasbūrā, priekšgalā. Lai arī klubs bāzējas Rīgā, neviens Latvijas basketbolists sastāvā nav, treneru korpusā tiekot piesaistītam Raimondam Feldmanim.

Latviešu spēlētāji un treneri citās komandās

Šī starpsezona devusi vairākus Latvijas spēlētājus citās Eirokausa komandās. Saloniku ”Aris” lēma par Roberta Blumberga piesaisti, ”Cluj Napoca” par Mareka Mejera, bet Paņevežas ”Lietkabelis” galvenā trenera amatā iecēla bijušo Latvijas izlases speciālistu Robertu Štelmaheru. Tāpat Eirokausā spēlē divi Latvijas izlases līderi Pasaules kausā – Andrejs Gražulis un Artūrs Žagars. Pirmais pārstāv Itālijas ”Trento Aquila”, bet otrais Viļņas ”Wolves”.

Sezonas ievads latviešiem nav bijis tas spīdošākais, jo divi no tiem jau paspējuši iedzīvoties savainojumos. Visdrīzāk ceļgala traumas dēļ, kas tika gūta Lietuvas līgas mačā, sezona noslēgusies aizsargam Artūram Žagaram, bet nopietnā potītes sastiepumā arī spēlē pret ”Lietkabelis” iedzīvojās Blumbergs.

Mejera ”Cluj Napoca” jauno sezonu sācis ar divām uzvarām trijās spēlēs, bet latviešu spēka uzbrucējs ar 19.5 minūtēm spēlēm, diviem punktiem, četrām atlēkušajām bumbām un 1.5 rezultatīvām piespēlēm. Gražuļa Trento piedzīvoja neveiksmes pirmajās divās spēlēs, bet Gražulis 28 minūtēs laukumā vidēji guvis 11 punktus un izcīnījis 5.5 atlēkušās bumbas. ”Lietkabelis” pirmajos trijos mačos bija ticis pie vienas uzvaras, bet ”Prometey” divās spēlēs uzvaras un zaudējumus dalīja uz pusēm.

Šajā sezonā, kā jau minēts, ”Prometey” un ”Wolves” spēlē A grupā, bet B grupā atrodas pārējās latviešu pārstāvētās komandas – ”Cluj Napoca”, ”Aris”, ”Lietkabelis” un ”Trento”.

Turnīra favorīti

Pagaidām grūti viennozīmīgi novērtēt, kuras no komandām uzskatāmas par galvenajām favorītēm. Visdrīzāk abi ACB līgas klubi, ”Joventut” un ”Gran Canaria” cīnīsies par augstākajiem mērķiem. Spēcīga ir Telavivas ”Hapoel”, ambicioza ir ”Paris”, kā arī Stambulas ”Besiktas” un ”Turk Telekom”. Arī ”Prometey”, kas bāzejas Rīgā, vajaadzētu sasniegt izslēgšanas spēles, lai gan tās sastāvs nav tik jaudīgs cik pirms gada. Citi latviešu pārstāvētie klubi varētu balansēt starp iekļūšanu un neiekļūšanu izslēgšanas spēles. Sezona ir gara un liela nozīme būs tam, kā katrai no komandām veiksies izbraukuma mačos.

LV BET sporta totalizatorā pieejamas labākās basketbola likmes

Kā veikt likmes uz basketbolu? To paveikt ir pavisam vienkārši. Atlasi sev interesējošo spēli, ievadi likmes summu un apstiprini kuponu. Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, apmeklē LV BET Sporta blogu, kurš saviem spēlētājiem piedāvā jaunāko informāciju par sporta notikumiem, ieskaitot labākajām hokeja un basketbola spēlēm.

LV BET sporta totalizatorā var veikt derības uz katru no līgas spēlēm. Vari paredzēt ne tikai uzvarētāju, bet arī derēt uz handikapa, kopā gūto punktu skaitu, katras komandas kopā gūto punktu skaitu ceturtdaļā, puslaikā un spēlē kopā, kā arī daudziem citiem iespējamiem ar spēli saistītiem aspektiem. Pirms veic likmes, iepazīsties ar komandu sastāviem, traumu situāciju un kā iesākta sezona.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *