Latvija centīsies godam noslēgt FIFA Pasaules kausa kvalifikāciju

Latvija centīsies godam noslēgt FIFA Pasaules kausa kvalifikāciju

Latvijas nacionālajai vīriešu futbola izlasei FIFA Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra noslēdzošo spēļu ietvaros gaidāmas divas dažāda rakstura cīņas – vispirms 13. novembrī jātiekas ar spēcīgo Norvēģijas izlasi, bet pāris dienas vēlāk ar Gibraltāru. Turpinājumā piedāvājam ieskatu par maču ar norvēģiem.

Norvēģija bez sava lielākā trumpja Holana

Viennozīmīgi, ka pirmais, kas ienāk prātā futbola līdzjutējiem, kad tiek runāts par Norvēģiju kontekstā ar šo sporta veidu, ir uzbrucējs Ērls Holans. Viņš gan savainojuma dēļ nepiedalījās mačos iepriekšējā logā un arī šajā nebūs pieejams. Tas gan nenozīmē, ka Norvēģija bez viņa neko nespēj. Pēdējās divās spēlēs Latvijas nākamie pretinieki no maksimuma sešiem punktiem spēja izcīnīt četrus – neizšķirts 1:1 ar Turciju izbraukumā, bet mājās ar 2:0 uzveikta solīdā līmenī spēlējošā Melnkalne.

Holana prombūtnes laikā uzbrukuma līdera godu uzņēmās pildīt 22 gadus jaunais uzbrucējs Kristians Tornstveds, kurš guva vārtus pret turkiem, bet kopumā ciklā sešos mačos izcēlies ar trīs precīziem raidījumiem, kā arī “Southampton” uzbrucējs Muhameds Eljonusi. Viņiem ar spēles veidošanu palīdz savulaik par pasaules līmeņa super-talantu  uzskatītais Martins Odegārs, kurš pēdējās divas sezonas pavada Londonas “Arsenal”. Lai arī Norvēģija šajā ciklā astoņās spēlēs guvusi “tikai” 15 vārtus, proti, vidēji mačā nesanāk pat divi, tās uzbrukums vērtējāms kā ļoti bīstams arī bez Holana.

Latvija – kā ierasts ar cerībām uz kvalitatīvu sniegumu

Saprotams, ka Latvijas izlase nav liekama vienos svara kausos ar norvēģiem un pārējiem grupas favorītiem, par ko liecina arī turnīra tabula – mūsējie futbolisti astoņos mačos tikuši pie pieciem punktiem, trīs no tiem iegūstot par uzvaru pret Gibraltāru, un vēl ir izcīnīti divi neizšķirti pret Melnkalni septembrī (0:0) un Turciju cikla ievadā, izbraukumā pārsteidzot daudzus ar rezultatīvu sniegumu – 3:3.

Arī no sportiskā viedokļi Latvijai cerības kvalificēties FIFA Pasaules kausa izcīņai teorētiski noslēdzās jau iepriekšējā logā. Un kā nu nē, ja FIFA “Coca – cola” pasaules rangā Latvija ierindojas 136. vietā starp tādām komandām kā Togo, Etiopija, atrodoties aizmugurē pat aiz Tadžikistānas, Sudānas un Tanzānijas… Norvēģija tikmēr atrodas 37. vietā.

Mērķis ir skaidrs – nospēlēt cienīgi, pie iespējas sabojājot norvēģiem cerības pa taisno iekļūt finālturnīrā. Skaidrs, ka Norvēģija atlaides nedos, jo viņiem uzvara ir nepieciešama vairāk nekā “ēst”. Latvija ierindā nebūs daži šī cikla vadošie spēlētāji, kā piemēram vārtsargs Pāvels Šteinbors un pussargs Jānis Ikaunieks, kuri savainojumu dēļ nespēja palīdzēt komandai arī iepriekšējā sabraukumā, taču pēc trenera domām ir atrasti kvalitatīvi aizstājēji. Daudz kas būs atkarīgs no Latvijas uzbrucēju dueta – Vladislava Gutkovska un Roberta Uldriķi. Ja kāds no viņiem spēs izmantot retās vārtu gūšanas izdevības, mūsējiem ir pa spēkam pakutināt nervus arī skandināviem. Pilnu Latvijas izlases sastāvu uz noslēdzošajiem mačiem varat apskatīt ŠEIT.

Kādas likmes uz šo spēli varētu būt interesantas?

Kā jau iepriekš minēts, abām komandām ir atsevišķi mērķi atlikušajās spēlēs – Norvēģijai pret Latviju noteikti nepieciešama uzvara, ja tā vēlas reāli pacīnīties par pirmo vietu grupā. Vienlaikus uz papēžiem min Turcija, kurai viena no divām pēdējām spēlēm ir pret Gibraltāru – ar 99,9% pārliecību turki noteikti jau šos trīs punktus ir ierakstījuši turnīra tabulā. Kopumā trīs komandām ir reālas iespējas pacīnīties par pirmo vietu – neskaitot turkus un norvēģus, arī esošos grupas līderu Nīderlandi, pret kuru pēdējā kārtā norvēģi spēkosies izbraukumā.

Ņemot vērā aktuālos apstākļus, LV BET ekspertu ieskatā par pārliecinošu mača favorīti tiek uzskatīta Norvēģija, tās uzvaras iespēju novērtējot ar koeficientu 1,09, kamēr Latvijai piešķirts koeficients 27. Kas liekas loģiski, jo Norvēģijai šobrīd ir piecu nezaudētu spēļu sērijas (četras no tām pret spēcīgiem pretiniekiem). Tikmēr Latvijai oficiālos mačos pēdējo divu gadu laikā izdevies uzvarēt tikai pundurvalstis (pēdējā uzvara bija pret Austriju Rīgā 2019. gada novembrī – mačā, kas neko nevienai komandai neizšķīra), spēlējot arī ar tām neizšķirti. Latvijai kopš 2009. gada FIFA Pasaules kausa kvalifikācijā nav izdevies izcīnīt divas uzvaras pēc kārtas vai sasniegt vismaz ceturto vietu grupā.

Runājot par Norvēģijai piedāvāto handikapu, tas ir “vairāk/mazāk” par 2,5 vārtiem, attiecīgi “vairāk” koeficientam esot 1,9, bet “mazāk” 1,85. Savukārt iespēja, ka abas komandas gūs vārtus, novērtēta ar augstu koeficientu – 2,75. Interesants fakts – pēdējo sešu spēļu laikā, kurās piedalās Norvēģija, līdz spēles 30. minūtei kāda no komandām allaž guvusi vārtus. Vai arī šoreiz mūs sagaida ātri vārti un vārtu birums?

Seko līdz jaunumiem un ienāc LV BET totalizatora mājas lapā un apskati mūsu bukmeikeru piedāvājumu uz maču – tajā tu atradīsi plašu likmju piedāvājumu. Mūsu spēlētājiem būs iespēja derēt ne tikai uz iepriekš nosauktajiem likmju piedāvājumiem, bet arī daudziem citiem.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *