Kas ir UEFA?

Kas ir UEFA?

UEFA jeb latviski Eiropas Futbola asociāciju savienība ir nozīmīgākā futbola organizācija kontinentā. Tā rūpējas par spēles lobiju Eiropā, organizē klubu un izlašu turnīrus dažādos ar futbolu saistītos sporta veidos. Par tās prezidentu kopš 2016. gada septembra strādā Aleksanders Čeferins. Vai vēlies vairāk uzzināt par futbolu? Iepazīsties ar iespējamajām likmju opcijām LV BET Sporta blogā un dodies izdarīt likmi.

UEFA organizācijas vēsture

UEFA tika dibināta 1954. gada 15. jūnijā Šveices pilsētā Bāzelē. Tā tika izveidota pateicoties iniciatīvai no trim futbola federācijām – Itālijas, Francijas un Beļģijas. Dibināšanas brīdī to veidoja 25 dažādas Eiropas futbola asociāciju vai federāciju pārstāvji. Laika gaitā organizācija ir attīstījusies un tās rindās ir praktiski visu kontinenta nacionālo federāciju biedri.

UEFA ne tikai nodarbojas ar politisko lobija darbu, piemēram, nacionālo futbola stadionu būvniecības ziņā, bet arī organizē klubu turnīrus, kā, piemēram UEFA Čempionu līgas sacensības, kā arī izlašu sacensības, kā rezultātā reizi četros gados kontinenta valstis cīnās par Eiropas čempionu titulu, bet pēc kvalifikācijas citas iekļūst reizi četros gados notiekošajā FIFA Pasaules kausa izcīņā.

Par šī brīža prezidentu strādā Aleksanders Čeferins, kurš par to kļuva 2016. gada septembrī. Šī gada septembrī viņš otro reizi savas valdīšanas laikā apmeklēs Latviju, kur tiksies ar vietējiem politiķiem un nozīmīgākajiem futbola cilvēkiem, lai pārrunātu potenciālo stadiona būvniecību, kas īpaši nepieciešama Latvijā.

UEFA biedri

Mūsdienās UEFA ir 55 biedri – nacionālās federācijas. Starp biedriem ir gan Latvijas, gan Igaunijas, gan Lietuvas futbola federācijas.

Agrāk organizācijas biedru statusā bija arī tādas valstu federācijas kā Saarland futbola asociācija, Austrumvācijas, Padomju Savienības, Dienvidslāvijas, Serbijas un Melnkalnes un Čehoslovākijas futbola federācijas vai asociācijas. Tās šobrīd var saukt par bijušajām biedrēm, jo visas šīs bija valstu savienības, kas izjuka. Pēdējā izjukusī valstu savienība bija Serbijas un Melnkalnes futbola asociācija no 1992. līdz 2006. gadam. Pēc tam abas valstis sadalījās divās atsevišķās, neatkarīgās valstīs, un izveidoja savas futbola federācijas.

Organizētās spēles un turnīri

Klubu līmenī

Komandu līmenī UEFA organizē Eiropas līmeņa turnīrus, kā, piemēram, UEFA Čempionu līgu, UEFA Eiropas līgu un UEFA Eiropas Konferences līgu. Čempionu līgas trofejas ieguvējs tiek saukts par spēcīgāko klubu kontinentā. UEFA Čempionu līgas turnīrs ir prestižākais ne tikai Eiropā, bet visā pasaulē. UEFA Eiropas līgas turnīrs ir otrs prestižākais, kurā komandas cīnās par vēl vienu titulu un iekļūšanu augstākajā turnīrā. Sākotnēji to nosaukums bija UEFA kauss. Tikmēr UEFA Eiropas Konferneces līga ir jauns turnīrs, kurš šogad notiks otro reizi. Tas izveidots ar mērķi ļaut aizvien plašākam komandu skaitam piedalīties Eirokausos.

Izlašu līmenī

Organizācija valstsvienībām organizē Nāciju līgu, Eiropas čempionātu, atlases ciklus uz EURO un Pasaules kausa izcīņu. Nāciju līgas uzstādījums sākotnēji bija aizvietot pārbaudes spēles ar intrigu bagātākiem mačiem. Eiropas čempionāts notiek ne tikai vīriešu izlasēm, bet arī dāmām, kamēr uz Pasaules kausu komandas cīnās par vērtīgām iespējām spēlēt nozīmīgākajā valstsvienību turnīŗā.

Jauniešu līmenī

Jauniešu komandu līmenī notiek turnīri gan U17, U19, U20 valstsvienībām, gan jauniešu klubu līmenī. UEFA ir izveidojusi Jaunatnes līgu, kurā spēlē 64 dažādas jauniešu vienības, cīnoties par labākās noskaidrošanu. Šo turnīru rīko kopš 2013. gada un par pēdējo čempionu kļuva Portugāles ”Benfica”. Kopumā šajā turnīrā uzvarējušas Spānijas, Portugāles, Anglijas un Austrijas komandas.

Amatieriem

Jau vairāk nekā 20 gadus UEFA amatieriem rīko tā saucamo Reģionu turnīru. Tās ir sacensības tiem spēlētājiem, kuri nekad nav spēlējuši profesionālajā līmenī, bet dara to vietējā amatieru turnīru līmenī. Eiropas futbolam tā ir iespēja paplašināt redzesloku un parādīt, cik daudz iedzīvotāju nodarbojas ar šo vieglo sporta spēli. Līdz šim turnīrs noticis 11 reizes un trijās no tām par čempioni kļuvusi Itālijas komanda. 2020./2021. gadā sacensības nenotika, bet pēdējā titula ieguvēja bija Polijas ”Dolny Šlask” vienība.

Telpu futbols

Telpu futbolā UEFA organizē Čempionu līgas sacensības labākajiem telpu futbola klubiem. Izlašu sacensībās tā nodrošina Eiropas čempionāta norises organizēšanu, kā arī visu atlases ciklu aizvadīšanu pēc attiecīgajiem principiem. UEFA Čempionu līgas sacensībās piedalās valstu čempiones un spēcīgākie klubi. Pārsvarā labākās vienības nāk no Spānijas un Portugāles, par pēdējo čempioni kļūstot ”Barcelona”.

Pludmales futbols

Kopš 1998. gada UEFA rīko Eiropas pludmales futbola līgu, kura sadalīta divās divīzijās: A un B. 12 no tām spēlē spēcīgākajā līgā, bet pārējās B. 2022. gada turnīrā otro reizi vēsturē par čempioni kļuva Šveices pludmales futbolisti, kuri finālā uzvarēja Portugāli. Tieši portugāļi ar astoņiem tituliem ir titulētākā šī sporta veida nācija, kamēr Spānijai ir pieci triumfi.

Nozīmīgākie turnīru rekordi

UEFA Čempionu līgas turnīrā visos nozīmīgākajos statistikas rādītājos izceļas Madrides ”Real”. Tai ir visvairāk titulu (14), visvairāk sezonu šajā turnīrā (48), visvairāk spēļu (466), visvairāk uzvaru (279), visvairāk neizšķirtu (79), visvairāk zaudējumu (108), visvairāk gūto vārtu (1026). Tikai sarkano kartīšu ziņā rekordists ir cits klubs – Turīnas ”Juventus” ar 28.

UEFA Eiropas čempionātā visvairāk titulu ir Vācijai un Spānijai (trīs). Ilgākais sausuma periods starp tituliem bijis Itālijai – pēc Eiropas čempiones titula 1968. gadā nākamais sekoja pēc 53 gadu pārtraukuma (2021. gadā). Četras reizes – 1964. gadā Spānijai, 1968. un 2020. gadā Itālijai, kā arī 1984. gadā Francijai izdevās uzvarēt, turnīru rīkojot savās mājās. Itālija 2020. gadā gan to kopā organizēja ar citām Eiropas valstīm.

Spēlētāju rekordi

UEFA Čempionu līgas turnīrā rekordists ir Krištianu Ronaldu. Viņš ir guvis visvairāk vārtus (141), aizvadījis visvairāk spēļu (187), atdevis visvairāk piespēļu (42), un iesitis visvairāk 11 metru soda sitienus (19). Visvairāk minūšu turnīrā ir leģendārajam vārtsargam Ikeram Kasiljasam (16 267), visvairāk vārtu vienas sezonas laikā Karimam Benzemā (15), bet visvairāk sarkano kartīšu Ramosam (četras).

Eiropas čempionātu ietvaros visvairāk vārtus vienā turnīrā sitis Mišels Platinī – deviņus piecos mačos 1984. gadā. Visvairāk vārtu Eiropas čempionātā gan ir jau pieminētajam Krištianu Ronaldu, kurš tajos iesitis 14 golus, vienu reizi aizvedot savu valstu līdz Eiropas čempiona titulam.

UEFA prezidenti

Organizācijas vēsturē tai bijuši septiņi prezidenti, ieskaitot pašreizējo Aleksanderu Čeferinu. Pirmais bija dānis Ebe Švarcs, kam sekoja šveicietis Gustavs Vīderkehrs. Vēlāk desmit gadus valdīja itālis Artemio Franki, sešus gadus francūzis Žaks Žoržs, bet visilgāk šajā amatā noturējies zviedrs Lenarts Johansons – 16 gadus un 282 dienas. Viņu nomainīja Mišels Platinī, bet vēlāk grožus pārņēma Čeferins, kurš amatā strādā jau vairāk nekā sešus gadus.

Likt likmes uz futbolu LV BET

Ja vēlies likt likmi uz futbola spēlēm, tad apmeklē LV BET mājaslapu, augšējā stūrī izvēlies ”Sports” un kreisajā izvēlnē skaties futbolu. Ir reizes, kad virslīgas spēles tiek ievietotas ”top” notikumu sadaļā. Izvēlnē vari meklēt visas piedāvājumā esošās futbola spēles.

Likt likmes uz futbolu ir vienkārši. Atlasi sev interesējošo spēli, ievadi likmes summu un apstiprini kuponu. Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, apmeklē LV BET Sporta blogu, kurš saviem spēlētājiem piedāvā jaunāko informāciju par visiem ar sportu saistītajiem notikumiem.

Likmju ieteikumi uz futbolu LV BET totalizatorā

Uz futbola mačiem iespējamas dažādas likmju iespējas, ne tikai paredzēt mača uzvarētāju. Vari derēt uz handikapu, kā arī likt likmes uz katru no puslaikiem. Saistībā ar puslaikiem tev ir iespēja paredzēt precīzu rezultātu, puslaika uzvarētāju, kura komanda iesitīs pirmā, handikapu un daudz ko citu.

Iespējama arī likme saistībā ar to, kura no komandām iesitīs noslēdzošos spēles vārtus, kā arī kurš no puslaikiem būs rezultatīvākais. Ar visām likmju iespējām iepazīsties aktuālās spēles piedāvājumā.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *