2023. gada Eiropas čempionāts kamaniņu sportā: cik medaļas izcīnīs latvieši?

2023. gada Eiropas čempionāts kamaniņu sportā: cik medaļas izcīnīs latvieši?

Šī gada 14. un 15. janvārī Siguldā gaidāms viens no pirmajiem nozīmīgākajiem sporta notikumiem Latvijā – Eiropas čempionāts kamaniņu sportā. Nedēļu iepriekš Latvijas kamaniņu braucēji uzvarēja četrās no piecām disciplīnām un tieši viņi tiks uzskatīti par vieniem no favorītiem. Vēlies vairāk uzzināt par kamaniņu sportu? Ienāc LV BET Sporta blogā, iepazīsties ar piedāvātajām likmju variācijām un dodies veikt derības.

Svarīgākā informācija par Eiropas čempionātu kamaniņu sportā

Vēsture

Eiropas čempionāts kamaniņu sportā tiek rīkots jau kopš 1914. gada. Sākot ar 1980. gadu, vienas no nozīmīgākajām šī sporta veida sacensībām norit reizi divos gados, bet kopš 2012. gada katru sezonu. Hierarhijā šīs var saukt par trešajām svarīgākajām sacensībām aiz olimpiskajām spēlēm un pasaules čempionāta. Bez ASV sportistiem kamaniņu sportā dominē Eiropā dzimušie atlēti, tāpēc konkurence par medaļām ir augsta.

Eiropas dominance pierādās arī medaļu tabulā, kur to visvairāk ir Vācijai. Tā tikusi pie 143 godalgām – 60 zelta, 54 sudraba un 29 bronzas. Austrijai ir 104 medaļas (27+37+40), bet Itālijai 65 (19+18+28). 22 medaļas līdz šim izcīnījuši Latvijas kamaniņu sporta meistari, no kurām četras bijušas zelta, sešas sudraba, bet 12 bronzas.

Norises vieta

Šī gada čempionāts kamaniņu sportā gaidāms Latvijā, bobsleja un kamaniņu trasē Siguldā. Sākotnēji Siguldā nebija plānots nozīmīgākais notikums, taču organizatorisku apsvērumu dēļ to rīkot atteicās Norvēģijas pilsēta Lillehammere. Šī arī nebūs pirmā reize, kad kamaniņu sporta Eiropas čempionāts notiek Latvijas pilsētā. 2023. gadā Eiropas sportisti par medaļām Siguldā cīnīsies sesto reizi – vēl tas noticis 1996., 2010., 2014., 2018. un 2021. gadā.

Šogad Siguldā sportisti pulcēsies 14. un 15. janvārī, taču tās nebūs sezonas pirmās sacensības Latvijā. Nedēļu iepriekš Siguldas bobsleja un kamaniņu trasē notika pasaules kausa posms, kurā dominēja Latvijas kamaniņu braucēji. Sagaidāms, ka sacensības notiks kungu un dāmu konkurencē gan vieniniekos, gan divniekos, kā arī plānota komandu stafete.

2023. gada Eiropas čempionāta kamaniņu sportā dalībnieki

Eiropas čempionāts kamaniņu sportā pulcēs visus spēcīgākos šī sporta veida pārstāvjus. Dāmām startēs vācietes Dajan Eitbergere, Jūlija Taubica, Anna Bereitere, austrietes Līza Šulte, Madeleine Egle, itālietes Sandra Robatšera, Andrea Vetere, Verēna Hofere, šveiciete Natālija Māga, kā arī Latvijas pārstāves Elīna Ieva Vītola, Sigita Bērziņa un Kendija Aparjode. Vītola janvāra pirmajā nedēļā pasaules kausa posmā ieguva otro vietu.

Vīriešiem uz starta dosies vācieši Makss Langenhans, Fēlikss Lohs, itāļi Dominiks Fišnallers, Leons Felderers, Lukas Guflers, austrieši Dāvids Gleišers, Niko Gleišers, Volfgangs Kindls, slovāks Jozefs Ninis, ukrainis Andrijs Mandzijs, Antons Dukačs, kā arī latvieši Kristers Aparjods un Gints Bērziņš. Aparjods ar diviem trases rekordiem triumfēja kamaniņu sporta posmā pirms nedēļas.

Ne tik liela konkurence ir divniekos. Kungiem varētu startēt vācieši Tobiass Vendls/Tobiass Ārlts, Toni Egerts/Saša Benekens, itļāi Emanuels Rīders/Simons Kainzvaldners, Ludvigs Rīders/Patriks Rastners, austrieši Lorenzs Kollers/Tomass Šteu, kā arī latvieši Mārtiņš Bots/Roberts Plūme un Lūkass Krasts/Eduards Ševics/Mikaļševics. Bots/Plūme triumfēja pasaules kausa posmā ar trases rekordu. Vēl mazāk dalībnieču ir sieviešu divniekos, kas ir jauna disciplīna – pasaules kausa posmā piedalījās sešas ekipāžas. Uz starta dosies arī Polijas, Rumānijas un citu valstu pārstāvji.

2023. gada Eiropas čempionāta kamaniņu sportā favorīti

Mājas trasē par favorītiem jāuzskata visi Latvijas kamaniņu sporta pārstāvji. Tas nozīmē, ka par augstākajām vietām dāmām cīnīsies Kendija Aparjode, Elīna Ieva Vītola un Sigita Bērziņa, kungiem Kristers Aparjods un Gints Bērziņš, bet divniekos Mārtiņš Bots/Roberts Plūme, kā arī sieviešu divnieks Anda Upīte/Sanija Ozoliņa. Latvija būs arī starp favorītēm komandu stafetē.

Katrā no disciplīnām par augstākajām vietām cīnīsies Vācijas kamaniņu sportisti, kuri allaž bijuši vieni no spēcīgākajiem. Tāpat Austrijas un Itālijas kamanņu braucēji Siguldā vēlēsies mājās doties ar izcīnītām medaļām. Pirmajiem pasaules kausa posmā Latvijas bobsleja un kamaniņu trasē negāja viegli, kamēr itāļi bija starp vadošo vietu ieņēmējiem.

2023. gada Eiropas čempionāta kamaniņu sportā un derību padomi vietnē LV BET

Ja tev interesē veikt likmes uz Eiropas čempionātu kamaniņu sportā, tad ienāc LV BET sporta totalizatorā, un kreisajā izvēlnē meklē ”kamaniņu sports”. Uzspiežot uz sporta veidu, iegūsi iespēju veikt derības. Iepriekš iepazīsties ar iespējamajiem favorītiem un kamaniņās tie ir Vācijas, Austrijas, Itālijas un arī Latvijas sportisti. Tāpat apskaties, kā Siguldā tiem veicās pirms nedēļas, lai gan jāņem vērā, ka laikapstākļi būs mainījušies – ja janvāra pirmajā nedēļā bija auksts, tad otrajā jau termometra stabiņš būs virs nulles.

Derēt uz kamaniņu sporta notikumiem ir vienkārši. Atlasi sev interesējošo spēli, ievadi likmes summu un apstiprini kuponu. Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, apmeklē LV BET Sporta blogu, kurš saviem spēlētājiem piedāvā jaunāko informāciju par sporta notikumiem.

Likmes uz 2023. gada Eiropas čempionātu kamaniņu sportā LV BET

Katrā no disciplīnām vari paredzēt, kurš no sportistiem uzvarēs, bet kuri iekļūs labāko trijniekā. Tāpat vari derēt uz sacensību uzvarētāja handikapu, kā arī daudz citām ar kamaniņu sportu saistītiem aspektiem. Ja tevi vilina Eiropas čempionāts kamaniņu sportā, tad LV BET sporta totalizators ir īstā vieta, kur veikt likmes!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *