Basketbola Čempionu līga: VEF tikšanai ārā no grupas pietrūkst vien nedaudz

Basketbola Čempionu līga: VEF tikšanai ārā no grupas pietrūkst vien nedaudz

Desmitkārtējā Latvijas čempione ”VEF Rīga” 2023./2024. gada sezonā piekto reizi vēsturē piedalījās FIBA Čempionu līgas turnīrā, otro gadu pēc kārtas nepārvarot grupu turnīra posmu. Šoreiz tam klubs bija pavisam tuvu, taču izšķirošajā spēlē pietrūka aukstasinības mača galotnē. Vēlies veikt derības uz ”VEF Rīga” spēlēm? Ienāc LV BET sporta totalizatorā, un ieskaties īpašajā piedāvājumā!

VEF otro gadu pēc kārtas Basketbola Čempionu līgā nepārvar grupu turnīra kārtu

Latvijas čempione ”VEF Rīga” Starptautiskās basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas turnīrā piedalījās piekto reizi pēc kārtas. Līdz šim augstākais sasniegums bija 2020./2021. gada sezonā, kad klubs aizspēlējās līdz ”top16” fāzei. Pārējās reizēs tik tālu aizspēlēties nebija izdevies – 2019./2020. gada sezonā klubs apstājās grupu turnīrā, 2021./2022. gada sezonā ”play-in” fāzē, bet 2022./2023. gada sezonā grupu turnīrā.

Šajā sezonā VEF Rīga dalībai Čempionu līgā lika vēl nozīmīgāku kārti nekā iepriekš. Mērķa īstenošanai tika sapulcēti meistarīgi basketbolisti – no Spānijas Latvijā atgriezās izlases kapteinis Dairis Bertāns, bet leģionāru lomās iejutās jau Rīgā iepriekš spēlējošie – soms Aleksandrs Madsens un Puertoriko spēlētājs Aizeja Pinjeiro.

Dalība FIBA Čempionu līgas turnīrā ļauj iegūt vismaz sešas kvalitatīvas spēles. Izspēles formāts paredz, ka vispirms 32 komandas tiek sadalītas astoņās apakšgrupās par četrām katrā. Pēc izspēlētā apļa turnīra katras grupas uzvarētājas automātiski nodrošina vietu otrajā posmā, bet vēl astoņas komandas tiek noskaidrotas ”play-in” kārtā, kurā piedalīsies otro un trešo vietu ieguvējas no katras apakšgrupas. No ”Top16” fāzes vēlāk uz ceturtdaļfinālu tiek katru grupu divas labākās, pēcāk aizvadot sēriju līdz divām uzvarām ceturtdaļfinālā, bet čempions tiek noskaidrots ”Final Four”.

Latvijas basketbola flagmanis ”VEF Rīga” netika pie tās vieglākās apakšgrupas. Tai pretī stājās divkārtējā čempione Tenerifes ”Lenovo”, Francijas ”Cholet” un Turcijas Stambulas ”Darussafaka”. Grupu turnīrā tika aizvadītas saistošas spēles, taču ar divām uzvarām sešās spēlēs nebija gana, lai tiktu tālāk par pirmo kārtu. ”VEF Rīga” ieņēma pēdējo vietu grupā un tādējādi priekšlaicīgi noslēdza dalību pēc spēka trešajā nozīmīgākajā turnīrā Eiropā.

Cirks Francijā, izgāztais puslaiks Rīgā un zaudējums galotnē Stambulā

Izņemot izbraukuma spēlē pret Tenerifes ”Lenovo” (55:76), visās citās ”VEF Rīga” bija visas iespējas maču pabeigt kā uzvarētājiem. Pašā pirmajā Čempionu līgas spēlē ”Arēna Rīga” klubs uzņēma ”Darussafaka”, kuras rindās tobrīd spēlēja Latvijā labi zināmie Jānis Timma un Kails Olmens. Izgāžot pirmo puslaiku, kura laikā klubs nonāca iedzinējos ar gandrīz 20 punktu starpību, nācās piedzīvot zaudējumu ar 75:84.

Vēl sāpīgāks zaudējums tika piedzīvots grupas otrajā spēlē, kad izbraukumā bija jāspēkojas pret Francijas ”Cholet”. Savu rezultatīvāko maču turnīrā aizvadīja Māris Gulbis, kurš ar precīzu tālmetienu pamatlaika beigās panāca neizšķirtu 74:74. Lai arī sākotnēji bija plāns, ka klubi spēlēs papildlaiku, tā nenotika. Sekretariāta galdiņš sāka izmeklēt ceturtās ceturtdaļas laikā neprecīzi pieskaitītu punktu VEF pēc neprecīzā Elaidžas Klerensa soda metiena. Pēc ilgām apspriedēm un tiesnešu iejaukšanās tika lemts šo punktu VEF atņemt, kā arī fiksēt gala rezultātu par labu mājiniekiem (74:73). VEF iesniedza protestu, taču tas netika apmierināts, jo noteikumi paredz, ka spēles rezultātu var mainīt līdz brīdim, kad tiek parakstīts protokols.

Otro apli sagaidījusi ar bilanci 0-3, VEF sāka pakaļdzīšanos turnīra tabulā. Vispirms tika izcīnīta pirmā uzvara pār Francijas ”Cholet” (70:63), bet pēcāk pirmo reizi Čempionu līgā tika apspēlēta komanda no Spānijas – kvalitatīvā spēlē uzvarēta ”Lenovo” ar 77:72. Tas nozīmē, ka fakts, vai VEF tiks uz nākamo kārtu, noskaidrosies izšķirošajā mačā pret ”Darussafaka”. Pirms spēles VEF nebija uzvarējis turnīra ietvaros izbraukumā 13 spēlēs pēc kārtas, tradīciju turpinot arī spēlē pret turku klubu. Divas reizes ieguvis iniciatīvu un pārsvaru, abās tas tika izlaists, bet vēlāk neprasmīgi nospēlētas galotnes dēļ arī zaudēts mačs ar 81:87.

Ar 12.8 punktiem spēlē par kluba rezultatīvāko turnīrā kļuva Brendans Adamss, kurš atdeva arī piecas rezultatīvas piespēles mačā. 11.3 punkti un 5.8 atlēkušās bumbas Aizejam Pinjeiro, bet 11 punkti un piecas bumbas zem groziem Aleksandram Madsenam. Jāmin, ka neviens no šiem minētajiem spēlētājiem vairs nespēlē VEF. Ar Pinjeiro un Madsenu bija noslēgti līgumi līdz Čempionu līgas turnīra beigām, vienošanos neturpinot. Madsens un Pinjeiro atrada jaunas darbavietas Spānijas ACB līgā, respektīvi ”MoraBanc” un ”Palencia” komandās. Adamss, ar kuru līgums bija līdz sezonas beigām, par transfēra maksu pārcēlās uz ”Darussfaka”.

Gaidāmās VEF Rīga spēles

Sezonas turpinājumā ”VEF Rīga” spēlēs tikai vietējā līmenī – apvienotajā Latvijas un Igaunijas līgā, Latvijas kausā (sāks dalību ar pusfinālu) un vēlāk Latvijas Basketbola līgas izslēgšanas mačos. 2024. gada janvārī tās grafiks bija samērā pateicīgs, bet, sākot ar februāri, gaidāmas vairākas intriģējošas spēles apvienotās līgas regulārajā turnīrā.

14.februārī ”Rimi” olimpiskajā centrā VEF spēkosies pret citu galvaspilsētas klubu Rīgas ”Zeļļi”, kam pamanījās zaudēt abu klubu pirmajā spēlē (86:93). Marts nesīs trīs saistošas spēles – 2. martā jāspēkojas pret esošo čempionu ”Prometey” (pirmajā spēlē zaudēja ar 66:70), 9. martā Latvijas klasikā pret ”Ventspili” (pirmajā spēlē uzvarēja ar 107:68), bet 16. martā gaidāma spēle pret apvienotās līgas līderi ”Kalev”/”Cramo”, kam zaudēja savstarpēji pirmajā mačā ar 66:73. Jāmin, ka visas šīs spēles VEF aizvadīs savā laukumā.

Likmes uz VEF Rīga un basketbola spēlēm LV BET

LV BET scores ir viens no VEF 2023./2024. gada sezonas atbalstītājiem, kas nozīmē arī īpašos piedāvājumus uz šīs komandas spēlēm. Ja tevi interesē veikt derības uz spēlēm, tad mūsu piedāvājumā atrodama desmit eiro bezmaksas likme. Lai to iegūtu, iepazīsties ar akcijas noteikumiem un veic likmi vajadzīgajā apmērā. Tāpat uz intriģējošākajām sezonas spēlēm LV BET sporta totalizators piedāvā īpašās spēlētāju sporta likmes, kur iespējams noteikt atsevišķu basketbolistu gūtos punktus, izcīnītās atlēkušās bumbas, atdotās rezultatīvās piespēles un trāpītos tālmetienus.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *