Eurobasket 2022 | A grupa

Eurobasket 2022 | A grupa

No 1. līdz 18. septembrim Gruzijā, Vācijā, Itālijā un Čehijā notiks 2022. gada Eiropas čempionāts basketbola vīriešiem jeb Eurobasket 2022. 24 kontinenta izlases sadalītas četrās grupās par sešām komandām, LV BET Sporta blogām detalizētāk analizējot katru no tām. Šoreiz kārta A apakšgrupai, kurā favorītes statuss atvēlēts Spānijai. Vai vēlies vairāk uzzināt par basketbolu? Iepazīsties ar iespējamo likmju variācijām LV BET sporta blogā un dodies izdarīt likmi! 

  • Par A grupas favorītiem var saukt Spāniju un Turciju. FIBA rangā otrajā vietā esošā Spānija uzskatāma par šīs grupas spēcīgāko komandu, kamēr ar talantu apveltītā Turcija par otru. Interesantas komandas ir beļģiem un gruzīņiem.
  • Eiropas čempionātā basketbolā iespējami pārsteigumi. Lai arī Eurobasket 2022 varētu kļūt par vienu no sastāva ziņā spēcīgākajiem, jo vairākām izlasēm palīdzēs labākie basketbolisti ar NBA pieredzi, jebkuros turnīros iespējami arī pārsteigumi.
  • Liec likmes uz basketbolu. Vasara ir laiks, kad pārsvarā tiek aizvadītas spēles starp valstu izlasēm. Uz jebkuru no basketbola mačiem iespējams derēt LV BET.  Uz katru spēli atrodamas dažādas likmju variācijas, ne tikai spēlētāju iecienītā – noteikt spēles uzvarētāju.

Par A grupas favorītiem var saukt Spāniju un Turciju

Eiropas čempionāts basketbolā tiek organizēts kopš 1935. gada un par pirmajiem čempioniem kļuva latvieši. Šveicē notiekošajā turnīrā Latvija pārsteidza visus un finālā ar 24:18 uzvarēja Spāniju. Līdz pat 2017. gadam Eurobasket tika rīkots reizi divos gados, taču tad FIBA lēma mainīt norises biežumu. Šī kļūs par pirmo reizi, kad finālturnīrs notiks reizi četros gados, pie tam, iejaucoties Covid-19 pandēmijai, to pārcēla par gadu un šis kļūs par pirmo čempionātu pēdējo piecu gadu laikā.

2022. gadā to organizēs četrās valstīs – Čehijā, Itālijā, Vācijā un Gruzijā. Katrā valstī notiks vienas apakšgrupas izspēle, bet nozīmīgākās izslēgšanas spēles ar finālu plānotas Vācijas galvaspilsētā Berlīnē. Nākamais turnīrs paredzēts pēc trim gadiem 2025. gadā un tad grupu turnīrs un izšķirošie mači plānoti Latvijas galvaspilsētā Rīgā.

Neņemot vērā izjukušas valstu savienības kā Padomju Savienību un Dienvidslāviju, vislabāk Eiropas čempionātos basketbolā veicies Spānijai, kas trīs reizes kļuvusi par čempioni, sešas reizes par vicečempioni, bet četras reizes izcīnījusi bronzu. Itālijai ir desmit medaļas (divas zelta, četri sudrabi, četras bronzas), bet Francijai deviņas (viena zelta, divas sudraba, sešas bronzas). 2017. gadā pirmo reizi valsts vēsturē par čempioniem kļuva Slovēnijas basketbolisti, kuri finālā apspēlēja serbus.

Kopš 2011. gada Eiropas čempionātā piedalās 24 kontinenta izlases un arī Eurobasket 2022 nebūs izņēmums. Lai iekļūtu turnīrā, ir jākvalificējas caur notiekošu kvalifikāciju, kamēr automātiskas vietas pienākas rīkotājvalstīm. 24 komandas sadala četrās grupās par sešām komandām, astotdaļfinālā iekļūstot četrām labākajām. Vēlāk pēc izslēgšanas metodes no astotdalfināla līdz finālam tiek noteikts čempions. Eurobasket spēļu grafiks paredz, ka pirmās spēles paredzētas 1. septembrī, bet cīņa par bronzu un zeltu 18. septembrī.

Kā pirmie laukumā dosies A apakšgrupas komandas, kuras spēlēs Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi. Tajā bez Gruzijas atrodas arī tādas izlases kā Spānija, Turcija, Beļģija, Melnkalne un Bulgārija. Tieši spāņus un turkus var saukt par A grupas favorītiem.

Spānija

FIBA rangā Spānija ieņem otro vietu. Tā ir titulēta basketbola valsts, kas jebkurā no kontinenta čempionātiem tiek saukta par vienu no favorītēm. Tā būs arī šoreiz, lai gan tās sastāvs pārsvarā veidots no gados jauniem spēlētājiem. Sastāvā vairs nav brāļu Gasolu, kā arī saspēles vadītāja Rikija Ruvio, toties ir brāļi Ernangomesi, pieredzējušais Rudijs Fernandess, Serhio Luļs un Kvins Koloms.

Turcija

FIBA rangā Turcija ieņem 16. vietu. Eiropas čempionātu ietvaros turki vienu reizi ieguvuši sudraba godalgu – 2001. gadā, kad turnīrs tika aizvadīts viņu mājās. Lai arī turkiem ir talantīgi basketbolisti, tiem allaž kas patraucējis cīnīties par augstākajām vietām. Eurobasket 2022 tās sastāvā būs viens no Eirolīgas labākajiem spēlētājiem Šeins Larkins, kā arī atsevišķi NBA spēlētāji kā Furkans Korkmazs, Džedi Osmans un Alperens Šengins.

Beļģija

Beļģija FIBA rangā atrodas 37. pozīcijā, taču tai šobrīd aug talantīga basketbola paaudze. 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijā tā divas reizes apspēlēja titulēto Serbiju. Zināmākais no tiem ir centrs Ismaels Bako, kurš karjeru turpinās ambiciozajā Boloņas ‘’Virtus’’. 2017. gada čempionātā tā ieņēma 17. vietu, bet augstākais sasniegums ir ceturtā vieta 1947. gada turnīrā.

Gruzija

Mājinieces statusā grupu turnīru sagaidīs Gruziju ar Torneki Šengeliju priekšgalā. Tieši viņš pēdējos gados ir vadošais Gruzijas basketbolists, kurš spēlējis nozīmīgos Eiropas basketbola klubos. FIBA rangā tā ieņem vienu vietu virs Beļģijas (36. vietu), bet 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijā jau ir pieradījusi, ka tā prot spēlēt arī pret grandiem, vienā no mačiem uzvarot Spāniju. 2017. gadā tā ieņēma 17. vietu, bet augstākais sasniegums ir 11. vieta 2011. gada turnīrā.

Melnkalne

Melnkalne FIBA rangā ieņem 25. vietu, taču Eiropas čempionātam sākotnēji nemaz nebija kvalificējusies. Talkā nāca Krievijas iebrukums Ukrainā, kā rezultātā krievus diskvalificēja no sacensībām. Ņemot vērā FIBA rangu, nākamajā augstākajā vietā bija tieši Melnkalne, kas saņēma ceļazīmi uz turnīru. Tās divi līderi ir Čikāgas ‘’Bulls’’ basketbolists Nikola Vučevičs un Spānijā spēlējošais Nikola Perkovičs. Pēdējā turnīrā tā ieņēma 13. vietu.

Bulgārija

Tikai 52. vietu FIBA rangā ieņem Bulgārija, taču tieši šī izlase lika kāju priekšā Latvijai izšķirošajā cīņā par iekļūšanu finālturnīrā. Tās līderis ir naturalizētais Dī Bosts, kurš spēlējis vairākos laba līmeņa basketbola klubos Eiropā. Pēdējo reizi Eiropas čempionātā tā spēlēja 2011. gadā, kad ieņēma 11. vietu, bet tās augstākais sasniegums ir bronza tālajā 1961. gadā.

Eiropas čempionātā basketbolā iespējami pārsteigumi

Lai arī daudzās komandās būs atrodami tās labākie spēlētāji, ieskaitot spīdekļus no Nacionālās basketbola asociācijas, jebkurā no nozīmīgajiem basketbola turnīriem iespējami pārsteigumi.

No A apakšgrupas lielākās cerības uz titulu bukmeikeri dod Spānijai (koeficients 9.00), kas ir piektais augstākais starp visām turnīra izlasēm. Turcijas triumfs novērtēts ar koeficientu 17.00, bet kā trešā spēcīgākā grupas komanda atzīta Melnkalne (koeficients 51.00). Gruzijai un Beļģijai doti vienlīdzīgi koeficienti (67.00), bet maza ticība ir Bulgārijas veiksmei turnīrā (uz uzvaru koeficients 100.00).

Ja vēlies derēt uz kādu no Eiropas čempionāta spēlēm, tad pirms tam iepazīsties ar abu komandu sastāviem, pārbaudes spēļu rezultātiem, esošo traumu situāciju un citiem būtiskiem jaunumiem. Tieši tie tev var palīdzēt precīzāk veikt likmi.

Liec likmes uz basketbolu

LV BET pieejami dažādi basketbola derību veidi. Ir iespējams derēt ne tikai uz spēles uzvarētāju, bet arī citiem ar spēli saistītiem aspektiem.  Var, piemēram, paredzēt kopā gūtos punktus spēlē, kā arī uzvarētājkomandas izcīnītā panākuma punktu starpību. Vari arī derēt uz to, cik punktus (pāra/nepāra) spēlē kopā gūs katra no komandām.

Ja vēlies nedaudz vairāk riskēt, tad līdzīga veida likmes vari likt gan uz pirmo puslaiku, gan kādu no ceturtdaļām. Vari paredzēt, kura no komandām puslaikā vai ceturtdaļā uzvarēs, kāda būs starpība un kopā gūtie punkti.

Likt likmes uz basketbolu ir vienkārši. Atlasi notikumu, kas tevi interesē un izpēti pieejamās derību iespējas. Kad tas paveikts, izvēlies vēlamo koeficientu, ievadi likmes summu un apstiprini kuponu. Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, esam izveidojuši ērtu Sporta blogu, kurā mūsu spēlētājiem sniedzam jaunāko informāciju, ieskaitot par Eurobasket 2022.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *