Pasaules čempionāts šahā 2023. gadā: kurš pārņems titulu no Kārlsena?

Pasaules čempionāts šahā 2023. gadā: kurš pārņems titulu no Kārlsena?

No 7. līdz 30. aprīlim tiks noskaidrots jaunais pasaules čempions šahā, jo norisināsies izšķirošie notikumi 2023. gada pasaules šaha čempionātā. Skaidrs ir tikai viens – savu pasaules čempiona titulu neaizstāvēs norvēģis Magnuss Kārlsens. Par jauno čempionu kļūs vai nu 32 gadus vecais Ians Nepomniachtchi vai 30 gadus vecais ķīnietis Dings Lirens. Vai vēlies vairāk uzzināt par šahu? Ienāc LV BET Sporta blogā, uzzini vairāk par iespējamajām likmju variācijām un dodies veikt derības.

Svarīgākā informācija par 2023. gada pasaules čempionātu šahā

Pasaules čempionātam šahā ir sena vēsture. Tiek uzskatīts, ka pirmais līdzvērtīgais turnīrs pasaules čempionātam notika tālajā 1886. gadā, kad divi planētas labākie šahisti, Vilhems Steinics un Johanness Zukertots, aizvadīja savstarpējo cīņu. Sākot ar 1948. gadu, turnīru sāka organizēt FIDE – Starptautiskā šaha federācija. Kopš 2014. gada pasaules šaha čempionātā turnīrs tiek izspēlēts divu gadu griezumā. Kopumā tajā finālā spēlē divi spēlētāji – līdz šim čempions bijs norvēģis un pasaules šaha pirmais numurs Magnuss Karlsens, taču tā nenotiks 2023. gadā, kad tiks noskaidrots jauns trofejas ieguvējs.

Kāpēc Kārlsens neaizstāvēs titulu 2023. gada pasaules šaha čempionātā? Uzreiz pēc tam, kad viņš piekto reizi kļuva par pasaules čempionu 2021. gadā, viņš izteica šaubas, vai aizstāves savu pasaules čempiona titulu. Kā iemesls tam kļuva zemā motivācija, tāpat viņš finālā vēlējās spēkoties pret uzlēcošo zvaigzni, 18 gadus veco Alirezu Firouzju, kurš 2021. gadā bija ticis līdz ranga otrajai vietai. 2022. gada aprīlī viņš vēl vairāk lika manīt, ka neaizstāvēs savu pasaules čempiona titulu. Kandidātu turnīra laikā, 20. jūlijā, Kārlsens oficiāli apstiprināja savus nodomus. 2023. gada 9. martā viņš nospēlēja pēdējos mačus kā pasaules čempions, aizvadot trīs spēles Norvēģijas komandu līgā Oslo. Viņš turpinās spēlēt šahu, un, lai arī viņam nebija motivācijas spēlēt vēl vienu čempionātu, nav izslēgts, ka Kārlsens kādreiz atgriezīsies čempionāta apritē.

Kad notiks pasaules čempionāts šahā?

Šī gada pasaules šaha čempionātā izšķirošie mači notiks no 7. līdz 29. aprīlim. Abi pieminētie finālisti, Ian Nepomniachtchi un ķīnietis Dings Lirens, aizvadīs 14 savstarpējās kārtas. Sestdien, 9. aprīlī, sāksies pirmā cīņa, kam sekos otrā dienu vēlāk. 11. aprīlī abiem šahistiem būs brīvdiena, kam sekos divas kārtas 12. un 13. aprīlī. Arī pēc tam plānota viena brīvdiena, lai vēlāk jau 15. un 16. aprīlī nospēlētu vēl divas kārtas. 17. aprīlis plānota kā brīvdiena, 18. aprīlī gaidāma septītā kārta, kam sekos vēl viena brīvdiena. Vēl spēles starp abiem šahistiem paredzētas 20., 21., 23., 24., 26., 27. un 29. aprīlī.

Jau minēts, ka par titulu 2023. gada pasaules čempionāta cīnīsies Ian Nepomniachtchi un ķīnietis Dings Lirens. Viņiem duelī plānotas 14 spēles un katrām no tām tas, kurš pirmais tiks pie 7.5 punktiem, to uzvarēs. Gadījumā, ja pēc 14 aizvadītajiem mačiem starp abiem būs neizšķirts, tad 2023. gada pasaules šaha čempionu noskaidros ”tiebreaker” cīņā.

Pasaules šaha čempionāta dalībnieki

Kamēr pasaules šaha pirmais numurs Kārlsens neaizstāvēs titulu 2023. gada čempionātā, par titulu cīnīsies Ian Nepomniachtchi un ķīnietis Dings Lirens. Pirmais no abiem ir 32 gadus vecs krievu tautības šahists, kurš pašlaik ieņem trešo vietu šaha pasaules rangā. Kopā ar Krievijas komandu viņš divas reizes kļuvis par komandu šaha pasaules čempionu. Viņš vienmēr ticis uzskatīts par bīstamu spēlētāju, bet par titulu 2023. gada pasaules čempionātā viņš kvalificējās cīnīties pēc tam, kad uzvarēja kandidātu cīņā ar rekorda cienīgu rezultātu (9.5/14).

Cits potenciālais 2023. gada pasaules šaha tīkotājs uz titulu būs ķīnietis Dings Lirens, kurš pašlaik ieņem otro vietu pasaules rangā. Viņš tiek uzskatīts par labāko šaha spēlētāju Ķīnā, un viņš laika gaitā ir arī sevi veiksmīgi pierādījis. 2019. gadā Lirens uzvarēja ”Grand Chess Tour”, bet vēl senāk, 2007. gadā, viņš kļuva par reto spēlētāju, kurš pratis apspēlēt Magnusu Kārlsenu. Sagaidāms, ka cīņa par titulu 2023. gada pasaules šaha čempionātā būs sīva.

Pasaules šaha čempionāta likmes

Ja vēlies izdarīt likmi uz turnīriem šahā, tad apmeklē LV BET mājaslapu, kreisajā augšējā stūrī meklē ”Sports” un kreisajā izvēlnē skaties ”šahs”. Spiežot uz tā, vari atrast piedāvājumā esošās likmju iespējas uz notikumiem šajā sporta veidā, ieskaitot 2023. gada pasaules čempionātu.

Likt likmes uz šahu ir vienkārši. Atlasi sev interesējošo posmu, ievadi likmes summu un apstiprini kuponu. Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, apmeklē LV BET Sporta blogu, kurš saviem spēlētājiem piedāvā jaunāko informāciju par visiem ar sportu saistītajiem notikumiem.

Pasaules šaha čempionāts totalizatorā LV BET

Pirms galvenā dueļa par nelielu favorītu sauc Krievijas šaha federācijas pārstāvi Janu Ņepomņaščiju. Bukmeikeri viņa koeficientu uz kļūšanu par 2023. gada pasaules čempionu novērtējuši ar 1.65. Ķīnieša Lirena izredzes vērtētas nedaudz zemāk – 2.10. Tas gan arī nozīmē, ka pēc bukmeikeru domām neviens no šahistiem netiek uzskatīts par viennozīmīgu favorītu.

Ja tevi interesē izdarīt likmes uz šaha notikumiem, tad viena no populārākajām izvēlēm ir derēt uz spēles uzvarētāju. Pastāv trīs opcijas: likt likmi uz kāda spēlētāja uzvaru vai neizšķirtu. Šahā neizšķirts nav nemaz tik reti. Iespējams likt arī uz to, ka viens no spēlētājiem nezaudēs: tas nozīmē, ka viņš vai nu izcīnīs uzvaru vai novedīs spēli līdz neizšķirtam. Tāpat pastāv opcija derēt uz spēles handikapu.

Pastāv arī likmes uz kopējo veikto gājienu skaitu un katra spēlētāja veikto gājienu skaitu. Pie tam, ja netiek ar noteikumiem ierobežots spēles laiks, tad vari prognozēt, cik ilga būs šaha partija.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *