Sporta karalienes uznāciens: pasaules čempionāts vieglatlētikā

Sporta karalienes uznāciens: pasaules čempionāts vieglatlētikā

No šī gada 19. līdz pat 27. augustam Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā jau 19. reizi notiks World Athletics rīkots pasaules čempionāts vieglatlētikā. Potenciāli tajā piedalīsies arī atsevišķi pārstāvji no Latvijas, kas tā saucamajā sporta karalienē mēģinās uzrādīt augstvērtīgākos rezultātus. Vai vēlies vairāk uzzināt par vieglatlētikas sacensībām? Ienāc LV BET sporta blogā, iepazīsties ar likmju variācijām un dodies veikt derības.

Svarīgākā informācija par pasaules čempionātu vieglatlētikā

Pasaules čempionāta vieglatlētikā pirmsākumi meklējami 1976. gadā. Toreiz Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) no olimpisko spēļu programmas izslēdza 50 kilometru soļošanu, ar ko neapmierināta bija ”World Athletics” jeb Starptautiskā Vieglatlētikas savienība. Pusotru mēnesi pēc notikušajām spēlēm Kanādā IAAF lēma aizvadīt savas atsevišķās sacensības. Nākamā šāda reize norisinājās 1980. gadā, bet par oficiāli pirmo pasaules čempionātu min 1983. gadā notikušo Somijas galvaspilsētā Helsinkos. Jāpiebilst, ka līdz pat 1980. gadam olimpisko spēļu laikā norisinājās arī pasaules čempionāts šajā sporta veidā.

2023. gadā labākie pasaules vieglatlēti vienkopus pulcēsies jau 19. reizi. Kopš 1991. gada sacensības organizēja reizi divos gados, bet pēc 2019. gada plānus mainīja Covid-19 pandēmija. Rezultātā 2021. gada vieglatlētikas čempionāts tika pārcelts par gadu uz priekšu (2022. gadu). 2023. gadā tas notiks otro gadu pēc kārtas, pēc kā atgriezīsies pie ierastā norises biežuma. 2025. gadā čempionāts norisināsies Japānas pilsētā Tokijā.

Dominējošākā valsts vieglatlētikā līdz šim bijusi ASV. Šīs nācijas sportisti labāko sacensībās tikuši pie 414 dažāda kaluma medaļām. ASV sportisti ieguvuši 183 zelta medaļu, 126 sudraba un 105 bronzas. Otra labākā nācija bijusi Kenija ar 161 medaļu. Savukārt Krievija līdz šim izcīnījusi 142 medaļas. Jāmin, ka dopinga pārkāpumu dēļ ilgu laiku krievu sportisti varēja startēt tikai zem neitrāla karoga, bet šobrīd to dalība augstākā kaluma sacensībās ir apturētas Krievijas invāzijas Ukrainā dēļ.

Arī Latvijas sportisti līdz šim tikuši pie medaļām pasaules čempionātā. 2011. gadā Ineta Radēviča tāllēkšanas disciplīnas ieskaitē vispirms tika pie bronzas medaļas ar 6.76 metru tālu lēcienu, taču pēc tam, kad otrās vietas ieguvēja tika diskvalificēta, viņai piešķīra sudrabu. Četrus gadus vēlāk bronza tika septiņcīņniecei Laurai Ikauniecei, kura septiņu disciplīnu kopsummā ieguva 6516 punktus.

Kad notiks pasaules čempionāts vieglatlētikā?

Šī gada pasaules čempionāts vieglatlētikā notiks no 19. līdz 27. augustam Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā. Šī kļūs par pirmo reizi, kad ungāri uzņems nozīmīgākās vieglatlētikas sacensības. Tās uzņems ”National Athletics Centre” stadions, kura ietilpība ir 36 tūkstoši skatītāju vietu. Jāmin, ka tas ir jauns stadions, kurš celts nesen un būs gatavs tieši uz vieglatlētikas sacensībām. Uzreiz pēc tam, kad pusotru nedēļu ilgās sacensības noslēgsies, skatītāju vietas tiks samazinātas līdz 14 tūkstošiem sēdvietu.

Pasaules vieglatlētikas čempionāta disciplīnas

Vieglatlētika tiek uzskatīta par sporta karalieni. Tā ietvaros labākais sportists pasaulē tiek noteikts vairākās disciplīnās. Viena no tām ir skriešana – vīriešiem un sievietes piedalās 100 metru, 200 metru, 400 metru, 800 metru, 1500 metru, 5000 metru, 10 000 metru, 3000 metru šķēršļu skrējienā, maratonā, kā arī 100 un 110 metru un 400 metru barjerskrējienos. Skriešanā pastāv arī aizraujošās stafetes disciplīnas kā 4×100 metros un 4×400 metros. Otrajā stafetes disciplīnā viens no pēdējo gadu jauninājumiem ir jauktās komandas stafete (divi kungi, divas dāmas).

Tāpat neizzūdoša tradīcija ir vieglatlētikā piedalīties soļotājiem. Ja 50 kilometru disciplīnas vairs nav, tad sportisti sacenšās par zeltu un citām medaļām 25 un 35 kilometru distancēs. Stadionā vēl norit tādas sacensības kā tāllēkšana, kārtslēkšana, trīssoļlēkšana, augstlēkšana, diska mešana, lodes grūšana, vesera mešana, šķēpmešana, kā arī septiņcīņa sievietēm un desmitcīņa vīriešiem.

Pagaidām vēl nav zināms, kuri dalībnieki piedalīsies, tostarp no Latvijas. Lai varētu piedalīties, ir nepieciešams tikt galā ar World Athletics izstrādātajiem normatīviem katrā no disciplīnām. Piemēram, šķēpmešanā, kas Latvijā allaž devusi nozīmīgus panākumus, normatīvs ir 85.20 metri vīriešiem un 63.80 metri sievietēm. Gadījumā, ja dalībnieku pulks netiek atlasīts pēc izvirzītajiem rezultāta kritērija, tad talkā nāk atrašanās rangā.

2023. gads gan pagaidām nācis ar atsevišķiem panākumiem šajā sporta veidā, kas pēdējos gados ar neko dižu vietējos līdzjutējus nav priecējis. Par sporta karalienes uzlēcošo zvaigzni kļuvusi Agate Caune, kura labojusi vairākus rekordus garajās skriešanas distancēs, Eiropas spēlēs izcīnot zeltu 5000 metru distancē. Savukārt šķēpmešanā sievietēm pie zelta godalgas tika Līna Mūze. Visdrīzāk abas sportistes varētu Latviju pārstāvēt arī Ungārijā.

Likmes uz pasaules čempionātu vieglatlētikā

Ja vēlies izdarīt likmes uz pasaules čempionātu vieglatlētikā, tad apmeklē LV BET mājaslapu, augšējā stūrī izvēlies ”Sports” un kreisajā sadaļā meklē ”vieglatlētika”, kur atradīsi piedāvājumā esošos notikumus uz šīm sacensībām. No tā arī varēsi izvēlēties, kas tev visvairāk varētu uzrunāt.

Likt likmes uz vieglatlētiku ir vienkārši. Atlasi sev interesējošo spēli, ievadi likmes summu un apstiprini kuponu. Lai palīdzētu orientēties spēlēs un likmju piedāvājumā, apmeklē LV BET Sporta blogu, kurš saviem spēlētājiem piedāvā jaunāko informāciju par sporta notikumiem.

Pasaules čempionāts derībās vieglatlētikā LV BET

Uz vieglatlētiku nav pieejams plašu likmju klāsts, bet, ja LV BET sporta totalizators to piedāvā, tad vari paredzēt, kurš no sportistiem iesprauksies labāko trijniekā. Tāpat var izdarīt likmes uz to, kuri no sportistiem vai sportists sasniegs top3 disciplīnā, un ar kādu handikapu uzvarēs labākais. Iespējams, piedāvājumā var būt arī tādas likmes kā pasaules rekorda, nacionālā rekorda vai sacensību rekorda uzstādīšanas likmju iespējamība. Ar visām potenciālajām derību iespējām iepazīsties mūsu mājaslapā!

LV BET sporta totalizators attīstās un tamdēļ šobrīd tas tev piedāvā vēl ērtāku opciju likmju veikšanā – mobilo aplikāciju. Ielādējot savā telefonā, vari ērti atrast visu nepieciešamo un veikt derības uz jebkuru no minētajiem notikumiem, tostarp hokeja spēlēm. ”App store” meklē ”LV BET” aplikāciju, lejupielādē to un veic likmes jebkurā sev ērtā laikā!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *