Brīvo aģentu tirgus: NBA komandas būvē sastāvus jaunajai sezonai

Brīvo aģentu tirgus: NBA komandas būvē sastāvus jaunajai sezonai

Šī gada 1. jūlijs nāca ar Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) brīvā tirgus atvēršanos, kas nozīmēja, ka daudzi potenciālie brīvie aģenti vienojās par sadarbības turpināšanu ar esošajām komandām, bet citi atrada jaunas mājvietas. Līdz 1. jūlijam noritēja arī vairāki maiņas darījumi, kuros iesaistīti bija arī latviešu basketbolisti. Vai vēlies vairāk uzzināt par gaidāmo NBA sezonu? Ienāc LV BET sporta blogā, iepazīsties ar piedāvājumā esošajām likmēm un dodies veikt derības!

Bīls nonāk Fīniksā, Lilards pieprasa maiņu Portlendā

Tāpat kā pēdējās citas vasaras, arī 2023. gada jūnija beigas un jūlija sākums ir izteikti darbīgs NBA komandu vidū. Atsevišķi basketbolisti tiek aizmainīti, bet citi potenciālie brīvie aģenti vai nu paliek esošajās darbavietās vai nonāk jaunu komandu rīcībā.

Viena no aktīvākajām maiņu darījumos bija bijusī Kristapa Porziņģa pārstāvētā komanda Vašingtonas ”Wizards”. Vispirms tā lēma aizmainīt ilggadējo līderi Bredliju Bīlu, kuram iepriekšējā vadība 2022. gadā piešķīra maksimālo līgumu par 251 miljoniem dolāru, pie tam, līgumā ietverot veto tiesības aizmainīšanas sakarā. Tas nozīmēja, ka Bīls varēja pats noteikt, kur turpinās karjeru, izvēloties Fīniksas ”Suns” un apvienošanos ar Kevinu Durentu, kā arī Devinu Bukeru. ”Wizards” pretī saņēma Krisu Polu, taču viņš ASV politikas galvaspilsētā ilgi neuzkavējās, jo pēc pāris dienām viņu aizmainīja uz Goldensteitas ”Warriors”, pretī saņemot Džordanu Pūlu. Vēl vēlāk maiņu sagaidīja Kristaps Porziņģis, kurš karjeru turpinās Bostonas ”Celtics”.

Potenciālos maiņas darījumu partnerus meklē Portlendas ”TrailBlazers”, jo tās līderis Deimiens Lilards 2. jūlijā komandai pieprasīja aizmainīšanu. Viņš visu savu līdzšinējo NBA karjeru biju pavadījis tieši Portlendā, esot tās ilggadējais līderis. NBA draftā klubs ar augsto trešo numuru draftēja citu aizsargu Skūtu Hendersonu, kas varēja nozīmēt, ka klubs dodas pārbūves virzienā nevis titula izcīnīšanas, kas ir Lilarda mērķis. Spēlētājs labprāt nonāktu Maiami ”Heat”, taču Portlendas vadība ar maiņas darījumu nesteigsies, jo pretī vēlas iegūt pēc iespējas vairāk.

Vairāki maksimālie līgumi

Allaž atsevišķi spēlētāji saņem maksimālo līgumu piedāvājumus un tā notika arī 2023. gada vasarā. Šarlotes ”Hornets” ar maksimālo līgumu uz nākamajām piecām sezonām atalgoja vienu no līderiem Lamelo Bolu. Šajā laikā basketbolists pelnīs 260 miljonus ASV dolāru. Savukārt Minesotas ”Timberwolves” par līdzvērtīgu darījumu vienojās ar savu vienu no līderiem Entoniju Edvardsu. Tas gan nozīmē, ka Minesotā pēc darījuma panākšanas ir veseli trīs basketbolisti ir maksimālajiem līgumiem – bez Edvardsa arī Rudijs Gobērs un Karls Entonijs Taunss. Nav izslēgts, ka Gobērs vai Taunss nākamo sezonu sāks kādā citā komandā, jo vasaras laikā tiks aizmainīts.

Pie maksimālajiem līgumiem tika arī divi citi spēlētāji – Indiānas ”Pacers” piešķīra piecu gadu vienošanos par 260 miljoniem talantīgajam Tairīsam Halibērtonam, bet Memfisas ”Grizzlies”, kas maiņas darījumā ieguva Markusu Smārtu, deva 207 miljonus uz nākamajām piecām sezonām Dezmondam Beinsam.

Citi notikumi brīvo aģentu tirgū

Kārtīgi pastrādāja Losandželosas ”Lakers”. Tā savās rindās noturēja uzlēcošo zvaigzni Ostinu Rīvsu, kā arī sezonas gaitā iemainīto Diandželo Raselu un japāni Rui Hačimuru. Tāpat klubs vienas dienas laikā panāca vienošanās ar tādiem spēlētājiem kā Torianu Prinsu, Geibu Vinsentu, Kemu Redišu un Džeksonu Heizu. Milvoki ”Bucks” savās rindās noturēja brīvo aģentu Krisu Mildtonu, kā arī centru Brūku Lopesu. Pastiprinājusies ir Hjūstonas ”Rockets”, kurā nākamajā sezonā spēlēs tādi spēlētāju vārdi kā Dilons Brukss un Freds Vanvlīts.

Vairākus spēlētājus pazaudējusi Maiami ”Heat”. Viktoru Oladipo aizmainīja uz Oklahomsitijas ”Thunder”, kamēr Makss Struss ”sign-and-trade” darījumā pārcēlās uz Klīvlendas ”Cavaliers”. Bijusī Dāvja Bertāna Dalasas ”Mavericks” nosargāja Kairiju Ērvingu, un piesaistīja tādus pasaules spēlētājus kā Setu Kariju un Grāntu Viljamsu. Vašingtonā no iepriekšējās sezonas līderiem palika tikai Kails Kuzma, kuram piešķīra četru sezonu līgumu par 102 miljoniem dolāru.

Divas Eirolīgas zvaigznes pārceļas uz NBA

Iepriekšējā pagaidām pēdējā sezona Eiropā bijusi diviem nozīmīgiem kontinenta basketbolistiem – ULEB Eirolīgas regulārās sezonas vērtīgākajam spēlētājam Sašam Vezenkovam, kā arī divkārtējam Eirolīgas čempionam Vasiljem Mičičam.

Pirmais, kurš pēdējā laikā ilgus gadus pārstāvēja Pireju ”Olympiacos”, karjeru turpinās Sakramento ”Kings”, kas 2022./2023. gada sezonā pārtrauca ieilgušo sēriju nespēlēt izslēgšanas spēles. Tajās gan klubs zaudēja jau pirmajā kārtā, septiņos mačos piekāpjoties Goldensteitas ”Warriors”. Puses panākušas vienošanos uz nākamajām trim sezonām, kuru laikā Vezenkovs pelnīs 20 miljonus dolāru. Sagaidāms, ka Vezenkovs tiks iesaistīts kluba rotācijā, pie tam, jāatgādina, ka ”Kings” viens no līderiem ir lietuvietis Domants Sabonis, kurš šajā vasarā saņēma līguma pagarinājumu 217 miljonu dolāru vērtībā.

Savukārt Mičičs kļuvis par Dāvja Bertāna komandas biedru Oklahomsitijas ”Thunder” rindās. Puses ir vienojušās par sadarbību uz nākamajām trijām sezonām par kopējo summu 23.5 miljoniem dolāru. Mičičs jau ilgāku laiku bija paudis vēlmi karjeru turpināt aiz okeāna, taču piepildījies tas būs, sākot no nākamās. Mičičs divos izcīnītajos Eirolīgas finālos tika atzīts par ”Final Four” vērtīgāko basketbolistu, bet 2021. gadā viņš ieguva arī sezonas vērtīgākā spēlētāja balvu. 2023. gadā Mičičs ieguva Turcijas līgas MVP godu.

Ieskaties NBA likmēs un veic derības!

Lai arī vēl jaunā NBA sezona nav sākusies, jaunie talanti sevi šobrīd apliecina Vasaras līgas spēlēs. LV BET sporta totalizators piedāvā veikt derības uz katru no tām, sākot no uzvarētāja noteikšanas līdz pat īpašākām individuālā snieguma derībām.

Ja tevi interesē jau izdarīt likmes uz nākamo sezonu, tad LV BET piedāvājumā ir plašs outright likmju iespējas. Vari noteikt gan nākamās sezonas čempionu, gan katras konferences uzvarētāju un arī individuālo balvu saņēmējus. Šobrīd par galveno titula kandidāti uzskata esošo čempioni Denveras ”Nuggets” – tās koeficients noteikts 5.5 apmērā. Vēl augsta varbūtība iegūt titulu piešķirta Bostonas ”Celtics” (5.75), Milvoki ”Bucks” (7.00) un Fīniksas ”Suns” (7.5).

Par galveno regulārā turnīra vērtīgākā spēlētāja balvas ieguvēju uzskata serbu Nikolu Jokiču (koeficients 5.75). Otrs labākais MVP koeficients piešķirts Jannim Adetokunbo (6.5), bet trešais Lukam Dončičam (7). Vēl starp favorītiem minēti Žoels Embīds (7.5) un Džeisons Teitums (9.5). Gada debitanta balvas sakarā favorīts ir drafta pirmais numurs Viktors Vembanjama (koeficients 1.57), aiz kura seko Skūts Hendersons (4.00) un Čets Holmgrens (6.5).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *