75. sezonas NBA fināls ir klāt: labākā uzbrukuma pret labāko aizsardzības komandu

75. sezonas NBA fināls ir klāt: labākā uzbrukuma pret labāko aizsardzības komandu

Jau naktī uz piektdienu plkst. 4:00 pēc Latvijas laika Sanfrancisko sāksies 75. Nacionālās basketbola asociācijas jeb NBA fināls. Tajā par kluba vēsturē septīto titulu cīnīsies Goldensteitas ‘’Warriors’’, bet 18. Bostonas ‘’Celtics’’. Goldensteita finālā spēlēs jau sesto reizi pēdējo astoņu gadu laikā, kamēr pretiniece iekļuvusi pirmajā finālā kopš 2009./2010. gada sezonas. Vai vēlies uzzināt vairāk par basketbolu? Iepazīsties ar iespējamajām likmju variācijām LV BET Sporta blogā un dodies izdarīt likmi. 

  • 2022. gada NBA finālspēļu grafiks. Izspēles kārtība paredz, ka sērijā maksimums var būt septiņas spēles – komanda, kas uzvarēs pirmā četros mačos, kļūs par jauno NBA čempioni. Pēc divām spēlēm ‘’Warriors’’ laukumā sekos divas Bostonā, bet nākamās trīs nepieciešamības gadījumā notiks pamīšus katras komandas mājas hallē.
  • Best-of-seven ‘’play-off’’. Kopš 2003. gada NBA jau no pirmās kārtas īstenojusi modeli, kurā spēles norit pēc ‘’best-of-seven’’’modeļa. Tas nozīmē, ka spēles notiek pēc 2-2-1-1-1 kārtības: komandai ar mājas spēļu priekšrocību savā laukumā notiks pirmā, otrā un nepieciešamības gadījumā arī piektā un septītā sērijas spēle.
  • Liec likmes uz basketbolu. NBA ir viena no populārākajām sporta līgām pasaulē. Pateicoties diviem latviešiem basketbola mekā, Latvijas sporta līdzjutēju vidū NBA ir ārkārtīgi populārs čempionāts. LV BET piedāvā izdarīt basketbola derības uz jebkuru no līgas mačiem. Uz katru no tiem iespējamas dažādas likmju variācijas, ne tikai spēlētāju iecienītā – noteikt spēles uzvarētāju.

2022. gada NBA finālspēļu grafiks

Šis kļūs par 75. NBA finālu un tajā šoreiz spēlēs Goldensteitas ‘’Warriors’’ un Bostonas ‘’Celtics’’, kuras attiecīgi kļuva par Rietumu un Austrumu konferenču uzvarētājām. Goldensteita NBA finālā spēlēs jau sesto reizi pēdējo astoņu gadu laikā, kamēr ‘’Celtics’’ iekļuvusi finālā pirmo reizi kopš 2009./2010. gada sezonas, kad tā septiņu spēļu sērijā zaudēja Losandželosas ‘’Lakers’’. Kopš tās sezonas četras reizes Bostona spēlējusi Austrumu konferences finālā, taču vienmēr zaudējusi.

Goldensteitas ‘’Warriors’’ ir pēdējo gadu viena no NBA spēcīgākajām komandām. Par čempioni kluba vēsturē tā kļuvusi sešas reizes, taču trīs no tām bijušas pēdējo astoņu gadu laikā – 2014./2015. gada, 2016./2017. gada un 2017./2018. gada sezonā. Pēc divām neiekļūšanām izslēgšanas mačos pēc kārtas tā pratusi atgūties un kļūt par spēcīgu vienību. Bostonas ‘’Celtics’’ uzvaras gadījumā finālā kļūs par tituliem bagātāko komandu līgas vēsturē. Šobrīd ‘’Celtics’’ basketbola mekā uzvarējusi 17 reizes, taču tikpat čempiontituli ir Losandželosas ‘’Lakers’’. Pēdējo reizi Lerija O’Braiena vārdā nosaukto balvu ‘’Celtics’’ izcīnīja tālajā 2007./2008. gadā.
2022 gada NBA finālspēļu grafiks jau ir zināms, bet naktī uz piektdienu plkst. 4:00 pēc Latvijas laika tiks aizvadīts pirmais mačs. Gadījumā, ja basketbola komandas titula ieguvēju noskaidros izšķirošajā septītajā spēlē, tad tā notiks 20. jūnijā, bet gadījumā, ja kāda no komandām spēs uzvarēt ar minimālo spēļu skaitu (četras), tad jaunais NBA čempions būs zināms jau 11. jūnijā. Nelielas priekšrocības spēļu grafikā ir Goldensteitas ‘’Warriors’’, kurai ir mājas spēļu priekšrocības. Sanfrancisko jeb ‘’Warriors’’ laukumā notiks četras spēles, kamēr Bostonas trīs. Tomēr ‘’Celtics’’ jau ‘’play-off’’ laikā pierādījusi, ka prot spēlēt izbraukumā: tā paspējusi uzvarēt septiņās spēlēs viesu laukumā. Uzvarēt ‘’Warriors’’ Sanfrancisko gan nebūs viegli, jo līdz šim šīs sezonas ‘’play-off’’ Goldensteita vēl nav piedzīvojusi zaudējuma garšu savā laukumā (bilance 9-0).
Jāatzīmē, ka šajā NBA finālā savā starpā spēlēs labākā uzbrukuma komanda pret labāko aizsardzību. Goldensteitas ‘’Warriors’’ līdz finālam ‘’play-off’’ bijis labākais uzbrukuma reitings starp visām komandām, bet Bostonas ‘’Celtics’’ otra labākā aizsardzībā. ‘’Warriors’’ gan regulārajā sezonā pierādīja, ka prot spēlēt aizsardzībā, arī šajā rādītājā esot vienai no labākajām.

‘’Best-of-seven’’ ‘’play-off’’

Kopš 2003. gada pilnīgi visās sērijās NBA ieviesusi ‘’best-of-seven’’ ‘’play-off’’ izspēli, kas nozīmē to, ka kādai no komandām jāuzvar četrās spēlēs, lai iekļūtu nākamajā kārtā. Savukārt sērijas maksimālais spēļu skaits ir septiņas. Pie tam, nelielas, bet priekšrocības ir tai komandai, kura ieguvusi mājas spēļu aizvadīšanu sērijas sākumā, tādējādi šī vienība mājās spēlēs maksimums četros mačos, kamēr pretiniece trijos. Šīs sezonas fināla kontekstā tas nozīmē, ka ‘’Warriors’’ savā laukumā notiks pirmā, otrā, piektā un septītā spēle, kamēr Bostonas ‘’Celtics’’ trešā, ceturtā un sestā. Bez tam, no piektās līdz septītajai spēlei notiek nepieciešamības gadījumā, ja kāda no komandām neizcīna priekšlaicīgi četras uzvaras.

Ja līdz NBA finālam mājas spēļu priekšrocību iegūst tā basketbola komanda, kura regulāro sezonu noslēgusi augstākā vietā (no pirmās līdz ceturtajai), tad finālā mājas spēļu priekšrocības noteikšanā strādā cita formula: regulārās sezonas bilance. Tieši tāpēc NBA finālsērija sāksies Sanfrancisko nevis Bostonā. Regulāro sezonu augstāk noslēdza ‘’Celtics’’ (otrā vieta Austrumu konferencē) pret ‘’Warriors’’ trešo vietu Rietumu konferencē, taču Goldensteita sezonu pabeidza ar labāku bilanci (53-29) pret Bostonas (51-31).

Pirms pirmās spēles pēc bukmeikeru domām par favorīta tiek saukta tieši ‘’Warriors’’, kuras uzvara pirmajā mačā vērtēta ar koeficientu 1.60, kamēr Bostonas ar 2.45. Arī visas sērijas kontekstā nelielas favorītes statuss atvēlēts Goldensteitai (1.60), kamēr Bostonas tituls novērtēts ar 2.20 koeficientu. Tomēr netiek lēsts, ka tituls kādai no komandām nāks viegli, jo visreālākā prognoze ir tieši par septiņu spēļu aizvadīšanu jeb sērijas noslēgšanos ar rezultātu 4-3 (koeficients 4.75). Otrs reālākais scenārijs ir ‘’Warriors’’ uzvara sērijā ar 4-1 (koeficients 5.25). Pirms likmju izdarīšanas gan iepazīsties ar komandu sastāviem, faktiem par spēli un to sniegumu līdzšinējā ‘’play-off’’ izspēlē. Lielākā pieredze spēlēt finālos ir Goldensteitai, taču Bostona prot spēlēt abos laukuma galos, pie tam, ilgus gadus bijusi vismaz konferences finālā.

Liec likmes uz basketbolu

NBA ir viena no populārākajām sporta līgām Latvijas sporta līdzjutēju vidū. LV BET piedāvā likt basketbola derības uz jebkuru no šīs līgas spēlēm, ieskaitot NBA finālu. Pie tam, vari derēt ne tikai uz iecienītāko izvēli – spēles uzvarētāju.

Pastāv arī dažādas citas ar spēli saistītas likmju iespējas. Vari paredzēt kopā gūtos punktus spēlē, kā arī uzvarētājkomandas izcīnītā panākuma punktu starpību. Vari arī derēt uz to, cik punktus (pāra/nepāra) spēlē kopā gūs katra no komandām.

Ja vēlies nedaudz vairāk riskēt, tad līdzīga veida likmes vari likt gan uz pirmo puslaiku, gan kādu no ceturtdaļām. Vari paredzēt, kura no komandām puslaikā vai ceturtdaļā uzvarēs, kāda būs starpība un kopā gūtie punkti.

Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, esam izveidojuši ērtu Sporta blogu, kurā mūsu spēlētājiem sniedzam jaunāko informāciju par basketbolu un tajā notiekošajiem turnīriem, tostarp Nacionālo basketbola asociāciju.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *