Dzīvo vai mirsti: VEF cīņā par FIBA BCL pārspēlēm jāpārtrauc zaudējumu sērija viesos

Dzīvo vai mirsti: VEF cīņā par FIBA BCL pārspēlēm jāpārtrauc zaudējumu sērija viesos

19.decembra vakarā noskaidrosies, vai ”VEF Rīga” pirmo reizi pēdējo divu sezonu laikā pārvarēs grupu turnīru FIBA Čempionu līgā. Lai to izdarītu, būs nepieciešams ne tikai izbraukumā pārspēt Turcijas ”Darüssafaka Lassa”, bet arī pārtraukt nozīmīgu zaudējumu sēriju šī turnīra ietvaros izbraukumā. Ja vēlies veikt derības uz ”VEF Rīga” spēlēm, ieskaties LV BET piedāvājumā un izmanto arī bezmaksas likmi.

Situācija grupā pirms pēdējās kārtas spēlēm

FIBA basketbola Čempionu līgā (angliski Basketball Champions League) ik sezonu piedalās 32 komandas un turnīru uzskata par trešo spēcīgāko Eiropā. 32 vienības vispirms sadalītas astoņās grupās par četrām komandām, katrai aizvadot sešas spēles jeb divas pret katru pretinieci. Katras grupas uzvarētāja automātiski iekļūst ”top16” kārtā, bet otrās un trešās vietas ieguvējas turpina turnīru pārspēlēs jeb ”play-in” fāzē. Grupas pēdējās vietas īpašniecei dalība Čempionu līgā ir beigusies.

Latvijas Basketbola līgas čempione ”VEF Rīga” Čempionu līgā piedalās piekto sezonu pēc kārtas. Pirms šīs sezonas klubu ielozēja C apakšgrupā kopā ar divkārtējo turnīra čempioni Tenerifes ”Lenovo”, Francijas klubu ”Cholet” un Turcijas ”Darüssafaka Lassa”, kurā vismaz sezonas ievadā spēlēja Latvijas izlases basketbolists Jānis Timma un bijušais vefietis Kails Olmens.

Tieši spēlē starp VEF un ”’Darüssafaka Lassa’ noskaidrosies, kura no komandām kvalificēsies play-in izspēlei. Uzvarētāja turpinās turnīru, bet zaudētājai tas būs galā. Pirms abu noslēdzošās spēles Turcijā ”Darussafaka Lassa” ar divām uzvarām piecās spēlēs ieņem trešo vietu, bet VEF ar tādu pašu bilanci pēdējo, ceturto vietu. Tas tamdēļ, ka abu komandu pirmajā spēlē Rīgā turku klubs dominēja un uzvarēja ar deviņu punktu pārsvaru (84:75). Spēles laikā tam pat bija lielāks pārsvars, bet noslēgumā rīdziniekiem izdevās starpību sadeldēt. Ja izšķirošajā spēlē uzvarēs ”Darüssafaka Lassa”, tad visdrīzāk klubs ieņems trešo vietu grupā, bet VEF uzvaras gadījumā būs jāgaida spēles iznākums starp ”Tenerife” un ”Cholet”. Ja uzvarēs spāņu klubs, tad VEF ieņems otro vietu apakšgrupā, jo tam ir labāka savstarpējo spēļu bilance pret Francijas komandu.

Lai uzvarētu, ”VEF Rīga” jāpārtrauc ieilgusī zaudējumu sērija viesos

Pirms jaunās sezonas ”VEF Riga” veica pastiprinājumus sastāvā – pēc vairāku gadu prombūtnes ārzemēs Latvijā atgriezās valstsvienības kapteinis Dairis Bertāns, bet leģionāru rindās atgriezās jau iepriekš Rīgā spēlējošie Aleksandrs Madsens un Aizeja Pinjeiro. Sezonas ievads gan bija sarežģīts – zaudējumi gan apvienotajā Latvijas – Igaunijas līgā, gan ne tā pārliecinošākā spēle FIBA Čempionu līgā, kas lika piedzīvot trīs zaudējumus pirmajās trijās spēlēs. Turpinājumā bijis redzams progress – lietderību apliecinājis Džaizeks Lotijs, ar kuru pēc pārbaudes laika noslēgts līgums līdz sezonas beigām. Uzvarās pār ”Cholet” un ”Tenerife” tieši viņš uzņēmās nozīmīgu lomu. Pret sezonas ievadu labāku spēli demonstrē Dairis Bertāns, Aleksandrs Madsens un Aizeja Pinjeiro, bet zem groziem par bumbām grūti pārspēt Arnaldo Toro garās rokas.

Divas uzvaras pēc kārtas pār ”Cholet” (70:63) un ”Tenerife” (77:72) var viest optimismu pirms gaidāmā mača pret ”Darussafaka Lassa”, taču, raugoties statistikas ailēs, būs nepieciešams lauzt zināmus stereotipus un sērijas. Basketbolu Čempionu līgā nav viegli uzvarēt viesos un to it īpaši pierādījis VEF – pēdējo reizi izbraukumā šī turnīra ietvaros klubs uzvarējis 2020./2021. gada sezonā (2020. gada 8. decembrī), kad Lietuvā apspēlēja Viļnas ”Rytas”. Tajā sezonā klubs vienīgo reizi šajā turnīra spēlēja labāko 16 klubu vidū, un toreiz izcīnīja vēl kādu uzvaru viesos – pār Grieķijas klubu ”Peristeri”. Pēc uzvaras pār ”Rytas” sekojusi 13 neveiksmju sērija izbraukumā, tostarp abās 2023./2024. gada sezonas spēlēs pret ”Cholet” (73:74) un ”Tenerife” (55:76).

Arī statistika vismaz uzbrukumā nerunā par labu VEF. Ar 70 punktiem spēlē Jāņa Gailīša trenētā komanda ir otra mazrezultatīvākā turnīrā. Tas nozīmēs, ka, lai uzvarētu, vispirms būs jāspēlē ar augstu intensitāti aizsardzībā. Rezultatīvākie turnīrā VEF ir Brendans Adamss (12.4 punkti), Aizeja Pinjeiro (12.0 punkti), Aleksandrs Madsens (11.6 punkti) un Džaizeks Lotijs (11.0 punkti).

”Darussafaka Lassa” finansiālu problēmu dēļ zaudē līderus

Turcijas klubs ”Darussafaka Lassa” pirms sezonas bija ar ambicioziem mērķiem. Vēl pirms pāris gadiem klubs startēja ULEB Eirolīgā, un pirms jaunās sezonas bruņojās ar daudziem meistarīgiem viesspēlētājiem komplektā ar dažiem augsta līmeņa vietējiem spēlētājiem.

Latviešu līdzjutējiem zināmākie bija Jāņa Timmas un Kaila Olmena vārdi. Sezona tika sākta sekmīgi, taču to sašūpoja finansiālās grūtības, klubam nesavācot pirms sezonas plānoto budžetu. Rezultātā komandu pameta gan Timma, gan Olmens, kā arī Meisons Džounss. Pēc pēdējās spēles Čempionu līgā komandas ceļi šķīrās arī ar Deividu Makkormeku, līdz ar to no vadošajiem spēlētājiem palikuši vien Muhameds Rakmans (12.8 punkti), Tods Viterss (10.3 punkti) un Čans Korkmazs (7.8 punkti). Tikmēr Jānis Timma vismaz pret VEF spēlēs. Tas tamdēļ, jo turku klubs viņam nav devis brīvlaišanas vēstuli, to apņemoties paveikt tikai pēc pēdējās grupu spēles Čempionu līgā. Rezultātā Timma vismaz uz spēli atgriezies vienības sastāvā.

Pēdējo spēli ”Darussafaka” uzvarējusi gandrīz pirms mēneša – 18. novembrī Turcijas čempionātā ar 98:90 pārspēta ”Samsunspor”. Pēcāk piedzīvotas piecas neveiksmes pēc kārtas – trīs no tām Turcijas augstākajā līgā pret ”Tofas Bursa”, ”Merkezefendi” un ”Manisa”, bet divas Čempionu līgā pret ”Tenerife” un ”Cholet”.

Izmanto bezmaksas likmi un veic derības uz VEF Rīga spēlēm

LV BET scores ir viens no VEF 2023./2024. gada sezonas atbalstītājiem, kas nozīmē arī īpašos piedāvājumus uz šīs komandas spēlēm. Ja tevi interesē veikt derības uz spēlēm, tad mūsu piedāvājumā atrodama desmit eiro bezmaksas likme. Lai to iegūtu, iepazīsties ar akcijas noteikumiem un veic likmi vajadzīgajā apmērā. Tāpat uz katru Čempionu līgas spēli tiek piedāvātas īpašās spēlētāju likmes, bet kopā ar komandu visas sezonas garumā dažādos radošos video LV BET sekotājiem Facebook, Instagram un TikTok tiek piedāvāti konkursi.

VEF spēlē pret Darussafaka var netikt uzskatīta par favorīti, taču abu izredzes uzvarēt varētu tikt vērtētas līdzvērtīgi. Sava laukuma priekšrocība būs tā, kas nāks par labu Turcijas klubam, kamēr VEF pēdējās spēlēs uzlabojis sniegumu abos laukuma galos. Pretinieku trūkums ir daudzās izmaiņas finansiālo apsvērumu dēļ, kā rezultātā to pametuši vairāki vadošie spēlētāji. Vienā spēlē gan var notikt jebkas, līdz ar to solās intriģējoša spēle ar augstu likmi – tikai uzvarētājs turpinās sezonu Čempionu līgā.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *